Vectra Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 ja nie pisałam , że się nie da .. nie da się AŻ tak jak lustrem. Wiesz , obserwuje dużo galerii , taka praca ;) i po prostu widzę różnicę , kolosalną. Jak ktoś miał aparat ;) i jak ma lustro - nie każdy jest zapalonym miłośnikiem fotografii i nie każdy ma zapał , talent , chęć by się nadto doskonalić. G5 się dało , ale nie tak jak teraz ..... bo zanim AF się odnalazł , to moje psy poszły spać ;) A manualne ustawienie ostrości , było niewygodnie .. takie pokretełko w korpusie .... Quote
Apbt_sól Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 pokrentelko tyz mam ale i guziczek dorobili heh inaczej na MF bym sie zestarzala zanim wyostryła, co przy lecacym psie a i skacacym to ech .... No i czas oczywiscie, tutaj kopie zdjecia jak malowana , bo wszystko na raz bym chciala ,musze herbatki uspokajace pić przed wyjsciem z aparatem;] Quote
Unbelievable Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 [quote name='dog_master']Kazda hybryda bedzie ma wolny AF, umiejetnosci tu nie przeskocza wad sprzetu. I powiedz mi, na co ostrzylas? Caly czas na psa, czy na osobe? Ostrzyc na cos wczesniej to kazdy aparat bedzie dobry. Chyba o to chodzi żeby był dobry, tyle wystarczy do zdjęć albumowych:roll: Wedlug Ciebie drugie zdjecie jest ostre?! Przeciez widac na kilometr, ze ostra jest trawa. ale pies się nie rozmazał, ruch zamrożony i tylko o to chodzi, przynajmniej mi, nie musi być super ostro [quote name='Vectra']Saint , tylko mała różnica - my tu nie jesteśmy zawodowcy My jesteśmy tu amatorzy ..... Jeszcze jedno , napisałam to celowo , by ktoś nie był zawiedziony iż kupi nowy aparat i porażka ...... Oczywiście lustrem też nie od razu rzym zbudowano ;) Ale dużo łatwiej się tym uczyc ;) AF ... hybrydy mają wolniejszy. Skoro kompakty i hybrydy są takie cacy , to czemu "wszyscy" przesiadają się na lustra ? Ja głownie z tego powodu , że był za wolny :) mają wolniejszy, ale to nie od razu znaczy że dobrego zdjęcia nim nie zrobisz Bo lustra to inna bajka i są niezaprzeczalnie lepsze, chociaż niektórzy mając lustro nie potrafią zamrozić ruchu. [quote name='Saint']Może jeszcze na koniec - najczęściej, że się nie da, mówią Ci, którzy po prostu nie potrafią. Lustrem łatwiej, lustrem wygodniej - fakt, macie rację. Ale nie mówcie, że hybrydą się nie da, bo to nieprawda ;) Znowu się z Tobą Saint zgodzę:evil_lol: Quote
Vectra Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Tinka , to może na początek , przeczytaj jeszcze raz wszystko ze zrozumieniem. A Twoje zdjęcia , fakt albumowe , ja też tylko takie robie ... z tym że taki ruch jak na Twoich zdjęciach , mojego albumu nie zadowolą ... tylko takie sobie hop .... Quote
Unbelievable Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 bo moje to nie lustro i obiektyw za parę tysięcy a kompakt za 500zł :evil_lol: Quote
Apbt_sól Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 e btam gadasz , fota to nie tylko sprzet :) fakt ze jakosc inna. sama lustra nie mam , foce S9600 i jakos narazie na lustro nie bede siadala, poki nie wycisne z tego apatatu ostatniego potu, wiele mnie nauczylten aparat i sie znim nie roztane zapewne przez sentyment. Nie zwalam wszystkiego na to ze to nie lustro, bo sama kopie zdjecia i tylko moja to wina, ale czlowiek sie uczy na bledach :) Quote
LeCoyotte Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 [quote name='Saint']Vectra - jestem pewien, że ktoś, kto dobrze zna swój sprzęt, siedzi w fotografii trochę więcej niż przeciętny użytkownik czytający ten temat - zrobi swoją hybrydą zdjęcie lepsze, tudzież choćby porównywalne z Twoimi super ostrymi lustrzankowymi fotkami - notabene bardzo pięknych psów :) http://plfoto.com/1578159/zdjecie.html wystarczy? czy może za wolno skakał? ;) nie wystarczy. Dlaczego? GO jest duża, nawet przy tej ogniskowej jaka jest w exifie 36mm (odpowiednik ok 180mm) bo to hybryda, więc problem z AF prawie żaden, fotografowany obiekt prawie w ogóle się nie poruszał ani w kierunku do fotografa, ani w przeciwnym (widać w kasku halfpipe'a więc chyba wiadomo;)), więc co to za ruch? Z takim to zwykły kopakt sobie poradzi. [quote name='Saint'] Ale nie mówcie, że hybrydą się nie da, bo to nieprawda ;) pokaż coś swojego:razz: [quote name='dog_master'] I czekam na zdjecie psa na frisbee od Ciebie :] Albo w pogoni z innym psem, gdzie nie wiadomo, gdzie popędzą. też czekam:razz: Ludzie, przeciez nie chodzi o zamrozenie ruchu, bo to przy duzej ilosci swiatla kazdy glupi zrobi. Panoramowac mozna tez kazdym aparatem... Poza tym, maja GO od 2m do nieskonczonosci mozna sobie ruch lapac... :D Ustawcie najdluzsza ogniskowa, zeby GO byla mala, wtedy dopiero zobaczycie, na co FAKTYCZNIE AF ustawil ostrosc, a gdzie jest Wasz obiekt. zgadzam się, ale jakoś niewiele osób nas rozumie:lol: [quote name='dog_master'] Mozecie tez mowic, ze 2+2!=4, jak chcecie... [quote name='Saint'] ?? :roll: ' != ' to zaprzeczenie czyli 'różne od' .. Quote
PATIszon Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 dog_master napisał(a): Mozecie tez mowic, ze 2+2!=4, jak chcecie... I nikt mi tez nie wmowi, ze biale jest biale a czarne jest czarne :drinkimg: Quote
PATIszon Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Cholera, mialo byc :drinking: kurna, gdzie jest edytor! Co tu sie dzieje, ps iako sc!!!! :evil_lol: Quote
polciuaa Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Edytowac można posty tylko przy bazarkach i w PwP... Podobno ktoś nie potrafił się opamiętać przy edycji postów.. Quote
e.v.a Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 hehe ale sie dyskusja rozpętała :evil_lol: ja mam hybryde tylko dlatego ze na lustro mnie nie stac... no na body z kitam tak ale...... nie czarujmy sie nie wciskajmy ludziom lustra bo ja mam bo jest moda itd itp... hybryda to super rozwiazanie dla kogos kto chce znalesc złoty srodek ;) porownajcie sobie foty z lustra z kitem a z hybryda .... a nie lustra z jasnym obiektywem .... Quote
e.v.a Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Tinka:) napisał(a):nawet lustro z kitem będzie lepsze;-) ja nie mowie ze nie ;) ale hybryda i tak jest zlotym srodkiem;) a wciskanie na sile lustra robi sie żałosne ;) Quote
Saint Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 a mnie zawsze mówili, że '!' to silnia :roll: To, że ktoś nie potrafi, nie znaczy, że się nie da :p Ale widać niewielu to rozumie :p I tak oto można tą dyskusję toczyć wiecznie, a żadna ze stron nie ustąpi drugiej :p Chcecie coś mojego? A proszę bardzo :p Zapraszam - przyjedź Kojot do mnie, porzucaj mojemu psu frisbee - a ja będę miał wtedy czas, żeby robić zdjęcia :p Wziąłbym ze sobą Linkę, ale wtedy powiedzie, że na 100% robiłem zdjęcia Jej D200, a zmieniłem Exif'a na s5600 :p A tak - będzie 'komisja śledcza' to i wątpliwości nie będzie :p Quote
dog_master Posted July 10, 2008 Author Posted July 10, 2008 Probujecie udowodnic cos, co jest nieprawda. Czekam na Wasze zdjecia, na dlugiej ogniskowej, niekontrolowanego ruchu [pies w pogoni za pilka, za frisbee etc]. Inaczej ja dyskutowac nie bede, gdyz to nie ma sensu. [quote name='LeCoyotte']też czekam:razz: zgadzam się, ale jakoś niewiele osób nas rozumie:lol: ' != ' to zaprzeczenie czyli 'różne od' .. Noo, nareszcie choc jeden rozumie :) Ale w Ciebie nie watpilam akurat ;p [quote name='Apbt_sól']e btam gadasz , fota to nie tylko sprzet Ale tez sprzet. [quote name='Tinka:)']bo moje to nie lustro i obiektyw za parę tysięcy a kompakt za 500zł :evil_lol: I o tym caly czas mowimy... [quote name='Tinka:)']Bo lustra to inna bajka i są niezaprzeczalnie lepsze, chociaż niektórzy mając lustro nie potrafią zamrozić ruchu. Ja nie mowie o onanistach sprzetowych czy tez ultraciemnych warunkach... [quote name='Tinka:)']mają wolniejszy, ale to nie od razu znaczy że dobrego zdjęcia nim nie zrobisz A kto powiedzial, ze dobrego nie zrobisz? Ja nie mowie o dobrym, ja mowie o zlapaniu niekontrolowanego ruchu. ale pies się nie rozmazał, ruch zamrożony i tylko o to chodzi, przynajmniej mi, nie musi być super ostroAle nie mowimy o tym, co Tobie wystarczy... Mi np. nie i co? Chyba o to chodzi żeby był dobry, tyle wystarczy do zdjęć albumowych:roll:Nie mowimy takze o zdjeciach albumowych. [quote name='Saint']Dog_master - i po co ta irytacja? Bo piszecie cos, co z gory wiadomo, ze jest nieprawda, utwierdzacie jeden z druga sie w przekonaniu na podstawie blednych zdjec... Najpierw pokazcie foty, a potem bedziemy dyskutowac. Z onanistami sprzetowymi nie dyskutuje. [quote name='Saint']Może jeszcze na koniec - najczęściej, że się nie da, mówią Ci, którzy po prostu nie potrafią. Lustrem łatwiej, lustrem wygodniej - fakt, macie rację. Ale nie mówcie, że hybrydą się nie da, bo to nieprawda ;) To pokaz, ze sie da, skoro jestes tego taki pewien :) [quote name='Tinka:)']nawet lustro z kitem będzie lepsze;-) Zalezy z jakim kitem ;p E-3 na pewno ;p [quote name='evaxon']hehe ale sie dyskusja rozpętała :evil_lol: ja mam hybryde tylko dlatego ze na lustro mnie nie stac... no na body z kitam tak ale...... nie czarujmy sie nie wciskajmy ludziom lustra bo ja mam bo jest moda itd itp... hybryda to super rozwiazanie dla kogos kto chce znalesc złoty srodek ;) porownajcie sobie foty z lustra z kitem a z hybryda .... a nie lustra z jasnym obiektywem .... [quote name='evaxon']ja nie mowie ze nie ;) ale hybryda i tak jest zlotym srodkiem;) a wciskanie na sile lustra robi sie żałosne ;) Powiedz mi, kto tu komu wciska lustro? Saint, i Ty sie dziwisz, ze sie irytuje, jak co po niektorzy nie umieja nawet przeczytac kilku stron ze zrozumieniem... ;) [quote name='Saint']a mnie zawsze mówili, że '!' to silnia :roll: To jak mam na forum napisac "nie rowna sie"? Jest jakis symbol na "przekreslone ="? [quote name='Saint']To, że ktoś nie potrafi, nie znaczy, że się nie da :p Ale widać niewielu to rozumie :p I tak oto można tą dyskusję toczyć wiecznie, a żadna ze stron nie ustąpi drugiej :p Chcecie coś mojego? A proszę bardzo :p Zapraszam - przyjedź Kojot do mnie, porzucaj mojemu psu frisbee - a ja będę miał wtedy czas, żeby robić zdjęcia :p Wziąłbym ze sobą Linkę, ale wtedy powiedzie, że na 100% robiłem zdjęcia Jej D200, a zmieniłem Exif'a na s5600 :p A tak - będzie 'komisja śledcza' to i wątpliwości nie będzie :p No, nie ma to jak wymigac sie od pokazania zdjecia. To skoro nie robisz takich zdjec / nie ma sz takich, to na jakiej podstawie zabierasz glos? Tzn skad wiesz to, co piszesz? Z Ynternetu? :D Quote
Unbelievable Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 [quote name='dog_master']Probujecie udowodnic cos, co jest nieprawda. Ja udowadniam tylko że kompaktem czy hybrydą da sie zrobić zdjęcie w ruchu, które nie będzie rozmazane. [quote name='dog_master'] Czekam na Wasze zdjecia, na dlugiej ogniskowej, niekontrolowanego ruchu [pies w pogoni za pilka, za frisbee etc]. Inaczej ja dyskutowac nie bede, gdyz to nie ma sensu.spraw że mój pies będzie ganiał za piłką, wtedy pokażę [quote name='dog_master'] A kto powiedzial, ze dobrego nie zrobisz? Ja nie mowie o dobrym, ja mowie o zlapaniu niekontrolowanego ruchu. jak wyżej... [quote name='dog_master'] Ale nie mowimy o tym, co Tobie wystarczy... Mi np. nie i co? ty masz lustro :evil_lol: [quote name='dog_master'] Zalezy z jakim kitem ;p E-3 na pewno ;p ee, z każdym, wystarczy umieć Quote
Saint Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Czy powiedziałem, że nie mam? Pokaże, jeśli przy robieniu zdjęcia, będziesz obecna Ty, lub Kojot :p Inaczej to nie ma sensu, bo fanatycy lusterek, tacy jak Wy i tak nie uwierzą, że hybrydą, która jest warta 1/3 ich sprzętu też można :p I może opisz mi jakimś równaniem ten ruch o którym mówisz, coby i do niego nie było potem wątpliwości - bo podejrzewam, że za chwilę i ruch byłby nie taki :lol: Quote
dog_master Posted July 10, 2008 Author Posted July 10, 2008 [quote name='Tinka:)']Ja udowadniam tylko że kompaktem czy hybrydą da sie zrobić zdjęcie w ruchu, które nie będzie rozmazane. Ale my nie mowimy o zdjeciach w ruchu nierozmazanych, tylko o szybkosci autofokusu... A to 2 rozne sprawy. spraw że mój pies będzie ganiał za piłką, wtedy pokażę LOL. Tak mamy dyskutowac? :/ jak wyżej... ty masz lustro :evil_lol: i co z tego? to nie ma zwiazku z tematem, kompakta tez mam w domu, nawet 2, nie boj sie [quote name='Saint']Czy powiedziałem, że nie mam? Nie pokazales. To wystarczy. Pokaże, jeśli przy robieniu zdjęcia, będziesz obecna Ty, lub Kojot :p Inaczej to nie ma sensu, bo fanatycy lusterek, tacy jak Wy i tak nie uwierzą, że hybrydą, która jest warta 1/3 ich sprzętu też można :p Od tego wlasnie jest exif. Wiesz, my pokazujemy zdjecia ;) Zaraz cos wrzuce. I może opisz mi jakimś równaniem ten ruch o którym mówisz, coby i do niego nie było potem wątpliwości - bo podejrzewam, że za chwilę i ruch byłby nie taki :lol: A jaki wedlug Ciebie bylby dobry? Bo wedlug mnie, nieliniowy, zmienny. Na fizyce sie nie znam, co gorsza, nie znosze jej. ... ... ... Quote
Unbelievable Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Ale my nie mowimy o zdjeciach w ruchu nierozmazanych, tylko o szybkosci autofokusu... A to 2 rozne sprawy. autofocus jest okropny:evil_lol: LOL. Tak mamy dyskutowac? :/ ale jak mam ci pokazać takie zdjęcie skoro nie mam możliwości go zrobić? i co z tego? to nie ma zwiazku z tematem, kompakta tez mam w domu, nawet 2, nie boj sieno ale napisałaś że jakbyś nie chciała, nie chciałaś i kupiłaś lustro... Quote
Vectra Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Zapraszam - przyjedź Kojot do mnie, porzucaj mojemu psu frisbee - a ja będę miał wtedy czas, żeby robić zdjęcia :p a sam nie możesz rzucać i robić zdjęć ? :) bo ja sama rzucam .... Tinka ... aparatem za 300 zł :) zapewniam , że psy fruwały ;) Tylko rzecz w tym , że tamtymi aparatami wychodziło mi mało niezłych zdjęć , bo AF nie nadążał Quote
dog_master Posted July 10, 2008 Author Posted July 10, 2008 [quote name='Tinka:)']autofocus jest okropny No i o tym od poczatku mowimy :] ale jak mam ci pokazać takie zdjęcie skoro nie mam możliwości go zrobić? To skad czerpiesz "swoje" poglady? Nie z doswiadczenia? no ale napisałaś że jakbyś nie chciała, nie chciałaś i kupiłaś lustro... Hmm? Nie za bardzo rozumiem.. [serio] A teraz fotki Quote
dog_master Posted July 10, 2008 Author Posted July 10, 2008 I jeszcze kilka - jakby ktos chcial ocenic, to bardzo prosze :) Quote
betty_labrador Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 sliczny tollerek :loveu: i zdjecia! najlepsze to jak spojrzal na dysk :D :lol: a ja przed chwila tez cwiczylam frisbowanie, ale nie mial kto porobic Tosce zdjec :D ale ona jakas napalona byla na te dyski :P Quote
Vectra Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Z tego co pamiętam , osoba pytająca pytała o aparat za ok 1600 zł tak ? a to ostatnie tchnienie A60 :diabloti: G5 eos Quote
LeCoyotte Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Saint napisał(a): Chcecie coś mojego? A proszę bardzo :p Zapraszam - przyjedź Kojot do mnie, porzucaj mojemu psu frisbee - a ja będę miał wtedy czas, żeby robić zdjęcia :p o i tu mamy klasyczne wymigiwanie się:diabloti: ja rzucam sam.. tak jak połowa tutaj osób albo i więcej. Nie umiesz? Tyle ludzi dookoła umie.. poproś kogoś:cool3: Quote
Recommended Posts