Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Animanna tak Kiara waży10,5 kg max 11,5 kg

ponizej zestaw leków

Olej z wiesiołka w kapsułkach kupuje w aptece ludzkiej 2xdziennie(o na skóre )

Ostropest plamisty mielony po łyczeczce do jedzenia (wątroba) kupuje w zielarskich sklepach - przeczytajcie  o jego zaletach :)

Hepatiale forte 1x do śniadania , na koleacje Ornityl 1x (wątroba) do kupienia w necie lub u weta.

Codziennie 1xłyżka oleju z ostropestu do jedzenie (wątroba i nie tylko)

takie zestaw ma moja Kiara :)

czy wasze pieski tez tak bezwiednie popuszczały mocz pod siebie ?

dzis mam wizyte u weta - dam znac co zalecil

Czy nie za dużo ornityny? Hepatiale i ornitil to jest to samo, tzn substancja czynna w obu przypadkach jest taka sama czyli ornityna.Z tego co pamiętam to hepatiale stosuje się chyba 1 tab na 15kg, a ornitil na 10kg.

Mój pies waży aktualnie 9kg i dostaje całą garść leków rano i wieczorem. Ostropestu małpa nie chciała jeść, dlatego dostaje ludzki sylimarol (ekstrakt z ostropestu)

rano: ornitil i sylimarol na wątrobę,

karsivan na ukrwienie i dotlenienie mózgu starych psów (rewelacyjny),

vit b12 i b complex razem z enzymami trawiennymi na trzustkę:

lespewet i biopron9 na mocznik;

cardisure i furosemid na serce

wieczorem:

karsivan,lespewet, biopron9, cardisure, furosemid, prilactone (na serce)

I nawet wszystkie te dziwne nazwy znam już na pamięć. Biopron jest ludzki i chyba zamienimy go na bioprotect, który jest zwierzęcy. 

Oprócz tego mieszam jej z jedzeniem rozdrobnione skorupki od jajek, które są bardzo dobrym źródłem przede wszystkim wapnia ale też zawierają dużo innych mikroelementów (tak na marginesie to sama też jem)

Jeśli chodzi o posikiwanie, to też miałam taki problem. Oprócz tego pies zaczynał się robić apatyczny, dużo spał. Dlatego właśnie dostała karsivan i bardzo pomógł. Skończyło się sikanie i pies bardzo się ożywił, prawie odmłodniał. nawet zaczęła przynosić jakieś stare kawałki marchewek, które kiedyś pochowała w różne dziwne miejsca i o nich zapomniała

Posted

mazda73 czy leczysz swojego pieska Vetorylem?

Pisałam wcześniej, że ze względu na coraz gorsze wyniki wątrobowe i nerkowe odstawiłam vetoryl 2 miesiące temu. Wyniki po miesiącu lekko się poprawiły, objawów ZC nie ma. Za trzy dni kończę kurację lespewetem i w poniedziałek idziemy na badanie. kontrolne. Hamowania deksametazonem jej robić nie będę, żeby oszczędzić jej stresu. Tylko i wyłącznie obserwuję. jak się zacznie dziać coś niepokojącego to wrócę do vetorylu.  Na dzień dzisiejszy moja starowinka (15lat) oprócz widocznej ślepoty i prawie całkowitej głuchoty wcale nie wygląda na psa chorego Dla porównania wyniki

15.04 / 12.05

ALT [U/L]                522        433            norma do 50

AST[U/L]                  63         56              norma do 37

mocznik  [mg/dl]     180        167             norma do 45

kreatynina [mg/dl]   2,37        1,172        norma do 1,8

Morfologia wzorcowa :)

Posted

Ciężko spamiętać już co kto pisze ;-) ..cały wątek prześledziłam i już się miesza wszystko. Długo dawałaś suni Vetoryl?
Mojej suczce po odstawieniu Vetorylu wątrobowe najpierw się poprawiły, a teraz znowu gorsze. Nerkowe wskaźnki po tym całym Vetorylu poszły w....nie powiem już w co i nie chcą się unormować, a przed tym całym Vetorylem były książkowe.
Super, że morfologia wzorcowa u suni 15-letniej.

Posted

Czy nie za dużo ornityny? Hepatiale i ornitil to jest to samo, tzn substancja czynna w obu przypadkach jest taka sama czyli ornityna.Z tego co pamiętam to hepatiale stosuje się chyba 1 tab na 15kg, a ornitil na 10kg.

Mój pies waży aktualnie 9kg i dostaje całą garść leków rano i wieczorem. Ostropestu małpa nie chciała jeść, dlatego dostaje ludzki sylimarol (ekstrakt z ostropestu)

rano: ornitil i sylimarol na wątrobę,

karsivan na ukrwienie i dotlenienie mózgu starych psów (rewelacyjny),

vit b12 i b complex razem z enzymami trawiennymi na trzustkę:

lespewet i biopron9 na mocznik;

cardisure i furosemid na serce

wieczorem:

karsivan,lespewet, biopron9, cardisure, furosemid, prilactone (na serce)

I nawet wszystkie te dziwne nazwy znam już na pamięć. Biopron jest ludzki i chyba zamienimy go na bioprotect, który jest zwierzęcy. 

Oprócz tego mieszam jej z jedzeniem rozdrobnione skorupki od jajek, które są bardzo dobrym źródłem przede wszystkim wapnia ale też zawierają dużo innych mikroelementów (tak na marginesie to sama też jem)

Jeśli chodzi o posikiwanie, to też miałam taki problem. Oprócz tego pies zaczynał się robić apatyczny, dużo spał. Dlatego właśnie dostała karsivan i bardzo pomógł. Skończyło się sikanie i pies bardzo się ożywił, prawie odmłodniał. nawet zaczęła przynosić jakieś stare kawałki marchewek, które kiedyś pochowała w różne dziwne miejsca i o nich zapomniała

Mazda 73 - jakie mi tu fajne podpowiedzi dałas - od dzis skorupka od jaja tez bedzie dodawana :)

sylimarol dam jej również

czy jest różnica miedzy tym bipronem ludzkim a zwierzecym ? ktory ma lepszy skład ? lespewet - co to jest ?juz mam wpisane na liste zakupów - ile tego podajesz dziennie ? no i jakie enzymy trawienne ? ludzkie?

karsivan - faktycznie słyszałam o tym - ale czy to posikiwanie skonczyło sie własnie od karsivanu ? czy od vetyrolu? pamietasz moze ? ile tego sie podaje ? musze do weta po to podjechac.

Jesli chodzi o ornityl i hepatiale - podaje tak jak mi lekarz zalecił rano 1tabl ornitylu i wieczorem 1 tabl hepatiale....... boze obym jej nie zaszkodzila tym :/

ciesze sie ze tu z wami jestem  :* :*..

Nasze kochane starowinki :)

Bylam u weta za bardzo duzo to spotkanie nie wniosło- nie jestem za tym by jej odrazu podawac vetoryl , tym bardziej ze wynik nasz nie jest 100% tylko graniczny - ona poza sikaniem no i wysokimi (jak widzialyscie) wynikami wątrobowymi nie ma objawów ZC .

Zastanawia mnie jedna sprawa , która u niej zaobserwowałam na spacerze, w momencie jak stoi w słońcu wącha trawe to nagle siada na tyłek i tak jakby sie czegos przestyraszyla, cienia...nie wiem , jakby ją prąd poraził..... dzieje sie to tylko w słoncu - dziwne to i zaczyna mnie to martwic....

Wet powiedzial ze moze byc to objaw wysokiego mocznika - ale kurcze az tak wysokiego nie ma....

w piatek bede jej pobierac krew

dziewczyny mysle by zapakowac sie w samochód i pojechac do Wrocławia (mam ok 200km) do dr Jarosława Popiela - słyszałyscie cos o nim

Posted

U majej suni jest wszystko jakieś dziwne, Wczoraj było w miarę dobrze a dzis musiałam daś\ć kroplówkę bo leżała jak zdechła potem miała biegunkę i nie dostała vetorylu bo nie chciała nic przełknać nawet przysmakow, a teraz wieczorem znów lepiej , nigdy nie wiem jak z nią będzie , wszystko takie zmienne , raz wielka nadzieja a raz załamka .No ale patrzę na nosek jest cały czas mokry i ładnie wygląda wiec moze bedzie lepiej.

Posted

Długo dawałaś suni Vetoryl?

Dostawała vetoryl 4 lata, i gdybym musiała jeszcze raz podejmować taką decyzję to nie wahałabym się ani przez chwile, bo to były wspaniałe i szczęśliwe lata. Teraz jednak wiem, że jej czas się kończy...

Posted

czy jest różnica miedzy tym bipronem ludzkim a zwierzecym ? ktory ma lepszy skład ? lespewet - co to jest ?juz mam wpisane na liste zakupów - ile tego podajesz dziennie ? no i jakie enzymy trawienne ? ludzkie?

karsivan - faktycznie słyszałam o tym - ale czy to posikiwanie skonczyło sie własnie od karsivanu ? czy od vetyrolu? pamietasz moze ? ile tego sie podaje ?

biopron9 w porównaniu z bioprotectem (psim) wypada trochę gorzej mimo iż ma więcej szczepów bakterii, ale przez to, że jest ich więcej są w mniejszym stężeniu. Ale wielkiej różnicy nie ma. Dla nas optymalna dawka to 2 kapsułki rano i 2 wieczorem. Przy większej dawce niestety zaczynają się problemy z luźną kupą.

Lespewet to roślinny środek moczopędny stosowany w walce z wysokim poziomem mocznika. 1 tabletka rano i pół wieczorem (dawkowanie według wagi psa) Jeśli chodzi o enzymy trawienne to niestety nie wiem jak się nazywają i nie wiem czy są psie czy ludzkie. Do duże białe kapsułki. Dostaję od weta. Dopytałam się w przyszłym tygodniu (mam nadzieję, że nie zapomnę) Posikiwanie zaczęło się już po odstawieniu vetorylu i wet stwierdził,że to jest raczej objaw starości a nie choroby i dlatego dostała karsivan ( na jasność umysłu jak to ładnie określił) I od tego czasu sikania nie ma. Tu dawka też jest zależna od wagi. Przez pierwszy tydzień dostawała dawkę uderzeniową po jednej tabletce rano i wieczorem. Teraz pół rano i pół wieczorem.

A sunia właśnie leży obok i chrapie tak, że aż szyby się trzęsą. Pod tym względem to jest lepsza od ludzi. Zasuwa jak rasowy facet :)

Posted

Jeśli chodzi o probiotyki do walki z mocznikiem, to podobno najlepszy jest azodyl. Jest to kombinacja 3 szczepów bakterii (Enterococcus / Streptococcus thermophilus,Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium longum) i to one pozbywają się mocznika z organizmy a wręcz same go zjadają. Dlatego należy szukać takiej mieszanki, która będzie zawierała te trzy, które wchodzą w skład azodylu i jak najmniej innych. W s-bioticu jest mieszanka sporej ilości różnych szczepów bakterii co ma pływ na ilość tych, które nas interesują i  sama ilość wszystkich też nie jest duża, bo tylko 3 miliardy gdzie dla dla porównania w biopronie jest ich 9 miliardów

Posted

Dostawała vetoryl 4 lata, i gdybym musiała jeszcze raz podejmować taką decyzję to nie wahałabym się ani przez chwile, bo to były wspaniałe i szczęśliwe lata. Teraz jednak wiem, że jej czas się kończy...

mazda73 Jeszcze będzie żyła i żyła. Przecież wyniki dobrze rokują.
Moja sunia przed podawaniem Vetorylu wskaźniki wątrobowe miała takie jak Twoja po 4 latach podawania Vetorylu, więc dobrze nie rokuje u niej podawanie tego leku. Dwa miesiące jej podam Vetoryl i wątroba chyba całkiem padnie. Nie jest łatwo :-(

themagda Twoja Pusia jest mała i Biopron 9 jeszcze opłacałoby się podawać według tego przelicznika.
Ten cały Azodyl, to nie dość, że trudno zdobyć i jeszcze gdy już otrzymujemy przesyłkę,to połowa bakteri leży już do góry brzuchem, ponieważ są bardzo wrażliwe na temperaturę, to w dodatku jeszcze według opinii to żadna rewelwcja.
Posted

Jakoś dziwne że te same bakterie w naszych probiotykach np w Biopron 9 nie giną, czy to nie aby jakas sciema żeby nie sprowadzać do Europy tego leku, myśle ze ściema bo wszystkie bakterie raczej tworzą formy przetrwalnikowe suche i w takiej formie są w kapsułkach a zmartwychwstaja w przewodzie pokarmowym w wilgoci tak ze o tych zabitych bakteriach to wielki kit i fotomontarz , nie chcea tego leku w Unii i to jest piowód a bakterie pewnie dobrze sie mają.

Animanna ty sie nie zniechęcaj do wetorylu tylko znaleź dawkę co twoja sunia toleruje , moja toleruje 3 mg dałam jej kiedyś 2 rzy 5 mg to padła na drugi dzień i miała sraczke na siódmą grzędę ledwo do siebie doszła , może twoja sunia będzie tolerowac bardzo małe dawki. One jednak coś dają widać bo Puśka nie ma już na grzbiecie skorupy i na nosku więc mimo że to minimalna daweczka to jednak działa a tak mocno nie uszkadza nerek u Puśki mocznik spadł o10 w porównaniu do z przed Vetorylu nie jest to dużo ale w dobrym kierunku. Spróbuj swojej dawac maleńką dawke . spytaj weta o to.

Posted

mazda73 Jeszcze będzie żyła i żyła. Przecież wyniki dobrze rokują.
Moja sunia przed podawaniem Vetorylu wskaźniki wątrobowe miała takie jak Twoja po 4 latach podawania Vetorylu, więc dobrze nie rokuje u niej podawanie tego leku. Dwa miesiące jej podam Vetoryl i wątroba chyba całkiem padnie. Nie jest łatwo :-(

dokładnie mazda73 - bedzie zyła a zyla... :)

Animanna - a jak długo podajesz juz vetoryl ?

Posted

Dwa tygodnie dawałam Vetoryl. Złe wyniki wątrobowe jeszcze bardziej się pogorszyły a nerkowe też poszły się trącać.
Sód spadł a potas wzrósł i groziło z kolei przejście w stan niedoczynności nadnerczy albo zapaścią, ponieważ przyjmuje na serce inhibitor ACE : Cardalis. Na ulotce Vetorylu jest napisane,że w przypadku przyjmowania inhibitorów razem z Wetorylem występują nagłe zgony. Prowadząca z Warszawy słynna nefrolog-endokrynolog nas olała. No nic, grunt że kasę zgarnęła a zdrowie psiaska mało istotne dla niej się okazało.

Posted

a ja znalazłam cosik takiego - zobaczcie
na usuniecie mocznika Ipaktine http://www.keko.pl/vetoquinol-biowet-ipakitine.html
na wspomaganie trzustki enzymy Amylan http://www.filemon.waw.pl/apteka/index.php?p140,amylan

Ipakityne nie jest mistrz. Zadaniem jej jest wiązanie fosforu z pożywienia, który to bardzo nerki uszkadza.Trzeba miec jonogram zrobiony. Jeśli za dużo wapnia w organiźmie,to Ipakityną wykopać można psu dołek w ziemi. Alugastrin w zawiesinie dodawany do karmy wyłapuje fosfor bez wzrostu elektrolitu jakim jest wapń.
Lespewet tak jak napisała mazda73 wypłukuje mocznik, ponieważ działa moczopędnie a nie Ipakityna.
Posted

Na allegro kupiłam wczoraj Lespewet dla psów i kotów w płynie 125 ml za 24 zł plus przesyłka 9 zł.
Też się nacięłam na Lespewecie dla psów w tabletkach, bo i on zawiera węglan wapnia a Inka ma zwyżkę wapnia więc na nerki dodatkowa suplementacja wapnia nie wskazana! Lespewet w tabletkach dla kotów nie ma w składzie węglanu wapnia i dawałam go do tej pory. Spełniał dobrze zadanie. Teraz jednak kupiłam w płynie Lespewet dedykowany i dla psów mi kotów i strzykawką do mordki jej będę podawać.

Posted

czyli odstawiam ipekitinę a w zamian co alugastrin już ma, musze kupić lespewet na razie nie mam ani grosiczka do 24-go.

Tylko pamiętaj aby do jedzenia jej podawać i mieszać, ponieważ Alugastrin wyłapuje z karmy fosfor a nie z krwi.
Alugastrin daje się w zależności od wagi psa i fosforu we krwi. Inka 6 -kilowa z fosforem w normie dostawała 1,5 ml do karmy 3 razy dziennie. Inka z wysokim już fosforem ponad 8 dostaje 3 ml do karmy 3 razy dziennie, aby wyłapywać fosfor. Tą nadwyżka we krwi mam nadzieję kroplówkami wypłukać, bo jak nie to leżymy z nerkami.
Posted

Dzis dałam tez kroplówkę bo Puska znów marniutka . to dawkowanie mi nic nie mówi bo ja kupiłam alugastrin w tabletkach, daję jej pół tabletki w pasztetówce przed jedzeniem i tak 3 razy dziennie . Daja też wit B17 i wit C. Jak tylko załapię szmal to kupuję biopron9 i lespevet a do tego myśle kupić tpo na poprawe umysłowych możliwości karsiwan. No a co z tą skorupką od jaja na co ona bo nie kumam.

Posted

Dzis dałam tez kroplówkę bo Puska znów marniutka .

themagda ty jej sama dajesz te kroplówy czy jedziesz do weta ? a co jej jest ze marniutka ? biedula

ja dzis kupilam biopron9 - 30 zl cholerstwo kosztowało :/