Anashar Posted October 9, 2008 Posted October 9, 2008 A nie możesz normalnie wkleić zdjęć? Ja jestem leniwy i lubie nie patrzeć z linków, tylko mieć je w poście :eviltong: Po pierwszym mi się odechciało wszystkie tak oglądać ;) Co do zdjęć ludzi - mi się nie podobają. Nieostre i kolory jakieś takie dziwne. Tak samo jak w krajobrazach. Nie wiem czy to celowy efekt - jeżeli tak mnie raczej zniechęca. Jeżeli nie, pobaw się z ustawieniami i to zmień. Jest też za dużo prześwietleń. Quote
Vectra Posted October 9, 2008 Posted October 9, 2008 to ja dodam coś od siebie :cool3: odpajęczyłam aparat :evil_lol: Quote
Guest Jeanne Posted October 10, 2008 Posted October 10, 2008 eria napisał(a):foty kotów -nie :shake: A mogę spytać o argumentację? :P Nie chodzi mi o to, że każdemu ma się podobać, jednak chciałabym wiedzieć, co powinnam zmienić ;) Anashar napisał(a):A nie możesz normalnie wkleić zdjęć? Ja jestem leniwy i lubie nie patrzeć z linków, tylko mieć je w poście :eviltong: Po pierwszym mi się odechciało wszystkie tak oglądać ;) Mam taki nawyk, że wrzucam linki - bardzo nie lubię zaśmiecać forów zdjęciami :P Anashar napisał(a):Co do zdjęć ludzi - mi się nie podobają. Nieostre i kolory jakieś takie dziwne. Mówiąć "nieostre" - które ze zdjęć masz na myśli? Anashar napisał(a):Tak samo jak w krajobrazach. Nie wiem czy to celowy efekt - jeżeli tak mnie raczej zniechęca. Jeżeli nie, pobaw się z ustawieniami i to zmień. Kolorystyka jest celowa, i w sumie to ciekawe, jak różne są ludzkie gusta - z reguły mam uwagi dotyczące wszystkiego, ale kolorystykę ludzie chwalą xD Generalnie uważam, że naturalne kolory są nudne :P Anashar napisał(a):Jest też za dużo prześwietleń. Wiem :/ po części mogę się usprawiedliwiać sprzętem - jak pisałam wcześniej, muszę robić zdjęcia z lampą, a to mi wiecznie prześwietla :/ Ale wiem, że wina nie leży tylko po stronie sprzętu, ale również mojej - dobry fotograf na kiepskim sprzęcie zrobi fantastyczne zdjęcie :P muszę się uczyć ;) Dzięki wielkie za opinie :* ^^ Quote
LeCoyotte Posted October 10, 2008 Posted October 10, 2008 Jeanne napisał(a): Mam taki nawyk, że wrzucam linki - bardzo nie lubię zaśmiecać forów zdjęciami :P dlaczego nazywasz swoje zdjęcia śmieciami?:eviltong: Na tych zdjeciach które pokazałaś tylko na jednym widzę użytą lampę. Zdjęcia ludzi mi sie podobają, kolorystyka też-coś nietypowego;) Ale z kolorami w krajobrazie przesadziłaś:P Musisz robić zdjęcia z lampą? Ja nie pamiętam kiedy jej używałem:evil_lol: Naucz się najpierw wykorzystywać światło zastane, osiągniesz na pewno ciekawszy efekt niż używając ostre światło z wbudowanej lampy:/ A potem I chyba nie możesz usprawiedliwiać się sprzętem, bo w FZ50 jest możliwa korekta ekspozycji (i siły błysku też, gdy robisz z lampą). Troche praktyki i dasz radę:razz: Co do zdjęć kotów-zobacz jak to robią inni a potem próbuj. Quote
Guest Jeanne Posted October 10, 2008 Posted October 10, 2008 LeCoyotte napisał(a):dlaczego nazywasz swoje zdjęcia śmieciami?:eviltong: Dobra dobra, to się nazywa nadinterpretacja ;D xD LeCoyotte napisał(a):Na tych zdjeciach które pokazałaś tylko na jednym widzę użytą lampę. Zdjęcia ludzi mi sie podobają, kolorystyka też-coś nietypowego;) Ale z kolorami w krajobrazie przesadziłaś:P Musisz robić zdjęcia z lampą? Ja nie pamiętam kiedy jej używałem:evil_lol: Naucz się najpierw wykorzystywać światło zastane, osiągniesz na pewno ciekawszy efekt niż używając ostre światło z wbudowanej lampy:/ A potem I chyba nie możesz usprawiedliwiać się sprzętem, bo w FZ50 jest możliwa korekta ekspozycji (i siły błysku też, gdy robisz z lampą). Troche praktyki i dasz radę:razz: Zanim przejdę do praktyki to uprzejmie proszę o wytłumaczenie, co to jest "światło zastane", "korekta ekspozycji" i jak się ich używa :P xD LeCoyotte napisał(a):Co do zdjęć kotów-zobacz jak to robią inni a potem próbuj. W sumie to są bardzo stare zdjęcia, moje początki z fotografią :P Wrzuciłam, bo w końcu forum jest o zwierzętach.. xD Quote
bognik Posted October 10, 2008 Posted October 10, 2008 świetne zdjęcie, tylko ten uśmiech taki sztuczny : P Ja już zapomniałam co to prawdziwy uśmiech na zdjęciach :eviltong: [quote name='masienka']a mnie nie pasuje ciecie glowy tak ni przypiol ni wypiol ;) ale poza tym calkiem, calkiem i masz boski platynowoblond kolor wlosow :loveu: Właśnie co do tego cięcia to pewna nie byłam ;) A kolor to mam taki nieokreślony, mi się nie podoba :diabloti: Pozdrawiam! Quote
Justa Posted October 10, 2008 Posted October 10, 2008 bognik, tutaj tak grzecznie, a na stronce.. :razz: Quote
dog_master Posted October 10, 2008 Author Posted October 10, 2008 Swiatl zastae - to swiatlo, ktore zastajesz ;p przychodzac z aparatem ;] zwykle, to ktore jest ;p a nie to od lampy np. Korekcja ekspozycji - korygowac = zmieniac, poprawiac, ekspozycja - ilosc swiatla potrzebna do zrobienia zdjecia. Ehh, a ja sie chyba nie naucze blyskac lampa :/ Mam wszytko fajnie, wszystko okej, tylko mi skali braknie na kompensacji blysku lampy :/ mam max -3? cos kolo, ale to jest czesto za malo... Albo ja cos zle robie... :(( Quote
Anashar Posted October 10, 2008 Posted October 10, 2008 [quote name='Jeanne']Mam taki nawyk, że wrzucam linki - bardzo nie lubię zaśmiecać forów zdjęciami :P Złe nawyki się koryguje ;) [quote name='Jeanne']Mówiąć "nieostre" - które ze zdjęć masz na myśli? Np. to: http://digart.img.digart.pl/data/img/20/70/download/2455175.jpg Które jest też niestety strasznie prześwietlone... [quote name='Jeanne']Kolorystyka jest celowa, i w sumie to ciekawe, jak różne są ludzkie gusta - z reguły mam uwagi dotyczące wszystkiego, ale kolorystykę ludzie chwalą xD Generalnie uważam, że naturalne kolory są nudne :P Kolorystyka tak użyta podoba mi się jedynie w tym zdjęciu: Kwestia gustu jak widać. A o gustach się nie dyskutuje ;) Co do światła zastanego i korekcji ekspozycji. To jest zdjęcie wykonane bez lampy (która notabenne mogłaby jedynie popsuć klimat) A to z lampą (na potrzeby ogłoszeń). I światło jest raczej równomiernie rozproszone :) Quote
bognik Posted October 10, 2008 Posted October 10, 2008 [quote name='Justa']bognik, tutaj tak grzecznie, a na stronce.. :razz: Że co, że jak? Co złego to nie ja :eviltong: Pozdrawiam! Quote
Rinuś Posted October 11, 2008 Posted October 11, 2008 Co myślicie? http://pl.fotoalbum.eu/images1/200807/42320/158488/00000009.jpg Quote
NightQueen Posted October 11, 2008 Posted October 11, 2008 dziś zrobiłam takie zdjęcie, chciałam uchwycić oczy suni :loveu:, w sumie nie planowałam jakiegoś artystycznego zdjęcia,ale podoba mi się, co wy o tym sądzicie? Quote
Rinuś Posted October 11, 2008 Posted October 11, 2008 Nie podoba mi się ucięta głowa...i zdjęcie robione z góry...lepiej by wyglądało z poziomu psa...ja juz się nauczyłam, że trzeba klękac a czasem nawet i się położyć :p Quote
Kora- Posted October 11, 2008 Posted October 11, 2008 Jesienne fotki z psiakami ze schroniska . Flora Fauna Quote
KaRa_ Posted October 11, 2008 Posted October 11, 2008 Z góry mówię,że ja na fotografii się nie znam kompletnie tylko psytykam to co mi się w danej chwili podoba:evil_lol: Quote
Cavy Posted October 11, 2008 Posted October 11, 2008 Kora - to pierwsze jest czarujące :crazyeye: Mi to jeszcze daaaaaleko do robienia takich zdjęć :shake: Quote
Kora- Posted October 11, 2008 Posted October 11, 2008 Cavy napisał(a):Kora - to pierwsze jest czarujące :crazyeye: Mi to jeszcze daaaaaleko do robienia takich zdjęć :shake: Helga&Ares napisał(a):piękne, wszystkie!!!!! Dziękuję :) Quote
bognik Posted October 11, 2008 Posted October 11, 2008 [quote name='Rinuś']i zdjęcie robione z góry...lepiej by wyglądało z poziomu psa...ja juz się nauczyłam, że trzeba klękac a czasem nawet i się położyć :p TO zdjęcie nie jest robione z poziomu psa :hmmmm: Kora - bardzo fajne zdjęcia! Pozdrawiam! Quote
LeCoyotte Posted October 11, 2008 Posted October 11, 2008 Kora świetne te zdjęcia.. w ostatnim zwiększym był kontrast;) Jakim obiektywem te pierwsze trzy robione? [quote name='bognik']TO zdjęcie nie jest robione z poziomu psa :hmmmm: pewnie z poziomu czubka głowy doga niemieckiego:eviltong: Quote
Kora- Posted October 12, 2008 Posted October 12, 2008 [quote name='LeCoyotte']Kora świetne te zdjęcia.. w ostatnim zwiększym był kontrast;) Jakim obiektywem te pierwsze trzy robione? pewnie z poziomu czubka głowy doga niemieckiego:eviltong: Dziękuje, a zdjęcia były robione sigmą 70-300 mm f/4-5,6 APO Quote
Rinuś Posted October 12, 2008 Posted October 12, 2008 [quote name='LeCoyotte'] pewnie z poziomu czubka głowy doga niemieckiego:eviltong: skąd wiedziałeś ? :diabloti::diabloti::diabloti: A tak w ogóle to przydałaby się jakaś krytyka...co jest źle a co dobrze...To nam pomaga robić lepsze zdjęcia. Quote
Justa Posted October 12, 2008 Posted October 12, 2008 bognik napisał(a):Że co, że jak? Co złego to nie ja :eviltong: Pozdrawiam! A czy ja mówię, że złego? :cool3: Ponętne te zdjęcia - ze światlem studyjnym jeszcze może nienajlepiej, ale nie zmienia to faktu, że piknatnie :diabloti: Quote
Recommended Posts