Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

mam pytanie..moze troche glupie..:roll:

nie umiem zrobic psu zdjecia bez lampy .tzn jak robie zdjecie z lampa wychodzi super tylko pies sie boi ,a gdy wylacze lampe to zdjecia wychodza rozmazane jakby poruszone nawet jak opre aparat na czyms i dluzej musze naciskac zeby zdjecie sie zrobilo , niewiem czy to zalezy od aparatu czy od ustawien czy od moich malych umiejetnosci ..aparat nie jest najgorszy sony h9 , nie chodzi mi zeby zrobic zdjecie profesjonalne tylko takie zwykle , ale chyba tak nie powinno byc ze bez lampy zdjecia nie wychodza ...

Posted

o kurcze
mozliwe ze mam tak cos tam poustawiane ...pewnie sama ustawilam a teraz niewiem co i jak ..
bede kombinowac jeszcze dzisiaj moze uda mi sie cos pozmieniac zeby wkoncu wyszlo normalnie..

tak zdjecia w domu mi wychodza takie rozmazane a na dworzu duzo lepiej to pewnie zle oswietlenie...

kiepski ze mnie fotograf , no ale zagladam i sie ucze ;)

dzieki za odpoweidz ide dzialac :diabloti:

Posted

Przysłona najmniejsza, czas taki, żeby nie poruszyć [nie wiem, pies w ruchu to 1/500, statyka tak 1/50 jest max imho], iso takie, żeby w/w parametry dobrze naświetliły zdjęcie.

Posted

dog_master - jak rozproszyć to światło, żeby nie świeciło po oczach psa? Da się to zrobić bez dyfuzora? I jak zrobić taki efekt, że zdjęcie jest z lampą, ale wygląda jakby nie było? :razz:

Posted

dog_master napisał(a):
Przysłona najmniejsza, czas taki, żeby nie poruszyć [nie wiem, pies w ruchu to 1/500, statyka tak 1/50 jest max imho], iso takie, żeby w/w parametry dobrze naświetliły zdjęcie.

hehe mi sie zdażało robić psa na 1/6s, a kota całe 0,5s:D (na statywie) obie foty idealnie ostre

Posted

LeCoyotte napisał(a):
hehe mi sie zdażało robić psa na 1/6s, a kota całe 0,5s:D (na statywie) obie foty idealnie ostre

jakieś mało ruchawe musiały byc te zwierzaki :razz::diabloti:

Posted

Wow, mi się ręce trzęsą, >1/50 raczej nie zrobię...

[quote name='psiulka']dog_master - jak rozproszyć to światło, żeby nie świeciło po oczach psa? Da się to zrobić bez dyfuzora? I jak zrobić taki efekt, że zdjęcie jest z lampą, ale wygląda jakby nie było? :razz:
Jak rozproszyć? Jakoś ;) Kombinować trzeba ;)

Ja używam zewnętrznej lampy błyskowej, którą gdzieś zawsze odbijam. Gorzej, jak odbić nie mogę... ;) Bo nie mam od czego albo mam za słabą lampę... Wtedy to mam problem ;p

Lumiquest jest super [z papieru sobie zrobiłam ;)]! Tylko, że drogi, nieporęczny... No nie jest idealny... W popularne stofeny nie wierzę, może trochę dają, ale też drogie, a ja mam słabą lampę...

BTW wiecie może, czy Metzy mają opcję zdalnego sterowania przez aparat, a nie drugiego Metza? To drugie na 100% niektore maja, a to pierwsze?

Posted

masienka, dzięki:)
[quote name='dog_master']Z lampą, nie? ;) No z lampą to można ;)

jak to z lampą?:mad: Nie używam lampy do takich zdjęc, szkoda mi tych zielonych oczu;) iso 800, f2.8, 0,6s, swiatło z dalekiego małego okna, pogoda deszczowa:evil_lol:

Posted

Justa napisał(a):
Ja myślę, że niedoświetlone i nieostre (poruszone) ;)

A no rzeczywiście trochę poruszone :placz: ale na takim ogromnym zoom'ie ręka mi się okropnie trzęsie :placz:

Posted

Shetanka napisał(a):
A no rzeczywiście trochę poruszone :placz: ale na takim ogromnym zoom'ie ręka mi się okropnie trzęsie :placz:

zwiększyć czułośc ISO, otworzyc przysłonę i od razu będzie można z czasem zjechać tak, że trzęsąca się łapa nie będzie grać aż takiej roli.

Posted

Justa napisał(a):
zwiększyć czułośc ISO, otworzyc przysłonę i od razu będzie można z czasem zjechać tak, że trzęsąca się łapa nie będzie grać aż takiej roli.

Ha ha ha . Jak mi powiesz jak to zrobić to bardzo chętnie :mad: