psiulka Posted February 15, 2010 Posted February 15, 2010 smallpati napisał(a):zmień ustawienia w aparacie, a najlepiej to kup lampę zewnętrzną :evil_lol: taka moja zabawa z modelką Zmieniałam chyba z milion razy i nic, zmienię milion pierwszy raz, może się uda :evil_lol: Small, rozmywałaś jakoś tło naokoło? Bo to takie drewniane u konika jest z tyłu nie ostre, a chyba nie powinno :hmmmm: Quote
Unbelievable Posted February 16, 2010 Posted February 16, 2010 smallpati napisał(a):tak, tło częściowo jest rozmazane to ja już wiem co mi się nie podoba! niedokładna obróbka, wydaje mi się że tło doklejone/zmienione? strasznie niedokładnie... Quote
NightQueen Posted February 16, 2010 Posted February 16, 2010 niestety mam nowy program do obróbki, jest w wersji PL. i nie potrafię się nim jeszcze obsługiwać :/ a druga rzecz to taka że na moim starym monitorze ostrość jest dobra Quote
Unbelievable Posted February 16, 2010 Posted February 16, 2010 smallpati napisał(a):niestety mam nowy program do obróbki, jest w wersji PL. i nie potrafię się nim jeszcze obsługiwać :/ a druga rzecz to taka że na moim starym monitorze ostrość jest dobra ja ju raczej widzę spadek jakości ;) poza tym chyba nie wyostrzane po zmniejszeniu? Quote
NightQueen Posted February 16, 2010 Posted February 16, 2010 kwestia nieumiejętnego korzystania z nowego corela Quote
Waldek Posted February 16, 2010 Posted February 16, 2010 [quote name='smallpati']niestety mam nowy program do obróbki, jest w wersji PL. i nie potrafię się nim jeszcze obsługiwać :/ a druga rzecz to taka że na moim starym monitorze ostrość jest dobra programy graficzne mają to do siebie że jeśli je ktoś nieumiejętnie obsługuje to robi to co właśnie widać na zdjęciu smallpati, wyszło bardzo źłe... Quote
asiol Posted February 19, 2010 Posted February 19, 2010 Trochę ostrość padła... uuu, z tego co widzę to nawet bardziej niż trochę :roll: Quote
betty_labrador Posted February 21, 2010 Posted February 21, 2010 co o tym sądzicie? (wiem tło skopane ;) ) a poza tym? Quote
anetta Posted February 22, 2010 Posted February 22, 2010 Mam problem. Chciałam wydrukować zdjęcia z pobytu nad morzem. Są w rozdzielczości 2052x1540. Chce je mieć w formacie 9x13 bo taki mam album. Wczoraj wertowałam sieć i natknęłam się na opinię że najlepsza rozdz. dla takiego formatu to 1280 x 960. Do tej pory wydawało mi się że im większa rozdz. tym lepsze zdjęcie po wydruku To co, mam zmniejszać te swoje foty do 1280? Co sądzicie?? :help1: Quote
betty_labrador Posted February 22, 2010 Posted February 22, 2010 wczoraj bawiłam sie w portreciki Quote
Agniecha93 Posted February 22, 2010 Posted February 22, 2010 http://img51.imageshack.us/img51/3887/dscf7199j.jpg ale ty mas ocyska :crazyeye::roflt: Po za tym to faktycznie tło, ta szafka przeszkadza i kadr centralny. Ładnie złapana ostrość na oczku :lol: Quote
betty_labrador Posted February 22, 2010 Posted February 22, 2010 Agniecha93 napisał(a):http://img51.imageshack.us/img51/3887/dscf7199j.jpg ale ty mas ocyska :crazyeye::roflt: Po za tym to faktycznie tło, ta szafka przeszkadza i kadr centralny. Ładnie złapana ostrość na oczku :lol: hihi, dzieki :) bede to miec na uwadze. Mi sie spodobalo to ze wlasnie wyszla ostrosc i dosc dobre oświetlenie (o ile sie nie myle ;) ) Quote
Waldek Posted February 23, 2010 Posted February 23, 2010 asiol napisał(a):Waldek- kot w Twoim wykonaniu rewelacyjny! Jak uzyskujesz czarne tło? W przypadku fotografii o którą pytasz ja kucałem na balkonie a kocur wyszedł do światła i stanął w otwartych drzwiach, zastosowałem centralny pomiar światła na doświetlonym kocurze, ciemne tło utworzył niedoświetlony drugi plan pokoju, oczywiście ciutek jeszcze przyciemniłem bo tło nie było jednolite Quote
Ewa&Duffel Posted February 23, 2010 Posted February 23, 2010 http://img535.imageshack.us/img535/7512/odbicie.jpg Ale mi się podoba to zdjęcie !!! rewelacja !!! on się odbija w szybie ? Quote
Junka Posted February 24, 2010 Posted February 24, 2010 Zdjęcie może technicznie nie zrobione idealnie. No ale chodzi o uchwycenie momentu... Quote
Waldek Posted February 24, 2010 Posted February 24, 2010 Ewa&Duffel napisał(a):http://img535.imageshack.us/img535/7512/odbicie.jpg Ale mi się podoba to zdjęcie !!! rewelacja !!! on się odbija w szybie ? Bardzo dziękuję, cieszę się, że przypało do gustu. Tak to jest odbicie w okiennej szybie ... Quote
anetta Posted February 25, 2010 Posted February 25, 2010 Mam problem. Chciałam wydrukować zdjęcia z pobytu nad morzem. Są w rozdzielczości 2052x1540. Chce je mieć w formacie 9x13 bo taki mam album. Wczoraj wertowałam sieć i natknęłam się na opinię że najlepsza rozdz. dla takiego formatu to 1280 x 960. Do tej pory wydawało mi się że im większa rozdz. tym lepsze zdjęcie po wydruku To co, mam zmniejszać te swoje foty do 1280? Co sądzicie?? :help1: Nikt nie wie???:roll: Ewa&Duffel, mi się podoba, ładne kolorki :loveu::loveu: Gdański jest super mostem, fajnie wychodzi na fotach. Quote
betty_labrador Posted February 25, 2010 Posted February 25, 2010 anetta napisał(a):Nikt nie wie???:roll: Ewa&Duffel, mi się podoba, ładne kolorki :loveu::loveu: Gdański jest super mostem, fajnie wychodzi na fotach. ja niestety nie wiem Anetko :( Quote
LeCoyotte Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 anetta napisał(a):Nikt nie wie???:roll: Nic nie zmniejszaj. Lab sobie z tym poradzi i automatycznie dopasuje rozdzielczość. Nie wiem skąd wytrzasnęłaś 1280x960;) Po pierwsze - proporcje inne niż format 13x9 (wystarczy podzielić obydwa wymiary i porównać) Po drugie, dlaczego 250dpi? Wydruki robi się zazwyczaj w rozdzielczości 300dpi. Na upartego możesz sobie sama zmniejszyć. Liczymy: szerokość = 13cm / 2,54 * 300dpi =~ 1535px wysokość = 9cm / 2,54 * 300dpi =~ 1063px Albo w jakimś programie graficznym zmieniamy rozmiar w centymetrach, zamiast w pikselach, przy ustawionej rozdzielczości 300dpi Quote
anetta Posted February 27, 2010 Posted February 27, 2010 Nie wiem skąd wytrzasnęłaś 1280x960 Nooo, na stronie wyczytałam :oops: Nie wiem o czym piszesz :placz: te dpi, nic o nich nie wspominałam. Sprawdziłam na tych fotach i tam jest 96dpi :roll: :niewiem: Do mnie trza prostym, zrozumiałym językiem jeśli chodzi o te sprawy. Ok, czyli zdjęć nie ruszać. A jaki format mam im powiedzieć żeby zdjęcia nie były poucinane? Kiedyś drukowałam foty z takich czerwonych samoobsługowych maszyn w supermarkecie. Wszystkie na jedno kopyto były poucinane :angryy::shake: Myślałam że wywale tą maszynę za drzwi razem a tą babeczką która nam pomagała w obsłudze tej maszyny :cool1: Nie dośc że druknęło wszystko podwójnie ( a było tego spoooro) to dodatkowo przycięte...I trzeba było za to płacić...Reklamacji nie przyjęli...A co najśmieszniejsze, później po naszej aferze była na maszynie wywieszona karteczka "Samoobsługa" :diabloti: Dlatego teraz chce żeby było tak jak ja chce, a nie jak te czerwone pieroństo :diabloti: Quote
LeCoyotte Posted February 27, 2010 Posted February 27, 2010 anetta napisał(a): Ok, czyli zdjęć nie ruszać. A jaki format mam im powiedzieć żeby zdjęcia nie były poucinane? aaa bo Ty pewnie masz nie lustrzankę tylko kompakt, tam są inne proporcje boków, zamiast 3:2 to 4:3, więc zdjęcie będzie albo ucięte w pionie, albo jeśli to możliwe, format 15x13 a jak nie to po prostu 13x9 z tym, że powiedz im, żeby nic nie ucinali - będziesz mieć wtedy białe ramki po bokach, które możesz sobie poucinać nożyczkami:diabloti:;) Quote
anetta Posted February 27, 2010 Posted February 27, 2010 Niestety nie mam lustra ;) Przycinanie w domu to nie problem, mam gilotynkę :p Bez względu na format w którym wezmę (15x13 bądź 13x9) jakość zdjęcia się nie zmieni? Powiedz mi jeszcze, w którym punkcie najlepiej drukują? Fotojoker, Rosmann...nie wiem to tam jeszcze jest? :hmmmm: Quote
Recommended Posts