sugarr Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 ma ktoś linka do takiej fajnej stronki gdzie jest peeeeełno zdjęć z różnych aparatów i obiektywów? gdzieś mi zaginęła. a jeszcze chcę ją sobie zobaczyć przed dokonaniem zakupu. Quote
dog_master Posted June 9, 2009 Author Posted June 9, 2009 pixel-peeper oraz pbase - nie pamietam nigdy, czy to com, org etc ;) 18-200 odradzam ;p marna jakosc. Quote
sugarr Posted June 10, 2009 Posted June 10, 2009 [quote name='dog_master']pixel-peeper oraz pbase - nie pamietam nigdy, czy to com, org etc ;) 18-200 odradzam ;p marna jakosc. :modla::modla: Aha i jeszcze... Jaka różnica między sigmą 70-300 apo, a canonem 70-300 is usm? I co powiecie o sigma 170-500 5-6.3 i sigma 135-400 4.5-5.6 Quote
sauatka Posted June 10, 2009 Posted June 10, 2009 mogę się tu wepchać z moimi portretami? :oops: ostrzegam, że to moje pierwsze próby rady mile widziane :) po kliknięciu się powiększy. Quote
Feigned Posted June 10, 2009 Posted June 10, 2009 u mnie zapadła decyzja. Sprzedaję swojego Olympusa i kupuję lustro, Olympusa e 510. Pewnie z kitem 14-42. Ale może jak rodziców namówię to kupią zestaw z dwoma kitami: 14-42 i 40-150. Tylko właśnie nie wiem czy warto, może lepiej już kupić ten z jednym kitem i zbierać później na jakiś lepszy obiektyw? hmm. Mam tylko nadzieję, że ktoś kupi mój aparat. :cool1: Quote
masienka Posted June 10, 2009 Posted June 10, 2009 sie urlopuje :p nie ma to jak wywczasy rownoczesnie nad morzem i w gorach :loveu: Quote
LeCoyotte Posted June 10, 2009 Posted June 10, 2009 masienka, pierwsze najlepsze:o super;) przydałaby Ci się szara połówka (2 i 3 zdjęcie) bo szkoda takich okazji;) a ja mam takie, polskie..;) Quote
Justa Posted June 10, 2009 Posted June 10, 2009 Feigned napisał(a):u mnie zapadła decyzja. Sprzedaję swojego Olympusa i kupuję lustro, Olympusa e 510. Pewnie z kitem 14-42. Ale może jak rodziców namówię to kupią zestaw z dwoma kitami: 14-42 i 40-150. Tylko właśnie nie wiem czy warto, może lepiej już kupić ten z jednym kitem i zbierać później na jakiś lepszy obiektyw? hmm. Mam tylko nadzieję, że ktoś kupi mój aparat. :cool1: Lepiej kupić zamiast tych 2 kitów jeden porządny obiektyw.. Quote
dog_master Posted June 10, 2009 Author Posted June 10, 2009 Justa napisał(a):Lepiej kupić zamiast tych 2 kitów jeden porządny obiektyw.. Zależy, zależy... Akurat kity Olympusa stoją na wysokim poziomie i do fotografii psiaków [większość tu o to pyta :P] spokojnie kitowy 40-150 się nada. A dwa kity na początek są uniwersalne. Jakie zdjęcia robisz? Jakie ogniskowe będą Ci potrzebne? Bo w zależności od potrzeb możesz: - zamienić 40-150 na 70-300 -> dłużej, drożej - zamienić 14-42 na 14-54 -> jaśniej, szybciej, drożej - uderzyć w najwyższą półkę gdy już sprecyzujesz wymagania, a ceny opadną: 12-60SWD lub 50-200. Na pewno każda zamiana szkła na półkę wyżej jest lepsza, tylko czy jest to tego warte ;) Quote
sugarr Posted June 10, 2009 Posted June 10, 2009 [quote name='sugarr'] Jaka różnica między sigmą 70-300 apo, a canonem 70-300 is usm? I co powiecie o sigma 170-500 5-6.3 i sigma 135-400 4.5-5.6 Przypomnę się :cool3: Ja serio nigdy nie kupię tego obiektywu. Tak jak mam tendencje do pochopnych zakupów, tak z tym się zbieram chyba ze dwa lata :cool1: Może powiedzcie mi po prostu, jaki kupiłybyście obiektyw do 3tys zł, do focenia psa w biegu??:cool3: Bo do jakiś tam portrecików, duperelek, to mi w zasadzie kit się spisuje. Chciałabym wreszcie zakupić to tele.. Quote
Helga&Ares Posted June 10, 2009 Posted June 10, 2009 a ja szukam fajnego szkła do canona, chcę od jak najmniejszej ogniskowej, ale nie typowo krajobrazówki... Może ktoś mógłby polecić fajne szkiełko? Quote
LeCoyotte Posted June 10, 2009 Posted June 10, 2009 sugarr napisał(a): Może powiedzcie mi po prostu, jaki kupiłybyście obiektyw do 3tys zł, do focenia psa w biegu??:cool3: masz 3000 i problem z kupnem obiektywu? :roll: sigma 70-200/2.8 albo C 70-200/4;) Helga&Ares napisał(a):a ja szukam fajnego szkła do canona, chcę od jak najmniejszej ogniskowej, ale nie typowo krajobrazówki... Może ktoś mógłby polecić fajne szkiełko? a do czego?:cool3: C10-22, tokina 12-24, sigma 10-20, chyba że rybie oko o 2 razy większych kątach;) Quote
sugarr Posted June 10, 2009 Posted June 10, 2009 [quote name='LeCoyotte']masz 3000 i problem z kupnem obiektywu? :roll: sigma 70-200/2.8 albo C 70-200/4;) Zaczynałam od 600zł na sigmę 70-300 bez apo, ale w miarę upływu czasu podwyższam sobie limit :shake: Mam problem, bo nie znam się na sprzęcie... Zachwyciły mnie np zdjęcia z Sigmy 170-500/5-6.3, ale na podstawie samych zdjęć z sieci też nie kupię... Zakup obiektywu to dla mnie najtrudniejsza decyzja zakupowa w życiu chyba :cool3: Quote
Vectra Posted June 10, 2009 Posted June 10, 2009 sugarr napisał(a):Przypomnę się :cool3: Ja serio nigdy nie kupię tego obiektywu. Tak jak mam tendencje do pochopnych zakupów, tak z tym się zbieram chyba ze dwa lata :cool1: Może powiedzcie mi po prostu, jaki kupiłybyście obiektyw do 3tys zł, do focenia psa w biegu??:cool3: Bo do jakiś tam portrecików, duperelek, to mi w zasadzie kit się spisuje. Chciałabym wreszcie zakupić to tele.. 70-200 f/2.8 :cool1: Quote
dog_master Posted June 10, 2009 Author Posted June 10, 2009 [quote name='sugarr']Mam problem, bo nie znam się na sprzęcie... Zachwyciły mnie np zdjęcia z Sigmy 170-500/5-6.3, ale na podstawie samych zdjęć z sieci też nie kupię... Bo stety nie stety ;) zdjęcia robi fotograf, sprzęt trzeba umieć wykorzystać, no i mieć do tego warunki. Jasnym szkłem będzie o wiele łatwiej, a i taka ogniskowa (750mm?!) chyba Ci zbędna ;) Dokładnie, najlepiej jakieś 70-200/2.8, jak za drogie to f4. E tam, to tylko sprzęt :] Zawsze można sprzedać i kupić coś innego - to jest fajne w obiektywach, że nie tanieją tak szybko. Quote
sugarr Posted June 10, 2009 Posted June 10, 2009 Tak, ja wiem, wiem. Fotograf nie sprzęt. Ale przeskok z "gadżeciarskiego" kompaktu olympus mju ileśtam na obecnego canona błyskawicznie poprawił mój "talent" (tudzież brak :diabloti:) do fotografowania Ale przemyślałam, poczytałam i (zgodnie z waszymi radami zresztą) biorę 70-200/2.8 I jeszcze pytanie, głównie do LeCoyotte, bo widzę że używasz - jakiej firmy filtr? Bo się przymierzam, tylko z tego co czytałam to te szare połówkowe sobie nie równe. Czytałam, że Hoya ma niezłe, ale nie mogę znaleźć na 77mm Wszędzie widzę "Massa" (z tańszych) i Marumi (drożej) i Heliopan (najdrożej) Zastanawiam się, czy warto iść myślą, że najdroższy będzie najlepszy, czy oszczędzić i w zasadzie mieć to samo. Bo różnica między najdroższym i najtańszym spora, także mi się nie spieszy przepłacać :) Quote
basia bonnie Posted June 11, 2009 Posted June 11, 2009 Słuchajcie, mam problem z moim Nikonem D40, a dokładniej z lampą:-( Zdjęcia w ogóle nie chcą się robić z lampą, na żadnym trybie. Jest ciemno, daje wszystko na auto, lampa się otwiera, ale zdjęcie robi się bez.. Mimo,że pisze, że lampa na auto.. Nie wiem, może ja coś poprzestawiałam przypadkiem? a może to lampa się zepsuła?.. Quote
dog_master Posted June 11, 2009 Author Posted June 11, 2009 basia bonnie - możliwe, że coś przestawiłaś ;) Zresetuj ustawienia. sugarr - a Cokin, Tiffen, Hitech? Quote
Helga&Ares Posted June 11, 2009 Posted June 11, 2009 LeCoyotte napisał(a): a do czego?:cool3: C10-22, tokina 12-24, sigma 10-20, chyba że rybie oko o 2 razy większych kątach;) chodzi mi o jakiegoś zooma od najmniejszych ogniskowych, bo w tej chwili najmniejszą mam 70mm, a potrzebuję coś krótszego, ale nie typowo do krajobrazu:) Nie chcę rybiego oka Quote
sugarr Posted June 11, 2009 Posted June 11, 2009 [quote name='dog_master']basia bonnie - możliwe, że coś przestawiłaś ;) Zresetuj ustawienia. sugarr - a Cokin, Tiffen, Hitech? Właściwie miałam kupować kołowe (bo planowałam tylko używać jednego może 2 filtrów), ale pomyślę nad cokinem... Mogłabym wtedy używać filtrów na obu obiektywach No i dalej podtrzymuję pytanie, LeCoyotte - jakich/jakiego używasz? Quote
basia bonnie Posted June 11, 2009 Posted June 11, 2009 [quote name='dog_master']basia bonnie - możliwe, że coś przestawiłaś ;) Zresetuj ustawienia. Dałam resetowanie w Menu ustawień osobistych i nadal nie działa :shake: kurde, no co jest..:placz: Quote
infers Posted June 11, 2009 Posted June 11, 2009 basia bonnie napisał(a):Dałam resetowanie w Menu ustawień osobistych i nadal nie działa :shake: kurde, no co jest..:placz: Czasami jak mam słabo naładowany akumulator to lampa też nie chce działać. Naładuj aku do pełna i sprawdź. Quote
basia bonnie Posted June 11, 2009 Posted June 11, 2009 infers napisał(a):Czasami jak mam słabo naładowany akumulator to lampa też nie chce działać. Naładuj aku do pełna i sprawdź. mój ojciec też na to wpadł :evil_lol: już naładowałam, dalej nic :shake: nie wiem, najwyżej oddam go na gwarancję.. Quote
LeCoyotte Posted June 11, 2009 Posted June 11, 2009 [quote name='sugarr'] Ale przemyślałam, poczytałam i (zgodnie z waszymi radami zresztą) biorę 70-200/2.8 no i bardzo dobry wybór:cool3: I jeszcze pytanie, głównie do LeCoyotte, bo widzę że używasz - jakiej firmy filtr? Bo się przymierzam, tylko z tego co czytałam to te szare połówkowe sobie nie równe. Czytałam, że Hoya ma niezłe, ale nie mogę znaleźć na 77mm Wszędzie widzę "Massa" (z tańszych) i Marumi (drożej) i Heliopan (najdrożej) Zastanawiam się, czy warto iść myślą, że najdroższy będzie najlepszy, czy oszczędzić i w zasadzie mieć to samo. Bo różnica między najdroższym i najtańszym spora, także mi się nie spieszy przepłacać :) chcesz nakręcaną połówkę? MZ nie warto, bo nakręcana wymusza podział kadru na 1/2 i nie masz żadnej kontroli nad jej działaniem, możesz sobie tylko obrócić;) Ja zainwestowałem w system cokin, czyli holder, pierścień na 77mm i filtr - mam Hitech ND0,6 czyli 2 przysłony (ale chcę go sprzedać i kupić coś mocniejszego, bo dla mnie za słaby) poczytaj tu COKIN - KREATYWNY SYSTEM FILTRÓW FOTOGRAFICZNYCH część I - FORUM - NIKON KLUB POLSKA i tu Kreatywny System Cokin Cz 2 Zastosowanie Filtrów - FORUM - NIKON KLUB POLSKA W przypadku filtrów, najdroższy będzie najlepszy (np Lee), ale na początek taki Hitech wystarczy;) [quote name='Helga&Ares']chodzi mi o jakiegoś zooma od najmniejszych ogniskowych, bo w tej chwili najmniejszą mam 70mm, a potrzebuję coś krótszego, ale nie typowo do krajobrazu:) Nie chcę rybiego oka sigma 17-50 2.8? tamron 17-35? nie wiem;) Quote
Recommended Posts