mortemsomnis Posted May 17, 2014 Posted May 17, 2014 Nas (szpic wilczy) p. Opara sędziowała w Opolu (2014). Przed naszym wejściem dokładnie ją obserwowałam przy innych rasach. Zauważyłam, że bardzo nie lubi spóźniania się, strzela focha. Również nie lubi, kiedy wystawcy nie słuchają poleceń - przy porównaniu większej ilości psów trzeba uważać i stosować się do jej poleceń, a nie robić "jak mi się wydaje". Ludzie na prawdę czasami dziwnie reagują... Bardzo milcząca osoba, ale raczej poukładana. Usłyszałam tylko słowo "Gratuluję" podczas wręczania oceny :D. Nie dotyka psów, całą robotę odwala asystent. Zwraca uwagę na pozycję wystawową oraz na współpracę psa z właścicielem (pies nie może się buntować, ale stanowić harmonijny układ z właścicielem). Z perspektywy nowicjusza - pozytywnie. Quote
tmaziarz Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 Po Sopocie 2014, pozytywne wrażenia; miła, sympatyczna osoba. Ogląda zebiska, dotyka psy, nawet bardzo dokładnie. Liczy sie ogólne wrażenie oraz prezentacja psa w ruchu. Quote
HeartOfFire Posted March 23, 2015 Posted March 23, 2015 To w jaki sposób pani Krystyna Opara ocenia psy jest nieco niezrozumiałe. Na wystawie międzynarodowej w grupie młodzieży na podium znalazł się pies, który kompletnie nie słuchał właściciela. Rozumiem oczywiście, że w młodzieży nie każdy pies zachowuje się na ringu idealnie, ale są jakieś granice. Pies skakał po właścicielu bez przerwy podczas biegu, wszyscy dookoła mówili, że już nie ma szans, a on pokonał psy, które były do niego podobne pod względem budowy i ogólnego wyglądu, a zachowywały się na ringu bardzo dobrze. Nie uważam więc tak jak niektórzy tutaj, że liczy się dla tej pani prezentacja psa. Co do podejścia do psa to ciężko mówić o jakimkolwiek, bo pani Opara przyglądała się psom ze sporej odległości a całą resztę zostawiła swoim asystentom. To, co dało się zauważyć to to, że preferuje ona raczej duże psy, te mniejsze znacznie szybciej odpadały z rywalizacji. Ogólne wrażenie nie jest zbyt pozytywne i raczej do tej pani już nie pojedziemy ;) Quote
Recommended Posts