Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam pytnie, czy jest wazne jak pies siada na zawodach?? Chodzi mi o to ze moja sunia miala zerwane wiezadlo w kolanie 3 lata temu, juz jest wszystko ok, ale siada nadal krzywo, tzn czasami jak siada to przenosi ciezar na druga lapke i wyglada to troszke koslawo;) tak jakby siedziala na pupie a nie na lapkach. podobnie jest jak waruje. Czy jest mozliwe podanie sedziemu zaswiadczenia o przypadlosci suni? czy za to sa pkt karne?

• 2 weeks later...
Posted

hej hej,

cedra napisał(a):
Mam pytnie, czy jest wazne jak pies siada na zawodach??
Moim zdaniem jest wazne.. jak dla mnie posluszenstwo sportowe to szybkie i dokladne wykonywanie komend (oczywiscie jesli podchodzimy do sprawy czysto sportowo).
cedra napisał(a):
Czy jest mozliwe podanie sedziemu zaswiadczenia o przypadlosci suni?
Nie wiem czy jest taka opcja.. hmmm, bez zadnej urazy czy tez zloslliwosci z mojej strony, ale rownie dobrze ktos moglby przedstawic sedziemu zaswiadczenie, ze pies ma jakis uraz psychiczny do ludzi stad w cwiczeniu 'chodzenie przy nodze' utrzymuje dystans do przewodnika i idzie np. 0,5 metra obok niego.
Wiesz, ja poprostu b. lubie pracowac ze swoim psem pod katam posluszenstwa sportowego, podobaj mi sie zawody obedience i na takie sprawy/rzeczy wogole nie zwracam uwagi.
Pozdrowionka i powodzonka w pracy z psem ;)!!!

Posted

Przypominam, ze psy startujace w zawodach maja byc ZDROWE, wiec z zaswiadczeniem, czy bez maja siadac szybko i sprawnie. Podobnie jest ze skakaniem przeszkod- pies ma skoczyc tak wysoka przeszkode, jak to wynika z jego wzrostu i nie mozna jej obnizyc ani ze wzgledu na wiek, ani ze wzgledu na stan zdrowia psa.

Posted

Dziekuje wam bardzo za odpowiedzi. chodzilo mi dokladnie o to ze moja psina jest juz calkie zdrowa, nic ja nie boli, ale nie potrafi zgiac tak maksymalnie tego kolana, nie mam pojecia z czego to wynika.

Posted

Wiesz, Cedra, w obedience startował pewien ON z Warszawy, który z tego co pamiętam, też miał pewne problemy przy siadaniu. Ten owczarek pracował już w klasie 2., więc jak się okazuje, kłopoty ze stawami skokowymi nie były przeszkodą aby zaliczać poszczególne ćwiczenia. W każdym razie większość polskich sędziów się o to nie czepiała.
Nie wiem jednak, w jakim tempie siada Twoja sunia. Najlepiej pojedź na najbliższe zawody i oceń sama :)

Posted

Azir dzieki za odpowiedz. Sunia siada bkyskawicznie ale czasami robi to tak:
odstawia prawa lapke.
Na zawody obejrzec wybieramy sie w czerwcu do wrocka:)

Posted

i chyba Cie poslucham Azir:)
szykujemy sie na PT w katowicach 7 czerwca:-o
musimy do tego czasu jeszcze wiele rzeczy dopracowac. to bedzie nasz pierwszy star!! aaaaaaaaaa:crazyeye:;)

Posted

[quote name='cedra']i chyba Cie poslucham Azir:)
szykujemy sie na PT w katowicach 7 czerwca:-o
musimy do tego czasu jeszcze wiele rzeczy dopracowac. to bedzie nasz pierwszy star!! aaaaaaaaaa:crazyeye:;)

No to życzę powodzenia w Katowicach ;)