Kamusia16 Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 no właśnie mam taki problem moja suczka w ogóle nie jest agresywna nawet nie wiem czy umiała by sie obronić. Raz idziemy i taki mały zaczął na nią warczeć a tak chciała sie z nim bawić :shake: no i taki problem , że do każdego psa i osoby podlatuje. Kama ma prawie 2 lata niby szczeka na podwórku itp ale jak ktoś wejdzie to już przyjaciel :angryy:. Co mam zrobić? bo boje sie że może sie jej coś stać :roll: Quote
WŁADCZYNI Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 Ciesz się że nie jest agresywna, agresywne psy nie są sympatyczne. Ucz ją przychodzenia na komende, odwołuj od ludzi i psów, zapinaj na smycz przy mijaniu jeśli nie jesteś pewna czy nie odbiegnie. Quote
Kamusia16 Posted March 14, 2008 Author Posted March 14, 2008 WŁADCZYNI napisał(a):Ciesz się że nie jest agresywna, agresywne psy nie są sympatyczne. Ucz ją przychodzenia na komende, odwołuj od ludzi i psów, zapinaj na smycz przy mijaniu jeśli nie jesteś pewna czy nie odbiegnie. No tak robie ciągle i nic. Dla niej każdy człowiek to przyjaciel :shake: Quote
an1a Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 Zacznij ćwiczyć z nagrodami i pokaż, że jesteś bardziej interesująca od innych :) ludziom się wydaję że taki pies nie potrafi obronić ale w odpowiednim momencie na pewno zareaguje bo wyczuje niebezpieczeństwo. Quote
Kamusia16 Posted March 14, 2008 Author Posted March 14, 2008 an1a napisał(a):Zacznij ćwiczyć z nagrodami i pokaż, że jesteś bardziej interesująca od innych :) ludziom się wydaję że taki pies nie potrafi obronić ale w odpowiednim momencie na pewno zareaguje bo wyczuje niebezpieczeństwo. tylko ze ona nie lubi smakołyków ale jak ją kiedyś owczarek pogonił to myślałam że trochę nie ufności dostanie a tu nic :mad: i strasznie zaczepia inne psy do zabawy Quote
Kamusia16 Posted March 14, 2008 Author Posted March 14, 2008 an1a napisał(a):a jakieś zabawki? hm tak ale ich nie oddaje albo podchodzi a jak sie schylam by je zabrac to zabiera i ucieka Quote
an1a Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 Mój też ma z tego dobrą zabawę :) też potrafi przyjść i stanąć w takiej odległości że nie sięgnę, niby blisko, ale.. :) jeśli próbuje uciekać, wołam go do siebie i komenda siad. Później 'zostaw', jeśli nie oddaje wyjmuję delikatnie z pyska i nagroda że oddał. Już coraz częściej mu się zdarza że wypluwa piłkę ;) Quote
Kamusia16 Posted March 14, 2008 Author Posted March 14, 2008 an1a napisał(a):Mój też ma z tego dobrą zabawę :) też potrafi przyjść i stanąć w takiej odległości że nie sięgnę, niby blisko, ale.. :) jeśli próbuje uciekać, wołam go do siebie i komenda siad. Później 'zostaw', jeśli nie oddaje wyjmuję delikatnie z pyska i nagroda że oddał. Już coraz częściej mu się zdarza że wypluwa piłkę ;) no tak ale jak zabieram jej z pyska to zaczyna sie szarpanina a przyznam ze ma szczęki mocne więc trudno mi zabrac :mad: Quote
an1a Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 Zacznij na początku tylko trzymać piłkę i mówić 'zostaw', jeśli zacznie szarpać 'nie wolno' i 'zostaw'. Jak chcesz żeby przybiegała do ciebie nakręć ją na zabawkę, najlepiej piszczącą. Niektóre psy rzucają wszystko jak usłyszą swoją zabawkę ;) Quote
Kamusia16 Posted March 14, 2008 Author Posted March 14, 2008 a spróbuje mam nadzieje że to poskutkuje ale jak zrobic by nie leciała do każdego człowieka? Quote
an1a Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 Najlepiej ćwicz z nią na dłuższej lince przywołania, powinna słuchać twoich komend, a linka zabezpieczy przed ewentualnym wybiegnięciem na ulicę i w razie co przyciągniesz ją do siebie. Jeśli ma 2 lata, to jeszcze ma czas na dorośnięcie i uspokojenie się ;) Quote
Kamusia16 Posted March 14, 2008 Author Posted March 14, 2008 an1a napisał(a):Najlepiej ćwicz z nią na dłuższej lince przywołania, powinna słuchać twoich komend, a linka zabezpieczy przed ewentualnym wybiegnięciem na ulicę i w razie co przyciągniesz ją do siebie. Jeśli ma 2 lata, to jeszcze ma czas na dorośnięcie i uspokojenie się ;) no też racja że młoda ale rozrabiak niezły jeszcze jedno pytanie czy to dziwne ze jeszcze cieczki nie ma? :roll: Quote
an1a Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 Kamusia16 napisał(a):no też racja że młoda ale rozrabiak niezły jeszcze jedno pytanie czy to dziwne ze jeszcze cieczki nie ma? :roll: Tego już nie wiem, nie interesuję się tym bo mam psa :eviltong: Quote
Kamusia16 Posted March 14, 2008 Author Posted March 14, 2008 an1a napisał(a):Tego już nie wiem, nie interesuję się tym bo mam psa :eviltong: hehe no właśnie ja też miałam psa a teraz trafiła sie suka wiec zbytnio sie nie znam hehe dzięki za rady :] Quote
gops Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 z tego co wiem to suczka cieczke dostaje kazda inaczej ..niektore juz jak maja 7 miesiecy niektore jak maja po 1.5 roku ale jak ma 2 lata to juz powinna miec raczej ;) Quote
Kamusia16 Posted March 14, 2008 Author Posted March 14, 2008 gops napisał(a):z tego co wiem to suczka cieczke dostaje kazda inaczej ..niektore juz jak maja 7 miesiecy niektore jak maja po 1.5 roku ale jak ma 2 lata to juz powinna miec raczej ;) a jeszcze pytanie skąd będę wiedziała ze ma cieczkę? Quote
gops Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 zaufaj ze odrazu sie kapniesz :) po bandzie psow pod klatka albo pod brama domu :) jak bedziesz szla do szkoly to bedzie cie odprowadzam banda psow :) radze juz teraz szukac dobrego kija :diabloti: Quote
Kamusia16 Posted March 14, 2008 Author Posted March 14, 2008 haha dobra będę pamiętac o kiju xD dobrze ze mam podwórko ogrodzone :razz: Quote
an1a Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 Kamusia16 napisał(a):haha dobra będę pamiętac o kiju xD dobrze ze mam podwórko ogrodzone :razz: to tym bardziej się zdziwisz jak pod drzwiami jednak zobaczysz jakiegoś pieska :eviltong: Quote
gops Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 lepiej sprawdz czy niemasz zadnej dziury w plocie bo psy jak czuja cieczke to wszystko zrobia zeby sie dostac do suczki :) Quote
gops Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 ja masz szpary t maly jakis sie przecisnie wiec lepiej wszystko zabezpiecz :) Quote
Kamusia16 Posted March 14, 2008 Author Posted March 14, 2008 a tak mnie wzieło z czym mój pies jest zmieszany :roll: Quote
gops Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 mi sie wydaje ze jak tak ladnie patrzy to do akity ale to malo prawdopodobne wiec obstawiam ze rootek po umaszczeniu moze z onkiem? w kazdym razie jest ladna :) Quote
Recommended Posts