Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wg. mnie ten płatek mógłby być nieco wyraźniejszy :D Ale foto ogólnie jest świetne.
Adrianna, to:http://wd9.photoblog.pl/np5/201104/DA/91835048.jpg foto mi się podoba, ale mam wrażenie, że za bardzo je wyostrzyłaś (obrabiałaś tą fotkę?), albo ta sierść wyszła za bardzo szorstko, na pierwszy rzut oka wygląda jak jakiś iglak.

Kora, to foto: http://wd1.photoblog.pl/np1/201104/4E/91121050.jpg przerabiałaś? Te przebłyski światła, to efekt wywołany foceniem, czy tekstura?

A ja szukam kompaktu, bo lustro jest dla mnie "zbyt pro" no i nieporęczne wg. mnie. Myślałam o Canon Powershot i któryś model, ale nie jestem zdecydowana na konkretny... Chciałabym coś o krótkim czasie migawki (do fotografowania obiektów w ruchu) i żeby jakość zdjęć była dobra, co do reszty parametrów to nie wiem jak je określić. Ogółem to chcę kompakt, którym będę mogła zrobić foty na wystawie, swojemu psu, zrobić "sesyjkę" znajomym i okazjonalnie krajobrazy na wycieczkach i gdziekolwiek. Ach i aparat do 1100zł. Macie jakieś propozycje?

Posted

[quote name='HelloKally']Wg. mnie ten płatek mógłby być nieco wyraźniejszy :D Ale foto ogólnie jest świetne.
Adrianna, to:http://wd9.photoblog.pl/np5/201104/DA/91835048.jpg foto mi się podoba, ale mam wrażenie, że za bardzo je wyostrzyłaś (obrabiałaś tą fotkę?), albo ta sierść wyszła za bardzo szorstko, na pierwszy rzut oka wygląda jak jakiś iglak.

Kora, to foto: http://wd1.photoblog.pl/np1/201104/4E/91121050.jpg przerabiałaś? Te przebłyski światła, to efekt wywołany foceniem, czy tekstura?

A ja szukam kompaktu, bo lustro jest dla mnie "zbyt pro" no i nieporęczne wg. mnie. Myślałam o Canon Powershot i któryś model, ale nie jestem zdecydowana na konkretny... Chciałabym coś o krótkim czasie migawki (do fotografowania obiektów w ruchu) i żeby jakość zdjęć była dobra, co do reszty parametrów to nie wiem jak je określić. Ogółem to chcę kompakt, którym będę mogła zrobić foty na wystawie, swojemu psu, zrobić "sesyjkę" znajomym i okazjonalnie krajobrazy na wycieczkach i gdziekolwiek. Ach i aparat do 1100zł. Macie jakieś propozycje?

ja osobiście posiadam canona g11 i wcześniej pracowałam na g9 jak wiadomo im starszy model tym trochę 'gorszy'. Osobiście uważam je za genialne aparaty dla ludzi którym nie chce się bawić z lustrem. Do zdjęć na dworze są super, makro to samo, możliwość zapisu w RAWach jest, filmiki też niezłe nagrywa. Jedyny problem to zdjęcia na halach i ciemnych miejscach bez lampy. Z lampą ok w zależności od ustawienia (używam osobiście tylko trybu manualnego). G11 ma ekranik obrotowy. Jedyne co mnie w nim denerwuje to to że nie ma wymiennych obiektywów xD

Posted

[quote name='HelloKally']Wg. mnie ten płatek mógłby być nieco wyraźniejszy :D Ale foto ogólnie jest świetne.

modelka rzeczywiście sierść ma jak iglak, a jeśli chodzi o przeróbkę to poprawiłam tylko kolory na wyrazistsze za pomocą 'krzywych' w gimpie. Dzięki za opinie ;)

Posted

to zupełnie co innego:D
Pies centralnie na środku ostry, z tyłu rozmazane tło dla mnie idealne ale ja tam doswiadczenia nie mam, tylko podziwiam;)

Posted

[quote name='Moniskaa']

Proszę o opinię :)

Cóż, 10000000000000000 nieb lepiej ode mnie, nawet nie ma porównania, ale ja się nie znam ;p
Na moim zdjęciu nie było lampy.

Posted

[quote name='NightQueen']Ewa ja bym pokombinowała z ustawieniami, bo czarny się nieco zlewa :p

[/QUOTE]

masz rację:razz:, dziękuję!
to mój odwieczny problem przy robieniu zdjęć tych czarnych kundli:roll:

Posted

[quote name='wikikoniki']Cóż, 10000000000000000 nieb lepiej ode mnie, nawet nie ma porównania, ale ja się nie znam ;p
Na moim zdjęciu nie było lampy.[/QUOTE]

Are you kidding me? :eviltong:
wstaw to zdjęcie gdzieś gdzie jest opcja 'exif' :p

Posted

[quote name='Adrianna']Are you kidding me? :eviltong:
wstaw to zdjęcie gdzieś gdzie jest opcja 'exif' :p[/QUOTE]

Klikasz prawym przyciskiem na zdjęcie i bierzesz 'właściwości obrazka' i powinno wszystko być napisane, przynajmniej u mnie jest ;)

Posted

[quote name='Pusiakowa']Klikasz prawym przyciskiem na zdjęcie i bierzesz 'właściwości obrazka' i powinno wszystko być napisane, przynajmniej u mnie jest ;)[/QUOTE]

Nie mam tej opcji niestety ;(
*
też mylałam o eksperymentowaniu z prysznicem ;)

A mlecze fajniej by wyglądały gdybyś skupiła ostrość na tym z robaczkiem. moim zdaniem ;)

Posted

[quote name='Adrianna']Nie mam tej opcji niestety ;(
*
też mylałam o eksperymentowaniu z prysznicem ;)

A mlecze fajniej by wyglądały gdybyś skupiła ostrość na tym z robaczkiem. moim zdaniem ;)[/QUOTE]
Też tak uważam ;) . A dwa pierwsze zdjęcia są zdecydowanie za jasne.

Posted

[quote name='wikikoniki']Cóż, 10000000000000000 nieb lepiej ode mnie, nawet nie ma porównania, ale ja się nie znam ;p
Na moim zdjęciu nie było lampy.[/QUOTE]
porównujesz zdjęcie które było zrobione w domu od tak, bez żadnej obróbki itp ?
Ja lampy też nie używałam, no chyba że tego nie widzisz, zdjęcie było po prostu obrabiane

Iza. - kombinowałam troszkę z kontrastem ;) no ale jak widać człowiek ciągle się uczy :)

Adrianna- to akurat był natrysk w oczku wodnym ;) Fajna sprawa focić wodę, ciekawe zdjęcia wychodzą. Kiedyś nawet próbowałam robić zdjęcia reklamowe.

Dziekuje za opinie ;)

Posted

[quote name='ariss']masz rację:razz:, dziękuję!
to mój odwieczny problem przy robieniu zdjęć tych czarnych kundli:roll:[/QUOTE]

mój też, ale mam na to sposób, na ekranie mojego aparatu, zdjęcia wydają się jaśniejsze niż na moim monitorze, więc robię tak by zdjęcia na aparacie były nieco zbyt jasne, wtedy na komputerze są idealne :p

btw. fotografowanie tylko czarnych czy tylko jasnych psów to nic, katorgą jest uchwycenie dwóch psów (białego i czarnego) na jednym zdjęciu, tak żeby jednego nie przypalić a drugi nie był za ciemny :cool3: to dopiero sztuka, której za chiny opanować nie mogę :evil_lol:

Posted

Albo psy czarno-białe, dzisiaj właśnie próbowałam jednego sfocic to wychodziła albo czarna plama z pyska, albo przepalone białe części..

Wg mnie też na tamtym zdjęciu ewidentnie widac lampę.

Moniskaa moim zdaniem w pierwszym zdjęciu ta czarna ramka przeszkadza. Krople fajne.

Posted

[quote name='Avaloth']Moniskaa moim zdaniem w pierwszym zdjęciu ta czarna ramka przeszkadza. Krople fajne.[/QUOTE]
dzieki :) lepsza by była taka jak w drugim zdjęciu (dopasowana kolorami) czy w ogóle bez ramki?