Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zależy dla jakiego psa i w jakim celu.

Na większe psy fajne są kagańce fizjologiczne. Na psy, które podjadają na dworze kagańce plastikowe. Do weterynarza te materiałowe(nylonowe?), które uniemożliwiają otwarcie pyska(ale jeśli pies jest agresywny, czasami kaganiec w ogóle nie jest tu konieczny), metal w przypadku wizytu u weterynarza może posłużyc jako całkiem fajny sprzęt do uderzenia kogoś.
Za to nie polecam skórzanych, które na dworze pod wpływem wilgoci niszczą się, sztywnieją.

Posted

Metalowe podczas gorących dni się nie nada psy mają ssppore obtarcia....
A co do skórzanych to się zgadzam zależy mi na kagańcu przede wszystkim wygodnym aby pies mógł sobie spokojnie w nim otworzyć pysk......
Zastanawiam się nad plastikowym a wy jak myślicie???

Posted

Jedyne tak naprawdę godne polecenia są tzw. kagańce fizjologiczne. Pies może w nich swobodnie otworzyć pysk.
Są metalowe oraz metalowe/powlekane plastikiem.

Posted

za zaraz po świętach kupuje dla swojego setera (tylko do transportu miejskiego) fizjologiczny.

Tylko w zoologicznych sklepach ich nie dostaniesz (w pon. patrzyłam w Kakadu w ZT lub w Arkadii)
Pozostaje tylko internet... :razz:

Posted

Ja mam kaganiec dla mojej Diny, ale go nie uzywam:p
Lepszy jest metalowy, bo taki z materialu kluje psa w pyszczek...
fizjologiczny?? :hmmmm: Nie znam

Posted

Fizjologiczny to coś w stylu metalowych, plastikowych, ze sktóry(typu metalowe). Tylko w nich pies może swobodnie oddychajać przez pysk z wywalonych jęzorem.

Posted

Może ktoś wrzucić jakiś obrazek z instrukcją jak powinno się zmierzyć pysk psa do kaganca?

Pierwszy rozmiar to długość nosa od stopu tj. miejsce pod oczami gdzie nos sie zaczyna aż do czubka gdzie sie kończy a drugi rozmiar to obwód kufy na wysokości stopu

Posted

A czy te metalowe nie są ciężkie? Czy ich ciężar nie przeszkadza psu?

My kagańca nie potrzebujemy, dlatego, jeśli formalnie sytuacja wymaga jego posiadania, zakładamy szmatexowy z ustawionym obwodem kufy na maximum. W ten sposób pies ma kaganiec na pysku jednocześnie zachowując pełnię swobody. Takie małe oszukaństwo:cool3:

Posted

i są tanie!!!
albo jeszcze polecam halti - kaganiec treningowy takie male oszustwo
pies ma kagan ale może się normalnie bronić - to polecam dla łagodnych pieśców ,żeby mialy obronę i prawo ich nie dotknęlo

Posted

[quote name='WŁADCZYNI']Są lekkie te fizjologiczne. Ja czekam na mój wylicytowany:loveu:
I lepsze od plastików - lepsza wentylacja.[/QUOTE]

Mój tato mówił "Nie za duże?", wziął do ręki i mówi "ale to lekkie" :evil_lol:

Posted

[QUOTE]A paski kagańca radzę regulować tak żeby jednym ruchem móc kaganiec ściągnąć - tak na wszelki wypadek.[/QUOTE]
Mój dupek itak nie potrafi się bronić:loveu: Tylko prowokuje, przez co sam stwarza dla sobie niebezpieczeństwo:roll: