Pusiakowa Posted December 11, 2011 Posted December 11, 2011 agaga21 napisał(a):http://i1102.photobucket.com/albums/g454/kajusza/651fd441.jpg na tym zdjęciu prawie widać jak ziemia jest okrągła ;) Po prostu jest krzywa linia horyzontu. Poza tym zdjęcie nieciekawe, ucięty ogon. Szkoda, że pies siedzi tyłem może przodem wyglądałby ciekawej. Quote
dianusia921 Posted December 11, 2011 Posted December 11, 2011 Hej ;) Chciałabym prosić Was o pomoc. Planuję kupno aparatu, dziś byłam w sklepie i spodobał mi się bardzo Fujifilm HS 20 czy miał ktoś może styczność z tym aparatem ? Licze na Wasze opinie o tym sprzęcie. Zaznaczę jeszcze, że ja nie bardzo się znam na fotografii, a aparat jest mi potrzebny głównie do focenia psów na spacerach. Jeśli ktoś nie miał styczności z tym aparatem to może mógłby mi polecić aparat do około 1300zł. Na początku chciałam tańszą lustrzankę, ale myślę, że najlepszym wyborem będzie zaawansowany kompakt. Jak myślicie? Proszę Was bardzo o pomoc w wyborze. Pozdrawiam. Quote
Kiłi Posted December 11, 2011 Posted December 11, 2011 agaga21 napisał(a):nie wiem jakie są najważniejsze parametry, więc spiszę ci to co mi picasa pokazuje: pierwsze zdjęcie: ogniskowa 32mm czas ekspozycji 0,02s(1/50) przesłona 4.38 ogniskowa f/4.5 iso 1250 szybkość migawki 5,63 drugie: ogniskowa 18mm czas ekspozycji 0,025s(1/40) przesłona 4 ogniskowa f/4 iso 160 szybkość migawki 5,38 Ok, dzięki wielki :) A jeszcze tylko się zapytam na którym programie robisz? M, Av, Tv ? Pierwsze fota fajowska, nie potrafie takiego efektu uzyskać, faktem jest że robie zdjęcia w cieniu, bo większe słońce, światło = ryk, ale mimo wszystko :roll: Pożyczonym Tamronem co innego, ale skoro Tobie takie super foty wychodzą kitem, znaczy się ja coś źle robie :evil_lol: Quote
Paskuda_Bandzior Posted December 12, 2011 Posted December 12, 2011 Vectra napisał(a):kto z Was ma stałke 50mm f/1.8 ? z jakiej to odległości ostrzy ? i czy mogę prosić jakieś foty :modla: warte to kupienia ? bo nie jest drogie strasznie .... przeleciałam na tym wszystkie sesje szczeniaczkowe moich borderków i staffików i byłam mega zadowolona, bo sadzam sobie szczeniaczka na łózku/fotelu, siadam przed nim i jestem w stanie przytrzymac go ręką, zabrać rękę i trzaskać zdjęcia :P Quote
Vectra Posted December 12, 2011 Posted December 12, 2011 Paskuda_Bandzior napisał(a):przeleciałam na tym wszystkie sesje szczeniaczkowe moich borderków i staffików i byłam mega zadowolona, bo sadzam sobie szczeniaczka na łózku/fotelu, siadam przed nim i jestem w stanie przytrzymac go ręką, zabrać rękę i trzaskać zdjęcia :P o to to to , właśnie o to mi idzie :) więc Ty też mnie utwierdziłaś , w słuszności posiadania takiego szkła :) za co bardzo dziękuje. Quote
Avaloth Posted December 12, 2011 Posted December 12, 2011 Paskuda_Bandzior napisał(a):przeleciałam na tym wszystkie sesje szczeniaczkowe moich borderków i staffików i byłam mega zadowolona, bo sadzam sobie szczeniaczka na łózku/fotelu, siadam przed nim i jestem w stanie przytrzymac go ręką, zabrać rękę i trzaskać zdjęcia :P Widocznie mam krótsze ręce, bo ja jak próbowałam focić myszy na odległość ręki to mało kiedy udawało mi się złapać ostrość :D Ale niewiele brakuje, i ogólnie też obiektyw bardzo polecam, za taką cenę warto w 100%. Quote
lawendowa Posted December 12, 2011 Posted December 12, 2011 Też mam 50mm ;) Uwielbiam to szkło, długo, długo miałam tylko je jako iż wyzbyłam się innych wraz ze zmianą lustrzanki...teraz mimo iż mam wybór i tak najbardziej lubię nim focić...co więcej kupiłam używane... stan idealny, mimo intesywnego uzywania przeze mnie nadal wygląda jak nowe...a zapłaciłam zaledwie 300zł ... cena śmieszna jak za jakość tego szkła. Uważam też że to nie prawda że stałkami pracuje się trudniej...po prostu inaczej... Quote
agaga21 Posted December 12, 2011 Posted December 12, 2011 Kiłi napisał(a):Ok, dzięki wielki :) A jeszcze tylko się zapytam na którym programie robisz? M, Av, Tv ? Pierwsze fota fajowska, nie potrafie takiego efektu uzyskać, faktem jest że robie zdjęcia w cieniu, bo większe słońce, światło = ryk, ale mimo wszystko :roll: Pożyczonym Tamronem co innego, ale skoro Tobie takie super foty wychodzą kitem, znaczy się ja coś źle robie :evil_lol: robie wszystkimi programami po kolei i sprawdzam co mi wychodzi. eksperymentuje bo ogólnie to kompletnie nie wiem jaki program kiedy powinien być użyty. nie wiem też jak się ustawia głębię ostrości, czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć? Quote
lawendowa Posted December 12, 2011 Posted December 12, 2011 Głębię ostrości regulujesz ustawiając wartość przesłony. Dla przykładu przesłona ustawiona na 1.8 da nam najmniejszą głębię ostrości i wraz ze zwiększeniem watrości przesłony będzie nam wzrastało "pole ostrości" na zdjęciu. Quote
Krzysztof Kwiatkowski Posted December 13, 2011 Posted December 13, 2011 Wtrącę swoje trzy grosze. Trzeba pamiętać o tym żeby po zmniejszeniu zdjęć np.: na to forum koniecznie je delikatnie wyostrzyć w jakimś programie może to być nawet Picasa 3 lub IrfanView której sam używam. Co do obiektywu 50mm 1.8 osobiście odradzam miałem oddałem po dwóch dniach po konsultacji z serwisem canon powiedzieli mi że jest nawet problem z ich kalibracją :) Mi robił 50% zdjęć nieostrych może inaczej były ostre ale nie tam gdzie ustawiałem i były to tylko zdjęcia testowe nie w ruchu ! Niestety są to tanie obiektywy i mają plastikowe obudowy które szybko powodują problemy z ostrością a już nie wspomnę o bardzo kiepskim zawodnym i głośnym AF. Jak ktoś chce dobrą stałkę to trzeba dać powyżej 1000 zł z napędem AF USM - ULTRASONIC (Canon) , HSM (Sigma) i SWM (Nikon) np.: CANON 50mm F1.4 USM czy Sigma 50 mm F1.4 EX DG HSM . Jest to bardzo ważne jeśli chcemy robić zdjęcia naszym zwierzakom po prostu potrzebna jest tu szybkość i precyzja AF. Dotyczy to wszystkich obiektywów których chcemy używać do zdjęć w ruchu. Bardzo dużo porad jest do poczytania tutaj http://www.canon-board.info/ i tutaj http://forum.nikoniarze.pl/ :) Quote
Unbelievable Posted December 13, 2011 Posted December 13, 2011 [quote name='Krzysztof Kwiatkowski']Wtrącę swoje trzy grosze. Trzeba pamiętać o tym żeby po zmniejszeniu zdjęć np.: na to forum koniecznie je delikatnie wyostrzyć w jakimś programie może to być nawet Picasa 3 lub IrfanView której sam używam. Co do obiektywu 50mm 1.8 osobiście odradzam miałem oddałem po dwóch dniach po konsultacji z serwisem canon powiedzieli mi że jest nawet problem z ich kalibracją :) Mi robił 50% zdjęć nieostrych może inaczej były ostre ale nie tam gdzie ustawiałem i były to tylko zdjęcia testowe nie w ruchu ! Niestety są to tanie obiektywy i mają plastikowe obudowy które szybko powodują problemy z ostrością a już nie wspomnę o bardzo kiepskim zawodnym i głośnym AF. Jak ktoś chce dobrą stałkę to trzeba dać powyżej 1000 zł z napędem AF USM - ULTRASONIC (Canon) , HSM (Sigma) i SWM (Nikon) np.: CANON 50mm F1.4 USM czy Sigma 50 mm F1.4 EX DG HSM . Jest to bardzo ważne jeśli chcemy robić zdjęcia naszym zwierzakom po prostu potrzebna jest tu szybkość i precyzja AF. Dotyczy to wszystkich obiektywów których chcemy używać do zdjęć w ruchu. Bardzo dużo porad jest do poczytania tutaj http://www.canon-board.info/ i tutaj http://forum.nikoniarze.pl/ :) ja za swoją stałkę dałam 800zł i jest żyleta, dodatkowo ma bardzo szybki AF i jest cichutka ;) zaraz wrzucę zdjęcie w ruchu, jestem w trakcie obrabiania nie każdego stać na superprofi obiektyw Quote
Krzysztof Kwiatkowski Posted December 13, 2011 Posted December 13, 2011 Unbelievable napisał(a):ja za swoją stałkę dałam 800zł i jest żyleta, dodatkowo ma bardzo szybki AF i jest cichutka ;) zaraz wrzucę zdjęcie w ruchu, jestem w trakcie obrabiania nie każdego stać na superprofi obiektyw Chodziło mi tylko o te najtańsze "stałki" ten Twój jest pewnie z wyższej półki no i w różnych systemach są różne ceny. Mnie też nie stać na takiego powyżej 1000 zł dla jednej stałki. Mam canon- a 550D i 3 obiektywy canona 17-85 USM 55-250 ten bez usm ale rzadko go używam i kitowy kupiony za 15 zł :) 18-55 też bez USM. Marzy mi się 24-105 f/4 "L" ale trzeba dać za niego ponad 3 tyś :( żeby nie było mam też starego canona S3 IS i jeszcze go czasem używam. Zapomniałem Wam napisać: zacznijcie robić zdjęcia w "RAW -ach" i "NEF -ach" w swoich lustrzankach, ja też się nie mogłem przekonać ale teraz inaczej nawet nie próbuje bo zdjęcia są duże lepsze po "wywołaniu" do "JPEG -a" dopiero na kompie. Quote
MakeBelieve Posted December 13, 2011 Posted December 13, 2011 Nie przesadzajmy, że 50 1.8 jest do bani, może trafił Pan na taki egzemplarz. Wieelu Canoniarzy jak i Nikoniarzy bardzo poleca ten obiektyw, bo w swojej klasie cenowej jest najlepszy. Tani i ostry. Ja nadal mam do nikona ten obiektyw i nie moge złego słowa o nim powiedziec. Quote
Unbelievable Posted December 13, 2011 Posted December 13, 2011 Krzysztof Kwiatkowski napisał(a):Chodziło mi tylko o te najtańsze "stałki" ten Twój jest pewnie z wyższej półki no i w różnych systemach są różne ceny.. ale to jest jedna z tańszych stałek, zaraz po 50mm 1.8 :) a mam nikkora, które są z założenia droższe niż canony Quote
Marta_Ares Posted December 14, 2011 Posted December 14, 2011 Czy to ma jakiś sens? :) co powinnam poprawić? robione nieszczęsnym sony :roll: oczywiście z walniętą matrycą... muszę znowu pobawić się w ustawianie jej, ale z tego co czytam na wątku soniacze tak mają? szkoda ze 2- 3 lata temu jak kupowałam był tak mały wybór luster w kwocie którą akurat dysponowałam :shake: canon mi wogóle w ręku nie leżał, a nikon drogi, Quote
Vectra Posted December 14, 2011 Posted December 14, 2011 Marta , ostrość na ślepia :) wtedy ma to sens , portrety :) Quote
Marta_Ares Posted December 14, 2011 Posted December 14, 2011 Vectra napisał(a):Marta , ostrość na ślepia :) wtedy ma to sens , portrety :) dobrze wiedzieć, ja przeważnie na nos kierowałam.... te akurat z dzisiaj robione nowym obiektywem, muszę się przyzwyczaić do jego ciężkości bo ponad 0,5kg waży :D Quote
Vectra Posted December 14, 2011 Posted December 14, 2011 mój zestaw waży 1400 gram :diabloti: ja bym to i chciała na oczki , tylko przeważnie łapie nos .... no się wierty wiercą :( Quote
Bonsai Posted December 14, 2011 Posted December 14, 2011 Vectra napisał(a):mój zestaw waży 1400 gram :diabloti: Moje 1650 gramów (body) + 800 gramów (tele) = 2450 gramów pozdrawia. :evil_lol: :) Quote
Vectra Posted December 14, 2011 Posted December 14, 2011 Bonsai napisał(a):Moje 1650 gramów (body) + 800 gramów (tele) = 2450 gramów pozdrawia. :evil_lol: :) oo nie nie, za taki zestaw na jedną rączkę DZIĘKUJE !!! :diabloti: Quote
Bonsai Posted December 14, 2011 Posted December 14, 2011 Vectra napisał(a):oo nie nie, za taki zestaw na jedną rączkę DZIĘKUJE !!! :diabloti: Bardzo wygodny! Przynajmniej czuję, że coś trzymam. :evil_lol: No, czasami na długich wycieczkach jest to upierdliwe. :evil_lol: Quote
Recommended Posts