vpassione Posted March 21, 2008 Posted March 21, 2008 Zależy dla jakiego psa i w jakim celu. Na większe psy fajne są kagańce fizjologiczne. Na psy, które podjadają na dworze kagańce plastikowe. Do weterynarza te materiałowe(nylonowe?), które uniemożliwiają otwarcie pyska(ale jeśli pies jest agresywny, czasami kaganiec w ogóle nie jest tu konieczny), metal w przypadku wizytu u weterynarza może posłużyc jako całkiem fajny sprzęt do uderzenia kogoś. Za to nie polecam skórzanych, które na dworze pod wpływem wilgoci niszczą się, sztywnieją. Quote
Alusia Posted March 21, 2008 Author Posted March 21, 2008 Metalowe podczas gorących dni się nie nada psy mają ssppore obtarcia.... A co do skórzanych to się zgadzam zależy mi na kagańcu przede wszystkim wygodnym aby pies mógł sobie spokojnie w nim otworzyć pysk...... Zastanawiam się nad plastikowym a wy jak myślicie??? Quote
Berek Posted March 21, 2008 Posted March 21, 2008 Jedyne tak naprawdę godne polecenia są tzw. kagańce fizjologiczne. Pies może w nich swobodnie otworzyć pysk. Są metalowe oraz metalowe/powlekane plastikiem. Quote
anetta Posted March 21, 2008 Posted March 21, 2008 A poszukać to już się nie chce. http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=27389 Quote
Onomato-Peja Posted March 21, 2008 Posted March 21, 2008 No Właśnie A Fizjologiczne Są Na futrzakowo.pl o tutaj o http://www.futrzakowo.pl/index.php?cat_id=51 Quote
1w0na Posted March 21, 2008 Posted March 21, 2008 za zaraz po świętach kupuje dla swojego setera (tylko do transportu miejskiego) fizjologiczny. Tylko w zoologicznych sklepach ich nie dostaniesz (w pon. patrzyłam w Kakadu w ZT lub w Arkadii) Pozostaje tylko internet... :razz: Quote
Alusia Posted March 22, 2008 Author Posted March 22, 2008 O ja kupie sobie ten fizjologiczny a któty z nich będzie pasował na goldena...??? W sklepie www.futrzankowo.pl Quote
siekowa Posted March 22, 2008 Posted March 22, 2008 [quote name='psiara1996']No Właśnie A Fizjologiczne Są Na futrzakowo.pl o tutaj o http://www.futrzakowo.pl/index.php?cat_id=51 Na allegro kiedyś kupowałam kaganiec dla mojego kundla (cocker spaniel suka) za 19 zł a tu taki sam kosztuje 35.Jak wpiszecie w allegro maszer lub kaganiec fizjologiczny to znajdziecie tą aukcje. Quote
1w0na Posted March 22, 2008 Posted March 22, 2008 wystarczy wpisać "kaganiec fizjologiczny" w allegro. Quote
1w0na Posted March 22, 2008 Posted March 22, 2008 [quote name='Alusia']O ja kupie sobie ten fizjologiczny a któty z nich będzie pasował na goldena...??? W sklepie www.futrzankowo.pl Oni będą wiedzieć jaki będzie pasował na goldena. w aukcji http://allegro.pl/item328174363_kaganiec_fizjologiczny_maszer_.html masz retrievery. :cool1: Quote
Dinka Posted March 22, 2008 Posted March 22, 2008 Ja mam kaganiec dla mojej Diny, ale go nie uzywam:p Lepszy jest metalowy, bo taki z materialu kluje psa w pyszczek... fizjologiczny?? :hmmmm: Nie znam Quote
1w0na Posted March 22, 2008 Posted March 22, 2008 Fizjologiczny to coś w stylu metalowych, plastikowych, ze sktóry(typu metalowe). Tylko w nich pies może swobodnie oddychajać przez pysk z wywalonych jęzorem. Quote
1w0na Posted March 22, 2008 Posted March 22, 2008 Może ktoś wrzucić jakiś obrazek z instrukcją jak powinno się zmierzyć pysk psa do kaganca? Pierwszy rozmiar to długość nosa od stopu tj. miejsce pod oczami gdzie nos sie zaczyna aż do czubka gdzie sie kończy a drugi rozmiar to obwód kufy na wysokości stopu Quote
1w0na Posted March 27, 2008 Posted March 27, 2008 Kaganiec przyszedł przed chwilą :razz: Nałożyłam na chwile, a on tylko stał i patrzył się na mnie tymi słodkimi oczkami :eviltong: Quote
Blow Posted March 27, 2008 Posted March 27, 2008 A czy te metalowe nie są ciężkie? Czy ich ciężar nie przeszkadza psu? My kagańca nie potrzebujemy, dlatego, jeśli formalnie sytuacja wymaga jego posiadania, zakładamy szmatexowy z ustawionym obwodem kufy na maximum. W ten sposób pies ma kaganiec na pysku jednocześnie zachowując pełnię swobody. Takie małe oszukaństwo:cool3: Quote
gops Posted March 27, 2008 Posted March 27, 2008 ja mam plastikowe i sa bardzo dobre :) polecam nie sa ciezkie i wygodne Quote
WŁADCZYNI Posted March 27, 2008 Posted March 27, 2008 Są lekkie te fizjologiczne. Ja czekam na mój wylicytowany:loveu: I lepsze od plastików - lepsza wentylacja. Quote
Onomato-Peja Posted March 27, 2008 Posted March 27, 2008 i są tanie!!! albo jeszcze polecam halti - kaganiec treningowy takie male oszustwo pies ma kagan ale może się normalnie bronić - to polecam dla łagodnych pieśców ,żeby mialy obronę i prawo ich nie dotknęlo Quote
WŁADCZYNI Posted March 27, 2008 Posted March 27, 2008 Nie każdy pies znosi halti, część lepiej toleruje normalne kagance. A paski kagańca radzę regulować tak żeby jednym ruchem móc kaganiec ściągnąć - tak na wszelki wypadek. Quote
1w0na Posted March 27, 2008 Posted March 27, 2008 [quote name='WŁADCZYNI']Są lekkie te fizjologiczne. Ja czekam na mój wylicytowany:loveu: I lepsze od plastików - lepsza wentylacja.[/QUOTE] Mój tato mówił "Nie za duże?", wziął do ręki i mówi "ale to lekkie" :evil_lol: Quote
Blow Posted March 28, 2008 Posted March 28, 2008 [QUOTE]A paski kagańca radzę regulować tak żeby jednym ruchem móc kaganiec ściągnąć - tak na wszelki wypadek.[/QUOTE] Mój dupek itak nie potrafi się bronić:loveu: Tylko prowokuje, przez co sam stwarza dla sobie niebezpieczeństwo:roll: Quote
Recommended Posts