Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Bardzo ładne, tylko szkoda, że ostrość nie złapała jeszcze podgardla, tak to trochę wygląda jakby było 'ucięte' ostrością i trochę głowa po bokach mogłaby być jeszcze ostra;) ale klimat zdjęcia bardzo fajny :)

Posted

Justa napisał(a):

Oj, to było tak dla przykładu - chodzi mi o sam zjazd z czasem. Jak obiektyw jest jaśniejszy, to czas na tej samej przysłonie będzie krótszy niż przy ciemniejszym szkle. Niezależnie czy bedzie to f.2.8 f.4.0 czy f.16

Nie Justa;) Czas będzie identyczny, bo ilość światła zależy tylko od przysłony, iso i czasu. To, że obiektyw jest jaśniejszy wcale nie oznacza, że przy takiej samej przysłonie wpadnie więcej światła, no bo skąd? Im obiektyw "jaśniejszy", tym mniejsza możliwa przysłona. Ale na każdej innej przysłonie obiektyw jest tak samo jasny jak każdy inny na tej samej przysłonie. Jak przymkniesz np swoją Sigmę 70/2.8 do f/5.6 to czas będzie taki sam jak jak przy np. Sigmie 70-300 na 5.6.

Posted

[quote name='BBeta']Zdjęcie jest naświetlone poprawnie, widać każdy szczegół (przynajmniej u mnie), kwestia ustawienia monitora ;)

Pewnie tak :).

[quote name='deer_1987']http://img685.imageshack.us/img685/4575/kopiaimg7713.jpg
pasowaloby bez smyczy :)

[quote name='betty_labrador']RCookie bardziej czarnobiały niz kolor mi sie podoba :) ładne ujęcie :)

[quote name='Justa']http://img685.imageshack.us/img685/4575/kopiaimg7713.jpg
Fajna konwersja ;)

Dzięki ;).
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś uwagi co do tego zdjęcia to chętnie się z nimi zapoznam :).

Chantell, ja bym to zdjęcie zrobiła bardziej z dołu i nie bardzo przypada mi do gustu "wyławianie" kolorowych elementów ze zdjęć B&W.

Posted

LeCoyotte napisał(a):
Nie Justa;) Czas będzie identyczny, bo ilość światła zależy tylko od przysłony, iso i czasu. To, że obiektyw jest jaśniejszy wcale nie oznacza, że przy takiej samej przysłonie wpadnie więcej światła, no bo skąd? Im obiektyw "jaśniejszy", tym mniejsza możliwa przysłona. Ale na każdej innej przysłonie obiektyw jest tak samo jasny jak każdy inny na tej samej przysłonie. Jak przymkniesz np swoją Sigmę 70/2.8 do f/5.6 to czas będzie taki sam jak jak przy np. Sigmie 70-300 na 5.6.

Oj to dziękuję za wyjaśnienie ! :p Człowiek uczy się całe życie, ale to co piszesz jest w zasadzie logiczne - czemu ja na to nie wpadłam? :mdleje:

Posted

bognik napisał(a):
A ja się zastanawiałam o co Justynie chodzi :diabloti: Teraz już wiem ;)

Taką głupotę zaprezentowałam, że nie mogło to dojść do Twojej świadomości :lol:

Posted

[quote name='LeCoyotte']Nie Justa;) Czas będzie identyczny, bo ilość światła zależy tylko od przysłony, iso i czasu. To, że obiektyw jest jaśniejszy wcale nie oznacza, że przy takiej samej przysłonie wpadnie więcej światła, no bo skąd? Im obiektyw "jaśniejszy", tym mniejsza możliwa przysłona. Ale na każdej innej przysłonie obiektyw jest tak samo jasny jak każdy inny na tej samej przysłonie. Jak przymkniesz np swoją Sigmę 70/2.8 do f/5.6 to czas będzie taki sam jak jak przy np. Sigmie 70-300 na 5.6.

Kojocie na swojej stronie w drugim zdaniu masz błąd :eviltong: rysynek:p

Posted

Korenia, Twój na tym zdjęciu mi wilczarza przypomina :D pysk mu wydłużyło i wyszło ;P
Rinuś dla mnie super, tylko ciemne.

Dzisiaj się pierwszy raz bawiłam moim canonem 55-250IS. I podoba mi się :)
Jeszcze muszę go wyczuć, ale ogólnie jest super.

jakieś sugestie ?

Posted

[quote name='Iś & Chester']Korenia, Twój na tym zdjęciu mi wilczarza przypomina :D pysk mu wydłużyło i wyszło ;P
O :D Dobre ;) Ona ma jakieś 30 cm wzrostu :D Do wilczarza jej trochę brakuje :P

Rinuś - ujęcie chwili bardzo fajne, tylko szkoda, że pies w cieniu. Bo na pierwszy rzut oka nie zauważa się psa, tylko oczy uciekają tam gdzie są jasne plamki słońca ;)

Iś- ładne fotki, ale takie blade, przez co mam takie odczucie jak Rinuś ;) Pozwoliłam sobie dodac trochę słońca:

Posted

[quote name='CarolineS']Przerobiłabym ją troszkę - zabawa kolorkami minimalna zmiana kontrastu i gammy, bo kolorki są mało wyraziste. Szkoda, że rozmyło ci końcówki sierści po prawej.

Dokładnie :) Zamiast się uczyc do sesji to się bawie :D ale co tam :P wy zaliczycie za mnie genetykę :P

Posted

CarolineS napisał(a):
Widać różnicę? No jest ; D
W sumie większość zdjęć potrzebuje mini korekt ; D

Zgadzam się w 100% Takie powalające zdjęcia z magazynów są bardzo poprzerabiane - ale po to są PS i inne programy, aby udoskonalać zdjęcia :)