Iza i Fidel Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 Moj Fidel,bokser ma 3 lata.Teraz mial byc kastrowany i mial miec usuwane jadro(jest wnetrem).Z USG wyszlo,ze ma cos w pecherzu moczowym.Dostal antybiotyk,furagin i wit.C.Jak skonczyl brac antybiotyk to zrobilismy badanie moczu.Wyszlo z niego,ze ma kamice,tj,piasek w pecherzu moczowym(odczyn zasadowy,skł.min.-d.liczne bakterie trójfosforany am-mag gęsto zal cjw(?)).Lekarz spytal co je Fidel.Powiedzialam,ze od malego je RC lub Eucanube lub teraz Hillsa.No i do tego czasem pluca gotowane lub kurczaka z ryzem.Lekarz powiedzial,ze Hills to dobra karma,ale najwyrazniej Fidelowi nie sluzy.Troche mnie to zdziwilo.Mojego dostawce karmy tez.Mam Fidelowi dawac RC urinary.Mialyscie kiedys podobne doswiadczenia? Quote
dżemma Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 Mój boksio miał kamienie w pęcherzu,co zakończyło się operacją,więc według mnie dobrze się stało że wykryłaś piasek zanim zrobiłyby się z niego kamienie. Karma urinary powinna pomóc w usunięciu piasku, jeśli pies był właściwie odżywiany nie ma to wpływu na powstanie piasku,mój jadł ryż i kluchy z mięsem,a mimo to kamienie się zrobiły,taka skłonność organizmu jak u ludzi. Daj mu urinary nie dłużej niż pół roku i kontroluj a wszystko będzie dobrze i pamiętaj że być może ma właśnie skłonność do odkładania się związków, i nie dawaj mu wody z czajnika tylko niskomineralizowaną bez gazu oczywiście,i nie martw się będzie dobrze Quote
Iza i Fidel Posted March 16, 2008 Author Posted March 16, 2008 och,dzieki ze odpisalas ! Zrobilismy jeszcze raz badanie moczu,ale w innym laboratorium. Wyszly lepsze wyniki :crazyeye: Fidel nie musi jesc RC Urinary.jeszcze nie teraz. Poki co nadal je antybiotyk,wit.C,furagin i uromaxin.Po skonczeniu znow wyniki moczu. Wiesz co ja zrobilam? ....:oops: otoz za pierwszym razem nie udalo mi sie zlapac jego moczu.Do pojemniczka wpladly 2 krople i Fidel kranik zakrecil.No to ja wyplukalam pojemniczek i umylam go w zmywarce:oops::oops: Lekarz powiedzial,ze moze w pojemniczku zostalo troche soli i to zafalszowalo wyniki... Poki co czekamy na zakonczenie kuracji antybiotykowej. Quote
dżemma Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 To super że taka jest przyczyna złego wyniku :multi:,sprawdź mocz jeszcze po leczeniu,będziesz spokojniejsza,trzymam kciuki za Fidelka i mizianko od nas. Quote
karjo2 Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 Iza spojrz na watek: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=9715865#post9715865 tez w temacie pozbycia sie kamieni, moze sie przyda? Zdrowka dla piesa! Quote
Chefrenek Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 Ja miałam 2 psy z ta przypadłością, tzn. tak matka miała kamienie (nie miała wcześniejszych objawów, skończyło się operacją) córka natomiast piasek, który objawiał się tym że co jakiś czas sikała krwią. Z tego co wiem są różne rodzaje kamicy a więc i dieta powinna być stosownie dobrana. Quote
Iza i Fidel Posted March 19, 2008 Author Posted March 19, 2008 Dzieki za wszelkie info-tego nigdy za wiele:) Fidelek nie sika krwia.On w sumie objawy mial takie,ze w siura mu kapala jakby ropa.Przez tel.wet mowil,ze moze jakas suczka ma cieczke i to stad. No,ale kapalo i kapalo...Teraz nie kapie.Drugi antybiotyk juz wybrany.Przed swietami chcemy zrobic badanie moczu.Jestem ciekawa co z tego wyjdzie.No i boje sie troche... Quote
gabula Posted July 23, 2009 Posted July 23, 2009 Na przyszłość, przy piasku i kryształach amonowo-magnezowych (bo różne bywają i różne ich leczenie) oczywiście antybiotyki osłonowo muszą być, dieta też przydatna, ale nie musisz zaraz kupować wora urinary, można obecną dietę zmienić dodając do niej na przykład pastę uro-pet i wyjdzie na to samo jakby jadł urinary, no prawie...Poza tym z metod domowych- piasek trzeba wypłukiwać żeby nie "zbił się" w kamienie i tu polecam niewielkie ilości piwa jasnego- po 30 min. na spacer i sikamy, a kto piwa nie lubi- fitolizyna w paście do mieszania z wodą, ochyda, psiaki z reguły preferują to pierwsze. I zawsze bilansuj leczenie sporymi dakami witaminy C, to nie mit, elegancko wspamaga leczenie stanów zapalnych pęcherza, 2xdziennie 500mg. Pozdrawiam Quote
ageralion Posted July 29, 2009 Posted July 29, 2009 jesli bedzie jednak potrzeba karmy na rozbicie krysztalkow, to mam do oddania jakies 8kg Hill's c/d (crystal diet) (na oko pol wora 14kg). Mojej suni zupelnie bezsensu wet przepisala i prawdopodobnie bardziej jej zaszkodzila niz pomogla, bo szczeniakom sie takiej karmy nie podaje :shake: (zmienilam weta) Quote
milka88 Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 mój ma problemy z piaskiem już od paru lat ( teraz jest początkującym seniorem - 8 lat ), nasz jedyny skuteczny sposób to serie podawania urynary, jedynym wielkim minusem jest to że po RC urynary pies pije dużo ( fakt że o to właśnie chodzi) ale wiąże się to z conajmniej 5 spacerami dziennie. Dlatego planujemy poeksperymentować z innymi karmami weterynaryjnymi ageralion czy mogłabym odkupić/dostać od Ciebie około 2kg Hill'sa na wypróbowanie? ślicznie proszę :lol: Quote
ageralion Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 milka88 napisał(a):ageralion czy mogłabym odkupić/dostać od Ciebie około 2kg Hill'sa na wypróbowanie? ślicznie proszę :lol: Z checia oddam (tylko za pokrycie kosztow przesylki) calosc, bo mi wor zalega w salonie, a pewnie i taniej wyniesie wysylka jednorazowa niz na raty ;) Quote
losiczka Posted August 6, 2009 Posted August 6, 2009 Czy kamienie trzeba usunąć czy też da sie je rozpuścić?Moja mała prawdopodobnie ma kamienie w pęcherzu - ale czy na pewno okaże się bo zrobieniu dokładnego USG...:roll: Tak myślałam, że tak będzie...siusia tylko raz na 24 h czyli bardzo bardzo rzadko...:-(boje się,że bedzie musiała przejsc operacje:-( A takie ma wyniki: Czy ktoś potrafi powiedzieć mi coś więcej z doświadczenia na temat wyników??? Quote
milka88 Posted August 7, 2009 Posted August 7, 2009 laboratorium Gagarina skąd ja to znam :P musisz karmą zmienić odczyn na kwasowy i koniecznie pozbyć się kamieni, pewnie wet zaproponował Ci jakąś karmę np RC Urynary mojemu pomogła szybko (już po około miesiącu wyniki były lepsze ale częstotliwość spacerów na siku przerażająca - od 5 aż do 10 dziennie) mój kudłaty na zmianę odczynu ( w ostatnich badaniach też wyszedł obojętny ) bierze codziennie 1tab wit C (ma pomóc ale jeszcze nie wiem czy pomogło :P) żeby dokładniej sprawdzić co w pęcherzu piszczy możesz zrobić USG, wyjdzie wielkość kamieni i ich ilość trzymam kciuki za szybki powrót do zdrowia! (leczenie kamieni jest żmudne ale nie takie straszne jak się wydaje ;) Quote
losiczka Posted August 7, 2009 Posted August 7, 2009 Dzięki za pocieszenie;) USG mamy umówione i zobaczymy co dalej...przynajmniej wiem czego mogę sie spodziewać:lol: Quote
losiczka Posted August 8, 2009 Posted August 8, 2009 A jednak to nie kamienie:crazyeye: USG wykazało tylko, że wszystko jest ok -pęcherz czysty, cewka moczowa,nerki,watroba i wszystko co w środku jest jak najbardziej ok...aczkolwiek mamy jeść RC urinary przez miesiąc i powtórzyć mocz...zobaczymy... Quote
milka88 Posted August 8, 2009 Posted August 8, 2009 jak ja swojemu robiłam USG (wtedy z podejżeniem polipa pęcherza lub nowotworu) widać było na ekranie piasek przesypujący się w pęcherzu z tym że w moczu kryształów nie było :roll: Za to parę lat temu wyszły kryształy w moczu a na USG nic i dowiedziałam się że kryształy moga być na tyle małe że nie są widoczne przez ultrasonograf, może to ten przypadek? w każdym razie życzymy smacznego RC Urynary ;) Quote
dii Posted August 8, 2009 Posted August 8, 2009 Ja, za radą weta podawałam swojej Doruni Urosept ( chyba 3 tab. dziennie, już nie pamiętam :roll: ) mocz miała jak zawiesina z piaskiem i ogromne problemy z oddawaniem . Naprawdę pomógł tylko trzeba było stosować przez dłuższy czas . Quote
aggaciiia Posted April 8, 2011 Posted April 8, 2011 słuchajcie potrzebuję natychmiastowej pomocy i rady. Mój pies od paru miesięcy sika z krwią jednak tej krwi nie jets dużo leci na samym końcu i to kilka kropel prbowaliśmy to wyleczyć przez chwile to sie udało[trudno jest powiedzieć kiedy sika a kiedy nie gdy nie ma już śniegu, bo te pare kropel trudno zauważyć] jednak teraz nie je nic i nie pije od paru dni, weterynarz dał mu furagin 2 tabletki i witamine C, podejrzewa ze to piasek w pęcherzu, jedna jak czytałam to się leczy operacyjnie, weterynarz jednak tego nie zalecił i nie wiem co mam robić czy czekać czy szukać nowego weterynarza? moze wy tez mieliscie taki przypadek i takie tabletki a jak tak czy one dają szybki efekt? pomocy! Quote
kratka Posted April 8, 2011 Posted April 8, 2011 aggaciiia napisał(a):słuchajcie potrzebuję natychmiastowej pomocy i rady. Mój pies od paru miesięcy sika z krwią jednak tej krwi nie jets dużo leci na samym końcu i to kilka kropel prbowaliśmy to wyleczyć przez chwile to sie udało[trudno jest powiedzieć kiedy sika a kiedy nie gdy nie ma już śniegu, bo te pare kropel trudno zauważyć] jednak teraz nie je nic i nie pije od paru dni, weterynarz dał mu furagin 2 tabletki i witamine C, podejrzewa ze to piasek w pęcherzu, jedna jak czytałam to się leczy operacyjnie, weterynarz jednak tego nie zalecił i nie wiem co mam robić czy czekać czy szukać nowego weterynarza? moze wy tez mieliscie taki przypadek i takie tabletki a jak tak czy one dają szybki efekt? pomocy! [FONT=Tahoma]No cóż, jeśli pies nie pije od paru dni, to biegiem do weta (a nie do szarlatana) na kroplówkę! [/FONT] [FONT=Tahoma]Dobrego weta poznasz po tym, że zleci też natychmiast badania (morfologia plus biochemia), badanie moczu i USG jamy brzusznej. Ale przede wszystkim zadba o to, żeby pies się teraz nie odwodnił na amen. Przyczyną może być pęcherz, prostata, nerki i bóg wie co jeszcze, skoro nic nie jest sprawdzone... [/FONT] [FONT=Tahoma]Powodzenia[/FONT] Quote
aggaciiia Posted April 17, 2011 Posted April 17, 2011 Niestety mój piesek umarł, w środę byłam z nim na USG okazało się że ma raka...wielkości nerki, a sikanie krwią nie było nawet z tym związane. W czwartek nad ranem kolo 5 umarł mi, nie męczył się długo o tyle dobrze, nie wiadomo czy pękł mu ten guz, czy sam sie poddał. Nie było szans nawet na usunięcie guza bo w 95% był przytwierdzony do żołądka, jednak zostawało jeszcze te 5% sznasy. Chciałam iść z nim na operację w czwartek tym samym godząc się że jesli guz byłby przytwierdzony do żołądka musiałabym go od razu uśpić, jednak chyba mój piesek nie chciał tej operacji. Moze to i dobrze że odszedł we własnym domu, we własnym kąciku, przy nas. Mam do was prośbę, dbajcie o swoje zwierzątka jak tylko możecie, bo macie u nas przykład że wystarczy pare dni a psinki już nie ma, ja jeszcze tydzien temu w niedziele z nim wyszłam normalnie na dwór był szczęsliwy, w czwartek już go nie było. Dlatego dbajcie o nie jak możecie, zasługują na to. Quote
gryf80 Posted April 17, 2011 Posted April 17, 2011 kurczę przeważnie nowotwory pęcherza to złośliwce [*] Quote
Recommended Posts