Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 197
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witajcie.
Chcialam napisac pare słów o Luisku, bo to moj ulubieniec, zaraz po Tobim. W pon bylam 1 raz w schronisku. Luisa od razu zauwazylam, szczekal, skakal, wyrywal sie do glaskania. Podeszlam, jak na mnie skoczyl i zlapal lapami, to myslalam ze mnie polamie. Naprawde kawal bydlaka z niego. Bardzo go chcialam wziac na spacer, ale bylam pewna ze go nie utyrzymam i mi jeszcze zwieje. Ale w koncu wszystkie psy z bud wyprowadzone prawie zostaly no i nie moglam zrobic tego Luisowi. Na poczatku byla tragedia to prawda, pierwsze 5 minut spaceru to Luis szedl ze mna. Potem jak sie chlopak zalatwil, to juz szedl jak aniolek. Po rozmowie z opiekunami w schronie, dowiedzialam sie ze Luis niezbyt czesto wychodzi, bo wlasnie sie kazdy boi tej jego sily. Wczoraj bylam 2 dzien z rzedu i postanowilam sprawdzic jak Luisek bedzie sie zachowywal. Wzielam 5 metrowke z domu. Luisek ciagnal tylko do skrzyzowania ulicy, potem szedl juz naprawde spokojnie. Bylismy na 30 min spacerku. Luisek brykal sobie w trawce. Dostal tez karme z witaminkami i oliwa z oliwek. Smiesznie to wygladalo, bo psiak zjadl troche, po czym bral miske w zebyszedl z nia jakies 5 metrow, stawial sobie i dalej jadl. Tak z 4 razy, nie jest wcale lapczywy jak na takiego duzego zwierza. Potem pil wode z butelki z dziobka. Jak sie zatrzymalam na papierosa i usiadlam pod drzewkiem Luisek sie wywalil kolo mnie pokazujac brzuszek i domagal sie smyranka.

Zauwazylam, ze Luisek ma wyrazne slady na pyszczku po pogryzieniach. Kiedy przechodzilismy kolo domu z ogrodem w kt biegaly psy, Luisek sie troszke przestraszyl, wiec moze kiedys go jakies pogryzly.

A tu mina psiaka po spacerze :-)

Jestem pewna ze psiek gdyby chodzil na dosc regularne spacery, to napewno by sie tak nie zachowywal. Ja sie zobowiazuje za kazdym razem jak bede w schronie go wyprowadzac, bo kocham takie duze potworki :-)

Posted

Wiadomo.
Przyszli ludzie i mówią, że chcą owczarkowatego nie za starego. Jola bierze ich pod pachę i wio po schronie. Najpierw pokazała czarnego szczeniaka, który będzie duży, ale oni jednak że nie, woleliby coś w stylu ONka.
No to pochodziłyśmy po schronie z Jolą i z Kają i w końcu Jola mówi - o ten też jest fajny - i pokazuje na Luisa. A oni: no, no. Doleciała p. Skowrońska, zaczęła gadać, że to jej ulubieniec, i że jak by on poszedł to i buda będzie wolna dla innej bidy itp., no i wzięli. Luis będzie w ogrodzie, ale może spać w nocy w pracowni u ojca, który uwielbia ONkopodobne. Ludzie mają 5-letnie dziecko i sunię, która mieszka w domu.
Luis oprócz funkcji rodzinnej musi też trochę odstraszać potencjalnych złodziei. No i to tyle.
Nie wiem jak będzie miał na imię, jak macie taką możliwość to weźcie namiar na tych ludzi i się skontaktujcie.

Posted

A nie bali sie takiego silnego psa brac jak maja 5l dziecko?? On moze w zabawie krzywde zrobic swoja sila. Mam nadzieje ze bedzie szczesliwy z nimi. Jak bedzie wiadomo gdzie to moge na zwiady pojechac

Posted

No widocznie się nie bali.
p. Skowrońska im nagadała, że za 3 lata dziecko będzie miało 8 lat i będzie się czuło z psem bezpiecznie.

No i mam nadzieję, że okażą się na tyle odpowiedzialni, że ewentualne zabawy dziecka z psem będą nadzorować, bo jeśli NIE, to każdy pies może być potencjalnie niebezpieczny, mały też.

Posted

ZNALAZŁYŚMY Z JOLĄ LUISA NA NASZYM OSIEDLU DZISIAJ WIECZOREM.
chodził sam, łasił się do ludzi (szedł za jolą od przystanku), był bardzo głodny, chudy i smierdział schroniskiem. miał nową obróżkę.

zawiozłyśmy go do bernarda, zrobili nam uprzejmość i pozwolili przenocować do jutra. ale nie wiem co my jutro zrobimy. przeciez nie oddamy z powrotem do schroniska... :placz:

zobaczcie:

czy jest jakaś szansa że ktoś go weźmie na tymczas?? coś mi się wydaje, że on nie zginął... no ale to się wyjaśni jutro