Flaire Posted July 17, 2004 Posted July 17, 2004 Jeżeli zależy Ci na zdrowiu suczki, to ja radziłabym, zamiast słuchać niewiarygodnych sprzecznych informacji, znaleźć wiarygodne źródło i poczytać. Możesz zacząć od vetserwisu - link w naszej linkowni do informacji o sterylizacji. Bo jeśli chodzi o zalecenia terminu przeprowadzenia sterylizacji, to sprawa jest jasna - kontrowersji wśród ekspertów tu nie ma. Kontrowersję tworzą niepoinformowani właściciele i weci, którzy nie śledzą fachowej literatury. Ja Ci powiem tak: bez względu na to, kiedy sterylizujesz, zyskujesz zmniejszenie do zera ryzyka ropomacicza czy też raka narządów rodnych. Ale to tylko jeden efekt zdrowotny. Jeśli chodzi o ten drugi, według mnie, ważniejszy efekt zdrowotny, czyli znaczne zmniejszenie ryzyka raka sutków, to najlepszy czas do przeprowadzenia sterylizacji - przed pierwszą cieczką - już opuściłaś. Mówi się trudno. Ale prawie tak samo dobre efekty w tym zakresie możesz uzyskać sterylizując między pierwszą a drugą cieczką. Sterylizując po drugiej cieczce tracisz ten efekt: nowotwory sutków występują niemalże tak samo często u suk sterylizowanych po drugiej cieczce, jak u suk nie sterylizowanych w ogóle. Czyli zabierz się szybciutko za to czytanie, bo nie ma na co czekać. Quote
Niebieska Posted July 17, 2004 Posted July 17, 2004 Dziękuję i tak jak radzisz właśnie zaczynam czytać. :) Quote
Recommended Posts