Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja płyn testowałam. W skrajnych przypadkach, np. po wycieczce grudziądzkimi ulicami jest to jedyny sposób na domycie łap. Szampony wymiękają.
Ogólnie przychylam się do poglądu Gosi, że każdemu psu co innego służy :lol:.

• 2 months later...
  • 3 months later...
Posted

A co sądzicie o Kharze ? Kończy mi się szampon dla moich pudli i yorka, i pomyslałam właśnie o tej firmie.Miałam kiedyś spray z którego byłam zadowolona, ale niestety ani szamponu ani odzywki z Khary nigdy nie używałam.

Pytam tutaj, bo wyprodukowane przez hod. lhasaków :)

A jeśli nie Khara, to co warto wypróbować Waszym zdaniem ?

Pozdrawiam

Posted

martyna. napisał(a):
A co sądzicie o Kharze ? A jeśli nie Khara, to co warto wypróbować Waszym zdaniem ?

Kiedyś cos miałam ale bez rewelacji jak dla mnie.Jednak wszystko zależy od gatunku włosa.Chcesz to dla pudli czy yorka ? Myślę dla każdego cos innego powinnaś spróbować , ponieważ yorka należy raczej " ulizać " a pudla " napuszyć ". Jakie kosmetyki miałas do tej pory ?

Posted

Dla yorka ;) Do tej pory ohoho sporo tego było...ale bardzo lubie Chrisa Christensena i ISB, Super Cream z Bio-Groomu też jest świetny :)

A co Ty byś mi polecała? może coś z Laser Lites?

Posted

martyna. napisał(a):
Dla yorka ;) Do tej pory ohoho sporo tego było...ale bardzo lubie Chrisa Christensena i ISB, Super Cream z Bio-Groomu też jest świetny :)

A co Ty byś mi polecała? może coś z Laser Lites?

Laser jak najbardziej Drape lub Silk dla delikatnego włosa yorka powinien być ok

• 1 month later...
Posted

Szukam jakieś super szczotki dla mojej LA, takiej z górnej półki. Co polecacie?
Jak widze Lasaki przygotowane na światowym poziomie to dech zapiera:crazyeye:Wim że to nie zależy od samej szczotki ale chodzi mi o same wykończenie psa przed wyjściem na ring.

Posted

IwonaK napisał(a):
Szukam jakieś super szczotki dla mojej LA, takiej z górnej półki. Co polecacie?
.

Myślę ze nie najważniejsza jest firma ale rodzaj szczotki ( ja dla kazdego futerka mam inną ) w zalezności od gatunku włosa.Napewno warto spróbować z 1 all systemu , Chris Christensen , KW , Mason Pearson , z tańszych Maxi pin , Mars i całkiem niezła nasza polska firma ( swojego czasu robiła na gumach All systemu ) - Gorgol z Częstochowy

Posted

IwonaK
My używamy szczotek "MARS" i grzebienia z długimi zębami.
Oczywiście nie twierdzimy że mamy psiaki na światowym poziomie.
Ważne jest aby dobrać szczotke do włosa ale jak narazie te nas nie zawiodły.
Istotne są także szampon i odżywka i tu jest znacznie gorzej z doborem.

:Dog_run:

Posted

Ja sobie bardzo chwale - o czym juz nie raz pisalam - kosmetyki firmy Pure Paws oraz Cindra. Niestety niedostepne na naszym rynku, a konczy mi sie zapas..... ostatnio dostalam probki roznych kosmetykow z USA (od szamponu po finishing spray), poprobuje i moze cos pozamawiam....

Posted

IwonaK napisał(a):
Dziękuje za odpowiedz:loveu:

Proszę . ;) Wybierając szczotkę nie warto oszczędzać , jest to zakup na kilka dobrych lat. Ja mam kilka róznych i niektóre używam tylko w domu a inne zabieram na wystawy.

• 1 year later...
  • 4 weeks later...
Posted

[quote name='EwikB']Proszę . ;) Wybierając szczotkę nie warto oszczędzać , jest to zakup na kilka dobrych lat. Ja mam kilka róznych i niektóre używam tylko w domu a inne zabieram na wystawy.[/QUOTE]

Czym kierować się wybierając grzebień ?
Lepsze są z powłoką czarną czy srebrną ?

• 2 months later...
Posted

Figarro napisał(a):
Czym kierować się wybierając grzebień ?
Lepsze są z powłoką czarną czy srebrną ?

Zapewne każdy ma swoje zdanie , ja wole srebrne .

• 2 weeks later...
Posted

Witam, jestem nowa na tym forum. Za 3 tygodnie zamieszka z nami śliczna suczka Lhasa apso - Molly. Wówczas będzie miała 8 tygodni. Czekam na ten dzień z niecierpliwością od kiedy ją zobaczyłam gdy miała 4 dni :) . Prosiłabym o poradę jak zacząć jej pielęgnację od pierwszego dnia u nas. Jakich kosmetyków użyć. Przyznam, że kupiłam już szampon i odżywkę z olejkiem norkowym firmy Trixi, ale to jak będzie starsza. Mam nadzieję, że dobrze wybrałam, chociaż tutaj nikt nie pisze o tych kosmetykach. A co użyć teraz? Czytałam , że nie można czesać lhasa "na sucho", czy to prawda? Czy za każdym razem mam używać sprayu do czesania?Nie wiem też jaką szczotkę kupić i grzebień. Widziałam szczotki z kulkami na końcu i bez, którą lepiej? A grzebień szeroki czy gęsty? Zostało mi niewiele czasu na zakup. Bardzo proszę o radę. Zastanawiam się też jakiej firmy polecilibyście płyny do czyszczenia uszu i przemywania oczu?!

Posted

co prawda jakiegoś dużego doświadczenia nie mam ale postaram się pomóc ;)
na pewno bedzie potrzebny Ci
grzebień gesty-do pyszczka,
mysle że nie jest konieczny ale ja bardzo lubie grzebień rzadki , z długimi, zakończonymi okrągło zębami- w okresie wymiany włosa mi się baardzo przydaje ( to moje ulubione narzedzie do wszystkich futer, a szczególnie CTR )
szczeniaczka najlepiej przyzwyczajać grzebieniem a potem szczotką, ja zaczełam od szczotki z włosiem i rozczesywaczem ( coś w stylu MP ale 10 razy tańsze)
a potem szczotka z długimi zebami bez kulek np Maxi Pin

co do przemywania uszu- u małej jakos nie widze potrzeby przemywania czymś, nic sie z uszkami nie dzieje, ale do innych futer stosuje i polecam : Otifree
oczka czyszcze samą wodą bo mam egzemplarz czystooki i nie łzawiący :evil_lol:

a co do kosmetyków się niestety nie wypowiem bo sama ciągle mam problem czego używac i efekt jest taki ze co chwile cos innego i szukam czegos idealnego , więc tu trzeba metodą prób i błedów- dla kazdego rodzaju futra bedzie to coś innego.
no i nigdy nie czesac na sucho ! zawsze spray , ja stosuje ludzki spray z gliss kura( rózowy z jedwabiem)

Posted

Dziękuję Natula , poszukam na necie takiej szczotki i muszę rozejrzeć się za grzebieniem. Niestety ostatnie moje wizyty w sklepie dla zwierząt zakończyły się fiaskiem. Znalazłam tylko szczotki i grzebienie typu medium, nic do długich włosów. A jak były szczotki to zakończone plastikowymi kuleczkami :shake: i nie wiedziałam czy ok, czy nie. A na necie znalazłam wcześniej coś takiego : http://www.zooplus.co.uk/shop/dogs/dog_grooming_care/combs_brushes/46143
Ale nie wiem czy zda egzamin?!

Posted

wydaje mi sie ze to coś to raczej nie przydatne, to co napsiałam wyżej w zupełnosci Ci wystarczy.

a co do zakupów w normalnych zoologicznych to zakupy skonczyłam tam juz dawno bo nic nie mają a jak juz cos jest to ceny kosmiczne ;)