Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy ktoś cos może wie o pani sędzinie Kethleen Kanzler? w mojej rasie perspektywa sędziny z kraju w którym jest zupełnie inny wzorzec tej samej rasy nieco mnieprzeraża, a planuję Opole międzynarodową ;)

Posted

Ponawiam swoje pytanie o sędzinę z U.S.A Kathleen Kanzler ;)
Chyba już sędziowała w Polsce, bodaj Szetlandy i Bordery.
Jestem w ogóle ciekawa jak sędziują te dwie rasy sędziowie z U.S i jak się to ma do Europejskich wzorców.

Posted

Delay napisał(a):
Ponawiam swoje pytanie o sędzinę z U.S.A Kathleen Kanzler ;)
Chyba już sędziowała w Polsce, bodaj Szetlandy i Bordery.
Jestem w ogóle ciekawa jak sędziują te dwie rasy sędziowie z U.S i jak się to ma do Europejskich wzorców.

ja Ci za duzo nie pomoge... Ale Kathleen Kanzler specjalizuje sie głownie w 5 grupie, jest znana i ceniona na całym swiecie hodowczynia Siberian Husky - Hodowla Innisfree. Niestety nie wiem jak to jest u niej z ocena Szetlandow i Borderow:shake:

Posted

Savannah napisał(a):
ja Ci za duzo nie pomoge... Ale Kathleen Kanzler specjalizuje sie głownie w 5 grupie, jest znana i ceniona na całym swiecie hodowczynia Siberian Husky - Hodowla Innisfree. Niestety nie wiem jak to jest u niej z ocena Szetlandow i Borderow:shake:

Dzięki :) to już coś wiem.
Ech, to cóż ona robi w Collakach, zwłaszcza przy tak ogromnych różnicach we wzorcu amerykańskim i europejskim...:shake:
Niedługo collie amerykański zostanie z reszta uznany za rasę odrębna, bo też AKC o to podobno walczy.

A o p.Krystynie Oparze ktoś coś mi może powiedzieć?;)

Posted

[quote name='Delay']Dzięki :) to już coś wiem.
Ech, to cóż ona robi w Collakach, zwłaszcza przy tak ogromnych różnicach we wzorcu amerykańskim i europejskim...:shake:
Niedługo collie amerykański zostanie z reszta uznany za rasę odrębna, bo też AKC o to podobno walczy.

A o p.Krystynie Oparze ktoś coś mi może powiedzieć?;)
Hm... no cóż, kto ma dobrego psa nie powinien obawiać się werdyktu sędziego, który od wielu wielu lat jest autorytetem w hodowli psa rasowego, nie tylko Husky zresztą ;)
http://siberiansusa.com/Siberians_USA/Kanzler.html

Posted

[quote name='zpr']Hm... no cóż, kto ma dobrego psa nie powinien obawiać się werdyktu sędziego, który od wielu wielu lat jest autorytetem w hodowli psa rasowego, nie tylko Husky zresztą ;)
http://siberiansusa.com/Siberians_USA/Kanzler.html

Wiesz, gdybym się obawiała werdyktu sędziego, jakiegokolwiek to nie jeździłabym na wystawy ;)

Problem w tym że mnie nie interesuje sędzia od psa rasowego, mnie interesuje najbardziej specjalista od rasy którą wystawiam i hoduję, bo też konkretnego psa rasowego hoduję a nie 'jakiegoś" ani nie husky ;)
Mam oceny od wielu sędziów, w tym międzynarodowych, mam już pewien obraz sędziów i poziomu jaki prezentują. Na tym etapie na którym się znajduję już wiem, że są sędziowie do których po ocenę warto pojechać bo są w rożnym stopniu ale jednak znawcami rasy którą wystawiam.
Ocena od sędziego "od wszystkiego", a tez wybitnego znawcy ale niestety nie mojej rasy jest dla mnie akurat sprawą wątpliwą. Do tego o ile wiem ta sędzina jeszcze nie sędziowała polskich collie.
Nie wiem jak w przypadku Husky, ale w przypadku collie różnice we wzorcach collie amerykańskiego i europejskiego są tak drastycznie różne, że można mieć tu pytania i wątpliwości odnośnie sędziego :)

Ja szanuję i znam wielu doskonałych w swoim fachu sędziów, co nie znaczy że są wszyscy bez wyjątku specjalistami od rasy którą wystawiam i na których opinii by mi zależało :)

Bawi mnie tez ten "dobry pies" o którym piszesz, masz na myśli uniwersalnego psa rasowego? :D ;)
Wiesz "dobry pies" to nawet w obrębie jednej rasy i dla wielu sędziów pojęcie bardzo względne. Sędzia który na danej rasie nie zna się specjalnie na pewno może mieć diametralnie różne i niekoniecznie słuszne zdanie, niż specjalista od danej rasy. ;)

Posted

Ja uważa, że skoro ktoś ponad pół wieku hoduje psy rasowe - a do tego je ocenia na całym świecie ma pojęcie o tym jak rasy, które ocenia powinny wygladać! Pewnie, że są sędziowie i sędziowie, ale nigdy nie przekonasz się jak jest na prawdę, gdy nie przedstawisz swojego psa do oceny. Jasne, że każdy ma wątpliwości, co do tego jak ocena sie potoczy, ale może jednak warto spróbować? :razz: Powodzenia ;)

Posted

zpr napisał(a):
Ja uważa, że skoro ktoś ponad pół wieku hoduje psy rasowe - a do tego je ocenia na całym świecie ma pojęcie o tym jak rasy, które ocenia powinny wygladać! Pewnie, że są sędziowie i sędziowie, ale nigdy nie przekonasz się jak jest na prawdę, gdy nie przedstawisz swojego psa do oceny. Jasne, że każdy ma wątpliwości, co do tego jak ocena sie potoczy, ale może jednak warto spróbować? :razz: Powodzenia ;)

Ja uważam, z doświadczenia z resztą to wynika, że najbardziej warto pojechać do sędziego który "pół wieku " hoduje psy rasy, którą się u niego wystawia. Chyba że ktoś sobie jeździ byle jeździć.
Sędzia od wszystkiego niestety bardzo często okazuje się sędzią "do niczego".
Mam doskonałe oceny od takich sędziów, natomiast dużo większą wartość mają dla mnie te same doskonałe oceny i zwycięstwa od specjalistów od mojej rasy ;)
Nie zależy mi na ocenie od byle sędziego, do tego wychowanego na wzorcu całkowicie odmiennym od europejskiego, a do tego specjalisty "od wszystkiego" a hodowcy Husky :) ;)
Jeżdżę na wystawy także dla frajdy, ale...litości, bez przesady :D
Mnie zależy na czymś więcej niż medaliku, czy pucharku i kolejnej zaliczonej wystawie.
I tak kiedy zaczynałam, to jeździłam do każdego możliwego sędziego, żeby się dowiedzieć czegoś więcej o wartości mojej suki. Teraz mi takie "jeżdżenie dla samego jeżdżenia" do niczego nie potrzebne ;)

Goldenka 02, dzięki za info :)

Posted

Pani Kanzler nie jest sędzia "od wszystkiego" i skoro uważasz, że nie warto u kogoś takiego wystawiać psa, bo nie jest specjalistą od "twojej "rasy to po co ciągnąc ten wątek? nikt nie ma obowiązku jeździć na wystawy, na których sędziuje, ktoś kto Ci nie odpowiada, więc uważam temat za zamknięty, ponieważ dalsza dyskusja wg mnie nie ma sensu.

Posted

zpr napisał(a):
Pani Kanzler nie jest sędzia "od wszystkiego" i skoro uważasz, że nie warto u kogoś takiego wystawiać psa, bo nie jest specjalistą od "twojej "rasy to po co ciągnąc ten wątek?

Pani Kanzler jest all-rounderem ze specjalizacją na Husky. To że pierwszy raz ma oceniac collie europejskie nie znaczy że się na nich zna ;).
Ja mam wystarczająco doskonałych ocen od all-rounderów, wolę wybierać sędziów hodowców bądź znawców rasy którą wystawiam, po prostu :)
Nie zgadzam się z twoja tezą na "uniwersalnego sędziego" i tyle, moje doświadczenia wystawowe są widocznie różne od twoich. I koniec dyskusji. :D
A fakt posiadania doskonałego psa niekoniecznie musi oznaczać, że trzeba jeździć do byle sędziego bez zastanowienia, bo "pies jest dobry",. Dziwna to dla mnie argumentacja, ale jak sama powiedziałaś, należy zamknąć tę dyskusję :)

Posted

Delay napisał(a):
Pani Kanzler jest all-rounderem ze specjalizacją na Husky. To że pierwszy raz ma oceniac collie europejskie nie znaczy że się na nich zna ;).
Ja mam wystarczająco doskonałych ocen od all-rounderów, wolę wybierać sędziów hodowców bądź znawców rasy którą wystawiam, po prostu :)
Nie zgadzam się z twoja tezą na "uniwersalnego sędziego" i tyle, moje doświadczenia wystawowe są widocznie różne od twoich. I koniec dyskusji. :D
A fakt posiadania doskonałego psa niekoniecznie musi oznaczać, że trzeba jeździć do byle sędziego bez zastanowienia, bo "pies jest dobry",. Dziwna to dla mnie argumentacja, ale jak sama powiedziałaś, należy zamknąć tę dyskusję :)

Pani Kanzler all-rounderem nie jest z tego co mi wiadomo, a temat już dawno napisałam by zamknąć, więc komentarze Twoje dalsze są zbędne i złośliwe! :shake:

Posted

zpr napisał(a):
Pani Kanzler all-rounderem nie jest z tego co mi wiadomo

Na stronach AKC mozna się dowiedzieć że nim jest, z reszta jest tam także wykaz sędziowanych przez nią ras :)

Apropos p.Opary - słyszałam same dobre opinie na temat tego sędziego :)