dog_master Posted September 5, 2008 Author Posted September 5, 2008 Rinuś napisał(a):No ta Sigma to troszkę droga jest :evil_lol: na obiektywach sie nie znam dlatego proszę Was o radę... Instrukcję studiuję cały czas...ale jakoś tak w praktyce średnio mi to idzie... Chciałabym usiąść raz i porządnie ją przeczytać jednocześnie sprawdzając wszystko na aparacie...ale zawsze coś przeszkadza :shake: To warto by bylo sie zabrac i za instrukcje i za, chociazby w necie, podstawy fotografii, bo po prostu mozesz wydac kase na cos, z czego po prostu nie bedziesz zadowolona... Bo wiesz, na przyklad, ja Ci polece tę Sigme 70-200/2.8, a ona jest ciezka i po kilku godzinach bedziesz patrzyla, gdzie tu ja komu opchnac ;) albo bedziesz robila zdjecia na plazy, gdzie 2.8 nie jest potrzebne, za to 200mm to bedzie dla Ciebie za malo... Anashar napisał(a):zmiennego Canon EF 28-90 f/4.0-5.6 III DC :diabloti: W sumie portrety mnie nie ciągną tak jak krajobrazy ;) Co? ;) Eee, ciemne ;) Quote
LeCoyotte Posted September 6, 2008 Posted September 6, 2008 Anashar napisał(a): Rinuś - Ja mam swoją Sigmę 70-300 i mi całkowicie wystarcza (choć marzy mi się Canon EF 400 f/2.8 L II USM :roll). Ale do 1000zł pewnie i coś lepszego dostaniesz ;) podobno od Sigmy w tej cenie lepszy jest canon 70-200 f3.5-4.5. Już nie produkują, więc tylko używany. PS jakby ktoś miał na sprzedaż to chętnie kupię Sigmę 150/2.8:cool3: Quote
Anashar Posted September 6, 2008 Posted September 6, 2008 dog_master napisał(a): Co? ;) Eee, ciemne ;) Ale jasne byłoby dużo droższe, a ja mam póki co auto w planie ;) LeCoyotte napisał(a):podobno od Sigmy w tej cenie lepszy jest canon 70-200 f3.5-4.5. Już nie produkują, więc tylko używany. Ja porównywałem i dużej różnicy nie widziałem. Raz lepsze były z Canona, raz z Sigmy. A skoro nie widać róznicy po co przepłacać :lol: Quote
LeCoyotte Posted September 6, 2008 Posted September 6, 2008 Anashar napisał(a): Ja porównywałem i dużej różnicy nie widziałem. Raz lepsze były z Canona, raz z Sigmy. A skoro nie widać róznicy po co przepłacać :lol: a AF się dla Ciebie nie liczy?:cool3: Canon ma USM, a Sigma wiadomo..:diabloti: PS. oczywiście chodzi mi o 70-210, nie 200 Quote
moon_light Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 Potrzebuje ładnej:evil_lol:, torby do D70 i 70-300. Polecicie coś ? Cena...tak do 150 zł:roll: Quote
dog_master Posted September 8, 2008 Author Posted September 8, 2008 taschenfreak.de cambags.com no i np. foto-net.pl / tamrac.com / lowepro.com - maja duzo roznych modeli Quote
moon_light Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 ale nie wiem do ktorej z nich się zmiesci aparat... bo niektore sa wielkie..niektore małe:roll: Quote
dog_master Posted September 8, 2008 Author Posted September 8, 2008 No to wejdz na dwie pierwsze strony i poogladaj zdjecia, wlasnie po to Ci je dalam :) Jezeli nie ma akurat na zdjeciach D70 + 70-300 , a jest, np. C400d to sprawdz wymiary obu i zobacz, czy sie zmiesci, tak samo wymiary szkla :) Quote
Rinuś Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 Wczoraj się zebrałam i wreszcie usiadłam do intrukcji...i powiem Wam , że... nie wiem czy wiele więcej się dokształciłam :evil_lol::evil_lol: ale w razie czego to instrukcję noszę zawsze z aparatem żeby przeczytać jak coś mi nie wychodzi :evil_lol: Quote
BlackSheWolf Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 ja tez cala instrukcje przeczytalam :D jakos mi idzie to robienie zdjec lustrzanka. Ale i tak wybieram sie na "doksztalcenie" do znajomego fotografa xD Quote
eria Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 ja przeczytalam instrukcje i też mi nic a nic nie pomogła ;) wyczuwam aparat sama :lol: i chyba jest coraz lepiej Quote
Rinuś Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 BlackSheWolf napisał(a):ja tez cala instrukcje przeczytalam :D jakos mi idzie to robienie zdjec lustrzanka. Ale i tak wybieram sie na "doksztalcenie" do znajomego fotografa xD myślę, że to jest dobry pomysł..iść do kogoś kto się na tym zna..i wytłumaczy mi jak to się wszystko robi...bo same czytanie mi nic nie daje :roll: Quote
Justa Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 Rinuś napisał(a):myślę, że to jest dobry pomysł..iść do kogoś kto się na tym zna..i wytłumaczy mi jak to się wszystko robi...bo same czytanie mi nic nie daje :roll: samo czytanie nic nie daje. dorwij kogoś w toruniu, kto poświęci ci godzinę - podpatrzysz jak on dobiera parametry i na tej podstawie łatwiej będzie ci ogarnąć jakie dobrac u siebie. przy okazji od razu powie ci gdzie popełniasz błędy i jak tego unikać. wyjaśni w miare możliwości wątpliwości. ja swego czasu byłam na takim fociszkowym spacerku z ka-vangą i gassirą i dziewczątka załapały o co chodzi. potem tylko praktyka we własnym zakresie i robią prześliczne fotki :loveu: podstawy najwazniejsze. czasem nawet łopatologicznie wyjasnione. ja robię zdjęcia tak naprawdę 'na czuja' ;) Quote
Rinuś Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 Justa mogę się do Ciebie wybrać na "mały" spacerek ? :evil_lol: muszę kogoś znaleźć,ale ja tak nie bardzo znam osobę, która robi bardziej "profesjonalnym" sprzętem fotki...ale kogoś poszukam... Quote
ariss Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 Justa napisał(a):samo czytanie nic nie daje. ja swego czasu byłam na takim fociszkowym spacerku z ka-vangą i gassirą i dziewczątka załapały o co chodzi. potem tylko praktyka we własnym zakresie i robią prześliczne fotki :loveu: podstawy najwazniejsze. czasem nawet łopatologicznie wyjasnione. spacerek sznupkowo-nikusiowy najwyższy czas powtórzyć:diabloti: Justa nam bardzo pomogła:multi:jeszcze raz dziękujemy:loveu: prześliczne fotki to może przesada,ale w porównaniu do tego co było na początku to gigantyczny krok na przód!!!!!!!!!A z tą intrukcją dalej bym siedziała i nie wiedziała czemu mi takie rozmazańce prześwietlone wychodzą:evil_lol: Quote
BlackSheWolf Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 wiem, ze rozmazane troche... ale coz takie sa uroki KITA xD Quote
dog_master Posted September 8, 2008 Author Posted September 8, 2008 GO jest przed obiektem, nietrafiona ostrosc. No i ekspozycja - niedoswietlone zdjecie. Zdjecie nie jest rozmazane, tylko nieostre ;) A kit tu raczej nie ma za wiele do gadania ;] Quote
LeCoyotte Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 BlackSheWolf napisał(a):http://photos88.nasza-klasa.pl/dev144/0/411/809/0411809590.jpg wiem, ze rozmazane troche... ale coz takie sa uroki KITA xD kit nie ma tu nic do gadania:cool3: fotograf sie raczej nie popisał Quote
Unbelievable Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 [quote name='LeCoyotte']kit nie ma tu nic do gadania:cool3: fotograf sie raczej nie popisał tak samo jak zasłanianie sie kompaktem, a zwykłym lumixem da się zrobić coś takiego: http://images27.fotosik.pl/32/f095939d02b91c9c.jpg jeśli chodzi o muchę ;) Quote
taxelina Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=10818082&postcount=4375 ja wrzucalam ale nikt nie skomentowal, tez kompaktem co w sumie nie ma ustawien manualnych Quote
Justa Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 [quote name='Rinuś']Justa mogę się do Ciebie wybrać na "mały" spacerek ? :evil_lol: muszę kogoś znaleźć,ale ja tak nie bardzo znam osobę, która robi bardziej "profesjonalnym" sprzętem fotki...ale kogoś poszukam... a zapraszam do stolicy ;) [quote name='gassira']spacerek sznupkowo-nikusiowy najwyższy czas powtórzyć:diabloti: Justa nam bardzo pomogła:multi:jeszcze raz dziękujemy:loveu: prześliczne fotki to może przesada,ale w porównaniu do tego co było na początku to gigantyczny krok na przód!!!!!!!!!A z tą intrukcją dalej bym siedziała i nie wiedziała czemu mi takie rozmazańce prześwietlone wychodzą:evil_lol: ja bardzo chętnie wybiorę sie na fociszkowy spacerek, tylko Galinę ostrzygę, bo w tej chwili mało wyjściowa jest :eviltong: coś tam może pomogłam, łopatologicznie. a postęp jest ogromny ! naprawdę, więc nie bądź taka skromna :diabloti::loveu: Quote
Olusia Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 Racja, zdjęcia Ewy i Oli są teraz super. Wcześniej były jakie były ale teraz widać, że się bardzo starają i korzystają z rad ;) Przyszłam się podzielić z Wami świetną nowiną :loveu: Już niedługo, najbliżej w czwartek będę miała Nikona D80 + Nikkor 50mm f/1.8 + (najprawdopodobniej) Sigma 70-300. Jeszcze dziś dzwonię do sklepu upewnić się co do promocji i zamawiam a później odbieram ze sklepu :) No to się pochwaliłam :multi::cool3: Quote
ariss Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 Olusia napisał(a): Przyszłam się podzielić z Wami świetną nowiną :loveu: Już niedługo, najbliżej w czwartek będę miała Nikona D80 + Nikkor 50mm f/1.8 + (najprawdopodobniej) Sigma 70-300. Jeszcze dziś dzwonię do sklepu upewnić się co do promocji i zamawiam a później odbieram ze sklepu :) No to się pochwaliłam :multi::cool3: GRATULACJE:multi: No to teraz nas zasypiesz fotkami:razz: Quote
eria Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 oooooooo Ariss :crazyeye::cool3::cool3: Olusia - SUPER !! Quote
Olusia Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 Jeszcze nie ma czego gratulować, będę dopiero zamawiać ;);) Quote
Recommended Posts