Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Heh.. oglądaliście przed chwilą ten serial? Mądrze pokazują takie historie: ONek trzymany na łańcuchu zerwał się z niego i zagryzł 8-letnie dziecko... Wnuczka właściciela..

Posted

oglądałam...
Typowe, wściekły pies zagryza niewinne dziecko.
I jak społeczeństwo ma się nie bać psów, oglądając takie bzdury.
A to, że pies jest na łańcuchu wcale nie oznacza, że będzie agresywny.

Guest Mrzewinska
Posted

Pies trzymany cale zycie na lancuchu staje sie z reguly agresywny. Trzymanie na stalej uwiezi zwierzecia powoduje zmiany w psychice. Pies trzymany na lancuchu ustawicznie czuje sie zagrozony, to wzmaga agresję lękowa, to oczywiste przeciez. Pies trzymany na lancuchu, jesli sie zerwie z lancucha, jest nastawiony na atakowanie wszystkiego, czego moze dosiegnac - tego nauczyl go lancuch.

Zofia

Posted

Mrzewinska napisał(a):
Pies trzymany cale zycie na lancuchu staje sie z reguly agresywny. Trzymanie na stalej uwiezi zwierzecia powoduje zmiany w psychice. Pies trzymany na lancuchu ustawicznie czuje sie zagrozony, to wzmaga agresję lękowa, to oczywiste przeciez. Pies trzymany na lancuchu, jesli sie zerwie z lancucha, jest nastawiony na atakowanie wszystkiego, czego moze dosiegnac - tego nauczyl go lancuch.

Zofia

Ja widziałam psa bardzo agresywnego na łańcuchu, raz zerwał się i podbiegł do mnie. Stałam bez ruchu dopóki właścicielka go nie wzięła.
Któregoś dnia mieliśmy ciastka, bałam się do niego podejść i rzuciłam mu z paru metrów, a on.. uciekł do budy...
Okazało się że pies jest tak lękliwy że nie chciał wyjść z 'budy'(metalowa beczka) nawet po smakołyk jak podchodziłam blisko.
Ale nie wiem po co coś takiego pokazują - żeby znowu zaczęły się dyskusje o psach mordercach ?

Posted

Ja zaraz wlacze... Skoro teraz jest powtorka.. Eeee... W11 to program, ktory robi z ludzi glupkow (przewaznie) Ja rzadko to ogladam.. ?Powinni to zastapic czyms innym..

Posted

Dinka napisał(a):
Ja zaraz wlacze... Skoro teraz jest powtorka.. Eeee... W11 to program, ktory robi z ludzi glupkow (przewaznie) Ja rzadko to ogladam.. ?Powinni to zastapic czyms innym..

Ale jest o takiej godzinie że dużo osób to ogląda... a co chwilę się dziwimy kto cały czas nakręca temat psów bestii i morderców. Wystarczyło kilka zdań więcej i wszystko by inaczej wyglądało.. Szkoda że nie umieścili tam jeszcze obok budy z jakimś rottkiem albo bullem..

Guest Mrzewinska
Posted

Agresja psa lancuchowego jest agresją o podłozu lękowym.
Pies lancuchowy pamieta setki sytuacji, kiedy rzucal sie na lancuchu, i w jego odczuciu - jesli obiekt ktorego sie bal, odszedl - zagrozenie znikalo. W ten sposob utrwala sie reakcja atakowania.
Fakt, ze wiazanie psa na lancuchu i pozbawianie go mozliwosci wyboru zachowan powoduje agresje lękową powinien byc oczywisty dla kazdego, kto wie cokolwiek o zachowaniu psow.
Pies nie jest rzecz jasna w zadnym stopniu odpowiedzialny za to, ze czlowiek doprowadza go do zachowan agresywnych.
A ze jakis pies lancuchowy przy innym nietypowym zachowaniu czlowieka - ktory stanie nieruchomo, rzuca czyms w strone psa - objawi paniczny strach - to tez jest zachowanie wywodzace sie z tego samego źrodla.

Zofia

Posted

Nie ogladalam.
Ale czy tam pojawilo sie takie jak to zrobila p. Zofia wyjasnienie zachowania psa, ze wskazaniem na winowajce- czlowieka za niego odpowiedzialnego?

Posted

Ja jeszcze kiedyś oglądałam o psie który był po jakiś szkoleniach IPO itd i doszli do wniosku, ze on sie słucha tylko jednej osoby i tylko ona mogła kazać mu zagryźć kogoś tam...

Posted

Tundra napisał(a):
Nie ogladalam.
Ale czy tam pojawilo sie takie jak to zrobila p. Zofia wyjasnienie zachowania psa, ze wskazaniem na winowajce- czlowieka za niego odpowiedzialnego?

Było coś o tym że pies cały czas zrywał się z łańcucha, łaził po okolicy i straszył ludzi.
Właściciel załamany - nie wie jak już go przyczepić żeby nie uciekał.
Pies na obcych (tych całych z policji) nawet nie warczy, facet przyczepia go na łańcuch.
Idą do lasu, krzyk że ten pies zagryzł dziecko, pełno krwi w lesie itp. - chwila napięcia.
Później, że pies został uśpiony, facet skazany na 2 lata więzienia za nieumyślne spowodowanie śmierci.

Jak dla mnie sama scena końcowa zrobiła większe wrażenie niż później ten wyrok.

Posted

Noo..
"Biegli zdecydowali o uspieniu psa ":roll::roll:
Wlasnie.. Ten pies wogole byl spokojny, a pozatym ten dziedzunio jak znalazl psa to nie znalazl dziecka, krwi?? Pies przeciez bylby pokrwawiony. tzn.mordke by mial zakrwawiona bo by zabil dziecko :shake::shake:

Posted

I dobrze ze zadecydowali o uśpieniu - temu psu będzie lepiej za tęczowym mostem niż na łańcuchu czy w schronisku...

Dwa czy ktoś zaadoptowałby psa który zagryzł dziecko? Wątpię... Uważam ze nawet z humanitarnego punku widzenia to była słuszna decyzja.

A pokazywanie takich głupot w filmie tylko przyczynia sie do pogorszenia i tak nienajlepszej opinii psów w spoleczeństwie.