Ewa&Duffel Posted February 27, 2010 Posted February 27, 2010 Ja ostatnio drukowałam tu http://www.fotogeneracja.pl/ Szczerze to nie byłam zbyt zadowolona, jakoś mi pozmieniali kolory na zdjęciach (nie wiem, jakim cudem, ale jest to naprawdę widoczne), więc nie polecam. Quote
anetta Posted February 28, 2010 Posted February 28, 2010 Dzięki Ewa. Jeszcze Empik i Fuji z tych bardziej znanych jest. Podpowiedźcie mi coś nooooo :huh: Quote
Ewa&Duffel Posted March 3, 2010 Posted March 3, 2010 A może Saturn ? My tam często drukujemy i jesteśmy jak najbardziej zadowoleni :) Quote
brjagata Posted March 5, 2010 Posted March 5, 2010 A ja mam pytanie do ekspertów, ponieważ nie znam się za bardzo na wyborze dodatkowego sprzętu. Mam mojego nieszczęsnego Nikona d40, którym robię zdjęcia wraz z Nikkorem 70-300mm ze stabilizacją. Obiektyw ciemny, ale jakoś się udaje, choć niby co ciemne to do koni niewskazane. Ostatnio zauważyłam jednak, że zmieniłam swoje upodobania - co raz bardziej zaczyna mi się podobać fotografowanie ludzi, czy przyrody. Chciałabym się was zapytać, czy jest jakiś dobry, jasny obiektyw z silniczkiem, który by się w tym sprawdzał? Mój nikkor niby fajnie ostrzy, kolorki wychodzą nim niesamowite, ale jest strasznie dłuuugi, 70mm nie sprawdza się w portretach, co gorsza do makro (ten obiektyw nie jest na pewno do tego). Quote
Unbelievable Posted March 5, 2010 Posted March 5, 2010 Agathee napisał(a):A ja mam pytanie do ekspertów, ponieważ nie znam się za bardzo na wyborze dodatkowego sprzętu. Mam mojego nieszczęsnego Nikona d40, którym robię zdjęcia wraz z Nikkorem 70-300mm ze stabilizacją. Obiektyw ciemny, ale jakoś się udaje, choć niby co ciemne to do koni niewskazane. Ostatnio zauważyłam jednak, że zmieniłam swoje upodobania - co raz bardziej zaczyna mi się podobać fotografowanie ludzi, czy przyrody. Chciałabym się was zapytać, czy jest jakiś dobry, jasny obiektyw z silniczkiem, który by się w tym sprawdzał? Mój nikkor niby fajnie ostrzy, kolorki wychodzą nim niesamowite, ale jest strasznie dłuuugi, 70mm nie sprawdza się w portretach, co gorsza do makro (ten obiektyw nie jest na pewno do tego). taka typowa portretówka to 85mm 2.8 ;) Quote
Sallcia Posted March 6, 2010 Posted March 6, 2010 Prosiłabym o jakieś oceny :) [ jeżeli chodzi o jakość [ szumy, przostrzenie] to ostatnio jestem takimi zdjęciami zauroczona i specjalnie nimi manipuluje, tak dla jasności, jednak uwagi z checią na ten temat przyjmę :) ] Quote
Justa Posted March 6, 2010 Posted March 6, 2010 Agathee napisał(a):70mm nie sprawdza się w portretach, co gorsza do makro (ten obiektyw nie jest na pewno do tego). Mam sigmę 70mm/2.8 Dla mnie do portretu idealna. Quote
betty_labrador Posted March 6, 2010 Posted March 6, 2010 http://img59.imageshack.us/img59/6536/dsc0088p.jpg piekne, klimat i cos ma w sobie to zdjecie...czekamy na więcej :) Quote
masienka Posted March 10, 2010 Posted March 10, 2010 http://img59.imageshack.us/img59/6536/dsc0088p.jpg piekne, klimat i cos ma w sobie to zdjecie...czekamy na więcej mi zdecydowanie bardziej podchodzi to drugie przy czym kadr mz do poprawki, gdyby bylo inaczej dociete to byloby naprawde ciekawe, modelka ma swietna urode! a teraz pytanko ode mnie, moze ktos mi cos poradzi bo ze mnie straszny laik jesli o sprzet chodzi zastanawiam sie mianowicie nad wymiana mojego trabanta bo niespodziewanie spadalo mi troche gotowki z nieba :) chcialabym pozostac w systemie canona zeby juz nie wymieniac wszystkiego ale rozgladam sie za body plus cos do focenia glownie zwierzat, sportu. Dluzsze, jasne i z celnym, szybkim AFem. Niestety nie tylko szklo tu wazne bo moja pucha juz tez do lamusa sie nadaje. Zalezy mi glownie na porzadnej matrycy i ograniczeniu szumow. Koniec koncertu zyczen ;) Chcialabym sie zmiescic z wydatkami w okolicach 8-10tys. Jest cos co moglibyscie polecic mniej wiecej w tej cenie? Nie chodzi mi o konkretne oferty bo to wcale nie musi byc nowka. Jak zdecyduje sie na jakis model to po prostu bede szukac. Teraz tylko tak ogolnie chcialabym sie zorientowac czy jest szansa na cos fajnego za te pieniadze. Quote
Bolsbokser Posted March 11, 2010 Posted March 11, 2010 Agathee napisał(a):Ostatnio zauważyłam jednak, że zmieniłam swoje upodobania - co raz bardziej zaczyna mi się podobać fotografowanie ludzi, czy przyrody. Chciałabym się was zapytać, czy jest jakiś dobry, jasny obiektyw z silniczkiem, który by się w tym sprawdzał? Mój nikkor niby fajnie ostrzy, kolorki wychodzą nim niesamowite, ale jest strasznie dłuuugi, 70mm nie sprawdza się w portretach, co gorsza do makro (ten obiektyw nie jest na pewno do tego). Ja też mam taki tele i również zaczęłam bardziej wszechstronne zdjęcia robić. Obecnie używam standardowego zooma Tamrona,ale jasnego 28-75 mm f/2.8. Jest bardzo ostry. Nie wiem tylko czy jest wersja z silniczkiem. Ja mam D80-tkę. Quote
Marta_Ares Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Licze na waszą pomoc, mam soniacza A200 z kitem, nowy obiektyw to do nie dawna bylo jeszcze marzenie:shake: ostatnio na allegro zobaczyłam, że za całkiem przyzwoita sumę można kupić minolte z mocowanie do sony. i tu moje pytanie czy opłaca sie kupować używane szkło Minolte 35- 105/ 3.5-4.5 za 170zł z wysyłką? wogóle to mam kilka typów: 1. Minolte 35- 105/ 3.5-4.5- tylko tu slyszałam ze podobno min odlegosc ostrzenia to az 1,5m 2. Minolta 35- 70/ 3.5-4.5 3. Minolta 28- 105/ 3.5-5.6 Widzę że minolte spokojnie moge kupic do 200zł, z tego co czytalam na necie, minolta ma lepsze kolory od kitu soniacza i lepszą ostrość. Quote
Unbelievable Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 [quote name='Marta_Ares']Licze na waszą pomoc, mam soniacza A200 z kitem, nowy obiektyw to do nie dawna bylo jeszcze marzenie:shake: ostatnio na allegro zobaczyłam, że za całkiem przyzwoita sumę można kupić minolte z mocowanie do sony. i tu moje pytanie czy opłaca sie kupować używane szkło Minolte 35- 105/ 3.5-4.5 za 170zł z wysyłką? wogóle to mam kilka typów: 1. Minolte 35- 105/ 3.5-4.5- tylko tu slyszałam ze podobno min odlegosc ostrzenia to az 1,5m 2. Minolta 35- 70/ 3.5-4.5 3. Minolta 28- 105/ 3.5-5.6 Widzę że minolte spokojnie moge kupic do 200zł, z tego co czytalam na necie, minolta ma lepsze kolory od kitu soniacza i lepszą ostrość. tą 35-70 to bez sensu kupować, w końcu masz kita ;) jeżeli chodzi o resztę to szukaj i czytaj, myślę że sama potrafisz wybrać. A za 200zł pewnie warto ;) Quote
Marta_Ares Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 trafilam wlasnie na forum koniki minolta, i mam ciekawą propozycje kupienia 2 obiektywów za 260zł z wysyłką 1.MINOLTA MD 50mm/1.7 2. MINOLTA MD 50-135/3.5 tylko o tym drugim cos w necie nic nie moge znalezc;/ edit... dopiero sie kapnelam ze md nie pasuje do sony:oops: i to manual w calosci Quote
Unbelievable Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Marta_Ares napisał(a):trafilam wlasnie na forum koniki minolta, i mam ciekawą propozycje kupienia 2 obiektywów za 260zł z wysyłką 1.MINOLTA MD 50mm/1.7 2. MINOLTA MD 50-135/3.5 tylko o tym drugim cos w necie nic nie moge znalezc;/ bierz po prostu ;) jak sie nie spodobają to sprzedasz... Quote
Marta_Ares Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 tylko ze z tego co widze nie pasują do sony no i to manuale Quote
Bolsbokser Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 [quote name='Marta_Ares']Licze na waszą pomoc, mam soniacza A200 z kitem, nowy obiektyw to do nie dawna bylo jeszcze marzenie:shake: ostatnio na allegro zobaczyłam, że za całkiem przyzwoita sumę można kupić minolte z mocowanie do sony. i tu moje pytanie czy opłaca sie kupować używane szkło Minolte 35- 105/ 3.5-4.5 za 170zł z wysyłką? wogóle to mam kilka typów: 1. Minolte 35- 105/ 3.5-4.5- tylko tu slyszałam ze podobno min odlegosc ostrzenia to az 1,5m 2. Minolta 35- 70/ 3.5-4.5 3. Minolta 28- 105/ 3.5-5.6 Widzę że minolte spokojnie moge kupic do 200zł, z tego co czytalam na necie, minolta ma lepsze kolory od kitu soniacza i lepszą ostrość. Wszystkie obiektywy,które tutaj typujesz to standardowe ciemne kity. Nawet jeśli kosztują grosze, to nie warto w nie inwestować. No chyba,że te twój obiektyw jest zdecydowanie duuużo gorszy - w co raczej wątpię. Na samym początku, jak kupowałam lustrzankę, wzięłam komplet: body + beznadziejny kit - bo się nie znałam. Jakiś czas temu kupiłam porządny obiektyw - ze średniej półki - ale ze stałym światłe 2,8. Różnica jest imponująca. Obiektyw jest bardzo ostry i bardzo jasny. Nawet przy dużych czułościach nie ma szumów, a bynajmniej są sporo ograniczone. Wiem,że fotografia to skarbonka bez dna,ale...warto odczekać trochę i zainwestować w lepsze szkło. Ja tak zrobiłam. Mówię ... ledwo wytrzymałam,bo chciałam już. I też szukałam na allegro TANICH obiektywów. W tym hobby nie ma co oszczędzać. Quote
Bolsbokser Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Agathee napisał(a): 70mm nie sprawdza się w portretach, co gorsza do makro (ten obiektyw nie jest na pewno do tego). Justa napisał(a):Mam sigmę 70mm/2.8 Dla mnie do portretu idealna. Agathee, czemu tak uważasz ?? :???: Może do macro się nie nadaje, ale 70 mm to właśnie portretówka. Jest świetna,bo nie za długa i nie za krótka. 50 mm to fajny stały obiektyw,ale troszkę przykrótka ogniskowa jak na portret. Może zależy, co rozumiesz poprzez portret ?! :-? W zasadzie portretówki to m.in. 70 mm do 85 mm 90 mm czy 100 mm to zazwyczaj do macro są obiektywy, aczkolwiek widziałam ostatnio, chyba nikkora, 60 mm do macro. Quote
Saint Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Portretówki to do 135 nawet. Więc nie bardzo rozumiem zdanie Agathee. Quote
Bolsbokser Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 Saint napisał(a):Portretówki to do 135 nawet. Więc nie bardzo rozumiem zdanie Agathee. Tak, mam nawet 135 mm ze światłem 2.8, ale ... to już bardzo zobowiązujący obiektyw. Są sytuacje,kiedy jest jednak za długi. 70 - tką łatwiej sfotografować nawet całą sylwetkę, 135-tką zdecydowanie trudniej. Na upartego, to możnaby powiedzieć,że i 300 mm do portretu się nadaje - hehe - robione z daleka :p Quote
Marta_Ares Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 dzięki za porady, zauważyłam ze chwalone są bardzo obiektywy minolty 35-70 ze stałym swiatłem F4, tylko ze one juz ok własnie 300zł kosztują, wezmę to albo właśnie chyba jakąś stałke 50mm Quote
Recommended Posts