Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 6.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ja tam nie zwracam uwagi na innych ludzi, bo w końcu to mój pies i moje zasady ;) jedyne, czego nie lubię to jak właściciel szarpie psa [tak jak np. napisałaś, jak ciągnął] ale chyba czasem tak trzeba, szczególnie jak się ma silniejszego psa ^^ no chyba, że pies po szarpnięciu wykonuje fikołki w powietrzu to wtedy już kompletnie nie rozumiem tego ^^''

Posted

M&T zrozumiałabyś, że pies robi fikołka nie z siły, którą szarpnie człowiek, ale z siły, którą sam prze na smycz. Dlatego psa się nie ciągnie, a podszarpuje. Poza tym w życiu nie użyłabym tej metody na psie, który dobrze reaguje na "drzewko". Swoją drogą dziś Baaj przeszedł na szkoleniu sam siebie, tym razem mega pozytywnie.

Posted

Po pierwsze na przerwy wychodził bardzo spokojnie.
Po drugie na komendzie zostań wysiedział, gdy inny pies wstał.
Po trzecie na komendzie zostań podlecial szczeniak i gdyby inny pies za nim nie poleciał, to Baaj by wysiedział, w ogóle nie uwierzyłabym, gdybym tego nie widziała.

Zamiast ciągnąć do psów nauczył się lonżować, co mnie szczególnie rozbawiło.

A potem dodatkowo bawił się bardzo delikatnie ze szczególną koleżanką :D

I tylko jedno mnie martwi... Jak był mały miał niemiłą przeprawę z borderem i teraz część borderów jest ok, a część nie. Nie atakuje, ale oszczekuje straszy. Staramy się nad tym pracować, ale trudno przewidzieć, czy dany pies będzie czy nie będzie ok.

Mam sporo zdjęć z dziś, dam jak tylko obrobię - na razie na dysk zgrało się 30%.

Posted

Zostań robimy tak, że kładziemy smycz przy psie i odchodzimy w różnych konfiguracjach na różną ilośc kroków. Są duże efekty. Dziś Baaj 1,5 godziny biegał luzem po łąkach i pięknie sam się pilnował. I tylko raz zrobił coś głupiego, jak na niego i na jego koleżankę, którą niedługo zobaczycie jechał motor. Motor skręcił, ale Baaj się i tak zerwał za nim - było widać, ze jest zły, że mu się nie podobało, że ktoś śmiał tak małą straszyć. Ale na moje huknięte donośnie 'Baaj' stanął i się wyciszył.

Posted

U nas z tym zostawaniem jeszcze różnie bywa, bowiem Vega po dłuższym czekaniu zaczyna się niecierpliwić, rozglądać na wszystkie strony, więc cały czas trzeba do niej gadać by na sobie skupić uwagę, ale... młodą da się już odwołać i nie leci jak oszalała do każdego psa :multi: