Figaro_16 Posted March 25, 2008 Posted March 25, 2008 Moi znajomi mają 7-letnią suczkę. Pojawił się u niej rok temu guzek (nie przyrośnięty) na listwie mlekowej. Dwa tygodnie temu pojawił się następny, mniejszy. Weterynarz zaleciła antybiotyki, jeśli guzki same się nie wchłoną to trzeba je będzie wyłuskać. No i poleciła sterylizację. Mówi, że najlepiej wykonać ją przy wycinaniu tych guzków. No, ale jak to ze wszystkim, ktoś ma inne zdanie, tutaj przyszła pani weterynarz, która twierdzi, że nie powinno się tych zabiegów wykonywać razem. Może wypowie się ktoś, kto się na tym zna, jakiś wet, który potwierdzi zdanie jednej lub drugiej strony? Quote
eurydyka Posted March 28, 2008 Posted March 28, 2008 przy usuwaniu guzkow koniecznie niech zrobia badanie histopatologiczne, zeby ustalic co to za guzki moi znajomi nie zrobili wlasnie usuwajac listwe a teraz patrza jak ich sunia odchodzi na raka, gdyby wiedzieli wczesniej byla szansa ja leczyc, teraz juz niestety nie Quote
majka127 Posted April 2, 2008 Posted April 2, 2008 Moja sunia miała usuwane guzki nowotworowe równocześnie ze sterylką. Jedno uśpienie , jedno leczenie. Jutro mija 2 tygodnie od zabiegu.Trudno mi powiedzieć , czy tak się robi. Mój wet. tak zadecydował a ja mam do niego zaufanie. Quote
nick Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 I moja Betunia też miała usuwane guzki nowotworowe - cała listwa mleczna + sterylka. Jest miesiąc po zabiegu, zniosła go nieźle (ma 12 lat). Też mi się wydaje, że u starszej suni jedno uśpienie i jeden zabieg jest bezpieczniejsze. Quote
bonowa Posted April 6, 2008 Posted April 6, 2008 Oczywiście że przy okazji usunięcia guzków sterylizacja.Poza tym że jedno znieczulenie, to jeszcze jedna sprawa:guzki gruczołów mlekowych powstają za sprawą działania hormonów,jeżeli usunie się nawet w całości guzki ,to hormony dalej działają i baaaardzo prawdopodobne że po pewnym czasie guzki znów się pojawią.Sama mastektomia jest bez sensu.Jeśli zostanie usunięta macica hormony przestają działac i jest duża szansa że guzki gruczołów mlekowych już nigdy się nie pojawią. Quote
Figaro_16 Posted April 9, 2008 Author Posted April 9, 2008 Bardzo Wam dziękuję. Zaufałabym weterynarzowi, że właśnie powinno połączyć się te zabiegi. Ale dziewczyna, która to kwestionowała kończy weterynarię i na razie myśli, że wszystko wie najlepiej. Quote
Recommended Posts