Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

a wiec moja psota zawsze miala bardzo puchaty i wlochaty ogon czy to wiosna czy to zima
a teraz po zimie cala te siersc jej zniknela poprosu leci jej garsciami z ogoma i tylnich lap bo ta tylnich lapach tez miala tyle siersci nawet po linieniu i zmiania siersci z zomowej na letnia
a teraz juz takiej siersci niema niewiem czemu ale niegdy tak niemiala

zawsze jej ogon wygladal tak:

a teraz wyglada jak taki czarny patyczek bez tej wlochatej siersci niestety nie mam zdjecia gdzie by ti bylo widac ale jak bede miala to dodam odrazu

niewiem czy panikuje zabardzo a moze ma cos ze skora bo dostala bardzo intensywnego lupiezu , a najwiecej go jest wlasnie w okolicach ogona i tylnich lap
poprostu niewiem co o tym myslec a wy co sadzicie??
i mam nadzieje ze ta siersc jej odrosnie bo jak nie to niewiem :placz:

Edit: troszke zaplatalam ta moja wypowiedz i mam nadzieje ze zrozumiecie co mialam na mysli ale naprawde niewiem od czego to napewno nie od linienia bo nigdy tak niebylo

Posted

na zdjeciach az tak zle to nieyglada ale on naprawde jest jak taki patyczek i zostaly jej tylko nieliczne takie dlugie wloski na ogonie. w porownaniu z tym co co miala to teraz jej ogon jest jakby 2 (albo nawet 3 zeby nieprzesadzic) razy mniejszy

a siersc jej sie :sypie wrecz z reszty ciala np. nad ogonem ale to juz chyba z racji tego ze linieje)

Posted

Może to naprawdę od linienia, zimy są coraz cieplejsze, pogoda wariuje... Może podaj jej coś na sierść póki co i szczotkuj to linienie szybciej przejdzie, tylko ten łupież... Kąpałaś ją może ostatnio?

Posted

Spróbuj dawać jej olej (roślinny) łyżka dziennie ;)
Blaki miał kiedyś łupież, ale problem szybko znikł właśnie po oleju.
Olej poprawia również kondycje włosa, więc wasze problemy z sierścią powinny zniknąć :)

Posted

o dziekujemy za taka cenna informacje :D:D
sprobujemy z olejem

Edit: dalam jej ten olej i mowie wam jakiem ona miny teraz strzela to szok i bezprzerwy sie oblizuje :D:D: i poweim szczerze ze nawet jej smakowalo bo wciagnela to w trymiga :D:D:D

• 3 weeks later...
Posted

wykąpalam ja ostatnio i strasznie sie napuszyla na rzebrach itp. przy tylnich lapach na taka gesta siersc jak dawniej tylk oze o wiele krotsza weic moze jej odrasta (mam nadzieje) a na ogonie przybylo kilka takich dlugich wloskow wec moze zecznie jej odrastac ta siersc ?? jak myslicie

Posted

witam.
A może zmieniałaś jej diete ostatnio??
Jak wypada sierść garściami lub matowieje to może to być oznaka braku witamin z grupy B - odpowiedzialnych za skórę i sieść psa...

Pozdrawiam!

Posted

diety jej niezmienialam ale zastanawia mnie tez czasem to ze zjadla mi ze sciany tynk z farba i czasem napada ja intensywne lizanie tej obdartej sciany moze to w tym problem??

Posted

dadiii napisał(a):
ale to moze byc przez to ze jej tak siersc wypada??
PS: i co mam zrobic zeby nielizala tej sciany?

Pies ma niedobory wapnia ( są tabletki dla psów z niedoborem wapnia) .
Na włos są różne preparaty dodawane do karmy / picia ( gdzieś na dogo już jest ten temat).
Nie wiem co dajesz swojemu psu do jedzenia ale to co dostaje teraz nie dokońca mu służy.

Posted

no nie jest ale tat na nic innego sie nei zgodzil to jest najlepsza karma jaka on godzi sie kupic bo ponad 200 zl niebedzie wydawac na karme z Royala np. bo mowi ze za drogo i niebedzie wygawal tyle kasy na karme dla psa i ze 10 kg workow tez niebedzie kupywal bo po co mozena w malych paczkach kupywac przeciesz po 2 zl chapi!! i to sukces ze udalo mi sie go namowic zeby niekupywal tego swinstwa

Posted

dadiii napisał(a):
no nie jest ale tat na nic innego sie nei zgodzil to jest najlepsza karma jaka on godzi sie kupic bo ponad 200 zl niebedzie wydawac na karme z Royala np. bo mowi ze za drogo i niebedzie wygawal tyle kasy na karme dla psa i ze 10 kg workow tez niebedzie kupywal bo po co mozena w malych paczkach kupywac przeciesz po 2 zl chapi!! i to sukces ze udalo mi sie go namowic zeby niekupywal tego swinstwa

Między Darling i Chappi różnica jest minimalna. I między nimi a Royal Canin jest mnóstwo dobrych jakościowo karm w przyzwoitej cenie.Poszukaj w sklepach internetowych karmy Brit.

Ja tez jestem teraz przekonana, że problemy z sierścią to skutek złego odżywiania.

Posted

[quote name='dadiii'] a teraz juz takiej siersci niema niewiem czemu ale niegdy tak niemiala.[...............]
niewiem czy panikuje zabardzo a moze ma cos ze skora bo dostala bardzo intensywnego lupiezu , a najwiecej go jest wlasnie w okolicach ogona i tylnich lappoprostu niewiem co o tym myslec a wy co sadzicie??
i mam nadzieje ze ta siersc jej odrosnie bo jak nie to niewiem :placz:

Pies ma ewidentne braki zywieniowe. Oprócz fosforanu wapnia potrzebuje NNKT, mikroelementów i witamin.
Krótko mówiąc: porządnego jedzenia a nie zadnych świnstw.
Moze mogłabyś mu gotować normalne jedzenie?
Z warzywami, makaronem i miesem?

Posted

lupiez jej znikl zaraz po kapieli i nie wrocil jak do tej pory

a z gotowanym jedzeniem to moze bym i mogla gotowac ale dopiero popoludniami bo do szkoly chodze a ona zawsze dostaje rano jest po spacerze :/
i gdzie te wszystkie witaminy mozna kupic czy zamowic?

Posted

My kupujemy kilka kilo mięsa, gotujemy, mieszamy z wypełniaczem, dzielimy na dzienne porcje, wkładamy do zamrażalnika i rozmrazamy w zależności od potrzeb.

Posted

Eve-linka napisał(a):
Pies ma ewidentne braki zywieniowe. Oprócz fosforanu wapnia potrzebuje NNKT, mikroelementów i witamin.
Krótko mówiąc: porządnego jedzenia a nie zadnych świnstw.
Moze mogłabyś mu gotować normalne jedzenie?
Z warzywami, makaronem i miesem?

Albo spróbuj BARFu. Dla małego psa to naprawdę groszowa sprawa. Mi wyżywienie psa 25 kg pochłania od 0,80 do 3,00 zł dziennie, zależy co akurat podaję. Służe pomocą w ułożeniu jadłospisu.