kaskaSz Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 Tinka, Dorkaa, Saint i dog_master: dziękuję za wyjaśnienia, troche mi się rozjaśniło w mózgownicy, ale muszę próbować :) Tinka, a te foto co pokazałaś było robione z ręki czy aparat był na statywie? Patrzę, że statyw jest niezbędny do robienia zdjęć. :roll: Znajdę coś w miarę dobrego do 100zł? Czy wszystkie statywy mają taką śrubkę, która pasuje do każdego aparatu? A swoją drogą, to ostatnio pytałam nauczyciela od informatyki, który interesuje się fotografią, o statyw i mi polecił za 30zł z biedronki :lol: Ja się nie znam, ale myślę, że taki statyw nie może być dobry... Quote
infers Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 Statyw do robienia zdjęć niezbędny, czemu? Przydaje się np. do zrobienia zdjęcia czemuś nie ruchomemu, przy długim czasie naświetlania. Statywem może być wszystko co napotkasz, to zdjęcie robiłem opierając się tylko o brame(migawka 1/2). >klik< Ja planuje zakup statywu dopiero jak się lustra dorobie:eviltong: Quote
Iza. Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 kaskaSz napisał(a): Patrzę, że statyw jest niezbędny do robienia zdjęć. :roll: Znajdę coś w miarę dobrego do 100zł? Czy wszystkie statywy mają taką śrubkę, która pasuje do każdego aparatu? A swoją drogą, to ostatnio pytałam nauczyciela od informatyki, który interesuje się fotografią, o statyw i mi polecił za 30zł z biedronki :lol: Ja się nie znam, ale myślę, że taki statyw nie może być dobry... Wczoraj ze 3 godziny o statywach czytałam, najróżniejsze opinie. Jedni piszę, że nie warto górna kupować tylko od razu coś lepszego, inni, że na początek coś słabego jak najbardziej, żeby tak właściwie określić czy ten statyw jest nam potrzebny. I ja jednak ta drugą opcję wybrałam, w fotografię dopiero wchodzę i nie wiem jeszcze tak do końca co focić będę ;). Także znalazłam sobie na allegro statyw z odbiorem osobistym coś za 50zł i po nowym roku najprawdopodobniej go kupie ;). Quote
Iza. Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 Tinka:) napisał(a):trzeba wyrobić sobie stabilność w dłoni i nie będzie się machać;) łatwo powiedzieć ;P Ja z trzęsącymi się rękami mam odwieczny problem, więc wcześniej czy później statyw kupie ;P Quote
kaskaSz Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 Pan od warsztatów foto powiedział,że nie zrobię 50% zdjęć bez statywu. Ostatnio widziałam prześliczny Księżyc, poszłam mu zrobić zdjęcie i wyszły mi 3 Księżyce :evil_lol: W ogóle ostatnio coraz potrzebniejszy jest mi statyw. Chyba za dużo o nim myśle. Ale statyw jest przydatny przy robieniu zdjęć , no nie? edit: Iza, ja właśnie też dopiero się uczę, wiec nie będę się porywała z motyką na Słońce i nie kupie statywu za 500zł. Myślę właśnie, że 100zł za statyw to maximum. Widziałam fajne statywy za 50-70zł, ale musiałabym pomacać i ''przymiarzyć'' do aparatu, a u mnie w mieście wybory nie ma... Quote
Unbelievable Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 kaskaSz napisał(a): Tinka, a te foto co pokazałaś było robione z ręki czy aparat był na statywie? Patrzę, że statyw jest niezbędny do robienia zdjęć. :roll: Znajdę coś w miarę dobrego do 100zł? Czy wszystkie statywy mają taką śrubkę, która pasuje do każdego aparatu? A swoją drogą, to ostatnio pytałam nauczyciela od informatyki, który interesuje się fotografią, o statyw i mi polecił za 30zł z biedronki :lol: Ja się nie znam, ale myślę, że taki statyw nie może być dobry... z ręki, ew. oparłam rękę na kolanie :razz: czase też podpieram rękę na jakimś stabilnym przedmiocie, to jest mój statyw : P i nie jest to jakiś niezbędny sprzęt, trzeba wyrobić sobie stabilność w dłoni i nie będzie się machać;) Quote
Nicka* Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 Ja mam taki statyw Statyw Hama Star 61 + pokrowiec - 119,00 - Statywy - e-Fotojoker Nie miałam okazji go jeszcze użyć, bo nie widziałam takiej potrzeby, ale może kieedyyś... Quote
dog_master Posted December 26, 2008 Author Posted December 26, 2008 Pan od warsztatów foto powiedział,że nie zrobię 50% zdjęć bez statywuHym, odważne stwierdzenie. Ja statyw mam, uzywam go rzadko, do ok 10% zdjec... Ostatnio widziałam prześliczny Księżyc, poszłam mu zrobić zdjęcie i wyszły mi 3 Księżyce :evil_lol:Ksiezyc to punktowy pomiar swiatla i czasy spokojnie mozna utrzymac ;p Albo sie jakos ustabilizowac. Ale statyw jest przydatny przy robieniu zdjęć , no nie?No tak, jezeli to uzytkownik go wykorzysta... [quote name='kaskaSz']Patrzę, że statyw jest niezbędny do robienia zdjęć. :roll: Znajdę coś w miarę dobrego do 100zł? Czy wszystkie statywy mają taką śrubkę, która pasuje do każdego aparatu? A swoją drogą, to ostatnio pytałam nauczyciela od informatyki, który interesuje się fotografią, o statyw i mi polecił za 30zł z biedronki :lol: Ja się nie znam, ale myślę, że taki statyw nie może być dobry...Do jakiego aparatu? Lustra bym na czyms <100zl nie zostawila... Ale niektorzy stawiaja, na Velbonach, nawet i lustra. [quote name='Iza.']Jedni piszę, że nie warto górna kupować tylko od razu coś lepszego, inni, że na początek coś słabego jak najbardziej, żeby tak właściwie określić czy ten statyw jest nam potrzebny. Bo to decyzja indywidualna ;) Ja tam wole raz kupic, a dobrze [z tym, ze nie zawsze mam na to kase ;)]. Ja mam Velbon Sherpa 600R, statyw ok ;) Quote
Karolina_Nett Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 kaskaSz napisał(a):A swoją drogą, to ostatnio pytałam nauczyciela od informatyki, który interesuje się fotografią, o statyw i mi polecił za 30zł z biedronki :lol: Ja się nie znam, ale myślę, że taki statyw nie może być dobry... Nawet nie wiesz jak się mylisz :diabloti: Ja go sobie kupiłam, bo rzadko statywu używam i nie jest mi aż tak potrzebny żebym na niego tyle kasy wwalała :eviltong: I myślałam że będzie niestabilny, mały itp. Okazało się że z 40 cm mogę zrobić nawet 1,70m, poza tym jest stabilny, i jak ci potrzebny a nie chcesz wydawać tyle kasy to sobie go kup xd. To wszystko i jeszcze więcej za jedyne 40zł :evil_lol: Quote
dog_master Posted December 27, 2008 Author Posted December 27, 2008 Karolina_Nett napisał(a):Nawet nie wiesz jak się mylisz :diabloti: Ja go sobie kupiłam, bo rzadko statywu używam i nie jest mi aż tak potrzebny żebym na niego tyle kasy wwalała :eviltong: I myślałam że będzie niestabilny, mały itp. Okazało się że z 40 cm mogę zrobić nawet 1,70m, poza tym jest stabilny, i jak ci potrzebny a nie chcesz wydawać tyle kasy to sobie go kup xd. To wszystko i jeszcze więcej za jedyne 40zł :evil_lol: Mm, ponad półtora metra... Co na nim stawiasz? Quote
kaskaSz Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 Ja szukam statywu na swój aparat, tj. canon power shot G9, waga 320g. Ten statyw z biedronki może i na moje potrzeby by wystarczył, ale przegapiłam okazje ;) Chce coś tańszego, bo jak nie będę używała to mi nie będzie szkoda, że leży i się marnuje, a tak za 50-70zł, to jeszcze nie szkoda. Jak sie naucze bardziej fotografii to kiedyś, kiedyś kupie sobie lustrzanke i porządny statyw, a narazie muszę się uczyć na zwykłym sprzęcie :) Quote
LeCoyotte Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 [quote name='Karolina_Nett']Nawet nie wiesz jak się mylisz :diabloti: Ja go sobie kupiłam, bo rzadko statywu używam i nie jest mi aż tak potrzebny żebym na niego tyle kasy wwalała :eviltong: I myślałam że będzie niestabilny, mały itp. Okazało się że z 40 cm mogę zrobić nawet 1,70m, poza tym jest stabilny, i jak ci potrzebny a nie chcesz wydawać tyle kasy to sobie go kup xd. To wszystko i jeszcze więcej za jedyne 40zł :evil_lol: co z tego, że ma 1,7 metra skoro przy byle wietrzyku pofrunie hen hen daleko gdzie wzrok nie sięga:evil_lol: Pan od warsztatów foto powiedział,że nie zrobię 50% zdjęć bez statywu zależy co kto robi... jeżeli pan z warsztatów lata z aparatem po zmierzchu i foci sobie nocne krajobrazy to mu się przydać może nawet w 100% zdjęć;) Quote
Kinia Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 Ja też szukam statywu... pod 40D. A raczej szukam na siłe... Nie wiem czy mi si przyda, chociaż do domowych na pewno tak i na nocne wypady, które bez statywu mi nie wychodzą. A dlaczego szukam na siłe? Bo tata mi powiedział, że kupi mi statyw pod choinke, ale po Wigilii żebym dobry znalazła itd. Pewnie też dla własnych korzyści go chce kupić ale nie ważne. Mam znaleźć statyw i koniec, jak nie to on znajdzie, a do tego nie moge dopuścić, bo kupi cos niestabilnego. Ale jak ja mam znaleźć coś pod 40D poniżej 200zł? Quote
Karolina_Nett Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 dog_master, narazie Lumixa FZ8 LeCoyotte, on nie jest z plastiku żeby się tak łatwo przewracał, to jakiś metal, nie jest bardzo cięzki ale wiatr też go raczej tak szybko nie przewróci :eviltong: Bynajmniej, mi za 50zł takie coś wystarczy ;) Quote
dog_master Posted December 27, 2008 Author Posted December 27, 2008 40D z czym? Przejrzyj specyfikacje, sprawdź, które utrzymają ciężar sprzętu, który będzie na nim stawiany, zobacz, jaka wysokość Ci odpowiada [po złożeniu i po rozłożeniu]. A, i typ głowicy wybierz. I wsio ;) Co sobie z w/w wybierzesz, zostaw do porównania -> poszukaj w necie, bo już na 99% ktoś wcześniej się na tym zastanawiał, a jeśli nie, to zapytaj :] Ja bym szukała wśród firm: Velbon, Slik, Manfrotto [cenowo może nie starczyć], GoldFoto, hmm co jeszcze... Quote
kaskaSz Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 Myślicie, że ten statyw będzie dobry? Quote
Samturia Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 Pomozecie? szukam aparatu w cenie ok. 900 zl. jako mozecie polecic i dlaczego, oprocz Canona S5 IS, ktory na dzen dzsiejszy mnie najbardziej interesuje.. :P pozdrawiam :cool3: Quote
Karolina_Nett Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 Kasia, to statyw z biedronki, tylko że na tej stronie jest droższy. Dla porównania mogę zrobić zdjęcie ;) Quote
Iza. Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 Cekinka13* napisał(a):Może fuji S5700? Ja też polecam fuji ale juz raczej s9500 albo s9600 ;) Quote
kaskaSz Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 Karolina jeśli możesz to zrób zdjęcie. Na Twoim też pisze DELUXE i ma poziomicę? Jaką ma wys. maksymalną? Quote
Karolina_Nett Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 [quote name='kaskaSz']Karolina jeśli możesz to zrób zdjęcie. Na Twoim też pisze DELUXE i ma poziomicę? Jaką ma wys. maksymalną? Czy pisze DELUXE, to nie wiem, być może pisało na pudełku, chyba nawet tak mi się kojarzy, ale pewności nie mam bo nie wiem gdzie pudełko. Tak ma poziomicę, co do wysokości, poczekaj chwilę, zaraz ci powiem ;) Zdjęcie też dodam za chwilę. Quote
kaskaSz Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 Kurde, rzeczywiście taki sam, bo widziałam ulotkę z Biedronki... I 20zł tańszy... Ale pewnie już nie ma, bo to była promocja z września... Jeśli jest taki sam jak ten co pokazywałam to spoko, bo jak widziałam statyw mojej koleżanki, bo coś mi się kojarzy, że ona ma ten sam, tylko kupiła w Media Mark, to na moje potrzeby by wystarczył. Quote
Karolina_Nett Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 Skoro tak, to tak tylko dla potwierdzenia ;) http://img266.imageshack.us/img266/7721/statywqa6.png Quote
Kinia Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 dog_master napisał(a):40D z czym? Przejrzyj specyfikacje, sprawdź, które utrzymają ciężar sprzętu, który będzie na nim stawiany, zobacz, jaka wysokość Ci odpowiada [po złożeniu i po rozłożeniu]. A, i typ głowicy wybierz. I wsio ;) Co sobie z w/w wybierzesz, zostaw do porównania -> poszukaj w necie, bo już na 99% ktoś wcześniej się na tym zastanawiał, a jeśli nie, to zapytaj :] Ja bym szukała wśród firm: Velbon, Slik, Manfrotto [cenowo może nie starczyć], GoldFoto, hmm co jeszcze... Dzięki:loveu: 40D z canonem 28-135, niedługo dojdzie jeszcze coś, podejrzewam, że cięższego. W necie już dużo szukałam, na canon board i innych forach tego typu. Większość właśnie poleca manfrotto ale cenowo odpada. Przegląne jeszcze statywy tych firm co podałaś:p Quote
Recommended Posts