Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wpadam tutaj z czymś innym niż tematyka zwierzęca. Martwą naturę fotografuję od ok. pół roku, jestem samoukiem i zdjęcia powstają na zasadzie prób i błędów.
Ciekawi mnie opinia innych, może ktoś mi powie na co powinnam zwrócić uwagę bo ja nie potrafię spojrzeć obiektywnie na swoje prace ;)

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Korenia napisał(a):
Shel, a jak byś skadrowała?

Zdecydowanie więcej dołu :) I może w pionie - wtedy to taki standardowy portret, ale o fotę całej sylwetki też bym się pokusiła :)

Posted

Shel napisał(a):

Kashdog co robisz jeśli chodzi o obróbkę? Chodzi mi o coś takiego co się dzieje np na tych kratach w 1szym zdjęciu ;)

Kontrast, wyostrzanie, b&w i kombinowałam z kolorem z tego co pamiętam.

Posted

1. tło mi nie pasuje, tzn. ten czarny kawałek.
2.podoba mi się.
3.łodyżka się wzięła w kadr po prawej stronie.
4.to jest najlepsze chyba.
5.to też fajne.

I chyba jakieś trochę szumiące są ?

Posted

jonquilla - myślałam, że pierwsze foto to obraz :lol:

Kaja - mi się podoba pierwsze, a drugie jest fajnie zaostrzone, ale jak poprzedniczka uważam, że tło rozprasza. I ogon. A poza tym, to podpis zdjęcia ładniej wyglądałby w innej, bardziej 'finezyjnej' czcionce ;P
A z kadrem Kashdog, chodzi o to, ze za nisko? Pytam, bo ja się pcham, do krytyki, ale sama nie mam wprawy, a chciałabym mieć pojęcie o czym piszecie:eviltong:, bo wiadomo, że najbardziej się człowiek uczy na błędach. Nawet cudzych:evil_lol:

A przy okazji - Chciałabym w najbliższej przyszłości kupić lustro, ale nie wiem jakie firmy są dobre. Pewnie to sprawa dyskusyjna, ale 'jak własną kieszeń' znam Olympusa (jestem zadowolona), z tym, że to zwykłe cykadło. Moglibyście polecić Waszym zdaniem dobre marki lustrzanek? Myślałam też o Canonie lub Sony...

Posted

Ja polecam Canona :) Sama mam Canona (rebel t1i), jestem zadowolona. Kuzyn fotograf też ma Canona(5d) i drugi kuzyn fotograf również(50d) :) Ja mam porównanie z Nikonem, Nikon znajomej robi dużo gorsze zdjęcia niż mój Canon. Do tego strasznie ten Nikon wolno chodzi...

Posted

Moi znajomi też w większości polecają Canona, ale kilka osób ma Nikony i zdjęcia są ładne, a znajomi nie są fotografami ;P
Mam niezły mętlik, ale trochę mnie zaskoczyło, ze nikt nie poleca Sony, an i Olympusa :eviltong:, chociaż w sumie to słyszałam, ze to Canon wiedzie prym w świecie lustrzanek

Posted

Adrianna napisał(a):
Moi znajomi też w większości polecają Canona, ale kilka osób ma Nikony i zdjęcia są ładne, a znajomi nie są fotografami ;P
Mam niezły mętlik, ale trochę mnie zaskoczyło, ze nikt nie poleca Sony, an i Olympusa :eviltong:, chociaż w sumie to słyszałam, ze to Canon wiedzie prym w świecie lustrzanek

Canon i Nikon to konkurencyjne marki, produkują najlepsze lustrzanki tzn "amatorskie" (co wcale nie oznacza że to aparaty tylko dla początkujących).
Myślę że jeśli chodzi o liczbę zwolenników to będzie ona się rozkładać 50% na 50% ;)

Ja mam nikona i będę polecać bardziej ten model, bawiłam się canonami ale wiadomo, kwestia przyzwyczajenia robi swoje i teraz już bym się na canona nie zamieniła, aczkolwiek nie twierdzę że są złe :p

Posted

[quote name='Adrianna']ale trochę mnie zaskoczyło, ze nikt nie poleca Sony, an i Olympusa
Ja focę Olympusem, nie jest źle bo jego braki nadrabiam dobrym obiektywem, ale faktycznie to żałuję,że nie zdecydowałam się od razu na Nikona - a wiele osób mi mówiło,że w pewnym momencie pożałuję bo mi Olek przestanie wystarczać, bo obiektywów do niego mały wybór i drogie i takie tam. W przyszłym roku planuję D90 o ile uciułam na niego, ten sam obiektyw co mam tylko z mocowaniem odpowiednim i jeszcze przynajmniej jeden inny...
Wypociny moje Olkiem stworzone są tu jakby kogoś interesowało www.eria.fotolog.pl

Posted

Adrianna napisał(a):

Sony to nie lustrzanki, sony to gówna. ;)

Posted

Co do firm to z wieloma ludźmi rozmawiałam, dużo przed zakupem mojego lustra czytałam i ani jedna osoba nie polecała Sonych, moje koleżanka ma alphe350 i mówi ze mimo że nie jest źle żałuje że nie wybrała czegoś innego.
Na Olypmusa raczej nie słyszałam skarg, ale jednak Nikon i Canon są najbardziej rozpowszechnioną, najbardziej rozwiniętą pod względem fotograficznym firmami i ja tylko te dwie brałam pod uwagę.
Korenia ja co prawda mam Canona, ale jesteś pierwszą osobą od której słyszę że Nikony są wolne. A generalnie jak przeglądam zdjęcia to właśnie Nikonowskie częściej wyglądają lepiej.. ale to pewnie kwestia fotografa.
Ja wzięłam Canona i nie żałuje, ale gdybym kupowała lustro w tym momencie nie wiem czy nie zdecydowałabym się na nikusia.

Kaja mnie w pierwszym razi to coś brązowego (włosy?) u góry. I ogólnie bardziej bym przybliżyła, zwężyła kadr. W drugim jest ciut krzywo i za dużo tła u góry.

Posted

Korenia napisał(a):
Autentycznie tamten jest strasznie wolny. Zanim zdjęcie się wyświetli to trza poczekać, a już jak foty w uchu się robi to usnąć można ;)

Ja myślę że to nie kwestia powolności nikona, tylko nieumiejętnego go używania. ;)

Nawet bardzo zaawansowany i profesjonalny aparat w rękach laika, nie mającego pojęcia o obsłudze sprzętu, genialnych zdjęć nie zrobi, bo aparat to tylko urządzenia, szkopuł tkwi w tym kto go obsługuje.

Posted

Korenia napisał(a):
Autentycznie tamten jest strasznie wolny. Zanim zdjęcie się wyświetli to trza poczekać, a już jak foty w uchu się robi to usnąć można ;)

Takie coś występuje przy wielu aparatach, ale w ujemnych temperaturach...

Posted

NightQueen napisał(a):

Nawet bardzo zaawansowany i profesjonalny aparat w rękach laika, nie mającego pojęcia o obsłudze sprzętu, genialnych zdjęć nie zrobi, bo aparat to tylko urządzenia, szkopuł tkwi w tym kto go obsługuje.

Ma to się też do kompaktu - jest na dogo osoba, która kompaktem robiła takie cuda o jakich mnie się nawet nie śni mając lustrzankę. JiM ma nick ;)
Utalentowana osoba kompaktem stworzy piękny obraz a ktoś bez gustu i wyczucia a z niewiadomo jak profesjonalnym sprzętem robi gnioty .