Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

SKoro jest temu poswiecony 1 z pkt w regulaminie ZK to jest to zabronione
aczkolwiek znam osoby, ktore sa czlonkami ZK i maja ponizej 16 lat (nie majac nawet pozwolenia do rodzicow!)

Posted

Kaya napisał(a):
A mam pytanie jak to możliwe że w katalogu jako właściciel jest zapisana osoba mająca mniej niż 16 lat? Czy to jest dozwolone?

Oczywiście że nie jest to dozwolone. Właścicielem psa może byc osoba która ma skończone 18 lat.

Posted

Sandi napisał(a):
Oczywiście że nie jest to dozwolone. Właścicielem psa może byc osoba która ma skończone 18 lat.

16 ! Ale umowę na takiego psa podpisuje wtedy rodzic lub prawny opiekun.

Posted

Hm .. jak ja chciałam sie w styczniu zapisać to mi powiedzieli że NIE i muszę czekać do października (aż ukończe 16), no i zapisała się mama. Powinni zrobić tak, że albo każdy może być wcześniej, albo nikt.

Posted

A mówiłaś ile masz lat? Trzeba było siedzieć cicho i się nie odzywać xD Ja niedługo kończe 17, więc zapisałam sobie mojego malucha na siebie, ale prawde mówiąc byłam w szkole kiedy tata składał te wszystkie papiery i nikt ani tego nie sprawdzał ani nawet nie zapytał ile mam lat, chociaż w razie czego dałam mu legitymacje z liceum..

Posted

marymek napisał(a):
Hm .. jak ja chciałam sie w styczniu zapisać to mi powiedzieli że NIE i muszę czekać do października (aż ukończe 16), no i zapisała się mama. Powinni zrobić tak, że albo każdy może być wcześniej, albo nikt.

Zawsze w październiku możesz przepisać go na siebie, ale to znowu kwestia 3 miesięcy wyrabiania nowego rodowodu....

Posted

&9

Członkiem zwyczajnym Związku może być osoba mająca obywatelstwo RP lub stałe miejsce zamieszkania na terytorium RP, która ukończyła 16 lat, nie jest pozbawiona praw publicznych i nie należy do żadnej innej organizacji kynologicznej. Przyjęcie osoby nie pełnoletniej wymaga zgody rodzica lub opiekuna prawnego.;)

Posted

McDzik napisał(a):
A mówiłaś ile masz lat? Trzeba było siedzieć cicho i się nie odzywać xD Ja niedługo kończe 17, więc zapisałam sobie mojego malucha na siebie, ale prawde mówiąc byłam w szkole kiedy tata składał te wszystkie papiery i nikt ani tego nie sprawdzał ani nawet nie zapytał ile mam lat, chociaż w razie czego dałam mu legitymacje z liceum..

No mówiłam że rocznikowo mam 16, na co kobita odparła mi że jak już skończę te 16 lat to moge przyjść. Nie chciałam się wykłócać bo i tak ona ma rację.

Posted

[quote name='Sandi']Członkiem ZK moze być osoba, która ukończyła 16 lat, a właścicielem psa może być osoba, która ukończyła 18 lat.

To czemu ta kobita w ZK powiedziała marymek , żeby przyszła jak ukończy 16 lat? Nawet jak kupowałam psa od hodowcy, to usłyszałam, że pies może być na mnie, ale umowa musi byc podpisana przez osobę pełnoletnią, czyli kogoś z rodziców bądź prawnego opiekuna. I jaki sens miałyby członkostwo w ZK osoby 16-letniej, jesli nie mogłaby mieć psa nawet, a jeśli chodzi o związek od zewnątrz, to żeby pełnić tam jakieś wyższe funkcje trzeba miec ukończone 18 lat?

Posted

AlaNowak napisał(a):
A powiedz mi Sandi gdzie masz to napisane?

w ZK u mnie tak mówili. Byłam przy tym jak dziewczyna chciała zapisac psa na siebie, (spokojnie wyglądała na 18, ale miała 16,5 coś takiego). Pani zazyczyla sobie dowód osobisty od niej no i wtedy ona powiedziala ze nie ma bo nie jest pełnoletnia jeszcze. a ta babka powiedziała że to nie możliwe, bo nie ma 18 lat :shake:

• 1 year later...
Posted

sluchajcie -co macie na mysli piszac ,ze osoba nie pelnoletnia zeby zapisac sie do ZK musi miec zgode opiekuna prawnego/rodzicow?Tzn ,ze musi z rodzicem przyjsc do zwiazku czy moze byc zgoda pisemna?

• 4 months later...
Posted

Jeśli chce się zapisać do Związku, musi się mieć psa?
OK, wiem już, nie musi się mieć. Jeszcze jedno. Mam rodowodowego ONka. Chciałabym się - kiedyś - zapisać do związku, ale czy muszę wyrabiać psu rodowód?
I jak to jest z tymi sekcjami poszczególnych ras, na czym to polega?