Ania i Salma Posted May 12, 2004 Posted May 12, 2004 Podejrzewam, że Salcia ma uczulenie na trawy. Zawsze o tej porze roku po buszowaniu w wysokiej trawie ma wysypkę na brzuchu. Czy znacie jakieś sposoby aby ją zliwidować? Ją tzn wysypkę :wink: Quote
KZ Posted May 12, 2004 Posted May 12, 2004 Mój Rudek ma to samo. Wet powiedział , że można podawać leki anty-alergiczne ale generalnie szkoda psiego żołądka. Staraj się po spacerach (szczególnie tych z tarzankiem w trawie) zmywac psinie brzuch i nogi. Chodzi o to żeby zmyć alergeny.Może pomoże. Quote
Ania i Salma Posted May 15, 2004 Author Posted May 15, 2004 Polecono mi, aby brzuszek smarować maścią z wit. A i podawać lek o nazwie AMERTIL (0,5 tabl dziennie). Dzisiaj zaczęłam i powiem wam czy poskutkowało :wink: Quote
Agusia i Busiu Posted May 15, 2004 Posted May 15, 2004 Nasz Bruno też ma uczul.na trawkę.nie ma co psiaka szprycować lekami całe lato.My dajemy wapno,a kiedy wieczorem po spacerze widzę żę brzuszek się czerwieni to smaruję pimafukortem albo coś kupuję w aptece na wysypki bez recepty.Albo zmywam wodą ale na ten chlor on też ma uczulenie i na większość szamponów dla psów. Jesienią problem znika,ale przez lato przez to uczulenie ma brzydką sierść taką rzadką i matowa na szczęście nie jest psiakiem wystawowym więc można mu wybaczyć. Quote
Ania i Salma Posted May 16, 2004 Author Posted May 16, 2004 A w jakiej postaci i jak często dajesz wapno ? Quote
ingridr Posted May 16, 2004 Posted May 16, 2004 Jako, że moja Duma ma uczulenia prawie na wszystko to się wtrące :lol: Jeśli dostaje koszmarnej wysypki, to: -daje jej raz dziennie loratadynę -leciutko (dosłownie pacnę wacikiem) przemywam jej krostki czymś co zawiera spirytus (np.Amol) -dostaje wapno (kupione w aptece dla dzieci w buteleczce, smak jak gęsty syrop o smaku bananowym) - dałam jej kiedyś tabletkę musującą, to piana jej pysiorka leciała przez pół godziny :lol: -mam w domu taką fajniutką maść o nazwie Elidel (mam atopowe zapalenie skóry :( ) - świtnie działa na moją Dumeczkę :wink: Quote
maw Posted May 17, 2004 Posted May 17, 2004 Ingridr jak się objawia to uczulenir prawie na wszystko? Pytam po moja 10 miesieczna labka ostatnio bardzo intenstynie liże łapy i ostatnio zaczęła sie drapać zmieniłam karme ...zobaczymy. Podobno uczlenia na żywność uaktywniaja sie dopiero po skończeniu roku. do tej pory karmiłam eukanuba dla szczeniąt następnie zmnieniłan na nutram (na poczatku kwietnia), po długim weekendzie majowym (wylizała sobie tak łapoę między poduszkami, że kulała) zaczęłam gotować a w sobotę wet namówił mnie na royal kanin .... :( Quote
Recommended Posts