Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mieszkam na stale w Londynie planuje zakup szczeniecia, niestety dostaje sprzeczne informacje na temat exporu psiaka do UK:roll:

Jedni mowia ze zasady obowiazujace szczeniaki i psy dorosle sa takie same, inni ze istnieje mozliwosc przywiezienia na wyspy szczeniaka bodajze do 12 tygodnia bez koniecznosci odbywania 6 miesiecznej kwarantanny.

KC odeslalo mnie do Defy a Ci nie racza odpowiedziec na moje maile.. dodzwonic sie tez nie moge:shake:

Czy ktos exportowal szczenie do UK?? Czy faktycznie procedury wwozu do UK sa rozne w zaleznosci od tego czy to szczeniak czy pies dorosly??

Posted

Fur, chyba nie za bardzo sie oplaca tak kombinowac, bo teoretycznie szczenieta do 3 m-ca moga wjechac bez badan za to, jesli sa:
1. z matka;
2. jest zaswiadczenie weta, ze nie mialy kontaktu z innymi zwierzetami ( wykluczenie mozliwosci wscieklizny).
Ale i tak na granicy moga sie przyczepic i po prostu nie wpuscic...
Pewniej i spokojniej przewiezc psiaka po calej papierologii. A przy okazji, czy Ty naprawde az tak potrzebujesz na co dzien stresu i adrenaliny, ze takie pomysly chodza po glowie :evil_lol:

Posted

karjo2 napisał(a):
Fur, chyba nie za bardzo sie oplaca tak kombinowac, bo teoretycznie szczenieta do 3 m-ca moga wjechac bez badan za to, jesli sa:
1. z matka;
2. jest zaswiadczenie weta, ze nie mialy kontaktu z innymi zwierzetami ( wykluczenie mozliwosci wscieklizny).
Ale i tak na granicy moga sie przyczepic i po prostu nie wpuscic...
Pewniej i spokojniej przewiezc psiaka po calej papierologii. A przy okazji, czy Ty naprawde az tak potrzebujesz na co dzien stresu i adrenaliny, ze takie pomysly chodza po glowie :evil_lol:

A wiec jest jakis sposob...tylko szkoda ze pomimo takiego prawa moga sie na granicy przyczepic:shake:
Coraz bardziej zaczyna draznic mnie ten kraj:roll:
Nie chce ryzykowac ze moga mnie ze szczeniakiem nie wpuscic...sama podroz w jedna strone jest juz wydaje mi sie wystarczajaco stresujaca dla psiaka a co dopiero jak nas nie wpuszcza.
Nie pojmuje tego ze jedne przepisy sa przestrzegane wrecz obsesyjnie a inne w zaleznosci od humoru celnika...

Chyba uzaleznilam sie od stresu sprowadzania psow do UK:lol:;)

Posted

karjo2 napisał(a):
Fur, a hodowca da Ci suke do przewiezienia ze szczeniakiem ;)?

A to jeszcze matke trzeba targac ze soba:crazyeye:
Myslalam ze chodzi o to ze szzeniak musi byc przy matce od urodzenia do momentu w ktorym wyruszamy...ale ja goopia:oops:

To ja chyba podziekuje i nawet nie bede sie rozgladac na kontynencie... zostaja mi tylko angielskie hodowle....

Posted

karjo2 napisał(a):
No bo to jest rozwiazanie dla hodowcow przewozacych cale mioty parutygodniowe, z matka. Takie, nie opuszczajace jeszcze domu, oseski.

A zwykly szary czlowiek albo musi stracic pol roku zycia psa albo kupic cos "angielskiego"....
czemu nie pojechalam gdziesz gdzie sa normalne przepisy:placz:

PS. Kajro przenosze sie do Szkocji:loveu:

Posted

To robimy OT, jak sie przeprowadzis, to jade do Ciebie na festiwal teatrow do Edynburga i psie zaprzegi.:evil_lol: Dobrze Ci, ponoc pieknie tylko zimno.
A przepisy maja jakie maja, Pl tez rozsadkiem nie grzeszy, chyba kazdy kraj ma troche bzdurek. Myslelismy o Australii, Nowej Zelandii, ale tam dopiero maja przepisy restrykcyjne, wiec wrocimy do tematu za jakis czas.

Posted

Zapraszam:loveu: Bo ja wlasnie do Edynburga sie wybieram...slyszalam ze pieknie tam jest. I nie ma takich problemow z wynajeciem mieszkania... w jedej agencji co drugie ogloszenie z zaznaczeniem "pets allowed"

Szkoda ze z Defry mi nie odpisali...pewnie sami nie dokonca wiedza jak to jest:lol:
Pozostaje mi szukac tutaj...moze trafi mi sie angielski dzentelmen i wkoncu bede miala choc jednego normalnego psa;)

Posted

diabelkowa napisał(a):
fur malpka jest mala schowaj za pazuche i po sprawie zaoszczedzisz nerwow ;] daj malpce cos do spania pod plasz a potem do bagazu podrecznego i po sprawie :)

Oj zeby to bylo takie proste....

• 2 weeks later...
Posted

A to dziwne ze Defra ci nie odpisala- ja zawsze jak mialam jakies pytania swego czasu nie mialam zadnych problemow.

Prawda jest taka ze trzeba czekac i juz. Jedyne co zostaje to pies z UK albo z Irlandii (moj jest z Irlandii), nie jestem pewna ale wchodzi tez w gre Skandynawia ale to trzeba by bylo sprawdzic jak to jest ze szczeniakami stamtad ;)

Pozdrawiam,

Posted

[quote name='navy_blue']A to dziwne ze Defra ci nie odpisala- ja zawsze jak mialam jakies pytania swego czasu nie mialam zadnych problemow.

Prawda jest taka ze trzeba czekac i juz. Jedyne co zostaje to pies z UK albo z Irlandii (moj jest z Irlandii), nie jestem pewna ale wchodzi tez w gre Skandynawia ale to trzeba by bylo sprawdzic jak to jest ze szczeniakami stamtad ;)

Pozdrawiam,[/quote]

Dostalam odpowiedz jakis czas temu. procedura taka sama jak z doroslymi psami. Przechodzilam juz to z dwoma swoimi futrami...i powiem jedno... nigdy wiecej tego koszmaru.
Psiak bedzie pochodzil z angielskiej hodowli :)