Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

no właśnie mam taki problem moja suczka w ogóle nie jest agresywna nawet nie wiem czy umiała by sie obronić. Raz idziemy i taki mały zaczął na nią warczeć a tak chciała sie z nim bawić :shake: no i taki problem , że do każdego psa i osoby podlatuje. Kama ma prawie 2 lata niby szczeka na podwórku itp ale jak ktoś wejdzie to już przyjaciel :angryy:. Co mam zrobić? bo boje sie że może sie jej coś stać :roll:

Posted

Ciesz się że nie jest agresywna, agresywne psy nie są sympatyczne.
Ucz ją przychodzenia na komende, odwołuj od ludzi i psów, zapinaj na smycz przy mijaniu jeśli nie jesteś pewna czy nie odbiegnie.

Posted

WŁADCZYNI napisał(a):
Ciesz się że nie jest agresywna, agresywne psy nie są sympatyczne.
Ucz ją przychodzenia na komende, odwołuj od ludzi i psów, zapinaj na smycz przy mijaniu jeśli nie jesteś pewna czy nie odbiegnie.

No tak robie ciągle i nic. Dla niej każdy człowiek to przyjaciel :shake:

Posted

Zacznij ćwiczyć z nagrodami i pokaż, że jesteś bardziej interesująca od innych :) ludziom się wydaję że taki pies nie potrafi obronić ale w odpowiednim momencie na pewno zareaguje bo wyczuje niebezpieczeństwo.

Posted

an1a napisał(a):
Zacznij ćwiczyć z nagrodami i pokaż, że jesteś bardziej interesująca od innych :) ludziom się wydaję że taki pies nie potrafi obronić ale w odpowiednim momencie na pewno zareaguje bo wyczuje niebezpieczeństwo.

tylko ze ona nie lubi smakołyków ale jak ją kiedyś owczarek pogonił to myślałam że trochę nie ufności dostanie a tu nic :mad: i strasznie zaczepia inne psy do zabawy

Posted

Mój też ma z tego dobrą zabawę :) też potrafi przyjść i stanąć w takiej odległości że nie sięgnę, niby blisko, ale.. :) jeśli próbuje uciekać, wołam go do siebie i komenda siad. Później 'zostaw', jeśli nie oddaje wyjmuję delikatnie z pyska i nagroda że oddał. Już coraz częściej mu się zdarza że wypluwa piłkę ;)

Posted

an1a napisał(a):
Mój też ma z tego dobrą zabawę :) też potrafi przyjść i stanąć w takiej odległości że nie sięgnę, niby blisko, ale.. :) jeśli próbuje uciekać, wołam go do siebie i komenda siad. Później 'zostaw', jeśli nie oddaje wyjmuję delikatnie z pyska i nagroda że oddał. Już coraz częściej mu się zdarza że wypluwa piłkę ;)

no tak ale jak zabieram jej z pyska to zaczyna sie szarpanina a przyznam ze ma szczęki mocne więc trudno mi zabrac :mad:

Posted

Zacznij na początku tylko trzymać piłkę i mówić 'zostaw', jeśli zacznie szarpać 'nie wolno' i 'zostaw'.
Jak chcesz żeby przybiegała do ciebie nakręć ją na zabawkę, najlepiej piszczącą. Niektóre psy rzucają wszystko jak usłyszą swoją zabawkę ;)

Posted

Najlepiej ćwicz z nią na dłuższej lince przywołania, powinna słuchać twoich komend, a linka zabezpieczy przed ewentualnym wybiegnięciem na ulicę i w razie co przyciągniesz ją do siebie. Jeśli ma 2 lata, to jeszcze ma czas na dorośnięcie i uspokojenie się ;)

Posted

an1a napisał(a):
Najlepiej ćwicz z nią na dłuższej lince przywołania, powinna słuchać twoich komend, a linka zabezpieczy przed ewentualnym wybiegnięciem na ulicę i w razie co przyciągniesz ją do siebie. Jeśli ma 2 lata, to jeszcze ma czas na dorośnięcie i uspokojenie się ;)

no też racja że młoda ale rozrabiak niezły jeszcze jedno pytanie czy to dziwne ze jeszcze cieczki nie ma? :roll:

Posted

Kamusia16 napisał(a):
no też racja że młoda ale rozrabiak niezły jeszcze jedno pytanie czy to dziwne ze jeszcze cieczki nie ma? :roll:

Tego już nie wiem, nie interesuję się tym bo mam psa :eviltong:

Posted

an1a napisał(a):
Tego już nie wiem, nie interesuję się tym bo mam psa :eviltong:

hehe no właśnie ja też miałam psa a teraz trafiła sie suka wiec zbytnio sie nie znam hehe dzięki za rady :]

Posted

z tego co wiem to suczka cieczke dostaje kazda inaczej ..niektore juz jak maja 7 miesiecy niektore jak maja po 1.5 roku ale jak ma 2 lata to juz powinna miec raczej ;)

Posted

gops napisał(a):
z tego co wiem to suczka cieczke dostaje kazda inaczej ..niektore juz jak maja 7 miesiecy niektore jak maja po 1.5 roku ale jak ma 2 lata to juz powinna miec raczej ;)

a jeszcze pytanie skąd będę wiedziała ze ma cieczkę?

Posted

zaufaj ze odrazu sie kapniesz :) po bandzie psow pod klatka albo pod brama domu :) jak bedziesz szla do szkoly to bedzie cie odprowadzam banda psow :) radze juz teraz szukac dobrego kija :diabloti:

Posted

Kamusia16 napisał(a):
haha dobra będę pamiętac o kiju xD dobrze ze mam podwórko ogrodzone :razz:

to tym bardziej się zdziwisz jak pod drzwiami jednak zobaczysz jakiegoś pieska :eviltong:

Posted

mi sie wydaje ze jak tak ladnie patrzy to do akity ale to malo prawdopodobne wiec obstawiam ze rootek po umaszczeniu moze z onkiem? w kazdym razie jest ladna :)