Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 215
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

monika tarnow napisał(a):
[FONT=Comic Sans MS]Moj (ON) wazy 7 kg, kilka dni temu chorowal i wtedy wazyl 6 kg wygladal jak kostucha, a jego normalna waga to 8.5-9 kg.
[/FONT]

a ile ma w kłebie?
wymiary Samby 8,5/36 więc chyba jest ok;) a zjada Bozite Extra

Posted

Przeczytałam artykuł w MP. Ubawiłam się setnie! Wiele w nim prawdy :)
Miałam średniaka sporo lat temu, ale pewne cechy są "ogólnosznaucerowe" więc można je spotkać i w olbrzymkach które mam teraz. Zresztą pieprzastym olbrzymom czasem bywa z psyche bliżej do średniaków niż do czarnych ol.

Posted

[FONT=Comic Sans MS]dorodne te wasze sznaucereczki, moj tez byl kawal byka :diabloti:, zaraz go zmierze bo maz jest z nim na spacerze, moj wazyl najczesciej 8-9kg, bez tluszczu, taki fajniutki rozrosniety "maczo", mam nadzieje ze wrocimy do wypracowanej wagi, bo po adopcji biedaczysko wazylo 5-5.5 kg.[/FONT]

Posted

[FONT=Comic Sans MS]>>> dziewczyny napiszcie jakie charaktery maja wasze sznaucery, moj to "WIELKA CIAPA", ale powodem jest chyba to ze byl bity przez poprzednich wlascicieli, jest bardzo lagodny dla dzieci, i okropnie lubi sie bawic szczegolnie pileczka i kijem na dworze, jest niesamowicie czuly, zas na spacerach jest mu wszystko jedno, woli wlasne drogi[/FONT]

Posted

Monika wszystko zależy od typu, budowy, jakiej jest kości. Ciężko tak ujednolicić bo nie każdemu "dobrze" w takiej samej wadze.
Np. moje suki tez mają dużą rozbieżność wagową - od 25 kg Buni (teraz staruszka chudzinka ale zawsze ważyła nieco mniej niż 30 kg) po prawie 40 kg Sympy :), Forsa
[*] ważyła 43 kg i była szczupła.

Posted

weszka napisał(a):
Monika wszystko zależy od typu, budowy, jakiej jest kości. Ciężko tak ujednolicić bo nie każdemu "dobrze" w takiej samej wadze.
Np. moje suki tez mają dużą rozbieżność wagową - od 25 kg Buni (teraz staruszka chudzinka ale zawsze ważyła nieco mniej niż 30 kg) po prawie 40 kg Sympy :), Forsa
  • ważyła 43 kg i była szczupła.

• [FONT=Comic Sans MS]masz racje ale to takie ogolne pytanie, kilka dni temu widzialam mniejsza za to ze dwa razy grubsza sznaucerke od mojego psiaka[/FONT]

Posted

Agnieszka K. napisał(a):
    A tłusty nie jest, zeberka wyczuwalne, nie moze mniej wazyc, bo bedzie źle wygladał. Poza tym ma daaaaaaardzo grube kosci.

[FONT=Comic Sans MS]... gdzie mozna zobaczyc jego foteczki?:cool3:[/FONT]

Posted

Agnieszka K. napisał(a):
    A tłusty nie jest, zeberka wyczuwalne, nie moze mniej wazyc, bo bedzie źle wygladał. Poza tym ma daaaaaaardzo grube kosci.

Niezle niezle - moja wazy okolo 8, a ja ciagle ja odchudzam :evil_lol:, glownie dlatego, ze do sportu najlepiej, zeby byla chudzinka ;).

Posted

Masz racje, lepiej żeby była chudsza. Mój super kondycji nie ma :), ale on tylko je i spi :) no i biega na spacerze za piszczałka, ale tez nie za długo. Gałgan powinien wazyc przy swojej budowie ok 9,5 - 10, czego nigdy nie osiagnełam, max wazył 8,5, teraz 7,5 ale jest baaaaaardzo chudziutki. Waga zalezy od budowy i test "zeberkowy" jest chyba najbardziej wiarygodny.

Posted

- Beksa (miniatura) ważył ~10 kg, a nie był tłuściochem (co można zobaczyć w jego galerii- w podpisie). Tak więc chyba rzeczywiście wszystko zależy od budowy.
    - Przeczytałem artykuł o średniakach w MP i powiem, ze nie jest zniechęcający, a raczej uświadamiający, że cukierkowate opisy rasy nie są dobrą podstawa do wyboru psa..

BTW - jak wcześniej obiecałem informuję że piszę kolejne Lumpowe historyjki ;)
    http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=9768703#post9768703

Posted

[quote name='M@d']a raczej uświadamiający, że cukierkowate opisy rasy nie są dobrą podstawa do wyboru psa..

masz rację, takie opisy powinny uwzględniać negatywne strony rasy, żeby taki Jaś Kowalski się nie rozczarował po przeczytaniu cukierkowatego opisu.. mogłyby być nawet zniechęcające, żeby Jaś K. poważniej sie zastanowił

BTW - jak wcześniej obiecałem informuję że piszę kolejne Lumpowe historyjki ;)
    http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=9768703#post9768703

oczywiście wszyscy czytamy:cool1:

Posted

Tiaa, niektóre rasy są łatwiejsze, a inne trudniejsze w wychowaniu, oczywiście zależy to od osobniczych predyspozycji danego psa (nie do przewidzenia).
    Być może należałoby pokusić się o stworzenie listy ras sugerowanych dla ludzi którzy nie mieli nigdy wcześniej psa??
    Chociaż z drugiej strony znam przypadek, gdy młoda kobieta (z mojej rodziny) nie pracująca, mieszkająca w domu z ogrodem, nie dała rady nauczyć Yorka :crazyeye: czystości ...
    Nie wiem jak to zrobiła, pewnie NIC nie zrobiła w tym kierunku :shake:

Posted

M@d napisał(a):
    Tiaa, niektóre rasy są łatwiejsze, a inne trudniejsze w wychowaniu, oczywiście zależy to od osobniczych predyspozycji danego psa (nie do przewidzenia).
    Być może należałoby pokusić się o stworzenie listy ras sugerowanych dla ludzi którzy nie mieli nigdy wcześniej psa??
    Chociaż z drugiej strony znam przypadek, gdy młoda kobieta (z mojej rodziny) nie pracująca, mieszkająca w domu z ogrodem, nie dała rady nauczyć Yorka :crazyeye: czystości ...
    Nie wiem jak to zrobiła, pewnie NIC nie zrobiła w tym kierunku :shake:

[FONT=Comic Sans MS]niezle:-):shake:[/FONT]