Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie do właścicieli shib. Czym karmicie swoje psy? Mój ma w tej chwili 5 m-cy i od początku dostawał bento kronen mini growth. Jednak od niedawna nie ma ochoty jeść tej karmy. Myślę o zmianie diety ale nie wiem czym go karmić żeby miał zapewnione wszystkie potrzebne do rozwoju składniki. A może nie przejmować się i zostać przy tej karmie. W końcu jak zgłodnieje, to zje :razz: A może ktoś ma doświadczenia z BARF-em??

Posted

Shiba potrafi wybrzydzać przy jedzeniu - nie to co odkurzacze hokkaido :) Warto jednak faktycznie zmieniać karmę co jakiś czas - nie ma jednej doskonałej diety, czy jednej karmy która starczy na całe życie.

Dodatkowo pamiętaj, że jeśli kupujesz większe opakowania i karma powiedzmy jest konsumowana przez psa przez miesiąc od otwarcia worka, to dla psa ona już trochę "śmierdzi", tłuszcz z karmy ulega systematycznemu utlenianiu i jełczeje - my tego nie czujemy jednak psy mają lepszy węch.

Jeśli chodzi o karmy które stosujemy i które powiedzmy pozytywnie sprawdziły się u naszych psów to przede wszystkim Orijen, Acana Extreme i w gorszych finansowo miesiącach Brit. Warte polecenia są (tymi karmami nie karmiliśmy ale mają fajny skład) Taste of Wild i Fish4dog.

Stosujemy u psiaków Barf, jednak taki klasyczny z sporą dawką kości nie sprawdza się u naszych 3 japończyków, mają koszmarne zatwardzenia i problemy z załatwianiem - aż po koszmarne wycie na spacerach.

Rozmawialiśmy o tym aspekcie BARF u japończyków z paroma osobami (właścicielami i hodowcami) i jakie są wnioski:

Psy japońskie oryginalnie bardzo rzadko były karmione mięsem zwierzęcym i koścmi, sami Japończycy rzadko jadali czerwone mięso.

Podstawą karm surowych lub gotowanych w domach Japońskich dla psów były i nadal są ryby i odpadki rybne.

I faktycznie nasze psiaki uwielbiają ryby nie mają po nich żadnych problemów, czasem w ramach przekąsek dajemy im mrożone filety, które chętnie chrupią. Minusem tego rozwiązania jest rybi zapach, który potem im przez jakiś czas towarzyszy.

Posted

Ufff, jednym słowem: nie jest lekko z tymi shibusiami. No ale jak go chciałam, to go mam :roll:
Nie dość, że pies z charakterkiem, to jeszcze wyrafinowany smakosz :lol:
Wielkie dzięki za informacje. Zabieram się za wprowadzanie (stopniowe) zmian w menu mojego pupila.

Posted

Oj tak Amandil to smakosz faktycznie. Pozostałe psiaki jak coś im rzucę do chrupania to łapią w paszczękę i zjadają. Amandil nawet jak złapie to najpierw musi położyć na podłodze, powąchać i dopiero potem konsumować. Jak mu się coś nie podoba, to nie je , ale zaczyna pilnować :)

Posted

[FONT=Comic Sans MS]Aki dostaje mieszankę: Eukanuba Puppy & Junior Medium Bred + Royal Canin Digest & Skin Puppy + Royal Canin Medium Junior (vet).
Proporcje - 1:1:1
Oczywiście trzeba go zachęcić do jedzenia (uwielbia jak się go karmi z ręki).
W ramach nagrody dostaje np. ciasteczka z Eukanuby, czasem złapie coś "z pod stołu".
Ogólnie jest to bardzo wybredny i leniwy niejadek.[/FONT]

Posted

A to właśnie Amandila fotki obejrzałam jako pierwsze. No i zapragnęłam takiego misiaczka. Wcześniej naczytałam się o shibach, więc z pełną swiadomością i odpowiedzialnością ( mam na mysli ich charakterek) zdecydowałam się na tę rasę. Dlatego staram się nie dawać wyprowadzać z równowagi, gdy "gówniarz" pokazuje różki :evil_lol:

Posted

[quote name='ktrebor']O matko, to my jesteśmy sprawcami zła wszelakiego? :)[/quote]
Hmmmm... O ile dobrze pamiętam, to pierwszą Shibą (na zdjęciu oczywiście) jaką zobaczyłem był... AMANDIL;)

Posted

[quote name='shibomania']Pozdrawiamy Amandila!! Ewa i PING ROAL[/quote]
[FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]A może dałabyś w galerii Shib fotkę swojego "diabełka"?
[/SIZE][/FONT]

Posted

[quote name='kslawin'][FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]A może dałabyś w galerii Shib fotkę swojego "diabełka"?
[/SIZE][/FONT][/QUOTE]

Kilka fotek zamieściłam w galerii dogomanii, ale ponieważ "trochę techniki i się gubię" więc te zdjęcia jakoś nie bardzo mi wyszły jeśli chodzi o rozmiary. Ping miał tam 7,5 tyg.

Posted

[quote name='kslawin'][FONT=Comic Sans MS]Aki dostaje mieszankę: Eukanuba Puppy & Junior Medium Bred + Royal Canin Digest & Skin Puppy + Royal Canin Medium Junior (vet).
Proporcje - 1:1:1
Kslawin, czy dla shibek karmy typu "medium" są odpowiednie. Bo ja dzisiaj kupiłam na próbę eukanubę puppy and junior ale "small breed". Kierowałam się wskazówkami producenta, tzn. wagą dorosłego psa ( do 10 kg).

Posted

[FONT=Comic Sans MS]No właśnie z tą wagą "docelową" shib to jest różnie.:razz: Wg wzorca powinno być około 10 kg, ale to "około" to może być zarówno 9 kg, jak i 11 kg.:lol: Wynika z tego, że shiba może być zaliczona do psów małych, albo do średnich - zależy jak kto uważa. A co do Eukanuby - to daję "small" a nie "medium" jak napisałem (spojrzałem na próbkę, a nie na to co daję).:shake: Royal Canin natomiast - dla ras średnich.;)
P.S.
Ile waży "sprawca nieszczęść w wielu domach"-Amandil?
[/FONT][FONT=Comic Sans MS]:lol:[/FONT]

Posted

[quote name='ktrebor']Amandil waży około 13 kilogramów.
[FONT=Comic Sans MS]I to też jest około 10 kg.:crazyeye:
Myślę, że spokojnie można dawać im pokarm dla ras średnich, ewentualnie robić mixa z pokarmem dla ras małych. Z karmieniem samym pokarmem dla ras małych, raczej bym nie ryzykował.
I jeszcze jedno - mój na początku jadł Eukanubę,:p a w pewnym momencie coś go napadło :angryy:i nawet nie chciał jej powąchać. Na puszkę Hills'a też się obraził.:placz: Weterynarz poradził mi przejście na Royala, ale z serii Vet (wiem, że drogi:placz:, ale cóż). Jak się okazało, ten pokarm przypadł Akiemu do gustu chyba dlatego, że pachnie i smakuje (wiem, bo próbowałem:eviltong:) zupełnie inaczej niż Eukanuba. Ponieważ zostało mi trochę Eukanuby, to dosypuję ją do Royala i wtedy wszystko mi zjada.:multi:
Niestety - shiby to psy z bardzo silnym charakterem:diabloti: i na dodatek wybredne w jedzeniu. Siłą :mad:ich do żarełka nie przekonasz - trzeba zobaczyć co lubią jeść i ta karmę im dawać. Oczywiście nie masz żadnej pewności, że wybór tej karmy będzie ostateczny. Pewnego dnia może się okazać, że pies się rozmyślił i karma przestała mu smakować.
No cóż - shiba jest psem, z którym raczej nie można się nudzić.:shake:
[/FONT]

Posted

Mój doprowadza mnie do rozpaczy z tym jedzeniem. Kupiłam wczoraj (na próbę) Eukanubę 1 kg za 29,90 :placz:Powąchał i stwierdził, że sama mogę sobie to jeść. A na spacerze musiałam siłą wyrwać mu z pyska zdechła, nadgniłą mysz :crazyeye:

Posted

shibomania napisał(a):
Mój doprowadza mnie do rozpaczy z tym jedzeniem. Kupiłam wczoraj (na próbę) Eukanubę 1 kg za 29,90 :placz:Powąchał i stwierdził, że sama mogę sobie to jeść.

Skąd ja to znam :roll:, kupilam 7 kg orijena bo wszystkim smakuje a Taq stwierdziala dokładnie to co Ping :p, naszczęcie nie jest w domu sama i ma kto to zjeść.

Posted

Eukanuba nie przypadła mu do gustu :razz: Teraz dostaje Pro Pac. Myślałam nawet żeby naprzemiennie dawać mu suchą karmę z jakimś normalnym jedzeniem (np. mięso, jajka, ryby z ryżem czy cuś). Ale przeczytałam w mądrej książce,że nie wolno tego robić. Albo, albo. A nie to i to :p A generalnie, to pewnie za bardzo się przejmuję jego kaprysami, bo niby nie chce jeść, a budowę ma już jak koń pociągowy :-). Waży już 8 kg, a ma 5 m-cy. Czy twój Aki też lubi wyszukiwać sobie smakołyki znalezione podczas spacerów?

Posted

shibomania napisał(a):
Czy twój Aki też lubi wyszukiwać sobie smakołyki znalezione podczas spacerów?

Napisało mi się zamiast "pożerać", to "wyszukiwać" :shake:

Posted

shibomania napisał(a):
Eukanuba nie przypadła mu do gustu :razz: Teraz dostaje Pro Pac. Myślałam nawet żeby naprzemiennie dawać mu suchą karmę z jakimś normalnym jedzeniem (np. mięso, jajka, ryby z ryżem czy cuś). Ale przeczytałam w mądrej książce,że nie wolno tego robić. Albo, albo. A nie to i to :p A generalnie, to pewnie za bardzo się przejmuję jego kaprysami, bo niby nie chce jeść, a budowę ma już jak koń pociągowy :-). Waży już 8 kg, a ma 5 m-cy. Czy twój Aki też lubi wyszukiwać sobie smakołyki znalezione podczas spacerów?

[FONT=Comic Sans MS]Z tym "albo sucha karma, albo gotowane żarełko" to jest różnie - w zależności od autora.:razz: Aki ostatnio oprócz mieszanki suchych karm zaczął chętnie podjadać np. gotowane mięsko z ryżem - i nic mu się nie dzieje.:p
Przedwczoraj, na spacerze złapał żabę:-o i zjadł ją.:crazyeye: Efektem były trzy luźniejsze kupki następnego dnia.:roll:
[/FONT]

• 4 months later...
Posted

Ile razy dziennie karmicie swoje Shiby ? Czy tak jak większość psów dwa razy dziennie ? Często w książkach piszą, że pies powinien jeść tyle i tyle, gdy np. jest dorosły. Ale kiedy pies zaczyna być dorosły ?! :razz:

Posted

Z karmieniem,to jest tak,ze zalezy to miedzy innymi od tego w jakim wieku jest piesek. Juz nie pamietam dokladnie, ale wydaje mi sie, ze na poczatku szczeniaczka,to nawet cztery razy dziennie. W kazdym razie ja nawet bralam urlop po to zeby dostawal jesc o odpowiednich porach :roll:

• 13 years later...
Posted

hej mam od wczoraj 5 miesięcznego i wcina że mało miski nie zje TropiDog Premium Junior SMALL & MEDIUM BREEDS ‒ Rich in TURKEY, with RICE czytałem opinie są różne ale na tą chwilę nie wiem co można mu dać jeszcze. Wg mnie nie dojada i myślę czy coś mu nie dokłądać z mokrej karmy. CO o tym myślicie?pozdraiwam