annakora Posted March 25, 2008 Posted March 25, 2008 Prosze o radę jak nauczyć psa 12 miesięczny terier rosyjski BORYS przebywania tymczsowo w budzie. Buda jest nowa,duza i ocieplona. Wychodzimy rano do pracy to wypuszczamy psa z domu do dużego ogrodu i wtedy zaczyna sie problem. Jeżeli pogoda sprzyja to wszystko OK gorzej jak leje lub pada śnieg to BORYS przemaka i wygląda jak siedem nieszczęść.Do budy nie wejdzie żeby nie moknąć tylko leży na trawie. W domu nie chce zostać bo już się przyzwyczaił ,że na przysłowiowym polu coś się dzieje.Pozdrawiam i bardzo proszę o jakąkolwiek radę. Jestem nową dogomanką i jeszcz nie bardzowiem jak się poruszać na forum. Anna z Krakowa Quote
Kasia & Nemo Posted March 25, 2008 Posted March 25, 2008 Może zachęć psa do wchodenia do budy smakołykami, czy jakimiś zabawkami wrzucanymi do niej ? Quote
Anusia&Saba Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 [B][COLOR=RoyalBlue]No właśnie, najlepiej zachęcać psa smakołykami. Spróbuj go zachęcać, a jak wejdzie to go pochwal. Myślę że to pomoże. :cool1:[/COLOR][/B] Quote
Bzikowa Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 A czy w ogóle przyzwyczajaliście go do przebywania i zostawania w budzie? On w ogóle potrafi tam spać/odpoczywać ? Pies sam z siebie nie skojarzy, musicie nauczyć go, że buda jest fajna - a do tego czasu w złą pogodę może lepiej żeby zostawał w domu? Co to znaczy, ze "nie chce zostawać" ? Niszczy, hałasuje? Quote
Anusia&Saba Posted March 29, 2008 Posted March 29, 2008 [B]AnnaKora [/B]odezwij się jeszcze na temat tej budy. Quote
annakora Posted March 29, 2008 Author Posted March 29, 2008 [quote name='Anusia&Saba'][B]AnnaKora [/B]odezwij się jeszcze na temat tej budy.[/quote] Witam nie dawałam znaku życia bo grypa mnie zmogła. Odnośnie budy to próbowałam wkładać do budy coś dobrego kończyło się to szybkim zjedzeniem i ucieczką.Wszelkiegi rodzaju pochwały nic nie pomogły.Terier rosyjski coś ma z "ruska" jest uparty i charakterny,robi tylko to na co ma ochotę- albo ja go za bardzo rozpuściłam.Jestem jego drugą właścicielką nie wiem jak pies był wcześniej wychowywany. Jeżeli coś możecie pomóc to proszę odezwijcie się. Anna z Krakowa Quote
Kasia & Nemo Posted March 29, 2008 Posted March 29, 2008 Może przygotuj wiele smakołyków. W chwili gdy pies je jeden smak w budzie, rzucasz kolejny, by nie miał czasu wyjść. Oczywiście, jeśli chce wyjść, to nie zabraniasz mu tego. Możesz też spróbować wrzucać do budy zabawkę. Quote
Bzikowa Posted March 30, 2008 Posted March 30, 2008 Ogólnie niech sobie skojarzy, że w budzie zawsze jest coś super. Np wkładasz coś pysznego do budki, wypuszczasz psa z domu i kierujesz sie do budy, gdzie znajdzie smakołyk. Jak to powtórzy się wiele razy to będzie wiedział, że do budy opłaca sie włazić;) Powodzenia z terierzym charakterkiem! Quote
Recommended Posts