Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam
Mój najdroższy skarb ma padaczke wrodzoną, chciałbym wymienic sie opiniami, doświadczeniami z ludzmi którzy mają podobne problemy.
Mój pies ma 11 lat i ma padaczkę wrodzoną (jego tata też na to cierpiał).
Te piep**** ataki to straszny koszmar, bo jak mozna patrzeć w te piękne oczka gdy całe ciało mu drży z bólu i w tych pięknych węgielkach widać strach ...
Dopóki ataki były tylko kilka razy w roku nie dawaliśmy mu żadnych tabletek (całe zycie jest pod opieka tego samego weterynarza który kazał tak postepować)
Od pewnego czasu miał ataki kilka razy dziennie... to były najgorsze dni w moim zyciu!
Mój skarb bierze Luminalum 2 razy dziennie po całej tabletce. Phenytoinum (pół tabletki raz dziennie rano) i Asmag (magnez) 1 tabletke dziennie.
Na początku tylko spał... był otępiały, nie mój skarbuniek Po 2, 3 dniach wrócił do siebie, jest żywy, wesoły i znów hałaśliwy :)
Od czasu przyjmowania leków nie miał ani jednego ataku.
Warto mieć w domu Diazepam RecTubes.W razie kolejnego silnego ataku aplikuje sie psu to doodbytniczo i atak powinien ustąpić.

Jak na razie jest dobrze ale ciąglę boję się ze ataki powrócą... Na samą myśl miękną mi kolana ...

Posted

Witaj!
Luminal jest w tabletkach 100 i 15, to o jakiej mocy tabletki dajesz swojemu psu (dawkę przelicza się na kilogram wagi psa). Mój pies oprócz Luminalu dostaje jeszcze sol. erlemajeri (bromek potasu). Okresowo podaję mu zioła. Cieszę się bo od 22 stycznia 2007 nie było ataku.
Pozdrawiam

Posted

[COLOR=Indigo]Hej, a co to jest za sól? i ziółka? :)
Mój skarb dopiero od ponad tygodnia bierze leki, padaczke ma wrodzoną ale ataki miał kilka razy w roku tylko( od 2 do max.5) Zaczęliśmy go leczyć dopiero gdy ataki były codziennie (3 w ciagu 3 dni,od razu zadecydowaliśmy o rozpoczęciu podawania leków) dlatego jeszcze bardzo mało wiem o tych lekach...

Luminalum 15mg (2 tabletki dziennie)
Phenytoinum 100mg (pół tabletki dziennie)[/COLOR]

• 2 weeks later...
Posted

dobrze jest też podawać coś na wątrobę- essentiale, esseliv, hepatil bo niestety zwykle leki przeciwdrgawkowe ją obciążają. i ważne żeby magnez był z wit b6
pozdrawiam i życzę jak najmniej ataków :-)

• 1 month later...
Posted

KRYSKA_Z napisał(a):
Witaj!
Luminal jest w tabletkach 100 i 15, to o jakiej mocy tabletki dajesz swojemu psu (dawkę przelicza się na kilogram wagi psa). Mój pies oprócz Luminalu dostaje jeszcze sol. erlemajeri (bromek potasu). Okresowo podaję mu zioła. Cieszę się bo od 22 stycznia 2007 nie było ataku.
Pozdrawiam

a ten bromek potasu jest gotowy, czy robiony na zamówienie? No i jak dawkujesz?
U mnie weci to nawet o witaminach a tym bardziej o osłonowych nie pomyśleli :shake: wszystko co wiem, to z internetu...

Posted

Witaj.
Lek nazywa się sol. Erlemayeri i jest robiony w aptece. Mój pies dostaje 2 razy dziennie łyżkę stołową (to wyliczał wet, pies waży 42 kg). Ostatnio po kropelkach na kleszcze mam problem z moim psiakiem. Nie było ataku ale ma problem z niezbornością ruchową. Od tygodnia pies dostaje Karsivan (lek wspomagający krążenie mózgowe)
Pozdrawiam