Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witam Wszystkich! Właśnie dziś trafiłam na Wasz Wątek i z wielkim zainteresowaniem zaczęłam czytać Waszą historię i obiecuję nadrobić zaległości.

Posted

kurde znowu zrobie offa :cool1: przepraszam z góry , ale kociaki szukaja domu :roll:
znajoma napisała do mnie maila o tresci:
"
Cześć,
Właściwie nie wiem czy możesz mi pomoc również z kotkami, ale zaryzykuje. W niedziele w lesie zostały znalezione porzucone kocięta, 2 z nich jeszcze żyły i tuliły się do trzeciego, który niestety już nie żył. Kocięta zostały zabrane z lasu i tymczasowo przebywają u moich teściów niestety nie mogą tam zostać, bo jest już tam za dużo zwierząt, wiec, gdy nie znajdzie się dla nich nowych domów będą musiały iść do schroniska, a za wszelka cenę chciałbym tego uniknąć.Po wizycie u weterynarza okazało się ze maja koci katar, ale sa już po zastrzykach i wracają do zdrowia. Czarno biała to kotka, a biało bury to kot. (Zdjęcia sa kiepskie bo robiliśmy je od razu po przyniesieniu kociąt do domu i jeszcze trochę prychały), ale teraz z informacji od teściów wiem ze już wszystko jest ok., kocięta pięknieją z dnia na dzień i sa bardzo kochane.
Przebywają w Żyrardowie kolo Warszawy , ale jestem w stanie dowieść je gdzie będzie trzeba.
Proszę pomóż mi poszukać dla nich domków.
Dzięki wielkie
Pozdrawiam,
Wiola"

a tu zdjęcia maluchów :

Posted

- Orpha, spoko, taki Off, to nie Off ;)
- Witaj Czoko, zapraszamy.
Wyczytałem, że Czoko nie lubi wiatru, a mój Lump burzy ;)

elainfo napisał(a):
te z sie nad tym zastanawiałam.. moze w sytuacjach stresowych dla psa ale nie extremalnych.. moze naprzykład jak trzeba troszkę psa wyciszyć na czas jazdy samochodem,albo srzały petard.. itp.. niewiem ale ja tez mam oswiadzenia z sedalinem i efekt zamierzony był niestety odwrotny..

IMHO dając tak małą dawkę trzeba było poczekać dłużej, aż psa "zetnie".
Wtedy to już jest w pewien sposób droga w jedną stronę, bo adrenalina go już tak nie podniesie, bo otępiały nie zareaguje tak histerycznie.
Natomiast dopóki go środek nie wyciszy, to jak dostanie histerii, to napakowanie adrenaliną zniweluje działania uspokajające!

On POTEM nie był w stanie dobrze na łapach ustać, a wskoczenie na kanapę przekraczało jego możliwości ... :eviltong:

Posted

M@d napisał(a):

On POTEM nie był w stanie dobrze na łapach ustać, a wskoczenie na kanapę przekraczało jego możliwości ... :eviltong:

A Mafia pewnie miała niezły ubaw z wujka Lumpa:evil_lol:

Posted

Mimo prób odchudzenia go, ganiania za rowerem itd. na razie nie udało się go odchudzić :oops:
Ale będziemy nad tym pracować nadal ...;)
Na razie udało się trochę zmienić "strukturę" - zamienić trochę tkanki tłuszczowej na odbudowanie masy mięśniowej zanikłej w znacznym stopniu w czasie 1,5 roku pobytu w schronisku ...
Niestety mimo roku dobrego, mięsnego odżywiania ma nadal lekka anemię.
Dostał znowu wspomaganie żelazem i witaminami .

Posted

No, jeśli próbujecie psiaka odchudzić to wam wybaczę :evil_lol:. Po prostu mam alergię na grube psy, których właściciele to olewają :angryy: [po prostu wiem jak to może się skończyć - mój poprzedni psiak całe życie był "przy kości" a na koniec ciężko chorował, miał problemu z całym układem pokarmowym :shake:]

Posted

Mamy świadomość i próbujemy...
Nie było to jednak łatwe z psem zapasionym w schronie, z zastanymi mięśniami po 1,5 rocznym siedzeniu w boksie, z dość poważną anemią, która mimo lekarstw i dobrego odżywiania, nadal nie do końca jest zlikwidowana...
Ale jak napisałem, będziemy pracować nad tym problemem :diabloti:

Posted

orpha koniecznie zamieść też tego posta i załóż wątek w temacie ...Psy w potrzebie - Akcje - inne zwierzęta. Czy na miau też już napisaliście i na innych forum. Brak jakiegoś sposobu kontaku z osobą zainteresowaną.

Posted

[quote name='Czoko']orpha koniecznie zamieść też tego posta i załóż wątek w temacie ...Psy w potrzebie - Akcje - inne zwierzęta. Czy na miau też już napisaliście i na innych forum. Brak jakiegoś sposobu kontaku z osobą zainteresowaną.
dzizas Czoko , musze to zrobic ,ale nie ogarniam sie z czasem , z pracy moge wpadac na dogo i cos skrobnac na szybko , w domu jak wracam czeka na mnie psia horda z tymczasem ktoremu trzeba troche czasu poswiecic , młoda z lekcjami , i co chwila ktos komu trzeba w czyms pomoc. Zrobie to w piatek wieczorem pewnie dopiero :roll: , wczesniej fizycznie po porstu nie dam rady , poki co pozrozsyłałam na szybko po znajomych z prosba o słanie dalej , w ostatecznosci postaram sie je wziac na tymczas , chociaz przy moim Amonie jest to ryzykowne :roll:

Posted

Hi hi , jedno z moich ulubionych :loveu:

A tutaj są mafijne metody Mafii...

MÓJ patyk!

Zaraz, zaraz! Zostaw!

Ej noooo! Widzieliście TO? Okradła mnie...

Posted

nie no ja nie mogę,nie miałam pomysła na dzisiejszy wieczór ale chyba założe bloga panience bo jak zaczęłam czytać pierwsze strony tego to aż zapomniałam że miałam po remoncie sprzątać.Nie wiem czy umiem tak dobrze pisać ale może naszego bloga też zaczną ludzie czytać.

Posted

[quote name='basiapron']nie no ja nie mogę,nie miałam pomysła na dzisiejszy wieczór ale chyba założe bloga panience bo jak zaczęłam czytać pierwsze strony tego to aż zapomniałam że miałam po remoncie sprzątać.Nie wiem czy umiem tak dobrze pisać ale może naszego bloga też zaczną ludzie czytać.
PEWNIE ZE BĘDĄ A M@d TAK PISZE ZE TRUDNO MU DORÓWNAC JA NAWET NIE PRÓBUJĘ:lol::cool3:

Posted

globalnydog193 napisał(a):
A ja sie zastanawiam czy Mafia jest wsterylizowana??
No bo pies + suka - wiadomo jak sie to moze skonczyc.....

Mafia ma 6 msc. i na razie jest za młoda na sterylkę (która jest w planie)
Natomiast Lump jest kastratem, a zatem niespodzianek nie będzie ;)

Posted

Na dzisiejszym spacerze dokonaliśmy pewnego odkrycia, które potwierdza nasze wcześniejsze przypuszczenia, ale nie uprzedzajmy faktów...

Z początku spacer niczym szczególnym się nie wyróżniał, aż do momentu gdy doszliśmy do zwalonego drzewa.
Mafia prześlizgnęła się dołem, ale Lump wpadł w dziwną konsternację i ani rusz nie mógł sobie z tym problemem poradzić...

A może by tu dołem? Hmm... Czy tak będzie dobrze?

A może jednak górą? Tak jak zwykle?

No trudna decyzja, powiedzcie coś!!! Co mam robić??

Z głupia frant jego Pani rzuciła: "Przeszkoda!"
I w mgnieniu oka Lump skoczył!!

Przy następnym takim drzewie postanowiłem przetestować swoje podejrzenia, które żywiłem od bardzo dawna, ale nie potrafiłem znaleźć sposobu ich potwierdzenia.
Hasło "Przeszkoda" otworzyło jakąś klapkę w moim mózgu i przywołało na myśl film "Przygody psa Cywila". Tam w jednym odcinku na torze przeszkód właśnie padały komendy "przeszkoda' i "czołgaj się".
Gdy Lump doszedł do drugiego podobnego drzewa wydałem komendę "czołgaj się"...
I Lump ... zaczął się czołgać ... :crazyeye:
Niestety drzewo wybrane do testów miało szereg gałęzi pod sobą i Lump nie mógł się przecisnąć, próbował wygarnąć je łapami aby zrobić sobie przejście, ale w końcu wstał i spojrzał na nas pytająco (a może z wyrzutem?)
- No i jak według Was ja mam tę komendę wykonać ? Cooo???
Zmieniłem więc komendę na "przeszkoda" i Lump cały szczęśliwy z rozwiązania problemu przeskoczył przeszkodę...
Dzisiejsze zdarzenia wydają się potwierdzać nasze podejrzenia, że Lump mógł przechodzić jakieś "zaawansowane" szkolenia np. obronne...
Zacząłem to podejrzewać gdy obserwowałem jego reakcje na wchodzących obcych ludzi, "stopowanie" ich z zachowaniem dystansu i TOTALNĄ utratę zainteresowania po komendzie "zostaw"...
Co o tym sądzicie?

BTW - czy ktoś zna jeszcze jakieś komendy z takich szkoleń, których znajomość można by przetestować?

Posted

M@d napisał(a):

Co o tym sądzicie?

Bardzo możliwe:razz:

M@d napisał(a):
BTW - czy ktoś zna jeszcze jakieś komendy z takich szkoleń, których znajomość można by przetestować?

Sprawdź "szukaj" układając ślad sam, wtedy pies szukałby smaka lub zabawki, albo ślad może ułożyć pańcia i byłaby na końcu nagrodą:p
Jeśli Lumpa szkolili do IPO to "przerabiał" też tropienie, bo nie sądzę byś chciał sprawdzić "bierz" czy "broń"?:roll: