Jump to content
Dogomania

Warszawa! Krówka 4 m-ce. Już w nowym domu!!! Problem-opinia prawnika potrzebna!!!!

Recommended Posts

Posted

tanitka napisał(a):
moim zdaniem, o odpowiedzialności odszkodowawczej nie może być mowy bo:
- nie wyobrażam sobie żeby jakikolwiek biegły medyk określił stopień uszczerbklu na zdrowiu w postaci "guza" (bo to 0%), po wtóre pomiędzy działaniem a szkodą musi istnieć bezpośredni (zwykły) związek przyczynowo-skutkowy, a tu takiego nie ma bo: pies skoczył na ciotkę, a ciotka upadła na dziecko, dziecko upadło i nabiło sobie guza (efekt domina);

jedyne co wchodzi ewentualnie w rachubę to odpowiedzialnośc z wykroczenia:
"Art. 77. (kodeks wykroczeń) Kto nie zachowuje zwykłych lub nakazanych środków ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia,
podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany."

Efekt domina był bez udziału psa :diabloti: Bo: to dziecko uciekając wpadło na ciotkę, cieotka upadając przewróciła dziecko, a dziecko nabiło sobie guza. Pies nie brał w tym udziału :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Przynajmniej bezpośrednio :eviltong:

Erazm napisał(a):
Matyldzie udzielamy nagany za spacerowanie ze szczeniorem bez smyczy i kaganca. Szczenior, rzecz wazna stanowi powazne zagrozenie:evil_lol::evil_lol: dla gatunku homo sapiens sapiens(?)

Sapiens to była ciotka upadając :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

• Replies 694
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Efekt domina był bez udziału psa :diabloti: Bo: to dziecko uciekając wpadło na ciotkę, cieotka upadając przewróciła dziecko, a dziecko nabiło sobie guza. Pies nie brał w tym udziału :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Przynajmniej bezpośrednio :eviltong:

Boskie - aż się pośmiałam ;)
Matylda może dostać jedynie karę za spacerowanie z psem po plaży ( bo nie wolno :evil_loL:) Mila nawet dziecka nie dotkęła, wiec o czym mowa :evil_lol:

Posted

No cóż, Matylda musiała być rzeczywiście lekko w szoku, że pokazała tej osobie książeczkę psa.Pies nikogo nie ugryzł, więc nie było takiej potrzeby.
Z tego co DIF napisała, to ani policjant, ani strażnik miejski nie był na miejscu tego groteskowego zdarzenia.:crazyeye:Nie ma więc komu kierować wniosku do Sądu Grodzkiego o ukaranie Matyldy za wykroczenie o którym wspomina Tanitka. A czy psiorek wyrządził swoim działaniem szkodę, to Cioteczka musiałaby wykazać przed sądem. A swoją drogą, to strasznie " biedna" ta 9-latka.Co z niej wyrośnie?:shake:

Posted

Z tego co pamiętam, to z psem nie wolno wchodzić na plażę strzeżoną i to tylko w sezonie wakacyjnym / od... do/. Na niestrzeżoną część plaży nie ma zakazu.Zawsze mieliśmy z tym problem: dziecko chce się bawić z innymi dziećmi,które przeważnie w większości przebywały na plaży strzeżonej, a z psiakiem musielismy iść na niestrzeżoną część.Swoją drogą, na tej strzeżonej było mnóstwo psów, nawet wielkich.:evil_lol:

Posted

DIF wg mnie to jedyna wina leży po stronie Matyldy, że pies chodził bez smyczy i kagańca, TYLE! Milcia nie ugryzła, nie podrapała, nie dotknąła, a ciotka sama sobie winna, że jest łamaga i nie potrafi się na nogach utrzymać.
A swoją drogą biedne dziecko... Choć z drugiej strony jak leciał do niego pies to mogło się wystraszyć...
Będzie dobrze, Anulka, jakby kobieta do Ciebie zadzwoniła, to jej wyjaśnij, że pies nikomu krzywdy nie zrobił i o odszkodowanie to ją może matka dziecka posądzić, bo to ona spowodowała bezpośrednio tego guza :diabloti:

Posted

zdrojka napisał(a):
DIF wg mnie to jedyna wina leży po stronie Matyldy, że pies chodził bez smyczy i kagańca, TYLE! Milcia nie ugryzła, nie podrapała, nie dotknąła, a ciotka sama sobie winna, że jest łamaga i nie potrafi się na nogach utrzymać.
A swoją drogą biedne dziecko... Choć z drugiej strony jak leciał do niego pies to mogło się wystraszyć...
Będzie dobrze, Anulka, jakby kobieta do Ciebie zadzwoniła, to jej wyjaśnij, że pies nikomu krzywdy nie zrobił i o odszkodowanie to ją może matka dziecka posądzić, bo to ona spowodowała bezpośrednio tego guza :diabloti:

Oj, tak, tak :evil_lol: W końcu to ciotka uwaliła się na dziecko :diabloti:

Posted

zdrojka napisał(a):

Nic dodać, nic ująć!!! :evil_lol:
Także samo uważam!!! ;)

Posted

Wiesz co, Siostro? Rzekłabym raczej "siły niższe", miejsce, gdzie plecy kończą swą szlachetną nazwę było... hhhmmmm... za ciężkie i grawitacja je pokonała :diabloti:

Posted

Dziewczęta i chłopięta!! :evil_lol:
Dzięki za opinie i uwagi. Mam nadzieję, że Matylda "nas" czyta i nasze opinie ją uspokoją a uwagi przyjmie z uśmiechem na buzi i się nie obrazi :p
I może wreszcie się ujawni :mad::evil_lol::eviltong:

• 1 month later...
  • 6 months later...
Posted

Na dogo wypatrzyłam cudną sunię! Onkę na trzech łapinkach!!!
Wątek jest dla mnie czysto wirtualny, bo w życiu nie widziałam tego psa na oczy, ale nie mogłam się oprzeć założeniu go!! Jeszcze do niedawna miałam On-ka i mam sentyment do tej rasy a na dogo generalnie zajmuję się trójłapami a więc bardzo Was proszę o wsparcie na wątku Mega VEGI, cudnej ONki na trzech łapach:

http://www.dogomania.pl/forum/f28/mega-vega-przepiekna-mloda-ka-na-trzech-lapach-czeka-w-schronie-na-dom-129400/#post11614357

• 3 months later...
  • 3 weeks later...
Posted

Witam,
przeczytałam o przygodzie Milki nad morzem i zastanawiam się jak ten dzieciak wejdzie w dorosłość, bo podejrzewam, ze matka temu 10-latkowi jeszcze tyłek w WC podciera. Jaka to musiała być histeria, że aż uciekał, wpadl na ciotke i upadł na kamień nabijajac sobie guza. Brak wychowania w kwestii podstawowych zachowań społecznych.

Pozwolę sobie podrzucić kilka wątków psiaków, które sa w DT w Mińsku Maz, bo widzę, że niektóre koleżanki z naszych okolic są :)

http://www.dogomania.pl/forum/f28/plastus-porzucony-zaniedbany-szuka-domu-137584/

http://www.dogomania.pl/forum/f28/wyrzucona-z-samochodu-mloda-astka-szuka-domu-137823/

http://www.dogomania.pl/forum/f28/zaglodzony-maly-astek-szuka-domu-chce-kontaktu-z-czlowiekiem-132308/