masienka Posted October 22, 2010 Posted October 22, 2010 u mnie skora wyglada naturalnie ale moze dlatego, zem przyzwyczajona, ze ten moj Golum taka brzoskwiniowa karnacje ma :) Quote
łamAga Posted October 22, 2010 Posted October 22, 2010 http://img842.imageshack.us/img842/417/lilw.jpg jak dla mnie śliczne ;) Quote
Adrianna Posted October 22, 2010 Posted October 22, 2010 Witajcie ! Postanowiłam dołączyć do tego wątku, żeby dowiedzieć się tego i owego o Waszych technikach fotografowania, sposobach na fajne zdjęcia itp. : ) Na początek mam pytanie, bo fotografią interesuję się od niedawna, mam aparat cyfrowy Olympus C760UZ. Do rzeczy - Moglibyście wyjaśnić mi podstawowe różnice między zwykłą cyfrówką, a lustrzanką? Widzę, że wstawiacie tu zdjęcia własnego wykonania. To i ja dodam coś od siebie. I co sądzicie? Quote
LeCoyotte Posted October 22, 2010 Posted October 22, 2010 masienka napisał(a): reszta w przegladarce mam troche inne kolory a normalnie inne :/ ktos tu kilka stron wczesniej pisal o czyms takim. Jak temu zaradzic? Czym się różnią kolory? Jaki masz ustawiony w aparacie profil kolorów? Czasem tak jest, gdy w aparacie jest ustawiony profil AdobeRGB, to przeglądarka traktuje go jak zwykły sRGB, stąd inne kolory. W programie graficznym, który rozpoznaje profile, nie będzie widać różnicy, ale w przeglądarce internetowej już tak. Quote
masienka Posted October 22, 2010 Posted October 22, 2010 a tak bardziej po naszemu? ;) w przegladarce sa bardziej nasycone niz w PSie i zawsze troche nasycenia zdjac musze gdzie sie ten profil kolorow sprawdza? Quote
betty_labrador Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 nawet fajne pomysly. Szkoda ze drugiej ogonek ucięłaś ; ( Quote
Korenia Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 1) Nie pasuje mi kadr - obiekt fotografowany przesunęłabym w lewo w dół. 2) Szkoda ogonka. To z kolei przesunęłabym w prawo ;) Quote
LeCoyotte Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 Korenia napisał(a):1) Nie pasuje mi kadr - obiekt fotografowany przesunęłabym w lewo w dół. Co by to dało? Quote
C&B Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 Dziękuję za krytykę, przyda się ;) To była moja i myszek pierwsza bardziej profesjonalna sesja, i mam nadzieję, że z każdą kolejną będzie to wychodziło lepiej ;) Quote
Korenia Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 LeCoyotte napisał(a):Co by to dało? Kadr byłby lepszy, a co innego miałoby dac? Quote
betty_labrador Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 bolobokser-a to zdjęcie było przemyślane? ta smycz troche przeszkadza. I psa przesunęłabym lekko w dół. ps. wysłałam rysunek wczoraj :) Quote
LeCoyotte Posted October 24, 2010 Posted October 24, 2010 [quote name='Korenia']Kadr byłby lepszy, a co innego miałoby dac? No dobrze, załóżmy, że byłby lepszy, ale pod jakim względem? To tak łatwo napisać "przesunąć w lewo i w dół" ale dlaczego to już nie wiadomo. Bolsbokser, co chciałaś pokazać na tym zdjęciu? Pionowo przez kadr biegnie sobie zarośnięty chodnik, a na niej w poprzek siedzi pies z ringówką(?)... Quote
Bolsbokser Posted October 24, 2010 Posted October 24, 2010 [quote name='LeCoyotte']No dobrze, załóżmy, że byłby lepszy, ale pod jakim względem? To tak łatwo napisać "przesunąć w lewo i w dół" ale dlaczego to już nie wiadomo. Bolsbokser, co chciałaś pokazać na tym zdjęciu? Pionowo przez kadr biegnie sobie zarośnięty chodnik, a na niej w poprzek siedzi pies z ringówką(?)... To było spontaniczne, a chodnik właśnie mnie urzekł. Quote
Bolsbokser Posted October 24, 2010 Posted October 24, 2010 betty_labrador napisał(a):bolobokser-a to zdjęcie było przemyślane? ta smycz troche przeszkadza. I psa przesunęłabym lekko w dół. ps. wysłałam rysunek wczoraj :) Nie, to był spontan. Gdyby było przemyślane, to by m.in. ringówki nie było . w dól już nie mogłam, bo on nie był usadzony do zdjęcia, a na górze jak kończy się kadr, wlazł mi w niego przechodzień. Wychodzi na to, że spontaniczne fotki mi nie wychodzą :placz: Quote
betty_labrador Posted October 24, 2010 Posted October 24, 2010 Bolsbokser napisał(a):Nie, to był spontan. Gdyby było przemyślane, to by m.in. ringówki nie było . w dól już nie mogłam, bo on nie był usadzony do zdjęcia, a na górze jak kończy się kadr, wlazł mi w niego przechodzień. Wychodzi na to, że spontaniczne fotki mi nie wychodzą :placz: moze poprostu trzeba wiecej pocwiczyc? :) Quote
Bolsbokser Posted October 24, 2010 Posted October 24, 2010 betty_labrador napisał(a):moze poprostu trzeba wiecej pocwiczyc? :) Święta racja, tylko że ja po prostu nie mam na to odpowiednio dużo czasu. Stąd niedociągnięcia. Teorię mam dużą, ale jestem tak roztrzepana, że zapominam ją wdrożyć w życie. Zdecydowanie trening wyrabia tę zdolność, tylko brak mi czasu. Quote
Korenia Posted October 24, 2010 Posted October 24, 2010 LeCoyotte napisał(a):No dobrze, załóżmy, że byłby lepszy, ale pod jakim względem? To tak łatwo napisać "przesunąć w lewo i w dół" ale dlaczego to już nie wiadomo. Chyba się nie rozumiemy... Byłby lepszy pod względem kompozycji, bo właśnie to mi w tym zdjęciu nie pasuje. Quote
Adrianna Posted October 24, 2010 Posted October 24, 2010 Może ujdę za natręta, ale co tam :) Wstawiam jeszcze raz :) Witajcie ! Postanowiłam dołączyć do tego wątku, żeby dowiedzieć się tego i owego o Waszych technikach fotografowania, sposobach na fajne zdjęcia itp. : ) Na początek mam pytanie, bo fotografią interesuję się od niedawna, mam aparat cyfrowy Olympus C760UZ. Do rzeczy - Moglibyście wyjaśnić mi podstawowe różnice między zwykłą cyfrówką, a lustrzanką? Widzę, że wstawiacie tu zdjęcia własnego wykonania. To i ja dodam coś od siebie. A co do gryzoni jeśli mogę się wypowiedzieć drugie zdjęcie wydaje mi się mało 'artystyczne' jest wg mnie zwykłe, pospolite. Quote
LeCoyotte Posted October 27, 2010 Posted October 27, 2010 Korenia napisał(a):Byłby lepszy pod względem kompozycji, Oczywiście, że rozumiemy się;) to mam na myśli. I pytam, co było by lepsze w tej zmienionej przez Ciebie kompozycji? Quote
Korenia Posted October 27, 2010 Posted October 27, 2010 LeCoyotte napisał(a):Oczywiście, że rozumiemy się;) to mam na myśli. I pytam, co było by lepsze w tej zmienionej przez Ciebie kompozycji? Wzrok skupiałby się w odpowiednim miejscu, byłaby harmonijna całość. Quote
zakla Posted October 28, 2010 Posted October 28, 2010 Co sądzicie o tym portrecie? Wiem niestety, że ryj jest ciut przepalony, ale sporadycznie zdarza mi się tego nie robić w mamucich ryjach. Quote
zakla Posted October 28, 2010 Posted October 28, 2010 Nie mogę edytować postu, więc wrzucam drugi raz, proszę admina o wywalenie poprzedniego... Co sądzicie o tym portrecie? Wiem niestety, że ryj jest ciut przepalony, ale sporadycznie zdarza mi się tego nie robić w mamucich twarzach. I jeszcze jeden portrecik 2in1 Quote
Moniek193 Posted October 28, 2010 Posted October 28, 2010 zakla, są prześwietlone na pyszczku, a ogólnie są za ciemne :roll: Quote
Recommended Posts