Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 6.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

AngelsDream napisał(a):
Ja przed dziko żyjącymi czuję spory respekt - dla mnie to jak wilki i psy...

Fsiuu... To mi lżej na duszy teraz. I chyba wszystko ze mną ok skoro nie tylko ja tak mam :)

Posted

Witam :) Chyba się zaraziłam od Was :P i jak dobrze pójdzie to niebawem dorobię się kolejnych łapek w domu, a raczej w moim pokoju :P 2 psy i mysz to dla mnie za mało :P Nie wiem jeszcze w jaki sposób przekonać rodzinke, która juz chce mnie z domu wyrzucić, ale coś wymyśle. Póki co najbardziej mnie zastanawia fakt gdzie kupić i od czego zacząć, bo ja tak bardzo bym chciała szczuraska :) Mogę o jakieś rady prosić?

Posted

katarama.. najlepiej jest znalezc na necie stowarzyszenie hodowców szczurów rasowych, jesli chcesz papierowego.. poza tym, co chwila jakies ogony potrzebuja domku- wystarczy przejsc sie po szczurzych forach, np. szczury.org, albo alloszczur..
kupowaniu szczurków w sklepie mówie stanowcze NIET!
i pamietaj- szczur samotny to szczur nieszczesliwy

Posted

No to takie podstawy - w sklepie nie kupuj. Przygarnij bidę lub weź rodowodowego. A poza tym minimum dwa. Szczury, które dobrze czują się samotnie zdarzają się, ale to rzadkość i częściej zdarza się tak w przypadku przygarnięcia dorosłego samca, który długo mieszkał sam. Ja polecam samce - są bardziej miziaste, zwykle spokojniesze i mniej niszczą. Fakt, że bardziej je czuć, ale samice też wanilią nie pachną i też znaczą teren. No i koniecznie spore miejsce na klatkę, bo szczur nie chomik i miejsce musi mieć. Zajrzyj sobie na http://forum.szczury.biz - napisałam tam kilkanaście artykułów dla szczurzego żółtodzioba.

Posted

Ok dziękuję Wam bardzo za odp. Na forum wejdę, ale pewnie dopiero jutro, bo dziś dodatkowego czasu mogę nie znaleźć. Ja też jestem przeciwna tym sklepowym, a raczej sprzedawaniu ich w sklepie:P Poza tym chcę najpierw stopniowo zacząć kompletować wyposażenie szczurzego raju, a na samym końcu wyposażyć w zwierzątka by im było dobrze :)

Posted

zoil napisał(a):
katarama.. najlepiej jest znalezc na necie stowarzyszenie hodowców szczurów rasowych, jesli chcesz papierowego.. poza tym, co chwila jakies ogony potrzebuja domku- wystarczy przejsc sie po szczurzych forach, np. szczury.org, albo alloszczur..
kupowaniu szczurków w sklepie mówie stanowcze NIET!
i pamietaj- szczur samotny to szczur nieszczesliwy

przepraszam za zaszczuzanie watku Baaja:oops:, ale z tym sie nie zgodze. wyszukam i dopisze ile ton szczurów produkuje się rocznie do sklepow zoologiczny, tylko i wylacznie jako karma. Te nieliczne uratowane to te ktore kupuja szczurozakręceni. ale to nieliczne. I niekupowanie szczurasow w sklepie niczego!!! nie zmieni. a maja prawo na szanse tak jak inne szczurasy w potrzebie czy hodowane z rodowodem itp...Natomiast calkowicie sie zgadzam ze jesli szczur to tylko w bandzie:)

Edit: koniecznie wczesniej sprawdzic czy nie jestesmy alergiczni na szczura. tzn. najlepiej jesli szczur jest luzak, wypozyczyc od kogos szczurasa na tydzien lub dwa (mozna zrobic tez test). sprzatac mu, trzymac go, takze pod bluzą na golym ciele. Niech pazurkami pobiega nam po ciele, wcierając w skóre drobinki swojego moczu np, który chcac nie chcac ma na łapkach, niech nas polize albo delikatnie po szczuzemu podgryzie i jesli nie nastapi reakcja alergiczna- szczur moze byc Twoj:) ach i szczury ganiaja sie w nocy i sa glosne.

Posted

kupowanie szczurow w sklepie tylko nakreca rynek.. to tak, jakby kupowac psy z pseudohodowli- przeciez tym szczeniaczkom tez trzeba dac szanse, prawda? skoro jest popyt, musi byc podaz, wiec takich bid bedzie sie pojawialo coraz wiecej.
poza tym, szczurki w sklepie, to zazwyczaj kinderniespodzianki, szczury pochodzace z inbreedu, niezsocjalizowane, obie plcie trzymane razem.. sama mam z chowu wsobnego-problemy z tym straszne, bo szczurki maja problemy i ze zdrowiem fizycznym, jak i z psychika. tak wiec nie polecam takiego szczurka na samym poczatku, bo mozna sobie z nim nie poradzic.
i zmieni, kochana, zmieni. przynajmniej jednego pana sklepikarza to prfzekonalo + wytlumaczenie wszystkiego na spokojnie. teraz nie ma juz szzurkow w sklepie, inne zwierzaki sa rozdzielone ladnie na plcie. A jesli chodzi o karmowke, terrarysci nauczyli sie, ze jak chca szczurka, to zamawiaja wczesniej i pan sprowadza mrozone[wylacznie!]. weze przeciez tez musza jesc..
wiem, ze jeden taki sklepik to kropla w morzu, ale zawsze cos.

a co do zdjec.. hmm.. same biusty:razz:.. nic dziwnego, ze panowie staneli.. przy galezi, oczywiscie:eviltong::evil_lol:

Posted

Baaj był zmęczony. ;)

A co do tematu szczurów, to wszystko zostało powiedziane. Wąż też stworzenie boże, jeść coś musi. I tak, jak napisała zoil odpowiedzialni karmią mrożonkami. W związku z tym, jeśli my przestaniemy kupować tam szczury, jako przyjaciół, a oni jako karmę [co jest bardzo propagowane na ichnich forach], to skończy się popyt na tony gryzoni w sklepach. Na deser dodam, że zaprzyjaźnione Kakadu wcisnęło znajomej [tylko tam robi zakupy, znają ją itd.] szczura z przepukliną pępkową.

Baaj jest czubkiem, stanowczo! Ale bardzo kochanym :)

Posted

Szczury super, ja mam 3 koszatniczki.

Baaj jest już ogromny, on jest miziasty czy niezbyt? Na wystawie w Poznaniu była taka fajna mała suczka, ciągle kołami do góry do mizianka :)