Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ma ktoś linka do takiej fajnej stronki gdzie jest peeeeełno zdjęć z różnych aparatów i obiektywów?

gdzieś mi zaginęła. a jeszcze chcę ją sobie zobaczyć przed dokonaniem zakupu.

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='dog_master']pixel-peeper oraz pbase - nie pamietam nigdy, czy to com, org etc ;)

18-200 odradzam ;p marna jakosc.
:modla::modla:

Aha i jeszcze...

Jaka różnica między sigmą 70-300 apo, a canonem 70-300 is usm?

I co powiecie o sigma 170-500 5-6.3 i sigma 135-400 4.5-5.6

Posted

u mnie zapadła decyzja.
Sprzedaję swojego Olympusa i kupuję lustro, Olympusa e 510.
Pewnie z kitem 14-42. Ale może jak rodziców namówię to kupią zestaw z dwoma kitami: 14-42 i 40-150. Tylko właśnie nie wiem czy warto, może lepiej już kupić ten z jednym kitem i zbierać później na jakiś lepszy obiektyw?
hmm.
Mam tylko nadzieję, że ktoś kupi mój aparat. :cool1:

Posted

Feigned napisał(a):
u mnie zapadła decyzja.
Sprzedaję swojego Olympusa i kupuję lustro, Olympusa e 510.
Pewnie z kitem 14-42. Ale może jak rodziców namówię to kupią zestaw z dwoma kitami: 14-42 i 40-150. Tylko właśnie nie wiem czy warto, może lepiej już kupić ten z jednym kitem i zbierać później na jakiś lepszy obiektyw?
hmm.
Mam tylko nadzieję, że ktoś kupi mój aparat. :cool1:

Lepiej kupić zamiast tych 2 kitów jeden porządny obiektyw..

Posted

Justa napisał(a):
Lepiej kupić zamiast tych 2 kitów jeden porządny obiektyw..

Zależy, zależy...

Akurat kity Olympusa stoją na wysokim poziomie i do fotografii psiaków [większość tu o to pyta :P] spokojnie kitowy 40-150 się nada. A dwa kity na początek są uniwersalne.

Jakie zdjęcia robisz? Jakie ogniskowe będą Ci potrzebne? Bo w zależności od potrzeb możesz:
- zamienić 40-150 na 70-300 -> dłużej, drożej
- zamienić 14-42 na 14-54 -> jaśniej, szybciej, drożej
- uderzyć w najwyższą półkę gdy już sprecyzujesz wymagania, a ceny opadną: 12-60SWD lub 50-200.

Na pewno każda zamiana szkła na półkę wyżej jest lepsza, tylko czy jest to tego warte ;)

Posted

[quote name='sugarr']

Jaka różnica między sigmą 70-300 apo, a canonem 70-300 is usm?

I co powiecie o sigma 170-500 5-6.3 i sigma 135-400 4.5-5.6

Przypomnę się :cool3:

Ja serio nigdy nie kupię tego obiektywu. Tak jak mam tendencje do pochopnych zakupów, tak z tym się zbieram chyba ze dwa lata :cool1:

Może powiedzcie mi po prostu, jaki kupiłybyście obiektyw do 3tys zł, do focenia psa w biegu??:cool3:

Bo do jakiś tam portrecików, duperelek, to mi w zasadzie kit się spisuje. Chciałabym wreszcie zakupić to tele..

Posted

sugarr napisał(a):

Może powiedzcie mi po prostu, jaki kupiłybyście obiektyw do 3tys zł, do focenia psa w biegu??:cool3:

masz 3000 i problem z kupnem obiektywu? :roll: sigma 70-200/2.8 albo C 70-200/4;)
Helga&Ares napisał(a):
a ja szukam fajnego szkła do canona, chcę od jak najmniejszej ogniskowej, ale nie typowo krajobrazówki... Może ktoś mógłby polecić fajne szkiełko?

a do czego?:cool3: C10-22, tokina 12-24, sigma 10-20, chyba że rybie oko o 2 razy większych kątach;)

Posted

[quote name='LeCoyotte']masz 3000 i problem z kupnem obiektywu? :roll: sigma 70-200/2.8 albo C 70-200/4;)

Zaczynałam od 600zł na sigmę 70-300 bez apo, ale w miarę upływu czasu podwyższam sobie limit :shake:

Mam problem, bo nie znam się na sprzęcie...
Zachwyciły mnie np zdjęcia z Sigmy 170-500/5-6.3, ale na podstawie samych zdjęć z sieci też nie kupię...

Zakup obiektywu to dla mnie najtrudniejsza decyzja zakupowa w życiu chyba :cool3:

Posted

sugarr napisał(a):
Przypomnę się :cool3:

Ja serio nigdy nie kupię tego obiektywu. Tak jak mam tendencje do pochopnych zakupów, tak z tym się zbieram chyba ze dwa lata :cool1:

Bo do jakiś tam portrecików, duperelek, to mi w zasadzie kit się spisuje. Chciałabym wreszcie zakupić to tele..

70-200 f/2.8 :cool1:

Posted

[quote name='sugarr']Mam problem, bo nie znam się na sprzęcie...
Zachwyciły mnie np zdjęcia z Sigmy 170-500/5-6.3, ale na podstawie samych zdjęć z sieci też nie kupię...
Bo stety nie stety ;) zdjęcia robi fotograf, sprzęt trzeba umieć wykorzystać, no i mieć do tego warunki. Jasnym szkłem będzie o wiele łatwiej, a i taka ogniskowa (750mm?!) chyba Ci zbędna ;)

Dokładnie, najlepiej jakieś 70-200/2.8, jak za drogie to f4.

E tam, to tylko sprzęt :] Zawsze można sprzedać i kupić coś innego - to jest fajne w obiektywach, że nie tanieją tak szybko.

Posted

Tak, ja wiem, wiem. Fotograf nie sprzęt. Ale przeskok z "gadżeciarskiego" kompaktu olympus mju ileśtam na obecnego canona błyskawicznie poprawił mój "talent" (tudzież brak :diabloti:) do fotografowania

Ale przemyślałam, poczytałam i (zgodnie z waszymi radami zresztą) biorę 70-200/2.8

I jeszcze pytanie, głównie do LeCoyotte, bo widzę że używasz - jakiej firmy filtr? Bo się przymierzam, tylko z tego co czytałam to te szare połówkowe sobie nie równe. Czytałam, że Hoya ma niezłe, ale nie mogę znaleźć na 77mm

Wszędzie widzę "Massa" (z tańszych) i Marumi (drożej) i Heliopan (najdrożej)
Zastanawiam się, czy warto iść myślą, że najdroższy będzie najlepszy, czy oszczędzić i w zasadzie mieć to samo. Bo różnica między najdroższym i najtańszym spora, także mi się nie spieszy przepłacać :)

Posted

Słuchajcie, mam problem z moim Nikonem D40, a dokładniej z lampą:-(
Zdjęcia w ogóle nie chcą się robić z lampą, na żadnym trybie. Jest ciemno, daje wszystko na auto, lampa się otwiera, ale zdjęcie robi się bez.. Mimo,że pisze, że lampa na auto.. Nie wiem, może ja coś poprzestawiałam przypadkiem? a może to lampa się zepsuła?..

Posted

LeCoyotte napisał(a):

a do czego?:cool3: C10-22, tokina 12-24, sigma 10-20, chyba że rybie oko o 2 razy większych kątach;)

chodzi mi o jakiegoś zooma od najmniejszych ogniskowych, bo w tej chwili najmniejszą mam 70mm, a potrzebuję coś krótszego, ale nie typowo do krajobrazu:)
Nie chcę rybiego oka

Posted

[quote name='dog_master']basia bonnie - możliwe, że coś przestawiłaś ;) Zresetuj ustawienia.

sugarr - a Cokin, Tiffen, Hitech?
Właściwie miałam kupować kołowe (bo planowałam tylko używać jednego może 2 filtrów), ale pomyślę nad cokinem... Mogłabym wtedy używać filtrów na obu obiektywach

No i dalej podtrzymuję pytanie, LeCoyotte - jakich/jakiego używasz?

Posted

basia bonnie napisał(a):
Dałam resetowanie w Menu ustawień osobistych i nadal nie działa :shake: kurde, no co jest..:placz:

Czasami jak mam słabo naładowany akumulator to lampa też nie chce działać.
Naładuj aku do pełna i sprawdź.

Posted

infers napisał(a):
Czasami jak mam słabo naładowany akumulator to lampa też nie chce działać.
Naładuj aku do pełna i sprawdź.

mój ojciec też na to wpadł :evil_lol: już naładowałam, dalej nic :shake: nie wiem, najwyżej oddam go na gwarancję..

Posted

[quote name='sugarr']
Ale przemyślałam, poczytałam i (zgodnie z waszymi radami zresztą) biorę 70-200/2.8

no i bardzo dobry wybór:cool3:

I jeszcze pytanie, głównie do LeCoyotte, bo widzę że używasz - jakiej firmy filtr? Bo się przymierzam, tylko z tego co czytałam to te szare połówkowe sobie nie równe. Czytałam, że Hoya ma niezłe, ale nie mogę znaleźć na 77mm

Wszędzie widzę "Massa" (z tańszych) i Marumi (drożej) i Heliopan (najdrożej)
Zastanawiam się, czy warto iść myślą, że najdroższy będzie najlepszy, czy oszczędzić i w zasadzie mieć to samo. Bo różnica między najdroższym i najtańszym spora, także mi się nie spieszy przepłacać :)

chcesz nakręcaną połówkę? MZ nie warto, bo nakręcana wymusza podział kadru na 1/2 i nie masz żadnej kontroli nad jej działaniem, możesz sobie tylko obrócić;) Ja zainwestowałem w system cokin, czyli holder, pierścień na 77mm i filtr - mam Hitech ND0,6 czyli 2 przysłony (ale chcę go sprzedać i kupić coś mocniejszego, bo dla mnie za słaby)

poczytaj tu COKIN - KREATYWNY SYSTEM FILTRÓW FOTOGRAFICZNYCH część I - FORUM - NIKON KLUB POLSKA i tu Kreatywny System Cokin Cz 2 Zastosowanie Filtrów - FORUM - NIKON KLUB POLSKA

W przypadku filtrów, najdroższy będzie najlepszy (np Lee), ale na początek taki Hitech wystarczy;)

[quote name='Helga&Ares']chodzi mi o jakiegoś zooma od najmniejszych ogniskowych, bo w tej chwili najmniejszą mam 70mm, a potrzebuję coś krótszego, ale nie typowo do krajobrazu:)
Nie chcę rybiego oka

sigma 17-50 2.8? tamron 17-35? nie wiem;)