Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='pierozek_monika']opis mojego psa też zajął 2 linijki rozwlekłym pismem, coś o ładnej typowej głowie, prezentowana wdziękiem w ruchu i statyce. Po czym przy stawianiu na lokatach powiedział, że "ładna suka" (chociaż nikt inny nie powiedziałby, że mój pies suczo wygląda) i że stawia na 2 lokacie, bo psa nie można ciągnąć po ringu, że handlingu to się muszę uczyć.
No więc trochę rozbieżny opis i uzasadnienie lokaty, ale trudno.
co ma handling do wyglądu psa?:roll: wiem, że trzeba go ładnie pokazać, ale uzasadnienie jest głupie...
[quote name='pierozek_monika']
Acha, wystawiał w ten dzień sędzia kynologiczny, zgarnął BOB.
nie dziwię się.
[quote name='Codik&Toffik']Rasa- taka jaka w linku jest podana ;)
czyli zupełnie inna niż terriery :razz:

• Replies 110
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jeżeli chodzi o moje doświadczenia z P. Królem to zawsze opis był b. dokładny i 2 razy do się nawet nie zmieścił w wyznaczonym miejscu. Lubi dobrą prezentacje i to widać jeśli chodzi o przyznawanie lokat :P

Pzdr.
MateUsz

Posted

Czyli pan Król ma dwa oblicza... Albo po prostu nie za bardzo zna się na niektórych rasach a na innych b.dobrze i tym pierwszym daje załosne opisy a tym drugim wyczerpujące...

Posted

Bzikowa napisał(a):
Czyli pan Król ma dwa oblicza... Albo po prostu nie za bardzo zna się na niektórych rasach a na innych b.dobrze i tym pierwszym daje załosne opisy a tym drugim wyczerpujące...

Tak to wygląda.

Posted

Bzikowa napisał(a):

Tak to wygląda.Ja znam to lepsze :lol:

• 7 months later...
  • 3 months later...
Posted

No to i ja dodam swoje trzy grosze:)
Jak dl a mnie na VII to ten pan raczej sie nie zna:(
Jesli chodzi o opis to wydaje mi sie ze zalezy to od tego czy pies wpadl mu w oko czy nie. W ringu kamienna twarz i praktycznie zero kontaktu no poza formulkami co w danym momencie zrobic.
Sedziowal nas p. Król w Jaroslawiu (dwa psy - wiec jest porownanie) pierwszy pies dostal dosc dlugi opis (6 linijek) w ktorym oczywiscie nie zabraklo wzmianki o prezentacji:) opis drugiego psa ograniczyl sie do zdania " typowy przedstawiciel rasy" no i wzmianka o prezentacji:)
Efekt oceny - pierwszy Zw.Mł, NJwR, BOB, BOG I
drugi - CWC, NDPwR

• 2 months later...
Posted

Moje zdanie jest podzielone. Opisów nie mialam jednolitych, nawet bym powiedziala, ze bardzo dobre. Jednak to co mi się rzucilo w oczy: opryskliwosc, nieufnosc, dosc mocno widoczna do psa, dystans. Nie bylo ntego co lubie, czyli zapoznania sie z psem, przez poglaskanie, czy obwachanie chociazby reki. Jak powiedzialam, ze suka jest zestresowana, uslyszalam, ze takich rzeczy sie nie mowi sedziemu, po czym dostalam dluuga kazanie o tym co wolno i czego wolno mowic. Po czym kazał mi zostac przy porownaniu o najlepsza suke, z suka ,z która przegralam, wiec logiczne: schodze... Wiec...
Choc wydawal sie w tym dniu niezbyt w humorze, moze to dlatego. Ja z wystawy jestem bardzo zadowolona, bo mi sie sunie naprawde pieknie prezentowaly. Co jeszcze zauwazylam, to jak sunie wystawialam w kl. mlodziezy, wiec tez pozwolilam jej poznac sasiadke, co by sie obie rozluznily, widac bylo, ze to sie nie spodobalo.
Sedzia u ktorego, przynajmniej w mojej rasie, nie bylam w stanie ocenic typu jaki preferuje, poniewaz w kazdej stawce wybieral inaczej i dosc rozne psy..
Sedzia.. dziwny, dla mnie wystawy to przyjemnosc, zabawa, troche socjalu i pracy.. tu czulam sie jak na musztrze. Pewnie z ciekawosci pojade jeszcze raz do niego, zeby sie przekonac jak sedziuje, bo raczej po jednym spotkaniu wyroku nie wydam ;)

• 3 weeks later...
Posted

Witam wszystkich dogomaniaków ;)
Czy wiecie na co zwraca uwagę sędzia Pan Piotr Król?
Chodzi mi o III grupę a dokładnie o yorkshire terriery.
Czy ważny jest u niego gatunek włosa u yorków czy tez nie?
W sierpnie jest na Międzynarodowej w Sopocie a nigdy z moimi pupilkami u niego nie byłam.
Pozdrawiam serdecznie:))

• 1 month later...
Posted

Nie znam Pana Króla, ale myślę, że nie będzie tak źle.
Na dzień dzisiejszy przygotowuję do wystawy nie tylko psa, ale także siebie, bowiem z tego co można przeczytać w Waszych postach wystawiający/ca musi się także dobrze "zaprezentować".

Znalazłam na necie wywiad z sędzią kynologicznym: Andrzejem Szutkiewiczem którego wypowiedź poniżej zacytuję - oby każdy sędzia miał tak obiektywne podejście, jak ten Pan:

<.... Przy ocenie psów, najważniejsze jest tzw. "ogólne wrażenie". W tym określeniu zawarte jest wszystko, czy pies nam się podoba czy nie. Uważam, że "piękno danej rasy" zauważy nawet laik nieznający wzorca......
Pies o wybitnych cechach, a z drobnymi mankamentami wynikającymi z błędów np. złego żywienia czy zaniedbań w przygotowaniu do wystawy stanowi większą wartość hodowlaną niż pies "ogólnie poprawny".

Wiem, że ukrywanie mankamentów szaty czy umaszczenia nie jest zgodne z regulaminem wystaw, ale jeśli jest to zrobione w sposób nie rzucający się w oczy i nie zostawia śladów na rękach sędziego nie robię z tego problemu.
Oczywiście staram się zwracać uwagę na wszystkie cechy. Jak już powiedziałem wcześniej, najbardziej istotna jest całość psa czyli “ogólne wrażenie”, ruch i psychika. W ruchu widoczne są wszystkie zalety jak i wady w budowie anatomicznej.
Dużą uwagę przywiązuję również do usposobienia psa. Nie lubię psów bojaźliwych
...>

To tyle ode mnie.
Życzę wszystkim sukcesów na wystawie w Sopocie i niech wygrywają TYLKO naprawdę najlepsze psy.

Posted

Międzynarodowa Wystawa Sopot 08.08.2009 - Ring 10 klasa młodzieży.
Sędzia Pan Król okazał się bardzo wymagający i zrobił na mnie ogromne wrażenie.
Jego praca na ringu to coś, co widać lubi oraz czuje, a przy tym jest dokładny, skrupulatny i ściśle trzyma się wzorca.
Odnoszę wrażenie, że lubi jak psy są wystawiane swobodnie, tak by pokazały swój Yoreczkowy temperament i ten błysk w oku. ;)

• 4 weeks later...
Posted

Sędziował moje psy 3 razy i nigdy nie miałam zastrzeżeń co do wyników. Miły i BARDZO kulturalny, w kwestii TTB a BT zwłaszcza ma pojęcie i umie posędziować.
Dużą uwagę przywiązuje do handlinu więc z nieprzygotowanym psem do wystawy można dużo stracić.

Posted

Armani_Michell napisał(a):
Odnoszę wrażenie, że lubi jak psy są wystawiane swobodnie, tak by pokazały swój Yoreczkowy temperament i ten błysk w oku. ;)

To prawda. Ja wystawiam pinczery, ale faktycznie pan Król lubi aby pies pokazał się swobodnie, bez przymuszania go, no i musi mieć temperament. Po prostu elegancja.;-)

• 1 month later...
Posted

A ja chyba trafiłam na dobry dzień tego pana.. :diabloti:
Dla mojego doga niemieckiego dał doskonałą i wyczerpujący opis.
Nie wiedzialam, że mój pies ma śnieżnobiałe zęby :lol:
Jeśli chodzi o molosy, zauważyłam że lubi wyrazistość psa.
Wydaje mi się że woli masywną, faflastą głowę u dogów.
Jako jeden z niewielu pochwalił również umięśnienie Wadera.
Pozwalal psu sie zaprezentować (był straszny wiatr, wstążki ringów trzepocąc rozpraszały mi psa prezentującego ruch), pierwszy raz rozkojarzyły go wstążki - pobiegliśmy super drugie kółko.
Sędzia sprawial wrażenie bardzo obytego w molosach, nie oceniał kogoś, kto stal na drugim końcu ringówki a psa.
Poza tym była bardzo smutna sytuacja, kiedy młodziutki pies (pierwsza wystawa) wyszedł na ring i najzwyczajniej się bał - ale sędzia wcale nie wygonił go z wrzaskiem z ringu - wytłumaczył, że pies powinien traktować wystawy jak zabawę i żeby się nie zrażać.
Co powiedzieć więcej.. Z tego co zauważyłam tylko właściciele molosów oceniają go dobrze.. Do molosów wydaje mi się, że naprawdę ma oko!
Zapomniałam dodać - nam również napisał kilka słów o prezentacji.

Posted

Witam,my także byłyśmy oceniane przez Pana Króla-bardzo miły sympatyczny i pełen kultury człowiek,uważam,że jest wyrozumiały i uważny.Zwraca uwagę na całokształt i na to jak się z psem obchodzimy-dobra współpraca z pupilem jest chyba dla niego baaaardzo istotna.POLECAM;)

• 1 month later...
Posted

[quote name='Złośnica']w kwestii TTB a BT zwłaszcza ma pojęcie i umie posędziować.[/QUOTE]

Właśnie w poszukiwaniu opinii na temat TTB przeszukałam cały watek, może ktoś jeszcze się wypowie?

[quote name='Złośnica']Dużą uwagę przywiązuje do handlinu więc z nieprzygotowanym psem do wystawy można dużo stracić.[/QUOTE]

To już trochę mnie przeraża, bo planuję u niego debiut w szczeniakach - a ja jestem w temacie wystawiania równie zielona jak mój pies :p

Posted

Martens napisał(a):

To już trochę mnie przeraża, bo planuję u niego debiut w szczeniakach - a ja jestem w temacie wystawiania równie zielona jak mój pies :p

to ja bym sobie taki debiut chyba jednak darowała, bo sie zrazisz ;) szczególnie jezeli p.król będzie miał zły dzień- nas potraktował tak jakbyśmy mu przeszkadzali...

• 2 months later...
Posted

Może opiszę to z strony wystaw zagranicznych.Parę razy miałem okazję zobaczyć P.Króla na wystawach w zachodniej europie i zawsze sposób sędziowania był bardzo dobry,widziałem go w trakcie sędziowania ,saluki,whipetów,sheltie,terierów,pinczerów więc ras jakże różnych i pod względem temperamentu ,budowy i szaty.Sheltie były "macane",obserwowane w ruchu.Suka whippeta która wyglądała naprawdę doskonale mimo złej prezentacji przy pierwszym "kółku" dostała drugą szansę,za drugim razem poszła o niebo lepiej i wzięła rasę.Ktoś tu napisał że Piotr Król kosi polaków za granicą ? Żaden sędzia który więcej czasu spędza na sędziowaniu za granicą nie sądzę aby pobłażał rodakom tylko dlatego że są z jednego kraju,a miałem okazję zobaczyć jak to właśnie polscy wystawcy ostentacyjnie witali się z Panem Królem - jaki był powód ? może tylko chęć przywitania ale jak na to mogą spojrzeć wystawcy z innych krajów ?Ogólnie Piotr Król jest sędzią międzynarodowym wszystkich grup i jako taki ma prawo mieć swój typ w danej rasie ,bo wyrobił go sobie przez lata sędziowania.Jeśli zaś chodzi o handling to i owszem jeśli są dwa w miarę równorzędne psy to wygra ten lepiej zaprezentowany i to chyba jest uczciwe.

Posted

Nie jest prawdą że p.Król nie przyznaje rodakom tyt. na wystawach zagranicznych.Moje psy dwukrotnie przez niego oceniane na przestrzeni kilku lat dostały CACIB.

Posted

W Nowy Dworze Pan Król będzie nas sędziował. Z nieoficjalnych źródeł wiem, że będą psy które chodzą już jakiś czas po ringach, jak i takie które pokażą się po raz pierwszy ( wystawiający również), psy które do wystaw są przygotowywane bardzo starannie, jak i takie które jadą na wystawę z "marszu". Czytając opinie na temat tego sędziego, jestem bardzo ciekawa jak będzie więc wyglądało ocenianie na naszym ringu???

Posted

Betulka my równiez wybieramy się do NDM i będziemy na tym samym ringu. Pan Król oceni nas po raz pierwszy i jestem bardzo ciekawa jak to będzie, bo przeczytałam cały wątek i opinie dogomaniaków są rozbierzne. Może nie będzie tak źle :)