Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

w lutym skonczyla 2 lata, wagi ci niepoweim bo niewiem a wet ma zapsuta wage niestety :/ ale na oko wedlug mnie ma ok 15 kg i ruchu ma naprawde duzo a momo to jest taka jakby otyla tzn. w zebrach jest bardzo "napompowana" i jest po sterylizacji

Posted

Hm spojrzałam pobieżnie w galerię i wydaje mi się, że waży mniej niż 15. Masz może jakąś fotkę jak stoi obok Ciebie? Bo tak ze zdjęcia samego psa trudno ocenić.

Posted

nie bede musiala zroic ale to nie w najblizszym czasie bo mam cyfrowke zapsuta :/
pojde moze jutro do innego weta moze bedzie mial wage to ja zwaze oki?

Posted

To na razie policzę jej dawkę na 15 kg. (Bierze się 2-3% masy ciała psa; dla szczeniąt nawet do 10%, a dla psów zaprzęgowych 1-1,5% ze względu na niską przemianę materii. Dla Twojej suni wzięłam 2% bo jest po sterylce. Moja jest sterylizowana i ma chorą tarczycę i dla niej nawet te 2% to za dużo.).

Wyszło ok. 300 g pokarmu dziennie. Podam Ci mój jadłospis bilansowany na przestrzeni 18 dni, przeliczony dla Twojej suni:

* 300 g kości drobiowych
* 300 g kości drobiowych
* 300 g kości drobiowych
* 300 g kości drobiowych
* 300 g kości wołowych/wieprzowych/cielęcych
* 200 g kości drobiowych i 100 g kefiru
* 200 g kości drobiowych, 1/2-1/3 kostki twarogu i jajko
* 1/2 kostki twarogu, jajko, łyżeczka miodu i Algolith (1 łyżka)
* 200 g warzyw, 100 g wątróbki, łyżeczka oleju i łyżeczka tranu
* 200 g warzyw, 150 g żołądków i łyżeczka oleju
* 200 g warzyw, 100 g żołądków, 75 g jogurtu, łyżeczka oleju
* 300 g żołądków
* 300 g mięsa wołowego/wieprzowego
* 300 g serca wołowego/wieprzowego

I teraz objaśnienia. Nie podaję tego po kolei, tylko dowolnie ustawiam te dni na zmianę, zależnie od tego co jest w sklepie. Dni "warzywne" staram się ustawiać regularnie, mniej więcej co 5-6 dni, żeby brzuszek ładnie pracował i nie było zatwardzeń po kościach.

Pod pojęciem "kości drobiowe" kryją się u mnie korpusy drobiowe, skrzydełka z kurczaka, skrzydła z indyka i szyje z indyka. Hmm tak mniej więcej: korpus drobiowy (bez skrzydełek) to 500-800 g i ok. 0,80-1 zł. Skrzydełko z kurczaka to 100-150 g i ok. 0,50-0,80 zł. Skrzydło z indyka (duże) ma ok 400 g i kosztuje 2-2,50 zł. Szyja z indyka (duża) to jakieś 300 g i koszt 1,50-2 zł.

Kości wołowych praktycznie nie mam skąd wziąć, podaję wieprzowe ze schabu (bardzo tanie, za ok. 4,20 zł wyszło mi 6 dziennych porcji, Tobie wyszłoby 8-9). Raz podałam świńską nóżkę, ale to nie był najlepszy pomysł - jest bardzo twarda i skończyło się biegunką. To raczej przysmak odpowiedni dla dużych psów. Dobre są też świńskie i wołowe ogony.

Ja kupuję kefir Danone 200g i moja suka ma to na raz, Ty możesz zjadać ze swoją na pół ;)

Jajko podaję ze skorupką (źródło wapnia), dobrze umyte i rozgniecione, zmieszane z twarogiem.

Algolith to algi morskie w proszku z firmy Beaphar, daję na raz 1 łyżkę, z tym że jest dość drogi, ok. 40 zł, choć puszka jest duża i wydajna. Na razie możesz zamiast niego podawać odrobinę drożdży, polecam ten wątek:
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=22216

Warzywa to takie jakie wpadną mi w ręce, konkretniej warzywa i owoce. Pomidory, ogórki, jabłka, gruszki, pietruszka, brokuły, banany, itd, itp. - WSZYSTKO, prócz cebuli, czosnku, winogron, dużych ilości kapusty (http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=34470). Dokładnie je myję, zazwyczaj nic nie obieram, mielę w sokowirówce, mieszam sok z papką która zostaje w środku, po czym dzielę to na porcje na raz i zamrażam. Jeśli nie masz sokowirówki, to wiele osób te warzywa i owoce po prostu kroi drobniutko lub ściera na tarce. Wszystkie warzywa i owoce dajemy surowe. Podobnie kości - wszelkie kości gotowane, pieczone itp. są niebezpieczne - powoduja zatwardzenia i przebicia jelit, przełyku. Ogólnie w BARFie wszystko podaje się surowe.

Wątróbkę daję drobiową lub zwyczajną wieprzową. Żołądki kurze; gęsie, indycze tez czasami jesli są. Też nie są to specjalnie drogie rzeczy ani nie podaje się ich dużo.

Te mięso wołowe lub wieprzowe oczywiście wybieram tanie. Można zastąpić je okrawkami z mięsa (nie wędlin), ozorami, itp. jeśli masz dostęp do takich w sklepie. Często takie rzeczy nie są wykładane, trzeba pytać, zamawiać.

Serce zwykle daję wieprzowe, wołowe są u mnie tylko na zamówienie i bardzo rzadko dostaję i tak :roll: Dla Twojej suni starczy na dzień 1 serce wieprzowe - ok. 2 zł.

Jogurt daję naturalny bez cukru.

Olej mam z pestek winogron, ale polecany jest też lniany oraz olej z mięśni ryb (nie mylić z tranem). Ale na razie możesz podać taki jak jest w lodówce, później odłożysz sobie na lepszy.

Młodego psiaka najlepiej przestawiać z dnia na dzień, nawet zrobić przy tym dzień głodówki. Ja tak przestawiałam suczkę prawie 9-letnią, która praktycznie nigdy nie jadła kości i wszystko było w najlepszym porządku :)

Przez pierwsze 2 tygodnie możesz mieć problemy z wydalaniem, choć niekoniecznie. U mnie polegały na tym, że po kościach suka miała bardzo twarde kupki, a po warzywach i kefirze rzadkie, ale unormowało się po kilkunastu dniach.

Jeśli suczka je łapczywie, zacznij od skrzydełej i korpusów z kurczaka oraz szyjek z indyka, na początku dawaj jej z ręki, żeby gryzła to co trzymasz i nie postanowiła połknąć skrzydełka jak wąż boa :evil_lol: Potem wprowadzaj skrzydła z indyka i kości wieprzowe, wołowe, cielęce.

Tak karmiony zdrowy dorosły pies nie wymaga dodatków witaminowych. Wszystko jest w oleju, tranie, drożdżach, algach, miodzie i innych dodatkach.

Uf, rozpisałam się :) Jeśli masz jakies pytania to pisz śmiało.

P.S. BARFu nie należy łączyć z suchą karmą ani gotowanym jedzeniem (mięso+ryż+warzywa). Karma i domowe jedzenie zawierają zboża i ogólnie dla dobrego strawienia i wchłonięcia muszą przebywać w przewodzie pokarmowym dość długo. Z kolei BARF jest trawiony i wydalany o wiele szybciej, przez co "wymiata" z psa karmę i gotowane posiłki, i pies jest w konsekwencji niedożywiony i ma problemy z trawieniem. Czyli albo BARF, albo karma/gotowane posiłki.

• 2 weeks later...
Posted

odrazu sie przyzan ze neistosujemy diety tak dokladnie ale jednak cos z niej jest bo psoty ogon znowu jest wielka kita :D:D:D tylko ze niestety nietak fajna jak poprzednio ale moze jeszcze jej siersc podrosniei bedzie OK :D

• 3 weeks later...