Fireworkss Posted May 16, 2004 Posted May 16, 2004 Co do ubarwien np. Stafford z sierscia biala powyzej 80% jest uwazana jako wada, ale ta sama masc u pittbulla jest dopuszczalna. To samo z wzrostem idealny wymiar Stafforda jest ok. 49.5 cm u Pittbulli wzrost niegra wiekszego znaczenia, to sa tylko kwestie wzorcow takie porownania przydaja sie moim zdaniem tylko na wystawach. Quote
tufi Posted May 16, 2004 Posted May 16, 2004 Fireworks - witamy na forum, moglbys sie przedstawic zgodnie z tradycja? Skad jestes, jakiego masz psa i z jakiej hodowli, ile lat zajmujesz sie psami, w tym terierami typu bull, jakie masz z nimi doswiadczenie itp itd No i podstawa jest wrzucenie kilku fotek Twojej psiej pociechy :) Quote
Rocki Posted May 16, 2004 Posted May 16, 2004 We wzorcu jest ze waga ma byc proporcjonalna i tu mam problem bo waga proporcjonalna dla AST byla by moim zdaniem za duza dla APBT tej samej wielkosci Pity przeciez sa bardziej ,,wciete" przy jajkach niz AST-y tak na oko :fadein: Quote
1konsul Posted May 16, 2004 Posted May 16, 2004 Z tego co wiem przy powstawaniu "rasy" AST osobniki selkcjonowane były z "rasy" APBT głównie pod kątem zrównoważonej psychiki. Co do różnic w exteriorze to w zasadzie uważam że można powiedzieć, że ich nie ma, a te które są wynikają z tego że w klasie AST są różne linie, są psy smuklejsze, bardziej przysadziste, większe i niższe. Definicja ASTa jest oczywiście węższa niż APBT (ograniczenia wzrostu, maści, pigmentacji nosa itd), ale z tego co wiem nawet podczas wystaw nie ma to dużego znaczenia, szczególnie jeśli chodzi o ograniczenie wzrostu, co jak się wydaje dla części ludzi stanowi główną "cechę" odrózniająca ASTa od APBTa. Jak ktoś woli niższe i przysadziste to bieże psa po właśnie takich rodzicach, a jak woli inaczej to bierze po wysokich itp. pzdr, Quote
Fireworkss Posted May 17, 2004 Posted May 17, 2004 Fireworks - witamy na forum, moglbys sie przedstawic zgodnie z tradycja?Skad jestes, jakiego masz psa i z jakiej hodowli, ile lat zajmujesz sie psami, w tym terierami typu bull, jakie masz z nimi doswiadczenie itp itd No i podstawa jest wrzucenie kilku fotek Twojej psiej pociechy :) Tufi prosze bardzo. Nazywam sie Rafal Stefanowswki na stale mieszkam w Warszawie. Moj pies jest rasy American Staffordshire Terrier. Moje zainteresowania psami zaczelo sie ponad 2 lata temu odkad kupilem sobie psiaka. Wiedze na nich temat posiadam przedewszystkim od innych wlascicieli AST, przeczytalem terz ze trzy ksiazki i obejzalem jakis film instruktazowy o tej rasie. Moj piesio wabi sie Spike. Zdjecia zamiescil bym z mila checia tylko jeszcze nie wiem jak ( to jest moje pierwsze forum na ktorym sie udzielam ). Prosze o udzielenie mi wskazowek. A tak wogule jego malutka fotka znajduje sie pod moim nikiem. Stranke ta polecil mi uzytkownik o niku 1konsul Quote
tufi Posted May 17, 2004 Posted May 17, 2004 Dzieki :oops: Nie trzeba bylo az tak szczegolowo :) Witamy bardzo serdecznie :) Co do zdjec: 1. Musisz je miec na jakiejs stronie www. 2. Klikasz na takie zdjecie prawym klawiszem myszki, szukasz: wlasciwosci i kopiujesz adres url 3. wklejasz link do postu, zaznaczasz go i kilkasz na znaczek Img - tak, aby na poczatku i koncu pojawilo sie cos takiego: 4. wysylasz post :) Quote
Fireworkss Posted May 18, 2004 Posted May 18, 2004 Tufi bardzo mi przykro ale niestety nie bede mogl sie pochwalic fotkami mojego psiaka poniewaz zadnego nie mam na stronie www ewetualnie jak bardzo chcesz to prosze o podanie adresu e-mail to je przesle na wskazany adres. Pozdrawiam. Fireworkss Quote
Chiko Posted May 18, 2004 Posted May 18, 2004 Cze Fireworkss milo poznac uzyles w pewnym momencie okreslenia "roznica pomiedzy pitbullem a staffordem" wydalwalo mi sie ze stafford to okreslenie staffordshire bull terier a my rozmawialismy o roznicach o american staffordshire terirer'ze a american pit bull terier'ze wiec teraz mala prosba bo mogłem strzelic tu gafe :oops: czy czegos nienamieszalem z tymi trzema rasami, czy po prostu sa dwie ? 1. american pit bull terier (to wiadomo na bank) 2. american staffordshire bull terirer ( i czy mi sie czasami nie pokićkalo i nie stworzylem sobie z tego tych dwoch rasy: 1. american staffordshire terirer 2. staffordshire bull terier czy rzeczywiscie sa 3 rasy?) prosze o rozjasnienie mojego watlego umyslu :oops: Quote
Rocki Posted May 18, 2004 Posted May 18, 2004 american staffordshire bull terirer o takiej rasie nie slyszalem ale expertem nie jestem a z tego co czytalem (gdzies) to na AST-y na zachodzie mowi sie amstaffy tylko u nas jakos tak sie przyjelo staford natomiast staffordshire bull terier to popularny staffik Quote
Fireworkss Posted May 19, 2004 Posted May 19, 2004 Ja porownywalem "American PittBull Terier" z "American Staffordshire Terier". A czy jest taka rasa Staffordshire Bull terier to niewiem. Quote
bartek_yo Posted May 19, 2004 Posted May 19, 2004 -American Staffordshire Terrier - Amstaf, u nas sie mowi tez Staford...wiadomo -Staffordshire Bullterier - stafik, to nie jest amstaf ! :), za granica sie mow na nie Stafordy i stad chyba tyle klopotow -Bullterier - wiadomo :) -American Pit Bull Terier - to pitbull te informacje sa przeze mne przeczytane w internecie, jesli sie myle prosze poprawic :) strasznie zawile to jest, ja juz sam sie gubie heh Quote
Agrado Posted May 19, 2004 Posted May 19, 2004 @ bartek_yo dokładnie tak jak napisałeś :D ! nic dodać nic ująć :wink: Quote
lapis Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 Cze Fireworkss milo poznac uzyles w pewnym momencie okreslenia "roznica pomiedzy pitbullem a staffordem" wydalwalo mi sie ze stafford to okreslenie staffordshire bull terier a my rozmawialismy o roznicach o american staffordshire terirer'ze a american pit bull terier'ze -American Staffordshire Terrier - Amstaf, u nas sie mowi tez Staford...wiadomo-Staffordshire Bullterier - stafik, to nie jest amstaf ! :), za granica sie mow na nie Stafordy i stad chyba tyle klopotow -Bullterier - wiadomo :) -American Pit Bull Terier - to pitbull te informacje sa przeze mne przeczytane w internecie, jesli sie myle prosze poprawic :) strasznie zawile to jest, ja juz sam sie gubie heh Miałam napisać, że moim skromnym zdaniem stafford mówi się na stafika, ale ze względu, że nie lubię pisać czegoś, czego nie sprawdziłam sięgnęłam po magazyn bull&terrier i przy opisie amstafa znalazłam, że piszą o nim stafford, nie zależnie od AST, czy Amstaf. Dzięki, stałam się ciut mądrzejsza. Zawsze twierdziłam, że dyskusje rozwijają człowieka. Hej Quote
Chiko Posted May 23, 2004 Posted May 23, 2004 czyli caly czas dobrze myslalem jesli chodzi o to ze jest: american staffordshire terier jak i staffordshire bullterier i tak samo jak lapis powiedzialbym ze american staffordshire terier to oczywiscie logiczne ast, amstaff a staffordshire bullterier tak samo logiczne ze stafford, staffik a sadze ze w tej gazecie bull&terrier ten co pisal ten artykul to sam nie wiedzial z czym ma doczynienia wiec na asta powiedzial stafford, bo watpie zeby cala ekipa zatrudniona w tej redakcji znala sie od a do z na psach Quote
e_emi Posted June 25, 2004 Posted June 25, 2004 zamiast się kłócić, lepiej sobie poczytać wzorce tych ras http://www.dogomania.pl/galeria Quote
Rafalski Posted July 6, 2004 Posted July 6, 2004 W tym co piszecie jest duzo prawdy,jednak nigdy jeszcze nie widzialem tak duzego ipieknie zbudowanego Pita jak niektore Amstaffy. Quote
Dag Posted July 6, 2004 Posted July 6, 2004 i tak samo jak lapis powiedzialbym ze american staffordshire terier to oczywiscie logiczne ast, amstaff a staffordshire bullterier tak samo logiczne ze stafford, staffik Niet!!! Nie wiem, jak to się ma w innych krajach, ale w Polsce stafford=amstaff. Na logikę, to powinien być i jest staffik, ale tak się przyjęło i dużo czasu minie, aż się to zmieni. Wcześniej myślałam, że "stafford" na ASTa mówią tylko ludzie nie znający się na bullowatych. Ale tak mówi też pani z mojego bloku, która ma staruszkę ASTkę i jej synka, oba psy z tytułami, wielokrotnie wystawiane. Ta pani mi powiedziała, że kiedyś staffików po prostu było na tyle mało, że nikt nie zaprzątał sobie nimi głowy, więc to na ASTy mówiono staffordy. Co do różnic pomiędzy rasami- to wejdźcie do LINKOWNI (na głównej stronie bullowatych, na samej górze). Tam macie mnóstwo linków do stron poszczególnych ras- popatrzcie na galerie i na wzorce- to zobaczycie różnicę. Quote
tunio Posted July 6, 2004 Posted July 6, 2004 Popieram Dag.Dodam jeszcze,ze natknelam sie juz w jakiejs tam ksiazce o rasach psow,z nazewnictwem amstaffa=stafford,a nigdy staffika :roll: Quote
Recommended Posts