Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Justa dziękuje ci za rady, próbować z portretami nadal będę ;) a twoje rady oczywiście będę starała się wcielić w życie

a tym czasem, mam takie coś, miało być dynamicznie :roll::evil_lol:

Nic nie widać w małym formacie, także TU jest większy wyraźniejszy

Posted

Jestem początkowa, co sądzicie?
Nad czym radzicie popracować?
CZasem gdy chcę zrobic fotę makro np. z kwiatkiem to ostra wychodzi mi trawa, nie wiem dlaczego:oops:

Posted

Kaja - według mnie takie zwyczajne i trochę za dużo nieba.

CZasem gdy chcę zrobic fotę makro np. z kwiatkiem to ostra wychodzi mi trawa, nie wiem dlaczego:oops:

Musisz dobrze patrzeć na ekran jak robisz zdjęcie, w większości aparatów przy nacisnięciu migawki (ale jeszcze nie zrobionym zdjęciu) widać co będzie ostre, a co nie. Trzeba 'złapać' ostrość na tym fragemencie, który chcesz mieć ostry. Nie wiem czy zrozumiałaś o co mi chodzi, bo tak dziwnie wytłumaczyłam :roll:

Posted

Feigned napisał(a):
albo tańszą/łatwiejszą w obsłudze lustrzankę?

Wszystkie lustrzanki działają na tej samej zasadzie.. więc wszystkie są tak samo proste/trudne w obsłudze.

Posted

Feigned napisał(a):
może mi ktoś tu polecić jakąś hybrydę?
albo tańszą/łatwiejszą w obsłudze lustrzankę?

Jeżeli tańszą to może mój nikoś d40, jednak on łączy się z późniejszym, większym wydatkiem jeżeli będziesz chciała dokupić jakiś obiektyw ;) Bo nie ma silniczka, ale o tym już chyba wszyscy wiedzą. Na kitowym radzi sobie bardzo dobrze, ale kit króciutki, to trudno piesy uchwycić np. w ruchu. :evil_lol:

A z hybryd to może coś z Panasonica? Lumix fz18 bądź fz8, moim zdaniem bardzo dobre jak na kompakty ;)

Posted

LeCoyotte, max. to chyba tak z 1500zł. Wolałabym nowy, chociaż jeśli trafiłby się jakiś używany w b. dobrym stanie, to też mogłoby być. Dlatego właśnie zastanawiam się nad hybrydą..
Justa, aha, rozumiem. ;)
Agathee, zaraz o nich poczytam, dzięki. :eviltong:

Czemu sie smiejsz:cool3: Ja chce taka kupic wiec jesli jest beznadziejna to mowcie od razu:evil_lol:

właśnie. :diabloti:

Agathee, poczytałam o tym panasonicu lumix dmc fz18. Podoba mi się, opinie też są o nim bardzo dobre, tak więc chyba się nad nim zastanowię. ;)

Posted

Feigned napisał(a):
Agathee, poczytałam o tym panasonicu lumix dmc fz18. Podoba mi się, opinie też są o nim bardzo dobre, tak więc chyba się nad nim zastanowię. ;)

Moja kumpela ma ten kompakcik, spisuje się na prawdę dobrze ;) A i jakość filmików jest świetna. Ma 18xzoom, więc jest bardzo dobry do focenia zwierząt. Trochę szumi przy większych ISO lub np. w pochmurne dni, ale co oczekiwać od zwykłej hybrydy. Jeżeli chcesz, mogę poprosić kumpelę o przesłanie kilku fotek, to podesłałabym ci je na emaila ;)

Posted

Agathee, byłabym bardzo wdzięczna :loveu: feigned1@o2.pl ;)

zastanawiam się nad Fuji Finepix s9600 albo Panasonic Lumix DMC fz18..
poczekam na zdjecia od Agathee, zobaczę jak się sprawuje panasonic. :eviltong:

ciekawe tylko ile mniej więcej kosztuje ten fuji, znalazłam w necie tylko jedną ofertę kupna za ok. 2 tys. zł..
jakby ktoś go gdzieś znalazł i podał mi linka to byłabym wdzięczna ;)

Posted

ja nie mam s9600 ale mam s5700 i jestem z niego bardzo, bardzo zadowolona, nie dość że wytrzymały (juz kilka razy lądował) to też jak na hybrydę idzie naprawdę dużo z niego wyciągnąć

Posted

Agata_Roki, ten widziałam, ale właśnie wolałabym nowy :eviltong:
Patikujek, jak nie znajdę nigdzie tego s9600 to poczytam o tym Twoim. :cool3:
edit. czytałam o s5700, taki sam zoom, zagres ogniskowych i wartość przysłony jak w moim obecnym Olympusie. :shake:

kurczę, gdzie ja mogę znaleźć ten s9600. :cool1:
na 2 stronach widziałam, że jest wycofany ze sprzedaży - czyli nie ma możliwości, żeby kupić nieużywany model?