Mokka Posted May 21, 2004 Posted May 21, 2004 vet serwis twierdzi ze w wieku 7-13 m-cy . (piszą równiez o 8 tyg szczenietach ale do tego potzreba specjalnych leków do narkozy i umiejetnosci) wg nich kastracja powoduje zmiany w zachowaniu zwierzecia nie tylko związane z faktem ze nei goni za sukami. wg nich pies staje sie bardziej przywiązany do pana, przymilny etc... zresztą poczytajcie sobie sami. W kwestii zachowań - prawda (jak zwykle) leży po środku. Kastracja sama w sobie bezpośrednio nie zmienia radykalnie charakteru psa, ale wyeliminowanie popędu płciowego pociąga za sobą inne konsekwencje. To jest właśnie ta przymilność, silniejsze przywiązanie (pańcio/a nie ma już konkurencji), ograniczona chęć walki o suki. Tak więc osoby, które twierdzą, że po kastracji chrakter psa się zmienia, nie są tak zupełnie bez racji. Poza tym nie zapominajcie o głównej (moim zdaniem) zalecie kastracji - uniemożliwienie psom niehodowlanym rozmnażania się, a co za tym idzie nieprodukowanie psich nieszczęść. Quote
Taysha Posted May 21, 2004 Author Posted May 21, 2004 chyba faktycznie kastracja ma najwiecej plusów, ale jak przekonac faceta do tego zabiegu??? :D przeciezu nich jest "meskasolidarnosc" :lol: :lol: :lol: Quote
Mokka Posted May 21, 2004 Posted May 21, 2004 chyba faktycznie kastracja ma najwiecej plusów, ale jak przekonac faceta do tego zabiegu??? :D przeciezu nich jest "meskasolidarnosc" :lol: :lol: :lol: Tiaaa, słyszałam o tym. Jak to dobrze, że u mnie w domu decyzje dotyczące psów podejmuję JA. Taysha, najlepszym argumentem powinny być kwestie zdrowotne - prostata i te sprawy. To powinno dotrzeć do chłopa. Quote
Taysha Posted May 21, 2004 Author Posted May 21, 2004 Mokka nie znasz go, dlaniego jajka to rzecz świeta!!! :D hehe ale capo ma 9 m-cy wiec mam jeszcze czas zeby zajac sie facetem!!! hehe :D Quote
Hanya Posted May 21, 2004 Posted May 21, 2004 He he no nie moge,po poscie raaatunku dobrze ze sobie tu weszlam, od razu poprawil mi sie humor :D :D Cale szczescie ze moj facet ma takie same zdanie o kastracji jak ja. Ale pamietam jak raz niesmiale sie zapytal czy jemu przypadkiem bym nie obciela ?:D :D :D Moj wlasnie chcial psa i temat kastracji byl juz dawno uzgodniony. Moze popros swojego faceta zeby pogadal z moim, moze to cos zmieni? Quote
Taysha Posted May 21, 2004 Author Posted May 21, 2004 http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=11200 to jest apel a co do rozmowy z marcinem to radze nie ryzykowac! jajka sprawa priorytetowa chcialabym zeby w jakis bezpieczny sposob capo uzmyslowil mu jak nie posluszny moze byc przy suce, moze by uciekl na godzinke ale tak bezpiecznie to nie mozliwe "bezpiecznie" ale tylko tak da sie go przekonac! Quote
Taysha Posted May 21, 2004 Author Posted May 21, 2004 Koral mysle ze w twoim wieku (11lat) jeszcze nie zdajesz sobie sprawy z problemu kastracja - tak/nie ps. tylko tutaj nie zamieszczaj zadnych brutalnych fotek zeby ktos nie powiedzial fuuuu :-? :-? :-? Quote
Taysha Posted May 21, 2004 Author Posted May 21, 2004 jezeli nawet jestes na NIE to podziel sie z nami swoimi argumentami :lol: Quote
Recommended Posts