Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

M&T napisał(a):

brawo za twoje zdolności xD a ja ci zrobiłam bannerki :oops: bo ćwiczę robienie bannerkó, a fotki Luki akurat się nadawały i tak sobie pokombinowałam :eviltong: wstawiłam do twojej galerii te bannerki, żebyś se looknęła ;)

Dziękujemy, dziękujemy, dziękujemy :calus: a wiem, moja Luka to takie fotogeniczne dziewczę :loveu: (więcej napisałam u mnie w galerii:diabloti:) pozdrowienia.

• Replies 5.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

faza14 napisał(a):
Dziękujemy, dziękujemy, dziękujemy :calus: a wiem, moja Luka to takie fotogeniczne dziewczę :loveu: (więcej napisałam u mnie w galerii:diabloti:) pozdrowienia.

proszę proszę proszę :evil_lol: oj, rzeczywiście fotogeniczna to ona jest :loveu::loveu::loveu: ( wiem, czytałam :diabloti:)

Posted

no pewnie tak xD a jeszcze jej zrobię obiadek i tu będzie jeszcze bardziej zaskoczona, bo ja jak mam coś zrobić w kuchni to momentalnie nikt nie może mnie nigdzie znaleźć :evil_lol:

Posted

dystans? :hmmmm: wytłumaczenie proszę, bo nie kumam :oops: :eviltong:

a u nas dobrze, tylko coraz bliżej szkoła! :shock: a ja mam coraz większego lenia :placz:

Posted

dystans ja mam dwa rodzaje, jeden calkiem przez neta mam co tydzien pytania do zaznaczenia - takie male sprawdziny i trzy wieksze, dwa przez neta, jeden poczta przychodzi - tak mialam jeden kurs matematyki a teraz biologie

a szwedzki - mam z tego dzis pierwsze spotlanie - mam tez przez neta ale na sprawdziny do szkoly musze przyjsc. ale rozne zadania dot. tesktow itd przez maila wysylam nauczycielowi :D

Posted

no to ci powiem ze nauka w szwecji to nie jest na pamiec tylko np. na skojarzenia albo umiejetnosc znalezenia tego w ksiazkach

na szwedzki musze przychodzic na sprawdziny wiec nie mam jak z ksiazki korzystac

opowiadal mi TZ ze jak studiowal rok na uniwerstycie to mieli 10 minut na zajrzenie do ksiazek - wiele ksiazek bylo - wiec musieli w domu i tak przeczytac zeby przez 10 minut znalesc szybko w ksiazce to co ich dotyczy. czyli i tak i tak musili sie szykowac do kolokwiow

Posted

mi się w ogóle strasznie podoba system edukacji w Szewcji :) moja klasa miała w tym roku wymianę ze szwedzką klasą i jak widzieliśmy ich szkołę, ich stosunek do nauczycieli i w ogóle to wszystkich nas zazdrość zżerała :eviltong:

Posted

wiesz co stosunek nauczcieli do dzieci tak, ale odwrotnie? dzieci podpalaja szkoly, bija kopia nauczycieli a ci nie moga nic zrobic.. niestety jest coraz gorzej.. dzieci moga wszystko.. rodzic nie ma prawa im zwrocic uwagi zeby byly cicho.. bo zaczna wyzywac rodzica.. i to nie jest z palca wyssane.. jeszcze z 5 lat temu mozna bylo rower czy samochod otwarty zostawic..

Posted

ojej, naprawdę? :-o:-o:-o ja zauważyłam przez kilka dni jak mieszkałam u swojej szwedki, że:
1. Traktowała swoją matkę jak taksówkę. Potrafiła zadzwonić do niej o 1 w nocy i kazać się podwieźć
2. W ogóle w niczym za bardzo nie pomagała swojej mamie
3. Odzywała się do niej najczęściej jak coś chciała :shake:

Posted

dokladnie... dzieci sa najwazniejsze i moga robic co chca... 4-5 latek wyzywajacy swoja mame to nic dziwnego.. na porzadku dziennym...
ze szkola sie pali to co? przeciez nie bedzie sie sadzic dzieci, no jak to tak? dziecko sadzic? umarza sie sprawe.. chyba 10 razy dzien w dzien smietnik nam sie na osiedlu palil.. podpalenia... sprawcy jak ie bylo nie ma...

np. male dziecko drze sie w autobusie i ludzie nie daja rady tam byc - w koncu buss dla kazdego a ta co? nic nawet nie powie dziecku. nie mowie klapsa ale powiedziec ostrzejszym tonem zeby bylo cicho.. co ty..

Posted

o Boże :shock: słyszałam, że dziecko ma dużo praw, ale nie wiedziałam, że to aż tak wygląda :shock::shock:współczuję tamtejszym rodzicom :shake:

Posted

wiesz co rodzicom jak rodzicom.. ale to sam kraj jest nadopiekunczy.. wszystko sam wie jak kazdemu jest najlepiej.. nie chce wyjsc na taka co narzea. bo to nie o to chodzi. mama TZ poznala tu kogos kto mieszka od ponad 25 lat w Szwecji (Polak), wyprowadzila sie z TZ i jego bratem, ja poznalam TZ to przyjechalam do niego i tu zycie budujemy i da sie zyc tylko wkurza mnie jak inni pisza bo w szwecji to tyle kasy.. tak leza na ziemi.. kurna :/ od paru lat wsyzstko co w weekendy zarobimy idzie na rachunki, nie sposob odlozyc.. a przyjedzie paru polakow, nic je nie, gdzies po 10 spi po katach i wraca do pl i ma kase... tylko sie nie przyzna ze nie spal,m nie jadl.. jednym slowem nie wydawal kasy na zycie codzienne, i potem kazdy: oo w szwecji jest duzo kasy!!!

Posted

Dokładnie! Znam niektóre osoby, które nie mają kasy i mówią, że w przyszłości pojadą do Szwecji, bo tam podobno super zarobki są i jak się wraca to normalnie bogaczem się jest :shake:

Posted

M&T napisał(a):
Dokładnie! Znam niektóre osoby, które nie mają kasy i mówią, że w przyszłości pojadą do Szwecji, bo tam podobno super zarobki są i jak się wraca to normalnie bogaczem się jest :shake:

Pojedzie do Szwecji - bezdomny, wróci do Polski - bogacz :evil_lol:

Posted

wszystko co zarobimy idzie na rachunki albo jedzenie, odlozyc nie mamy z czego.. TZ szuka stalej pracy w zawodzie i mam ndzieje ze sie cos znajdzie ale to tez czas zajmuje takie szukanie...

nie ma kraju gdzie pieniadze sa na ziemi.. na nie trzeba ciezko zapracowac... i wcale w szwecji nie jest lepiej niz np. w wielkiej brytanii

tak wroci z kasa jesli bedzie mieszkal po pare osob gdzies w klitce albo na ulicy - czyli nie czynsz, nie prad itd. i nie bedzie nic jadl..