Vectra Posted March 28, 2010 Posted March 28, 2010 Iś & Chester napisał(a):Szczerze mówiąc nie. Dzięki za zwrócenie na to uwagi. Ale bez stabilizacji i statywu jestem w stanie zrobić dobre zdjęcie w ruchu np ? A w przypadku innych firm też taka duża różnica jest przez stabilizację ? statyw i stabilizacja w ruchu ? a po co ci to ? Jesteś w stanie , króciutki czas naświetlania i refleks jest potrzebny :) Quote
LeCoyotte Posted March 28, 2010 Posted March 28, 2010 =Iś & Chester;14380432 Ale bez stabilizacji i statywu jestem w stanie zrobić dobre zdjęcie w ruchu np ? Z tego rozumiem, że obiektyw potrzebny Ci do zdjęć sportowych... czyli stabilizacja do niczego nie jest Ci potrzebna;) Przydaje się ona tylko do statycznego i ciemnego kadru. Zamiast dokładać do stab. to lepiej dołóż do jaśniejszego obiektywu lub puszki z niskimi szumami;) Quote
Rinuś Posted March 28, 2010 Posted March 28, 2010 [quote name='Vectra']statyw i stabilizacja w ruchu ? a po co ci to ? Jesteś w stanie , króciutki czas naświetlania i refleks jest potrzebny :) dokładnie,ja już zaczynam się dobrze tego uczyć :) co widać np tu. a tak ps. Mi się np to zdjęcie bardzo podoba,ale pewnie jakieś rzeczy są do poprawy? Quote
Agniecha93 Posted March 29, 2010 Posted March 29, 2010 [quote name=' Kaja10014]Co jest źle? http://i43.tinypic.com/ibj31w.jpg Przede wszystkim kadr... widzę niepotrzebną i prześwietloną (następny błąd) ścianę, a chciałabym zobaczyć psa po prawej i wolną przestrzeń po lewej (tam gdzie patrzy). Pokombinowałabym też z b&w. Rinuś to zdj: http://lh5.ggpht.com/_kZ7gnoM8qRc/S69z4uOrGfI/AAAAAAAAAGM/MZ8ssKSq0jM/IMG_0068.jpg podoba mi się, ale lepsze chyba byłoby w b&w. Zdj kolorowe zwraca uwagę na szczegóły i w tym przypadku ginie koń. Quote
betty_labrador Posted March 29, 2010 Posted March 29, 2010 LeCoyotte napisał(a):Nie ma body Canona ze stabilizacją, jest tylko w obiektywach. A czy warto dokładać 600zł dla stabilizacji to musisz sobie sama odpowiedzieć. MZ nie warto. Ta najdroższa sigma nie ma też opcji 'makro' (te tańsze z 'makro' ma dwa razy większe powiększenie), nie wiem czy to brałaś pod uwagę;) Jak wybrac dobry obiektyw wlasnie z sigmy? tzn ten o ktorym piszesz czyli tanszy z makro i powiekszeniem -jak sie zwie? ;) Bede robic zakup. ;] Quote
kajkoowa Posted March 30, 2010 Posted March 30, 2010 Agniecha93 napisał(a):Przede wszystkim kadr... widzę niepotrzebną i prześwietloną (następny błąd) ścianę, a chciałabym zobaczyć psa po prawej i wolną przestrzeń po lewej (tam gdzie patrzy). Pokombinowałabym też z b&w. Dziękuję bardzo :) Co to znaczy b&w ?:oops: Quote
Kashdog Posted March 30, 2010 Posted March 30, 2010 Kaja10014 napisał(a):Dziękuję bardzo :) Co to znaczy b&w ?:oops: black&white - czarno-biale ;) Quote
kajkoowa Posted March 30, 2010 Posted March 30, 2010 Kashdog napisał(a):black&white - czarno-biale ;) Dziękuję :) Quote
Avaloth Posted March 30, 2010 Posted March 30, 2010 Dzięki Wam. Właśnie ostatnio wpadłam na genialny pomysł, żeby wyłączyć stabilizację w moim kicie i zobaczyć jaka jest różnica. Szybka jestem, wiem xdd Generalnie, jak tak czytam wasze wypowiedzi, to się zaczynam zastanawiać czy stabilizacja w ogóle jest do czegoś potrzebna ;P Btw, załóżmy, ze kupuję już te obiektyw bez stabilizacji. Jakiej firmy byście polecili ? Jaka jest korzystna cenowo i jednocześnie dobrej jakości ? Canona, Sigmy, Tamrona czy jeszcze inne ? Quote
Vitka Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 Paulina87 - śliczna ta fota: http://img200.imageshack.us/img200/9987/95090184.jpg Bardzo mi się podoba ucięty kadr. ;) Quote
Justa Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 [quote name='Vitka']Paulina87 - śliczna ta fota: http://img200.imageshack.us/img200/9987/95090184.jpg Bardzo mi się podoba ucięty kadr. ;) Ja bym ścięła jeszcze trochę góry ;) Quote
BellaLab Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 Witam, mam nadzieje, ze ktoś i mi pomoże ;) Mam od niedawna Canona PowerShot SX20 IS, mój problem leży w tym, że kompletnie nie potrafię złapać ostrości na psie w ruchu, wszystko inne jest ostre tylko nie pies:roll: Co robię źle? Quote
Shel Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 Musisz 'celownik' ustawić na psa i nacisnąć spust migawki do połowy, a potem normalnie ;-) Quote
asiol Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 Na jakim trybie robisz zdjęcia? Jaki ustawiasz czas? Quote
BellaLab Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 [quote name='Shel']Musisz 'celownik' ustawić na psa i nacisnąć spust migawki do połowy, a potem normalnie ;-)[/QUOTE] tak też staram się robić, gdy pies się nieznacznie rusza wszystko wychodzi pięknie, ale przy biegającym psie prawie nic :roll: [quote name='asiol']Na jakim trybie robisz zdjęcia? Jaki ustawiasz czas?[/QUOTE] Prawie zawsze na manualu, czas -między: 1/800 a 1/1600 Quote
Infortune. Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 Mam ten sam problem... Pole ostrości mam ustawione na pysk a ostrość i tak zawsze jest na ogonie, dlaczego? Walczę z tym już od dawna. Quote
Unbelievable Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 [quote name='Infortune.']Mam ten sam problem... Pole ostrości mam ustawione na pysk a ostrość i tak zawsze jest na ogonie, dlaczego? Walczę z tym już od dawna.[/QUOTE] u ciebie to akurat może być back focus ( BF ), poszukaj czegoś o teście bateryjkowym albo innym który pozwoli to sprawdzić ;) Quote
taxelina Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 http://www.michaldulemba.pl/technika/front-focus-i-back-focus-wykrywanie/ http://www.fotoporadnik.pl/front-fokus-back-fokus-en.html Quote
LeCoyotte Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 [quote name='Infortune.']Mam ten sam problem... Pole ostrości mam ustawione na pysk a ostrość i tak zawsze jest na ogonie, dlaczego? [/QUOTE] Dlaczego? Bo masz za wolny sprzęt. Od momentu ustawienia ostrości na dziób do wyzwolenia migawki upływa jakaś część sekundy, w której piesek juz zdąży przebied odległość między nosem a ogonem;) Polecam ręczna ostrość i refleksu:cool3: Jest jeszcze jeden sposób, ale o tym nigdzie nie przeczytasz:diabloti: [quote name='Unbelievable']u ciebie to akurat może być back focus ( BF ), poszukaj czegoś o teście bateryjkowym albo innym który pozwoli to sprawdzić ;)[/QUOTE] co to za herezje:evil_lol: jaki BF, po prostu j.w. ;) A tak BTW, nietrafianie AFa w punkt można bardzo łatwo wyregulować - w nowszych puszkach jest opcja w menu, w starszych kręci się śrubkami. Quote
Unbelievable Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 [quote name='LeCoyotte'] co to za herezje:evil_lol: jaki BF, po prostu j.w. ;) A tak BTW, nietrafianie AFa w punkt można bardzo łatwo wyregulować - w nowszych puszkach jest opcja w menu, w starszych kręci się śrubkami.[/QUOTE] napisałam, że może, a nie musi :diabloti: w ogóle to ja miałam na myśli zdjęcia portretowe, nie zrozumiałam :oops: o kręceniu śrubkami też słyszałam ;) Quote
LeCoyotte Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 [quote name='Unbelievable']napisałam, że może, a nie musi :diabloti: w ogóle to ja miałam na myśli zdjęcia portretowe, nie zrozumiałam :oops:)[/QUOTE] aaaa jak tak, to masz rację z tym bf/ff:) Przyczyną może byc też niepewny AF. Quote
taxelina Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 Jak sie podobaja? (zamierzony efekt ostrosci na labedziach) Quote
Infortune. Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 [quote name='LeCoyotte']Dlaczego? Bo masz za wolny sprzęt. Od momentu ustawienia ostrości na dziób do wyzwolenia migawki upływa jakaś część sekundy, w której piesek juz zdąży przebied odległość między nosem a ogonem;) Polecam ręczna ostrość i refleksu:cool3: Jest jeszcze jeden sposób, ale o tym nigdzie nie przeczytasz:diabloti: [/QUOTE] Czyli tak jak myślałam, dość wolny sprzęt + brak umiejętności z mojej strony. :diabloti: W sumie to lepiej niżbym miała mieć zepsuty sprzęt. A dla pewności zrobiłam sobie test bateryjkowy i wyszło, że wszystko ok. Spróbuję z ręczną ostrością, ale myślę, że będzie gorzej niż z AF. :lol: Dziękuję za odpowiedź. ;) Quote
Unbelievable Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 [quote name='Infortune.'] Spróbuję z ręczną ostrością, ale myślę, że będzie gorzej niż z AF. :lol: Dziękuję za odpowiedź. ;)[/QUOTE] niekoniecznie, ja robiłam zdjęcia (w ruchu też) manualnym heliosem, bez ostrzenia na nieskończoność, i na prawdę były całkiem ostre ;) Quote
Recommended Posts