Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mafia poznaje nowe psy (dzisiaj był czwarty).
Małpuje Lumpa i dzięki temu już prawie czasem reaguje na do mnie, siad i smycz (czasem reaguje jeszcze przed reakcją Lumpa, co by oznaczało, że zaczyna kojarzyć komendy...)
Mała papuga wącha to co Lump, zasikuje to co Lump itd...
Nie umie nadal pokonać "klapy" przy wyjściu zwierzakowym, więc na razie zblokowaliśmy klapę w pozycji otwartej i z wyjściem przez otwór bez klapy sobie radzi...
Jeszcze kilka dni temu Lump onieśmielał ją na tyle, że nie odważał się do niego przytulić. (bo trochę na nią mruczał, jak próbowała ...)

Dzisiaj położyła się tuż obok, a Lump przewalając się po łóżku zwalił się na nią tyłkiem :D... Ale nie protestowała, tylko cala szczęśliwa zasnęła ... z nosem przy jego "pod ogoniu" :evil_lol: (patrz lewa krawędź zdjęcia :D )

Kot nadal "obrażony" mieszka na "strychu" i schodzi prawie tylko na czas karmienia (najchętniej przemieszczając się po blatach kuchni).
Bywa ze zajdzie na podłogę zachowując dystans, jednak wystarczy krok Mafii w jego kierunku, by salwował się paniczną ucieczką :evil_lol:

UPDATE:
Nie wiem po co ja trzymam te darmozjady w domu! :evil_lol:
Przed chwilą usłyszałem łomot w kuchni, koci wrzask i tupot łap wybiegającego z domu kota...
Myślałem, ze to Kamyk nabroił i uciekł...
Poszedłem sprawdzić, a Kamyk stoi na schodach!!
Obcy kot mi łazi po kuchni, a te darmozjady śpią i żaden nawet łba nie podniósł!!! :evil_lol:

• Replies 1.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dni coraz krótsze, coraz mniej okazji do fotografowania, ale spróbuje wkrótce zrobić jakieś zdjęcia ze spaceru ;)
BTW - nie wiem, czy to celowo nauczone, czy też samoistnie, ale Mafia całkiem sprawnie umie robić "stójkę" i pokonuje dość duże dystanse na 2 łapkach :evil_lol:

Posted

hahahhhaha.. Lumpowi sie coś do d... pki. przylepiło..;-)):diabloti:

miałam napisac już wczesnij ,że Mafia ma ciągoty do małych dzieci..zawsze dzieci na ulicy zwracały jej uwage,czy młode mamy z wózkiem- wyglada na to ,że w swoim poprzednim domu mieszkała z jakimis dzieciakami.

chociaż jak trzech przystojniaków wsiadało do czarnego BMW to tez wpatrzona była jak sroka w gnat:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

a co do małpowania Lumpa- no to Sznaucki lubia sie uczyc i sa bardzo pojetne, więc czemu sie tu dziwic..:p tylko,że w tym domu Lump jest dla niej nauczycielem..:evil_lol:

Posted

Mafia coraz pewniej czuje się w domu. Czasem nawet ZBYT pewnie, no i musimy ją trochę "utemperować" :mad:
Wczoraj obgryzła książkę na dolnej półce biblioteczki, dzisiaj rozszarpała kilim w sypialni, wprowadzamy intensywne szkolenie zachowania w domu :diabloti:

Kot nadal histeryzuje, Lump stara się wychowywać Mafię i pełni rolę rozjemcy :evil_lol:

Ganianie kota jest fajne...

Ale można dostać za to ochrzan od wujka :eviltong:

Co nie pomaga jednak na długo ;)

:diabloti:

Posted

M@d napisał(a):
wprowadzamy intensywne szkolenie zachowania w domu :diabloti:

napisz coś więcej o szkoleniu, bo dziś wracam z pracy a tu normalnie wszystko leży na podłodze i jest radośnie porozrywane na strzępy
a w tym wszystkim Gacek - patrzy na mnie z dumą

:question:

no i jeszcze kurcze... kto mi pomoże...
Gacek nie lubi zakładania szelek
jak widzi mnie z szelkami to zaraz w krzyk (na mnie)
:shake:
nie wiem co robić!
na siłę nie będę, bo bez sensu :mad:
czekam cierpliwie, potem próba - szczeka? więc jeszcze raz, czekam... znów szczeka... i ucieka z zębami na wierzchu
czekam dalej... nie patrzę na niego, nie mówię nic
on tam jęczy, że czego nie idziemy
w końcu łamie się, podchodzi i daje sobie założyć

ale ciągle jest to samo :(

(jak jest śpiący lub mniej podekscytowany to daje sobie założyć - reaguje też trochę na "smycz", ale tylko jak zakładam obrożę)

Posted

Lump nienawidzi wszelkich zabiegów pielęgnacyjnych. Na początku chwytał zębami szczotkę i była straszna walka o to bo nie dał się DOTKNĄĆ szczotką ...

W tej chwili nie bez oporów, ucieczek i powrotów, oraz innych wybiegów, ale daje się już czesać itd.

Receptą był czas poświęcony "treningowi", upór, konsekwencja i ... nagrody :evil_lol:
Najpierw nagrody były za samo przyjście gdy miałem szczotkę w ręku, potem za kilka sekund czesania .... i tak powoli wydłużając czas oczekiwania na nagrodę (trzymaną w zamkniętej dłoni) jakoś się udało dojść do stanu gdy pies jest w miarę wyczesany zanim dostanie swoją nagrodę... ;)
Aha - żeby była jasność - ten proces trwał ... kilka miesięcy :lol:

Podobnie możesz "warunkować" swojego Gacka na szeleczki...
Jak zapamięta, że szeleczki = wyżerka smaczków, to po jakimś czasie (może to potrwać) będzie sam przybiegał na widok szeleczek :eviltong:

Posted

hmm no Gacek też swojego trymera nie lubi
jak tylko go widzi to szczeka na mnie :eviltong:
szczotka to jeszcze... (ale też nie zawsze...) - ale trymer to generalnie sobie mogę wsadzić wg niego gdzieś :razz:

dzięki za radę, to ja tak zacznę robić :) twardo i do znudzenia

(ale on słodko siedzi na tym zdjęciu..!)

Gacek dla smakołyków zrobi wszystko, podejrzewam że nawet byłby w stanie oddać mnie i resztę rodziny :evil_lol:

Posted

De facto jest to ujęcie w trakcie "walki" o wyciągnięcie mu szczotki z pyska... :eviltong: (ciagnę szczotkę coraz wyżej), a on nie tyle "siedzi", co wisi pyskiem na szczotce, a łapami na moim ręku ... :evil_lol:

Posted

To macie jeszcze jedno fajne zdjęcie Lumpa - w zmodyfikowanej formie mam je jako tapetę w kompie ;)

Mafia walczy z piłeczką Lumpa :lol:

Razem w ogrodzie

Posted

Szczerze mówiąc to tak sobie myślałam że w Mafi siedzi mały diabełek i jak tylko się zadomowi to pokaże różki - no i właśnie wychodzą:evil_lol:.

M@d ale mam nadzieję że to Was nie zniechęca?

Posted

anouk92 napisał(a):

M@d ale mam nadzieję że to Was nie zniechęca?

Wiesz, nie sądziliśmy że szczeniak którego weźmiemy może coś niszczyć, albo nie słuchać komend! Tak w ogóle to okazało się, że ona nie zna komend i nie jest po IPO!
W tak dramatycznej sytuacji prawdopodobnie zadzwonimy do prawnika i wezwiemy dostawcę do usunięcia wad w nieprzekraczalny terminie 7 dni lub wymiany na egzemplarz wolny od wad !!
:lol::lol::lol:
Aha i prosimy dosłać instrukcję obsługi gdzie jest ten wyłacznik, bo pies nie chce stać na telewizorze jak nas nie ma, tylko ciągle zeskakuje !!!

BTW - jakbyś czytała archiwalne wątki o Beksie to byś wiedziała co "przeszliśmy" z tym :diabloti: wcielonym :eviltong:
Ten to potrafił dać popalić :cool3:

Spoko - już my ją WYCHOWAMY :eviltong:

Posted

Madziamn, nie ma jednego wspólnego wątku o Beksie :shake:
Ja jako jeden z kilku pierwszych wątków na Dogo włączyłem się w temat obroży elektrycznej, z pytaniem czy to się stosuje i sprawdza ... i wtedy prawie mnie zlinczowano :evil_lol:
A ja już byłem w rozpaczy, bo kurdupel Beksa szarżował na Pitbulle, Rottweilery i co tylko popadło ... i bałem się, że kiedyś zginie ... :mad:
Jedyne co mogę ci zaoferować, to benedyktyńską pracę - kliknij w "M@d" nad zdjęciem-avatarem,
kliknij: znajdź więcej postów napisanych przez M@d,
Na górze w numeracji postów kliknij : ostatni
...
No i tam masz przegląd od początku mego istnienia na Dogo, czyli 80% o Beksie ...

UPDATE:
Od tego postu zaczęła się moja znajomość z Dogo:

http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=2141&page=12
(faktem jest że jak to pisałem, to przyszedłem w WIELKIEJ DESPERACJI szukać na forum rady i po 2 dniach szukania odpowiedzi i natykania się na "rady" typu "jak nie potrafisz to po co brałeś/aś psa" dałem upust swej frustracji ...) :evil_lol:

W tym wątku jest chyba % najwięcej informacji o złych nawykach Beksy.
Na Dogo trafiłem nie mogąc poradzić sobie z agresją lękową Beksy wobec psów, a także był to już okres kiedy on zaczynał nas gryźć (jak się wkrótce okazało był śmiertelnie chory, a amoniak wyżerał mu układ nerwowy...)
Miał wtedy trochę ponad 3 lat a odszedł za TM po 1,5 rocznej walce o jego życie... :-(
Może kiedyś się zbiorę i zrobię wątek wspominkowy o Beksie :cool3: