Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A nie możesz normalnie wkleić zdjęć? Ja jestem leniwy i lubie nie patrzeć z linków, tylko mieć je w poście :eviltong: Po pierwszym mi się odechciało wszystkie tak oglądać ;)

Co do zdjęć ludzi - mi się nie podobają. Nieostre i kolory jakieś takie dziwne. Tak samo jak w krajobrazach. Nie wiem czy to celowy efekt - jeżeli tak mnie raczej zniechęca. Jeżeli nie, pobaw się z ustawieniami i to zmień. Jest też za dużo prześwietleń.

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

eria napisał(a):
foty kotów -nie :shake:

A mogę spytać o argumentację? :P
Nie chodzi mi o to, że każdemu ma się podobać, jednak chciałabym wiedzieć, co powinnam zmienić ;)
Anashar napisał(a):
A nie możesz normalnie wkleić zdjęć? Ja jestem leniwy i lubie nie patrzeć z linków, tylko mieć je w poście :eviltong: Po pierwszym mi się odechciało wszystkie tak oglądać ;)

Mam taki nawyk, że wrzucam linki - bardzo nie lubię zaśmiecać forów zdjęciami :P
Anashar napisał(a):
Co do zdjęć ludzi - mi się nie podobają. Nieostre i kolory jakieś takie dziwne.

Mówiąć "nieostre" - które ze zdjęć masz na myśli?
Anashar napisał(a):
Tak samo jak w krajobrazach. Nie wiem czy to celowy efekt - jeżeli tak mnie raczej zniechęca. Jeżeli nie, pobaw się z ustawieniami i to zmień.

Kolorystyka jest celowa, i w sumie to ciekawe, jak różne są ludzkie gusta - z reguły mam uwagi dotyczące wszystkiego, ale kolorystykę ludzie chwalą xD Generalnie uważam, że naturalne kolory są nudne :P
Anashar napisał(a):
Jest też za dużo prześwietleń.

Wiem :/ po części mogę się usprawiedliwiać sprzętem - jak pisałam wcześniej, muszę robić zdjęcia z lampą, a to mi wiecznie prześwietla :/ Ale wiem, że wina nie leży tylko po stronie sprzętu, ale również mojej - dobry fotograf na kiepskim sprzęcie zrobi fantastyczne zdjęcie :P muszę się uczyć ;)

Dzięki wielkie za opinie :* ^^

Posted

Jeanne napisał(a):

Mam taki nawyk, że wrzucam linki - bardzo nie lubię zaśmiecać forów zdjęciami :P

dlaczego nazywasz swoje zdjęcia śmieciami?:eviltong:

Na tych zdjeciach które pokazałaś tylko na jednym widzę użytą lampę. Zdjęcia ludzi mi sie podobają, kolorystyka też-coś nietypowego;) Ale z kolorami w krajobrazie przesadziłaś:P
Musisz robić zdjęcia z lampą? Ja nie pamiętam kiedy jej używałem:evil_lol: Naucz się najpierw wykorzystywać światło zastane, osiągniesz na pewno ciekawszy efekt niż używając ostre światło z wbudowanej lampy:/ A potem
I chyba nie możesz usprawiedliwiać się sprzętem, bo w FZ50 jest możliwa korekta ekspozycji (i siły błysku też, gdy robisz z lampą). Troche praktyki i dasz radę:razz:

Co do zdjęć kotów-zobacz jak to robią inni a potem próbuj.

Posted

LeCoyotte napisał(a):
dlaczego nazywasz swoje zdjęcia śmieciami?:eviltong:

Dobra dobra, to się nazywa nadinterpretacja ;D xD
LeCoyotte napisał(a):
Na tych zdjeciach które pokazałaś tylko na jednym widzę użytą lampę. Zdjęcia ludzi mi sie podobają, kolorystyka też-coś nietypowego;) Ale z kolorami w krajobrazie przesadziłaś:P
Musisz robić zdjęcia z lampą? Ja nie pamiętam kiedy jej używałem:evil_lol: Naucz się najpierw wykorzystywać światło zastane, osiągniesz na pewno ciekawszy efekt niż używając ostre światło z wbudowanej lampy:/ A potem
I chyba nie możesz usprawiedliwiać się sprzętem, bo w FZ50 jest możliwa korekta ekspozycji (i siły błysku też, gdy robisz z lampą). Troche praktyki i dasz radę:razz:

Zanim przejdę do praktyki to uprzejmie proszę o wytłumaczenie, co to jest "światło zastane", "korekta ekspozycji" i jak się ich używa :P xD

LeCoyotte napisał(a):
Co do zdjęć kotów-zobacz jak to robią inni a potem próbuj.

W sumie to są bardzo stare zdjęcia, moje początki z fotografią :P Wrzuciłam, bo w końcu forum jest o zwierzętach.. xD

Posted

świetne zdjęcie, tylko ten uśmiech taki sztuczny : P

Ja już zapomniałam co to prawdziwy uśmiech na zdjęciach :eviltong:

[quote name='masienka']a mnie nie pasuje ciecie glowy tak ni przypiol ni wypiol ;) ale poza tym calkiem, calkiem

i masz boski platynowoblond kolor wlosow :loveu:
Właśnie co do tego cięcia to pewna nie byłam ;)

A kolor to mam taki nieokreślony, mi się nie podoba :diabloti:

Pozdrawiam!

Posted

Swiatl zastae - to swiatlo, ktore zastajesz ;p przychodzac z aparatem ;] zwykle, to ktore jest ;p a nie to od lampy np.

Korekcja ekspozycji - korygowac = zmieniac, poprawiac, ekspozycja - ilosc swiatla potrzebna do zrobienia zdjecia.

Ehh, a ja sie chyba nie naucze blyskac lampa :/ Mam wszytko fajnie, wszystko okej, tylko mi skali braknie na kompensacji blysku lampy :/ mam max -3? cos kolo, ale to jest czesto za malo... Albo ja cos zle robie... :((

Posted

[quote name='Jeanne']Mam taki nawyk, że wrzucam linki - bardzo nie lubię zaśmiecać forów zdjęciami :P
Złe nawyki się koryguje ;)

[quote name='Jeanne']Mówiąć "nieostre" - które ze zdjęć masz na myśli?
Np. to: http://digart.img.digart.pl/data/img/20/70/download/2455175.jpg
Które jest też niestety strasznie prześwietlone...

[quote name='Jeanne']Kolorystyka jest celowa, i w sumie to ciekawe, jak różne są ludzkie gusta - z reguły mam uwagi dotyczące wszystkiego, ale kolorystykę ludzie chwalą xD Generalnie uważam, że naturalne kolory są nudne :P
Kolorystyka tak użyta podoba mi się jedynie w tym zdjęciu:

Kwestia gustu jak widać. A o gustach się nie dyskutuje ;)

Co do światła zastanego i korekcji ekspozycji. To jest zdjęcie wykonane bez lampy (która notabenne mogłaby jedynie popsuć klimat)

A to z lampą (na potrzeby ogłoszeń). I światło jest raczej równomiernie rozproszone :)

Posted

Nie podoba mi się ucięta głowa...i zdjęcie robione z góry...lepiej by wyglądało z poziomu psa...ja juz się nauczyłam, że trzeba klękac a czasem nawet i się położyć :p

Posted

Cavy napisał(a):
Kora - to pierwsze jest czarujące :crazyeye:

Mi to jeszcze daaaaaleko do robienia takich zdjęć :shake:

Helga&Ares napisał(a):
piękne, wszystkie!!!!!

Dziękuję :)

Posted

[quote name='Rinuś']i zdjęcie robione z góry...lepiej by wyglądało z poziomu psa...ja juz się nauczyłam, że trzeba klękac a czasem nawet i się położyć :p
TO zdjęcie nie jest robione z poziomu psa :hmmmm:

Kora - bardzo fajne zdjęcia!

Pozdrawiam!

Posted

Kora świetne te zdjęcia.. w ostatnim zwiększym był kontrast;) Jakim obiektywem te pierwsze trzy robione?

[quote name='bognik']TO zdjęcie nie jest robione z poziomu psa :hmmmm:

pewnie z poziomu czubka głowy doga niemieckiego:eviltong:

Posted

[quote name='LeCoyotte']Kora świetne te zdjęcia.. w ostatnim zwiększym był kontrast;) Jakim obiektywem te pierwsze trzy robione?

Dziękuje, a zdjęcia były robione sigmą 70-300 mm f/4-5,6 APO

Posted

[quote name='LeCoyotte']

skąd wiedziałeś ? :diabloti::diabloti::diabloti:

A tak w ogóle to przydałaby się jakaś krytyka...co jest źle a co dobrze...To nam pomaga robić lepsze zdjęcia.

Posted

bognik napisał(a):
Że co, że jak? Co złego to nie ja :eviltong:

Pozdrawiam!

A czy ja mówię, że złego? :cool3:
Ponętne te zdjęcia - ze światlem studyjnym jeszcze może nienajlepiej, ale nie zmienia to faktu, że piknatnie :diabloti: