Flaire Posted May 12, 2004 Posted May 12, 2004 Kochani, potrzebuję porady. Niedługo pojawi się u mnie pierwszy miot w Polsce i próbuję nauczyć się, jak to się tutaj robi, bo trochę inaczej, niż w Stanach (gdzie wychowywałam szczeniaki dotychczas). Na przykład: W Stanach, przez pierwsze dwa tygodnie, kiedy organizmy szczeniaków nie potrafią jeszcze regulować własnej temperatury, do kojca przystawia się lampę z żarówką podczerwoną, która grzeje kojec. W Polsce nie widziałam takich żarówek... Więc w jaki sposób ogrzewacie kojec? Quote
Dudek Posted May 12, 2004 Posted May 12, 2004 Hej Flaire :) Ja mam podobny problem, tyle tylko, że to będzie mój pierwszy w ogóle miot (a dokładniej miot mojej Milvy :lol: :lol: :lol: ) ;) Ktoś poradził mi żeby ogrzewać gniazdo termoforem zawiniętym w koc... Cóż, będę musiała sobie to opracowac ;) Pozdrawiam Dudek-Kaśka Quote
Agatka Posted May 12, 2004 Posted May 12, 2004 Ja nie podgrzewam kojca niczym jesli jest w nim matka. jesli natomiast zabieramy Mame do weterynarza, na spacer ... itd to wtedy maluchy dostaja najzwyklejsza poduszke elektryczna, oczywiście przykryta kocem żeby nie mogły sie do niej dostac :) No i ustawiona na srednie grzanie. Co do żarówek to pododbno mozna kupic tzw kwoki czyli lampy do ogrzewania jaj i pisklat ,chyba w jakichs rolniczych sklepach. Quote
Flaire Posted May 12, 2004 Author Posted May 12, 2004 Też myślałam o poduszce elektrycznej. Więc jeszcze jedno głupie pytanko, wybaczcie, ale ja tu jestem ciągle stosunkowo nowa... Gdzie się kupuje poduszkę elektryczną? :roll: Agatka, zgadzam się oczywiście, że jeżeli ze szczeniakami jest mamusia i wszystko jest oki, to dodatkowego ogrzewania im nie potrzeba. Ale miałam kiedyś sukę, która ze szczeniakami nie chciała mieć nic wspólnego, do kojca trzeba ją było na siłę wprowadzać na karmienie i trzymać, żeby nie uciekała. Wtedy podgrzewanie kojca było konieczne. Mam nadzieję, że Misia nie będzie taką wredną matką, ale to jest jej pierwszy miot, więc chce być przygotowana na wszelkie ewentualności. Niezłym rozwiązaniem dla mnie w przeszłości był duży kojec, z któego lampa była skierowana na jedną połowę. Matka ze szczeniakami leżała sobie wygodnie w tej nieogrzewanej połowie, a jak matka wychodziła, to przesuwało się szczeniaki do tej drugiej połowy (chociaż to nawet nie było potrzebne, bo one same się przemieszczały w poszukiwaniu ciepełka mamusi). Dudek, problem z termoferami jest głównie ten, że szybko stygną. Quote
KORONA Posted May 12, 2004 Posted May 12, 2004 Flaire, w dobrych sklepach zoologicznych można kupić taką żarówkę(która przeznaczona jest dla gadów)... Ja właśnie z takich żaróweczek korzystam przy szczeniakach... Quote
Flaire Posted May 12, 2004 Author Posted May 12, 2004 KORONA, super!!! Zawsze łątwiej mi będzie uporać się z czymś, co już umiem używać niż eksperymentować z nowymi (dla mnie) rozwiązaniami! A czy możesz mi podać adres sklepu, gdzie Ty te żarówki kupujesz? żebym nie musiała od sklepu do sklepu jeżdzić aż znajdę? Dziękuję za pomoc! Quote
KORONA Posted May 12, 2004 Posted May 12, 2004 Żarówki są we wszystkich sklepach typu "Pyszczak" w SADYBA BEST MALL na Powsińskiej i w auchan (czy jak to się piszę) w piasecznie, w Annie Zoo i chyba we wszystkich sklepach gdzie są gady i akcesoria terrarystyczne... Tylko musisz im dokładnie wytłumaczyć o co chodzi bo jest bardzo duży wybór tych lampeczek... Ja niestety nie pamiętam którą brałam... Buziaki i powodzenia... :) Quote
helcia Posted May 12, 2004 Posted May 12, 2004 Kochani poduszka elektryczna jest bardzo dobra ale w sklepie elektrycznym kupiłam taką żarówkę do podgrzewania np.kurczaków i to jest jeszcze lepsze. Quote
Dudek Posted May 12, 2004 Posted May 12, 2004 Dudek, problem z termoferami jest głównie ten, że szybko stygną. Ha - i tu mnie masz!! :lol: :lol: Widocznie słyszałam o mniej 'nowoczesnej' metodzie :wink: W takim razie też chyba polecę do sklepu zoologicznego lub GS-u (jeśli jeszcze istnieją). Quote
Recommended Posts