Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
vet serwis twierdzi ze w wieku 7-13 m-cy .

(piszą równiez o 8 tyg szczenietach ale do tego potzreba specjalnych leków do narkozy i umiejetnosci)

wg nich kastracja powoduje zmiany w zachowaniu zwierzecia nie tylko związane z faktem ze nei goni za sukami. wg nich pies staje sie bardziej przywiązany do pana, przymilny etc... zresztą poczytajcie sobie sami.

W kwestii zachowań - prawda (jak zwykle) leży po środku. Kastracja sama w sobie bezpośrednio nie zmienia radykalnie charakteru psa, ale wyeliminowanie popędu płciowego pociąga za sobą inne konsekwencje. To jest właśnie ta przymilność, silniejsze przywiązanie (pańcio/a nie ma już konkurencji), ograniczona chęć walki o suki. Tak więc osoby, które twierdzą, że po kastracji chrakter psa się zmienia, nie są tak zupełnie bez racji. Poza tym nie zapominajcie o głównej (moim zdaniem) zalecie kastracji - uniemożliwienie psom niehodowlanym rozmnażania się, a co za tym idzie nieprodukowanie psich nieszczęść.

Posted

chyba faktycznie kastracja ma najwiecej plusów, ale jak przekonac faceta do tego zabiegu??? :D przeciezu nich jest "meskasolidarnosc" :lol: :lol: :lol:

Posted
chyba faktycznie kastracja ma najwiecej plusów, ale jak przekonac faceta do tego zabiegu??? :D przeciezu nich jest "meskasolidarnosc" :lol: :lol: :lol:

Tiaaa, słyszałam o tym. Jak to dobrze, że u mnie w domu decyzje dotyczące psów podejmuję JA.

Taysha, najlepszym argumentem powinny być kwestie zdrowotne - prostata i te sprawy. To powinno dotrzeć do chłopa.

Posted

He he no nie moge,po poscie raaatunku dobrze ze sobie tu weszlam, od razu poprawil mi sie humor :D :D

Cale szczescie ze moj facet ma takie same zdanie o kastracji jak ja. Ale pamietam jak raz niesmiale sie zapytal czy jemu przypadkiem bym nie obciela ?:D :D :D

Moj wlasnie chcial psa i temat kastracji byl juz dawno uzgodniony.

Moze popros swojego faceta zeby pogadal z moim, moze to cos zmieni?

Posted

Koral mysle ze w twoim wieku (11lat) jeszcze nie zdajesz sobie sprawy z problemu kastracja - tak/nie

ps. tylko tutaj nie zamieszczaj zadnych brutalnych fotek zeby ktos nie powiedzial fuuuu :-? :-? :-?