Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hmm a ja poproszę o radę, a mianowicie zamierzam kupic sobie photoshopa ale:
1. orientowałam się w komputroniku że photoshop bez jakiś tam większych bajerów kosztuje 400 - 600 zł
2. w wyniku tego zatsanawiam sie nad programem corel paint, który jest tańszy.

Głównie w programie chodzi mi o wyostrzanie zdjęć, jakieś efekty swiatlne itp.

Co lepsze?

I podrzuce dwa zdjęcia pod ocenę:

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

understandme napisał(a):
Hmm a ja poproszę o radę, a mianowicie zamierzam kupic sobie photoshopa ale:
1. orientowałam się w komputroniku że photoshop bez jakiś tam większych bajerów kosztuje 400 - 600 zł

Ja osobiście wolę Corela jest dla mnie czytelniejszy, a zawiera praktycznie to samo co PS

Posted

[quote name='understandme']Hmm a ja poproszę o radę, a mianowicie zamierzam kupic sobie photoshopa ale:

Co lepsze?

I podrzuce dwa zdjęcia pod ocenę:

Może poczytaj o GIMP -ie jest darmowy a funkcji ma tyle co PS i jest również PL http://www.dobreprogramy.pl/GIMP,Program,Windows,13219.html i instrukcja http://www.gimp.signs.pl/. Tak naprawdę można się bez niego obejść ja nie używam PS :)

Posted

[quote name='nika28']Witajcie :) Zaznaczę sobie wątek, też bardzo lubię robić zdjęcia. Od 2 lat mam Nikona D5000, właściwie to kupiłam go tylko do robienia zdjęć psom, głównie tym ze schroniska. Jestem bardzo zadowolona, w tym że w żaden sposób nie mogę zrobić zdjęcia w ruchu (zamrożonego), takiego jak wstawił np. Krzysztof Kwiatkowski. Zawsze wychodzi rozmazane, o np. takie (mam obiektyw kitowy 18-105 mm) :
Sam aparat jak i obiektyw kitowy jest całkiem dobry i chwalony sam bym chciał mieć taki zakres :)
Trzeba próbować na kilka sposobów w zależności od tego jaka jest pogoda pora roku godzina, na jakiej ogniskowej robimy itd.
Czym dłuższa ogniskowa tym krótszy czas , kiedyś to było tak że jeśli ogniskowa 100mm to czas min 1/100 ale ja bym dodał +50% jeszcze czyli około 1/160-200. Można to zrobić tak że ustawić priorytet czasu TV (canon) lub S (nikon) np 1/200, ISO na auto dać do 1600 (to zależy jak szumi nasza matryca ja daje nawet do 3200) i próbować co wyjdzie ale nie zawsze i nie wszystko się da zrobić:) W Twoim body jest śledzenie 3D więc może włącz i spróbuj na tym trybie AF lub zobacz też ciągły (AF-C). Przetestuj też panoramowanie czyli jak pies biegnie w bok to nakieruj aparat i pstrykaj w serii za nim, no właśnie i ustaw środkowy punkt pomiaru AF. Tu masz opis http://www.fotografuj.pl/Article/Panoramowanie/id/30.
Gorzej jest jak pies biegnie w nasza stronę tak ja na moim zdjęciu a robiłem je jakimś kiepskim tele Tamrona z tępym autofocusem :).
Robię tak że włączam tryb ONE SHOT lub AI FOCUS (w canon) i celuję środkowy punkt AF troszkę przed nim na przykład na kępce trawy, patyku itp i przytrzymuje spust żeby zblokować ostrość teraz szybko daję obiektyw w górę jak pies znajdzie się w tym miejscu robię pstryk kontrolując przy tym zoom czyli delikatnie zmniejszając ogniskową żeby ogarnąć kadr. Można też to robić ostrząc ręcznie w trybie M AF No nie zawsze to wychodzi ale szansa jest :) Bardzo ważne żeby zdjęcia w ruchu lustrzanką robić przez wizjer nie przez LCD czyli LiveView !

Posted

[quote name='understandme']Hmm a ja poproszę o radę, a mianowicie zamierzam kupic sobie photoshopa ale:

Spróbuj GIMP -a jest po polsku i ma wszystko co PS do tego jest darmowy :)
http://www.dobreprogramy.pl/GIMP,Windows,Galeria,13219.html
http://www.gimp.signs.pl/
Nie używam PS i da się bez niego żyć gdybym miał wydać na niego kasiorkę na gołego PS to chyba wydałbym na jakiś sprzęt foto :)
Do wyostrzania możesz użyć również Picasa 3 czy IrfanView mam nadzieje że rabisz zdjęcia w RAW -ch

Posted

ja mam pytanie z serii głupich ;-)

Piszecie o ustawianiu czasu np. 1/100, 1/200 itp. U mnie pokazuje się taki zakres od 8" do 2000 .... co oznaczają takie zapisy 8" albo 2.5 , przy czym zakres jest: 8" do 1", potem mam 1.3 do 2,5 a potem już same liczby.

Posted

Kajusza napisał(a):
ja mam pytanie z serii głupich ;-)

Piszecie o ustawianiu czasu np. 1/100, 1/200 itp. U mnie pokazuje się taki zakres od 8" do 2000 .... co oznaczają takie zapisy 8" albo 2.5 , przy czym zakres jest: 8" do 1", potem mam 1.3 do 2,5 a potem już same liczby.

8 sekund do 1/2000 sekundy ,1 1/3 sekundy i 2 1/2 sekundy.

Posted

Krzysztof Kwiatkowski napisał(a):
8 sekund do 1/2000 sekundy ,1 1/3 sekundy i 2 1/2 sekundy.

migawka znaczy sie? ja mam najwięcej 4000 ale przy takiej często zdjecia są całkowiecie czarne...

Posted

westie_justa napisał(a):
migawka znaczy sie? ja mam najwięcej 4000 ale przy takiej często zdjecia są całkowiecie czarne...

bo migawkę się dostosowuje do światła.... ustaw sobie aparat na preselekcję przysłony i obserwuj do jakiej przysłony jaki czas dobiera aparat. To nie jest takie trudne

Posted

[quote name='Krzysztof Kwiatkowski']Ja też po stosunkowo najłatwiej bo nie ucieka :) Jeśli chodzi o foty w ruchu to trzeba wiedzieć że dobra pucha też pomaga ale nie na tyle ile by się chciało potrzebna jest też szybka optyka no i najważniejsze umiejętności i jeszcze raz umiejętności Naprawdę najlepszy sprzęt nie zastąpi naszego doświadczenia ja sam mam z tym problem i często się denerwuję zwalając winę na sprzęt ale cały czas się uczę :) Znajomy który jest profesjonalistą (i ma sprzęt profi )twierdzi że to nie problem ale ostatnio jak go poprosiłem o sesję dla syna to się nie przyznał ale zrobił około 150 zdjęć na pewno a wyszło mu tylko kilka zdjęć nadających się do pokazania, a podobno miało być tak łatwo i już teraz synek nie mówi że moje mu się nie widzą :) http://foto-yaro.blogspot.com/2011/12/adi-bike-session.html.
Tu jest część które się nazbierały naszych https://picasaweb.google.com/108460660104805334075/Bike02 . Któregoś dnia ma przyjść jak będzie ładnie porobić Monie w ruchu. Ja wracam do domu po sesji z Moną to większa część zdjęć idzie do kosza część zostawiam bo fajne miny itd. Zdjęcia robię w serii bo łatwiej potem coś wybrać a sprzęt też nie jest jakiś wypasiony to tylko 550D canona i kit od 50D czyli 17-85mm swoją drogą kumpel był zdumiony jakie foty to potrafi zrobić :) Pamiętaj tylko że to nie aparat robi zdjęcia tylko MY ! Powodzenia :)

Wiadomo że sprzęt nie zrobi za nas wszystkiego ale może znacznie ułatwić sprawę ;)
Ja ogólnie ogarniam robienie zdjęć w ruchu, nauczyłam się pracować na swoim aparacie na tyle żeby efekty były przyzwoite. Cały czas zresztą się uczę metodą prób i błędów...też robię mnóstwo zdjęć z czego wybieram tylko garstkę.
Od kilku miesięcy posługuję sie głównie sigmą 70-300(apo) i widzę sporą różnicę przy fotach w ruchu.

Posted

Westie_justa zaczęłaś coś może czytać? Bo kurczę sory, ale ja po jednej książce wiedziałam o co chodzi w teorii i ćwiczyłam już w praktyce o co chodzi.

Co do RAWów- porobiłam w nich kilka fot, ale za dużo z nimi pracy i za dużo miejsca zajmują, by robić w nich fotki ze spaceru z psem. Rozumiem sesje itp, ale na zwykłe fotki wystarczy mi jpg.

Posted

Unbelievable napisał(a):
bo migawkę się dostosowuje do światła.... ustaw sobie aparat na preselekcję przysłony i obserwuj do jakiej przysłony jaki czas dobiera aparat. To nie jest takie trudne

Czyli "AV" lub "A" :)
W canonie jest tryb P fajna sprawa dla tych co nie wiedzą jak to działa czas migawki na przysłonę czy iso a nie chcą robić na auto.
Po włączeniu tego trybu możemy wszystko kontrolować ustawić sobie czułość, zapis w raw, balans bieli itd. Przy naciśnięciu lekko spustu do połowy mamy przez chwilę wyświetlane parametry ustawień które może zmienić kółkiem przy spuście np przy ustawieniu czułości na 1600 mam 1/160 i F/4 po pokręceniu w lewo zwiększa się czas zmniejsza przysłona np 1/40 i F/9 itd.

Posted

Ja używam zawsze preselekcji przysłony, ewentualnie jak ten tryb szaleje włączam manual i ustawiam czas migawki na stały. Warto też się pobawić ekspozycją gdy fotki wychodzą za ciemne/za jasne. Bo iso to myślę oczywista oczywistość ;) używa się jak najmniejszego w danej sytuacji

Posted

asiol napisał(a):
Westie_justa zaczęłaś coś może czytać? Bo kurczę sory, ale ja po jednej książce wiedziałam o co chodzi w teorii i ćwiczyłam już w praktyce o co chodzi.

Co do RAWów- porobiłam w nich kilka fot, ale za dużo z nimi pracy i za dużo miejsca zajmują, by robić w nich fotki ze spaceru z psem. Rozumiem sesje itp, ale na zwykłe fotki wystarczy mi jpg.

Nigdy nie czytałem żadnych książek uczyłem się i uczą na swoich błędach. Czasem podczytam coś na forum foto.
Co do rawów nie zgodzę się, zdjęcia są dużo ostrzejsze po "wywołaniu" można poprawić w nich dużo więcej parametrów niż z okrojonych jpeg. Przy cenach kart 80 zł za 16 Gb to żaden problem. Żeby wywołać raw nie trzeba aż tak wiele czasu zwłaszcza kilka fot ze spaceru a jak mam robić w jpeg do wole zrobić komórką :)
JA na początku też nie chciałem ale jak zobaczyłem efekty to już nie pamiętam kiedy przełączyłem na jakość jpeg. Tak jak pisałem używam dołączonego oprogramowania DPD i tam obrabiam zdjęcia całymi katalogami szybko i sprawnie.
Po jakimś czasie RAW-y idą do kosza a "wywołane" jpeg -i w pełnej rozdzielczości zostają na dysku dlatego zmniejszam zdjęcia dopiero po obróbce żeby nie ruszać oryginałów.Nie po to przecież kupuje się lustrzankę żeby robić na AUTO i JPEG -u !

Właśnie proszę spróbować zrobić tak:
pstryknąć fotkę w jpeg i tą samą w raw jest taka opcja w aparacie (raw + jpeg) i potem "wywołać" na kompie i porównać :)

Posted

Unbelievable napisał(a):
Ja używam zawsze preselekcji przysłony, ewentualnie jak ten tryb szaleje włączam manual i ustawiam czas migawki na stały. Warto też się pobawić ekspozycją gdy fotki wychodzą za ciemne/za jasne. Bo iso to myślę oczywista oczywistość ;) używa się jak najmniejszego w danej sytuacji

Tryb AV owszem czemu nie ale przy zdjęciach w ruchu tak się nie da chyba że iso będzie na tyle wysokie żeby automatyka dała niski czas za dużo nie wiadomych :)
W tym wypadku ustawiam na TV czas 1/200-1/500, ISO do 1600 i nie patrzę na przysłonę :) Albo tak jak pisałaś tryb "M" iso na auto i stały czas i przysłona kontrolując cały czas przy tym czy aby nie prześwietla mi białego lub nie doświetla za dużo.

Posted

[quote name='Krzysztof Kwiatkowski']Tryb AV owszem czemu nie ale przy zdjęciach w ruchu tak się nie da chyba że iso będzie na tyle wysokie żeby automatyka dała niski czas za dużo nie wiadomych :)
W tym wypadku ustawiam na TV czas 1/200-1/500, ISO do 1600 i nie patrzę na przysłonę :) Albo tak jak pisałaś tryb "M" iso na auto i stały czas i przysłona kontrolując cały czas przy tym czy aby nie prześwietla mi białego lub nie doświetla za dużo.

jak się nie da? ja zawsze tak robię. I ruch mam ładnie zamrożony

Posted

[quote name='Unbelievable']jak się nie da? ja zawsze tak robię. I ruch mam ładnie zamrożony

Bardzo fajnie uchwycone :)
Może źle napisałem ja nie neguję AV :) Często trafiam tak że jak zaczynam coś robić to słońce mi za chmury zajdzie i nagle czas mam za duży a jak zmienię to zaraz wylezie i wtedy wolę zmienić na TV lub M. Często jest tak że jak robię dookoła "jadąc" za psem zmienia się ekspozycja bo a to cień a to ciemniejsze tło i ciężko to kontrolować mi na AV.

Posted

Krzysztof Kwiatkowski napisał(a):
Bardzo fajnie uchwycone :)
Może źle napisałem ja nie neguję AV :) Często trafiam tak że jak zaczynam coś robić to słońce mi za chmury zajdzie i nagle czas mam za duży a jak zmienię to zaraz wylezie i wtedy wolę zmienić na TV lub M. Często jest tak że jak robię dookoła "jadąc" za psem zmienia się ekspozycja bo a to cień a to ciemniejsze tło i ciężko to kontrolować mi na AV.

mój aparat nadąża za zmianami pogody ;) a jak nie, to zawsze jest do poprawienia ekspozycja w rawie