Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='anitaaa i bartis']
niedługo (gdzieś za 6 misięcy) mam zamiar zmienić aparat na lepszy i mam do was pytanie czy znacie jakiś dobry aparacik gdzieś do 1200 zł niekoniecznie musi to być lustro może być jakiś fajny kompakt ?? ;)[/quote]

ponawiam pytanie ;)

Posted

dog_masterko - a więc dobrze przypuszczałam, że masz ''zapchaną'' skrzynkę ;) Sprawę już załatwiłam z innym moderatorem ;)

[quote name='Tinka:)']fuji s9600- kompaktowe lustro : P
Lustro to lustro, a kompakt to kompakt ;)

Posted

A hybryda to hybryda.
s9600 to hybryda.

Też, też. W wyrazie było: i kompakt i lustro, więc hybrydę pominęłam.
Fuji s9600 to faktycznie całkiem niezły aparat, dający większe możliwości rozwoju niż niejedna hybryda (albo raczej pseudo hybryda) więc myślę, że warto rozważyć jego zakup ;)

[quote name='Tinka:)']dlatego z języczkiem ;) bo prawdziwe lustro to nie jest, ale robi zdjęcia lepsze od większości kompaktów
Dlaczego lepsze? Ja to bym nazwała jak wyżej - daje więcej możliwości rozwoju :eviltong:

Posted

[quote name='bognik']
Dlaczego lepsze? Ja to bym nazwała jak wyżej - daje więcej możliwości rozwoju :eviltong:[/QUOTE]
mam na myśli kompakty- małpki czyli np. mój nieszczęsny lumix lz6, ale też trzeba wiedzieć co, gdzie i jak bo bez tego to i hasselblad będzie robił marne zdjęcia ;)

Posted

Dokładnie, za pół roku może ceny pójdą*w dół a Ty jeszcze zmienisz zdanie co do aparatów.

Ja mam Fuji s9600... Bardzo fajna zaawansowana hybrydka... Polecam choć lustro lepsze :eviltong:

Jednak by być*z niego zadowolonym potrzeba więcej niż 1200 zł...

Więc jeśli nie masz ani kasy ani mocnego parcia na lustro to szczerze polecam dobrą*hybrydę - taki Fuji jest super i jest dobrym przygotowaniem do zakupu lustra w przyszłości... Zejdzie Ci sporo czasu by poznać wszystkie jego możliwości bo ma ich wiele...

Posted

[quote name='Samturia']Hanik - potwierdzam z tym foceniem czarnego psa na śniegu ;)[/QUOTE]

No coś*czuję, że trzeba będzie w takich sytuacjach pomagać sobie PS-em :roll:
choć chcialam tego uniknąć... Często przy takich dynamicznych scenach wolę poużywać serii, a RAW-y ze względu na ich objętość spowalniają...

Ale nic zobaczę sobie jeszcze*jak to wychodzi przy zwiększonej ekspozycji, może akurat nie będzie żle...
Przy samych czarnuchach będzie latwiej....

Kurcze, nie wiem czy mam coś*takiego w aparacie jak rozjaśnianie cieni, muszę*się wczytać w instrukcję...

Posted

[quote name='Apbt_sól']w S9600 nie ma ,
pochodfz na okolo psow i rob foty zlapiesz bankowo labka i bedzie widoczny , ja tak kombinowalam z czarna apbt;] i pregowanym ciemnym:cool3:[/QUOTE]

Ale ja już mam canona 30 D :lol: ( Fuji też)

S9600 ma jakieś*wspomagania nawet w manualu , które trzeba samemu wydumać w lustrzance...
Pamiętam jak wypakowalam swojego canona to poszłam zrobić zdięcie choinki wieczorem...
I ku mojemu żdziwieniu nie mialam pięknych gwiazdeczek zrobionych z lampek... Ile się namęczylam,*żeby jako - takie gwiazdeczki uzyskać, które bez żadnego problemu wychodziły w mojej hybrydzie... Nawet te same czasy zastosowalam... :evil_lol: ( musiał mieć*chba jakiś filtr gwiazdkowy wbudowany bo nawet latarnie na ulicy przy pierwszym lepszym pstryknięciu w gwiazdki się zamieniały ) :lol:

Posted

[quote name='Apbt_sól']ups:oops:

jam zagrypiona to nie kontaktuje jak trzeba:cool3::oops:[/QUOTE]

A jak masz kontaktować jak o tym pisalam ileś*tam stron temu... Nie każdemu chce się wątek przekopywać :evil_lol:, żeby sprawdzać czym kto foci :lol:

Największy problem jaki miałam to kupno torby do aparatu... Dostalam na gwiazdkę*torbę*i okazało się, że aparat wchodzi na wcisk a jak doszedl tele to zaczeły się poważne problemy... Aparat zotal zakupiony z drugiej ręki w zestawie z gripem co sprawia,*że jest prawie dwa razy większy i ciężki jak cegła :evil_lol: Po długich poszukiwaniach natknełam się na plecak na allegro który akurat zmieści w sobie aparat z gripem. Nawet fajny bo dwukomorowy, klapa nie otwiera się od przodu co by sprawilo w moim wypadku wysypanie całego sprzętu na ziemię :lol:

No i co najważniejsze plecak kosztowal ok 80 zł ... mam nadzieję,*że będzie ok i się zaraz nie rozleci... Jutro powinien już dojść więc zobaczę co to za cudo...

Posted

Gwiazdki tworzy dyfrakcja ;) Im mniejszy otwór przysłony przy mniejszej matrycy, tym 'bardziej' gwiazdki powstają. A filtr gwiazdkowy / cross trochę inaczej, gorzej, działa: on tylko hmmm załamuje? rozszczepia? promienie światła... Ciężko znaleźć scenę, żeby to dobrze wyglądało:

Posted

[quote name='dog_master']Gwiazdki tworzy dyfrakcja ;) Im mniejszy otwór przysłony przy mniejszej matrycy, tym 'bardziej' gwiazdki powstają. A filtr gwiazdkowy / cross trochę inaczej, gorzej, działa: on tylko hmmm załamuje? rozszczepia? promienie światła... Ciężko znaleźć scenę, żeby to dobrze wyglądało:

No to widocznie to jest kwestia matrycy pomiędzy tymi aparatami bo na pewno nie przysłony, ponieważ przysłona byla ta sama a różnica spora...
Fuji wali ładniejsze gwiazdki, które wyglądają*trochę*jak na filtrze :evil_lol:

Jeśli ot tak po prostu nie ma problemu z czarnymi psami jak pisala Apbt_sól
to też musi mieć coś na rzeczy....
Porównywalam tryb automatyczny w Fuji i w canonie, w którym go zupelnie nie używam bo nie po to lustrzankę*kupiłam... Ale w porównaniu wyszło,*że jest dużo lepszy...
I to czego mi żal to kręcenia filmikow na psich spacerach :evil_lol: Już są*lustrzanki z tą funkcją... Ale na razie dam sobie spokój. Trzeba się*uczyć robić*zdięcia

Posted

[quote name='Polna']Justa dzięki Ci bardzo za odpowiedź :)
jestem otwarta na wszelkie uwagi.

słyszał ktoś o tych warsztatach
Warsztaty Fotograficzne Fotografia, Przyroda i Czary Buda Ruska ?
bo wypadałoby już wysłać zgłoszenie hm...

Fajne te warsztaty... jednak się nie skuszę bo jestem ostatnio biedną studentką ponad dwa tysiące to dla mnie ciut za dużo... Ale może kiedyś :cool3:
na razie reszta oszczędności jest przeznaczona na zawody i obóz agility, więc nawet zakup jasnej stałki, która mnie kusi niemiłosiernie musi odejść na dalszy plan :roll:

Z niezbędnych rzeczy muszę*jeszcze zakupić filtr Hoyi i wężyk albo pilot :roll:

Posted

[quote name='hanik']A jak masz kontaktować jak o tym pisalam ileś*tam stron temu... Nie każdemu chce się wątek przekopywać :evil_lol:, żeby sprawdzać czym kto foci :lol:

Największy problem jaki miałam to kupno torby do aparatu... Dostalam na gwiazdkę*torbę*i okazało się, że aparat wchodzi na wcisk a jak doszedl tele to zaczeły się poważne problemy... Aparat zotal zakupiony z drugiej ręki w zestawie z gripem co sprawia,*że jest prawie dwa razy większy i ciężki jak cegła :evil_lol: Po długich poszukiwaniach natknełam się na plecak na allegro który akurat zmieści w sobie aparat z gripem. Nawet fajny bo dwukomorowy, klapa nie otwiera się od przodu co by sprawilo w moim wypadku wysypanie całego sprzętu na ziemię :lol:

No i co najważniejsze plecak kosztowal ok 80 zł ... mam nadzieję,*że będzie ok i się zaraz nie rozleci... Jutro powinien już dojść więc zobaczę co to za cudo...[/quote]

o jak możesz to prześlij zdjęcia jak będziesz go mieć. Też będe musiała chyba kupić. Teraz mam wielką torbę na lustro + 2 obiektywy, ale ramie szybko zaczyna boleć... :shake: wkońcu to pare kilogramów