Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 123
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

jest ciekaw dlaczego weterynarze obcinaja ogonki czy uszy bez zadnego ale, mimo iz wiedza ze jest to zabronione, nawet ci tego nie powiedza jak sie przychodzi do obciecia,

Posted
jest ciekaw dlaczego weterynarze obcinaja ogonki czy uszy bez zadnego ale, mimo iz wiedza ze jest to zabronione

Dlaczego? bo jeszcze nie było nagłośnieniea, że jakiś wet stracił pracę z powodu złamania zakazu .. a jeśli nikt nie łapie przestępców (bo taki wet nim jest) tylko na tym zarabia...

Posted
No właśnie...obcinać czy nie? Bo sama nie wiem.

Czy taki zabieg jest bolesny? Tzn. domyślam się, że psiak jest usypiany, ale czy potem widać, żeby go bolało?

Jak wygląda pielęgnacja takich uszu? Opatrunki zmienia się samemu czy robi to weterynarz?

Jak długo uszy się goją?

Czy trzeba je potem jakoś specjalnie podklejać, żeby stanęły?

Do jakiego wieku można psiakowi obciąć uchole?

Wiem, że moje pytania mogą wydać się śmieszne, ale ja nie mam o tym pojęcia, a chciałabym wiedzieć na co się ewentualnie zdecyduje.

Ile kosztuje taki zabieg i czy ktoś mógłby polecić mi weterynarza z Łodzi lub okolic? Mieszkam w Pabianicach.

Zapomniałam dodać, że chodzi o amstafa

Odwieczne pytanie obcinać czy nie ten dylemat pozostawie tobie. Ja swojemu obciołem i nie żałuje tego. A co do twoich pytań.

1-Pies jest usypiany więc sam zabieg go nie boli

2-Pierwszy opatrunek który jest załozony zaraz po obcięciu zdejmujesz sam najlepiej po tym jak pies już całkowicie dojdzie do siebie po narkozie

3-Uszka goja sie ok.7 dni potem weterynarz zdejmuje szwy przez ten okres najlepiej zeby nosił specjalny kołnierz zeby nie zdrapał sobie szwów

4-Czy bedzie potrzeba podklejania uszu to jest indywidualna cecha każdego psa zazwyczaj poinformuje cie o tym weterynarz jeszcze przed zabiegiem

5-Im wcześniej tym lepiej ze wzgledu na to że im starszy pies to uszy są bardziej ukrwione, najlepszy wiek wg. mnie to 4'ry-miesiące

Ze znalezieniem weterynarza który sie tego podejmnie nie powinieneś mieć kłopotów chociaż jest zakaz obcinania uszu i ogonów.

Posted

Acha pisałąś czy obcinać czy nie. Ja co prawda mam doga kanaryjskiego ale też mu uszka obcięłam.

Jest kilka powodów takiego zabiegu i nie mam na myśli tylko estetyki.

Uszy takich piesków są oklapnięte przez co się zatykają, jest słaba wentylacja takiego ucha co może ale nie musi prowadzić do różnego rodzaju schorzeń. W przypadku gdy do ucha dostanie się woda (u nas to jest normalne bo mój capo kocha nurkować) takie obcięte ucho od razu wysycha, a w przypadku klapniętego może wystąpić zapalenie ucha.

Pieski "bojowe" zazwyczaj preferują inny rodzaj zabawy, często się gryzą i szarpią, między innymi dlatego że są mało wyczulone na ból i w czasie takiej zabawy może dojść do uszkodzenia takiego uszka.

Albo inny przykład mój capo lubi biegać po domu, a mamy sporo mebli, w każdej chwili mógłby zachaczyć takim uchem o jakiś kant i wtedy może zrobić się krwiak.

Uważam że leczenie chorego, pokaleczonego lub obitego ucha jest dla pieska dużo bardziej bolesne i nie jednorazowe.

Taki zabieg nie jest bolesny dla psa (mówie to z doświadczenia ponieważ dzień po zabiegu wcierałam capo maść w uszka i nic nie czuł) Oparunki zdejmuje się ok 2 godz po zabiegu, uszka mogą ale nie muszą swędzieć dlatego czasem stosuje się kołnierze a po 7 dniach zdejmuje się szwy. Uszka powinny stanąć same ale to zależy od cięcia i od ucha. Najlepiej zrobić to w wieku 3 do 4 m-ce ponieważ ucho jest wystarczająco mocne zeby stanąć a jednocześnie wystarczająco miękkie żeby się szybko zagoiły.

Weterynarz który przeprowadza zabieg powinien poinformować cię o tym że to zabronione. Lekarz tuż przed zabiegiem sprawdza unerwienie ucha.

Podczas zabiegu ucho nie krwawi ponieważ naczynka krwionośne zostają odzielane, końcówka uszka może troszką krwawić bo tam naczynka są malutkie i nie da się ich oddzielić.

Byłam nie pewna przed zabiegiem, ale teraz jestem ZA, mówie to tylko z doświadczenia. :wink:

Pozdrawiam

Posted

Przecież wet nie może w Polsce takiego zabiegu wykonać!!!

Weterynarz który przeprowadza zabieg powinien poinformować cię o tym że to zabronione.

Poinformuje i co wtedy?? Zabieg wykona i tak?! :roll:

To tak jakby powiedział : "Chcę panią poinformować, że to co zrobię jest przestępstwem i jest karalne" :-?

Jeśli koniecznie ktoś chce wykonać taki zabieg niestety musi udać się w tym celu za granicę, do jakiegoś kraju który na to zezwala...

Dalmati & Maja

Posted
Magia nie widzisz roznicy miedzy psem a czlowiekiem?

Sorki, mnie moze ta dyskusja nie dotyczy, bo mam staffika, ale miedzy innymi dlatego mam staffika, zeby nie bylo w ogole mozliwosci ciecia czegokolwiek-jak rozwazalismy ASTa to wiadmo bylo, ze ciac nie bedziemy...

A co do roznicy miedzy psem a czlowiekiem czyli, jak rozumiem, miedzy psem a dzieckiem-ja widze niewielka w tym sensie, ze i za jedno i za drugie jestem odpowiedzialna i swiadomie na siebie te odpowiedzialnosc przyjelam i przyjmuje. Jestem odpowiedzialna tak samo za to, zeby moje dziecko, jak tez i moj pies mialy szczesliwe dziecinstwo, byly zadbane, nakarmione, zdrowe...

Posted
Poinformuje i co wtedy?? Zabieg wykona i tak?! :roll:

Chodziło mi o to że niektórzy nie zdają sobie sprawy z tego że to zabronione i może gdyby ktoś im powiedział zmienili by zdanie.

Weterynarz moim zdaniem powinien ponformować o wszystkich za i przeciw takiego zabiegu

Posted

Jestem odpowiedzialna tak samo za to, zeby moje dziecko, jak tez i moj pies mialy szczesliwe dziecinstwo, byly zadbane, nakarmione, zdrowe...

To swietnie tak jak ja :D

Tylko:

O czym Ty do mnie rozmawiasz :hmmmm:

Posted

Taysha, tylko, że to nie chodzi o ZA i PRZECIW... Chodzi o to, że wet powinien powiedzieć, że nie wykona takiego zabiegu bo to jest zabronione i karalne!!! Tylko ilu wetów stać na coś takiego... Każdy porządny poinformowałby o tym, że nie wolno mu tego wykonać!! Ale rzecz w tym ilu mamy wetów UCZCIWYCH i PORZĄDNYCH :roll: ??

Dalmati & Maja

Posted
Przecież wet nie może w Polsce takiego zabiegu wykonać!!!

Jednak najwyrazniej moze, mam nawet zabieg wbity do ksiazeczki zdrowia psiaka z pieczatka i podpisem weta,

Najlepiej by bylo jak by sie na ten temat wypowiedzial jakis wet jak to jest z tym obcinaniem uszu

Hello jest tu jakis wet ??????????? :evilbat:

Posted

Według mnie takim psom jak Amstaff, Dobermany, itp. powino sie obcinać uszy są to rasy które w przypadku starciu z innym psem (mówie tu tylko o przypadkowych sytyłacjach, niepochwalam walk psów) są one bardzo zawzięte mogą naprzykład naderwać lub odgryżć kawałek ucha no i wtedy taki zabieg jest już przymusowy, a im pies starszy tagi zabieg może mieć więcej komplikacji. A zresztą Staffordy z obcietymi uszami według mnie sa o wiele ładniejsze. Sam jestem właścielem Stafforda. :fadein:

Posted

Ktoś tu powiedział że cięcie ma wskazania zdrowotne , lepsza wentylacja ochrona przed wodą itp itd. Jeśli jest to świetny sposób na uniknięcie zapaleń i chorób uszu to dlaczego nie tnie się ich u spanieli i retrieverów?

Nie dość że spanielowe uszy są dłuuuugaśne i szorują po ziemi zbierając błoto i kurz to jeszcze porośnięte na wewnętrznej stronie sierścią która zarasta kanał słuchowy. Odpowiedź jest taka że spanielowi takie uszy pasują do jego ogólnego wyglądu a rasy bojowe mają wyglądać groźnie. Taki efekt otrzymuje się właśnie przez obcięcie uszu bo oklapnięte powodują że pies wygląda nieco "ciapowato" i łagodnie.

Wydaje mi się też że oklapnięte ucho chroni w pewnym stopniu kanał słuchowy przed nalaniem się do niego wody.

Co do tradycji cięcia ogonów to może i u niektórych ras stróżujących i walczących było to kiedyś wskazane (ze względu na potencjalne obrażenia) ale teraz to niczemu nie służy. A jeśli chodzi o cięcie ogonów spanielom to tradycja ta opierała się na głupich przesądach i upodobaniach. Kiedyś wierzono że spaniel z ogonem będzie mieć robaki :o i nie będzie chętnie polować i wypłaszać zwierzyny. Obcięcie ogona było więc lekiem na wszystkie psie problemy.

A jakoś nie wyobrażam sobie żeby lecznice były kontrolowane przez jakiegoś urzędnika. Którego państwowego urzędnika obchodzi czy jakiś wet tnie uszy/ogony czy nie. Weci sami muszą odwołać się do swojego sumienia.

Posted
jest ciekaw dlaczego weterynarze obcinaja ogonki czy uszy bez zadnego ale, mimo iz wiedza ze jest to zabronione, nawet ci tego nie powiedza jak sie przychodzi do obciecia,

Chiko nie kazdy wet tnie,niektorzy odmawiaja......

A pytanie o weta.....Pisz na PW do Ani-Weterynarz bo jej cos nie ma od dluzszego czasu 8)

mówie tu tylko o przypadkowych sytyłacjach, niepochwalam walk psów

Tak samo jest u bernardynow,ONow ( widziales kiedys ich uszy po bojce....? ),rottasow i wiele innych a im nikt nie tnie bo zatracilyby swoj typowy wyglad.....8)

A uszy pewnego wyzla po bojce z dobermanem wygladaly wrecz jak firanki.....

Posted

Chiko nie kazdy wet tnie,niektorzy odmawiaja......

No tak zgodze sie z toba, ale wiekszosc i tak tnie bo wydaje mi sie ze to raczej pokusa na kase bo jednak to nie jest tani zabieg

Posted
Według mnie takim psom jak Amstaff, Dobermany, itp. powino sie obcinać uszy są to rasy które w przypadku starciu z innym psem (mówie tu tylko o przypadkowych sytyłacjach, niepochwalam walk psów) są one bardzo zawzięte mogą naprzykład naderwać lub odgryżć kawałek ucha no i wtedy taki zabieg jest już przymusowy, a im pies starszy tagi zabieg może mieć więcej komplikacji. A zresztą Staffordy z obcietymi uszami według mnie sa o wiele ładniejsze. Sam jestem właścielem Stafforda.

To dla czego jamnikom nie obcina się uszu ?!?! jeden cały czas atakuje mojego psa ... gdyby mój rozszarpałby mu ucho to co obcieli by mu je ?!?! w schronisku jest dużo psów które mają pogryzione uchole przynajmniej ja takie widziałam :evil: i nie były to tyko psy z zwisłymi uszami ... każdy pies jest narażone na pogryzienie z strony innego psa, a co daje obciete ucho ?!?! każdy inny pies może także je pogrysc .... to nie jest argument ...

Ja będę właścicielką dobermana i co z tego że podobają mi się cięte dobki, ja mojemu nie skopiuje ani uchu ani ogona, po mimo, że dla wielu ludzi to śmieszne ...

Posted

Ja z moim wetem długo na ten temat rozmawiałam i powiedział mi że lubi taki zabieg(uchole) bo to jest plastyka i on ma swój wkład w późniejszy wygląd psa, ale z tego co wiem już tego nie robi!(I chyba z mojej winy :roll: )

Posted

To dla czego jamnikom nie obcina się uszu ?!?! jeden cały czas atakuje mojego psa ... gdyby mój rozszarpałby mu ucho to co obcieli by mu je ?!?! w schronisku jest dużo psów które mają pogryzione uchole przynajmniej ja takie widziałam :evil: i nie były to tyko psy z zwisłymi uszami ... każdy pies jest narażone na pogryzienie z strony innego psa, a co daje obciete ucho ?!?! każdy inny pies może także je pogrysc .... to nie jest argument ...

Ja będę właścicielką dobermana i co z tego że podobają mi się cięte dobki, ja mojemu nie skopiuje ani uchu ani ogona, po mimo, że dla wielu ludzi to śmieszne ...

To jesli jakis pies odgryzie jamnikowi polowe ucha to trzeba bedzie je troszeczke wyrownac jak i drugie ze by wygladaly symetrycznie. A mniejsze uszy sa mniej narozone na okaleczenia nie mowie ze trzeba wszystkim rasa obcinac uszu (niektore rasy z obcietymi uszami wygladaja dobrze a niekture nie) kazdy taki zabieg pozostawiam indywidalnie do wyboru wlasciciela.
Posted

Jestem odpowiedzialna tak samo za to, zeby moje dziecko, jak tez i moj pies mialy szczesliwe dziecinstwo, byly zadbane, nakarmione, zdrowe...

To swietnie tak jak ja :D

Tylko:

O czym Ty do mnie rozmawiasz :hmmmm:

Po prostu zastanawiam sie, czy swojemu dziecku bys zrobil operacje plastyczna uszu...

No i jezeli "to tak jak ty" to na czym polega roznica miedzy psem a czlowiekiem...??

Posted

A ja bym swojemu dziecku zrobiła operację uszu, jakby cierpiało z tego powodu!Dzieciom przy urodzeniu obcina się 6 palce, a dlaczego? przeciez może by chciały takie mieć?I nikt ich nie pytał o zdanie, a mnie nikt nie pytał czy chcę być ochrzczona, a potem się okazało, że nie chciałam!

Posted

zgadzam sie z Hania, gdyby dziecko mialo cierpiec, czuc sie zle, wpadac w depresje z powodu np. odstajacych uszu, to operacja jak najbardziej. ale mysle ze nie ma co ludzi do psow przyrownwac, przynajmniej w takiej sytuacji, bo pies nie powie, jakie uszy czy ogon mu sie podbaja :roll:

Posted

Hanya, i zaprzeczasz sama sobie...

primo: jakby cierpialo, to tez bym zrobila, ale jakos nie slyszalam o tym, ezby amstaffy z nieobcietymi uszami byly z tego powodu cierpiace...

secundo: sama piszesz, ze nikt cie nie pytal, czy chcesz byc ochrzczona a nie chcialas-i to ma byc argument za podejmowaniem arbitralnych decyzji???????

Tertio-6 palec to jednak jest "wynaturzenie", odstajace uszy nie. Nie mowimy o tym, czy nalezaloby psu obciac trzecie ucho, jakby mu przez przypadek uroslo, tylko czy etyczna jest taka "kosmetyka"

I quatro-kazdy ma prawo do wlasnego zdania-ja od razu uprzedzam, ze przy swoim pozostane. A a propos niebolesnych zabiegow, to zdaje sie, ze gdzies ponizej byl post o stawianiu ucha-wszczepianiu zylek, podklejaniu, smarowaniu jakimis usztywniaczami... Moim prywatnym, jak zaznaczam, zdaniem, jest to dla psa jednak za duza meka, zeby ja mu zapewniac z powodu swojego widzimisie, tym bardziej, ze nawet w tej chwili uznania na wystawie i nagrod mu to nie zapewni...