Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Unbelievable napisał(a):
jeżeli ktoś tu ma kogoś pouczać w kwestii makro, to tylko eria ciebie:lol:

swoją drogą dla mnie też wszystkie nieostre ;)

dzięki :lol:

To są fotki makro , celowe jest rozmazanie tła , chodzi o ostrość tylko jednego puntu :smile: ale każdy ma swoje zdanie :smile:
czy uważasz że u motyla należy podkreślać akurat ten punkt ??? koniuszek skrzydła jest u tego osetnika najistotniejszy??? :roll:
http://img98.imageshack.us/img98/6724/dsc00666a.jpg

Ale serio mówię bo się nie znam, pokażcie mi jakieś ostre makro
zapraszam na moj fotoblog- link w podpisie pod banerem.

to jest dobra głębia ostrości na przykładzie dostojki latonii- tło rozmyte i wyróżniający się owad w większej części wyraźny

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

dOgLoV napisał(a):
No fakt nie jest najistotniejszy ;) przy następnych fotkach bardziej się przyłożę i może będą lepsze ;) dopiero się uczę ;)

będzie coraz lepiej :lol:, tylko zwracaj uwagę by ostrość rozkładała się raczej na główce i części skrzydeł
Jak sobie czasem oglądam moje pierwsze makro nad którym się zachwycałam niemożliwie - dziś się za głowę łapię :D

Posted

eria napisał(a):
będzie coraz lepiej :lol:, tylko zwracaj uwagę by ostrość rozkładała się raczej na główce i części skrzydeł
Jak sobie czasem oglądam moje pierwsze makro nad którym się zachwycałam niemożliwie - dziś się za głowę łapię :D

Będe się starała ale ja się zawsze boję że motyl zdąży ucieć i robie te zdjęcia za gwałtownie :) musze najpierw wyćwiczyć w sobie cierpliwość i opanowanie ;);););)
dziękuję bardzo za rady :) na pewno je wykorzystam :)

Posted

hehe :evil_lol: makabrycznie to wyglada

a teraz prosze o opinie o moich, konkretnie chodzi mi o naswietlenie bo kadry srednie, smycz sie plata bo to tymczas a mnie lenistwo dopadlo i nie chce mi sie stemlowac :evil_lol: itd. itp. bla, bla, bla
mlody mi chyba namieszal w ustawieniach monitora i u mnie te foty sa ciemnawe ale jak sprawdzalam gdzie indziej to wygladaly ok. Dlatego pytanko jak tam u Was?

Posted

Vectra napisał(a):
zdjęcia Masienki ciemne ? u mnie wyglądają idealnie

nawet po histogramie widać, że niedoświetlone:cool3:

i teraz rodzi się pytanie, czy macie dobrze skalibrowane monitory?:evil_lol:

Ciemne czy nie, ważne że fajne:lol:

Posted

LeCoyotte napisał(a):
masienka, jest bardzo ciemno. W exifie widze korektę -2EV, czemu tak dużo? Przez to takie ciemne;)

tak lepiej? http://i283.photobucket.com/albums/kk308/vertobi/59c1efd7.jpg

dzieki wielkie za opinie :loveu:
korekta bo slonce bylo niemozliwe a jednak latwiej lekko rozjasnic niz zlikwidowac przepaly :evil_lol:
choc fakt - moze za ciemno rzeczywiscie ale na tym poprawionym mam poprzepalane niesamowicie wiec nie pozostaje mi nic innego niz sie zabrac za skalibrowanie monitora tylko, kurna, jak? :cool1: :placz:
skoro na paskach mam wszystko ok to co jeszcze moge zrobic? Jakies rady dla debila komputerowego?

Posted

masienka napisał(a):
dzieki wielkie za opinie :loveu:
korekta bo slonce bylo niemozliwe a jednak latwiej lekko rozjasnic niz zlikwidowac przepaly :evil_lol:
choc fakt - moze za ciemno rzeczywiscie ale na tym poprawionym mam poprzepalane niesamowicie wiec nie pozostaje mi nic innego niz sie zabrac za skalibrowanie monitora tylko, kurna, jak? :cool1: :placz:
skoro na paskach mam wszystko ok to co jeszcze moge zrobic? Jakies rady dla debila komputerowego?

to poprawione przeze mnie nie jest ani trochę przepalone;) spróbuj zmiejszyc kontrast monitora. W moim jak się ustawi na max, to też wygląda jak przepalone.

o te paski Ci chodzi? http://lab.fotodabrowski.pl/uploads/images/kalibracjaweb.jpg

Jeżeli znmiana kontrastu/jasności niewiele daje, to jeszcze można w sterownikach pogrzebać, albo wymienić monitor:evil_lol: